HWSW Informatikai Kerekasztal: csoves erositok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

csoves erositok Értékeld a témát: -----

#411 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 27. 23:01

Ja, egy jó kondi akár napokig is képes tárolni az energiát  :D
Én az erősítőmbe beraktam 2db 100kohomos ellenállást, és ezen keresztül néhány perc alatt kisülnek a kondik.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 27. 23:03 -kor

#412 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 06:37

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 22:09

Ma szétszedtem a hiányos rádiót, a táp kondija (50+50uF) üzem és kiszerelés után 2-3 órával megrázott. Viszont jók a kimenők. Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

A hangja? DIN csati hiányában ideiglenesen összerakva, amikor rendesen érintkezik: szép. Mondhatni nem rossz, de nem akarom elszólni. Persze még nincs nagy gyakorlatom fülelés terén. :) Majd ha kész a deszkamodell bővebben képekkel :)

Viszont támadt egy kérdésem, DDL hangzás szempontjából melyik a jobb a diódás vagy a csöves egyenirányítós tápegység?

A diódás. De cső diódával :)

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#413 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 06:57

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 20:09

Azt hiszem mégiscsak ECL86-os lesz...

Mi az oka, hogy mégis csak ecl86 lesz. igaz a hálózati trafókon alapból rajta van a 6.3-as fűtés. Csak nem az Aranycsapatnak drukkolsz 6.3 -> 6:3  :)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 28. 07:38 -kor

#414 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:54

Üdv.Mindenkinek.
Sajt vagyok,most regisztráltam.
Azért írok mert én megépítettem a "Piccolo"-t csak csöves egyenirányítással.
A hangja meglepő.Néha oda kell néznem, hátha valami mást kapcsoltam be,
annyira jó, már ahoz képest amit két ilyen apró olcsó csőből kinéznék.
Minden kezdőnek (én iz az vagyok)ajánlom, ettől megjön a kedve az erősítőépítéshez.
Én először egy másikkal probálkoztam de nem jött össze ezért gondoltam, hogy ezt az "pár" alkatrészt csak össze tudom rakni.Sikerült.

#415 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 11:02

Üdv.Mindenkinek.
Sajt vagyok,most regisztráltam.
A hangja meglepő.Néha oda kell néznem, hátha valami mást kapcsoltam be,
annyira jó, már ahoz képest amit két ilyen apró olcsó csőből kinéznék.
Minden kezdőnek (én iz az vagyok)ajánlom, ettől megjön a kedve az erősítőépítéshez.
Én először egy másikkal probálkoztam de nem jött össze ezért gondoltam, hogy ezt az "pár" alkatrészt csak össze tudom rakni.Sikerült.

#416 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 14:24

Idézet: Sajtkakuc - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 10:02

A kimenőtrafóid milyenek? Valami gyári, vagy egy régi készüléből kiszedett , vagy Te tekerted, tekertetted?
Esetleg egy kép róla, hogy jobban el tudjuk képzelni ;)

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 28. 14:32 -kor

#417 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 22:38

Igazából azért lehet az ECL, mert kevesebb a szívás vele. Viszont ha számolhatok úgy, hogy a 225V / 7K =  32mA (a gyakorlat). Akkor ennyi, vagy max kicsit több jut adatlap szerint  a pentóda anódjára. Ez nem is gond, mert olyan max. 3W körüli teljesítményt hozna, csakhogy nem tudom melyik a jobb cső a grafikon alapján. A tápon isgondolkodtam, van rajta 3 leágazás sec. oldalon 2db 6,3V és 1db az anódoknak. Namost elvileg ha összekötöm a két 6,3V-osat és egyik végét kijelölöm földnek, akkor középen (az összekötésnél)  6,3V a másik végén 12,6V lesz. Azt meg egyenirányítás-stabilizálás után belőhetem 13,3V-ra, ami a PCL-nek kell. Mielőtt összekeverednék 6 leágazás van sec. oldalon.

Holnap meg tudnám venni bármelyik csövet, de még inkább megkérdezem ezt, úgyis hátravan még az alkatrész összeírás és időzítőt is akarok az anódhoz...

Szóval várom a véleményeket.  :respect:
-= 56,6K - Finally, It Works! =-

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#418 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 07:15

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 23:38

Igazából azért lehet az ECL, mert kevesebb a szívás vele. Viszont ha számolhatok úgy, hogy a 225V / 7K =  32mA (a gyakorlat). Akkor ennyi, vagy max kicsit több jut adatlap szerint  a pentóda anódjára. Ez nem is gond, mert olyan max. 3W körüli teljesítményt hozna, csakhogy nem tudom melyik a jobb cső a grafikon alapján. A tápon isgondolkodtam, van rajta 3 leágazás sec. oldalon 2db 6,3V és 1db az anódoknak. Namost elvileg ha összekötöm a két 6,3V-osat és egyik végét kijelölöm földnek, akkor középen (az összekötésnél)  6,3V a másik végén 12,6V lesz. Azt meg egyenirányítás-stabilizálás után belőhetem 13,3V-ra, ami a PCL-nek kell. Mielőtt összekeverednék 6 leágazás van sec. oldalon.

Holnap meg tudnám venni bármelyik csövet, de még inkább megkérdezem ezt, úgyis hátravan még az alkatrész összeírás és időzítőt is akarok az anódhoz...

Szóval várom a véleményeket.  :respect:

A fűtést mindenképpen ki kell közepelni és ezt a középpontot kell a földre kötni. Tehát a trafó egyik végét sem szabad leföldelni! Váltóáramú fűtésnél meg pláne!

Ha csöves az egyenrángatás akkor nem kell időzítés. Az egyenrángató cső ezt megoldja. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csövet külön tekercsről kell fűteni!

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#419 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 08:35

Én egyelőre ilyen időzítésekkel nem fogok vacakolni. Esetleg majd ha 4 db 300b-ből építek egy push-pull-t vagy egy paralel single ended-et :D Bár azon biztos hogy csöves lesz az egyenirányítás ;)
A csövek fűtéséhez forrasszottam be 2 db 0,75 ill egy 0,22 ohmos ellenállást, de ezeket sem azért, hogy lágyabban iduljon a fűtés, hanem mert a trafó 7,2 V-ot nyomott, ami azért már sok egy kicsit.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 29. 08:43 -kor

#420 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 09:45

Tehát vagy külön trafó (ami van itthon), vagy feszültség-többszöröző/növelő a nem egyenirányítós csövek fűtéséhez?

Egyébként van előnye a stabilizált fűtésnek (LM317)?

Ha 8Ohm-osak a hangszóróim és párhuzamosan kötök velük egy 8Ohmos teljesítményellenállást, akkor 4Ohm lesz az eredő elvileg. Van ennek így értelme vagy kössem rá nyugodtan a 8Ohmos hangszórókat, vagy ne? Azt olvastam nagyobbat lehet az erősítőkre, kissebbet nem.

Egyébként megnéztem a Piccolo leírást mégegyszer. Elvileg 1db ECC83 és 2db EL84 csővel lehet helyettesíteni a PLC86/ECL86-ot. Lehet érdemes lene próbálkozni vele?  :up:

Szerkesztette: - Mixa - 2007. 03. 29. 10:00 -kor

-= 56,6K - Finally, It Works! =-

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#421 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 10:12

Szerintem 4 ohm lesz az eredő (1 khz-en), de ekkor a teljesítmény fele az ellenállás melegítésére fog elmenni  :) Én nem kötnék semmit oda csak simán a hangszórót, bár így is csak fele lesz a teljesítmény, max egy 680 ohmos 2 W-os ellánállás kötnék párhuzamosan, hogy ne égjen le a trafó.
A legjobb megoldás áttekerni a kimenőket 7k:8 ohmra és osztottra :) Egy nagyobb vasra hogy legyenek mély hangok is.
Jól mondom DDL ?

Nézd meg DDL erősítőjét 2db hegesztő trafót rakott be  :D Tényleg hány kilót nyom a kt88 ULPP? szerintem lazán 20 kg fölött van.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 29. 10:25 -kor

#422 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 10:27

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 10:45

Tehát vagy külön trafó (ami van itthon), vagy feszültség-többszöröző/növelő a nem egyenirányítós csövek fűtéséhez?

Ezt most nem értem.

Egyébként van előnye a stabilizált fűtésnek (LM317)?

Lehet, de végfoknál semmi értelme, meg túl nagyok a veszteségek

Ha 8Ohm-osak a hangszóróim és párhuzamosan kötök velük egy 8Ohmos teljesítményellenállást, akkor 4Ohm lesz az eredő elvileg. Van ennek így értelme vagy kössem rá nyugodtan a 8Ohmos hangszórókat, vagy ne? Azt olvastam nagyobbat lehet az erősítőkre, kissebbet nem.

Lehet kisebbet is, nagyobbat is. Csak rövidzárat nem célszerű csinálni. Na meg terhelés nélkül hagyni a kimenőt. Ezért sziktak a szekunderre kötni 100-820Ohmot.

Egyébként megnéztem a Piccolo leírást mégegyszer. Elvileg 1db ECC83 és 2db EL84 csővel lehet helyettesíteni a PLC86/ECL86-ot. Lehet érdemes lene próbálkozni vele?  :up:

Majdnem. Csak a kimenőt kell áttekerni 5.5-6k-ra. És a teljesítmény is egy kiceit nagyobb lesz.

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 29. 10:43 -kor

#423 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 10:37

A kimenőtrafóim MI64/25-ös vasmagon vannak régi orion tv-ből guberáltam őket.Az egyik gyárilag is hang kimenő volt de nem szólt valami jól, ezért mind a kettőt áttekertem.
Kérdésem is lenne mindjárt.
Miért kell az egyenirányító csövet külön tekercsről fűteni?
Sajnos nálam nem így van.Egy régi (Havel) rádió táptrafójáról megy az egész ezen gyárilag egy 6,3V-os
tekercs van ezzel fűtöm az egyenirányítót. A 6,3V-os tekercshez tekertem még néhány menetet annyit hogy
egyenirányítás után meglegyen a 13,3V a PCL-eknek.

#424 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 10:50

Idézet: mayky - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 11:12

A legjobb megoldás áttekerni a kimenőket 7k:8 ohmra és osztottra :) Egy nagyobb vasra hogy legyenek mély hangok is.
Jól mondom DDL ?

Nézd meg DDL erősítőjét 2db hegesztő trafót rakott be  :D Tényleg hány kilót nyom a kt88 ULPP? szerintem lazán 20 kg fölött van.

A nagyobb vassal azért vigyázni kell. De mindenképpen javasolt esetleg a nagyobb trafó. A basszus nem ettől fog javulni elsősorban, hanem a primer induktivitástól. Az meg több menetet jelent.

AZ én erősítőm 2*45W-os teljesítményű. 1% torzítással határolva 5Hz-28kHz -2dB teljesítmény átvitellel (42W-on mérve).

Előlap és tetőlap nélkül 24kg. Fullra felszerelve 26kg. Nem a kimenő a nehéz igazán, hanem a hálótrafó. Az 6.6kg. A most készülő teljesen csöves változat hálótrafója 8kg. :) Ez is 2*45W-os lesz.

Szerkesztette: DDL 2007. 03. 29. 10:52 -kor

#425 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 10:56

Idézet: Sajtkakuc - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 11:37

Kérdésem is lenne mindjárt.
Miért kell az egyenirányító csövet külön tekercsről fűteni?

Mert a fűtés-katód feszültség max. 200V lehet. De nem célszerű kipróbálni, hogy tényleg el is bírja-e :( Meg a brumm is sokat csökken ha külön járatod az egyenrángató cső fűtését és a katódhoz kötöd a fűtésközepet.

#426 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 11:45

Idézet: DDL - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 9:50

A most készülő teljesen csöves változat hálótrafója 8kg. :) Ez is 2*45W-os lesz.

Hát igen a csöves egyeniránításhoz kell egy kis plussz, mennyi is egy 5u4g fűtése 5V és 3 A csak 15 W arra megy el, hogy az egyeniránító csövet felfütsed :)

Csatolt fájl:

#427 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 11:56

Idézet: Sajtkakuc - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 9:37

A kimenőtrafóim MI64/25-ös vasmagon vannak régi orion tv-ből guberáltam őket.Az egyik gyárilag is hang kimenő volt de nem szólt valami jól, ezért mind a kettőt áttekertem.

Újra számoltad a menetszámokat számítással? Vagy megszámoltad, hogy eredetileg mennyi volt rajta?
Hogy osztottad meg a meneteket? Én legalább 3 primert (sorba) és két szek. (párhuzamosan) alkalmaztam volna. Habár egy olyan pici trafon nem sokat osztogathasz mert nem fér rá az összes.
Én is éppen csak, hogy elfértem a csévetesten. Kicsit meg kellett a végén gyúrni a meneteket, hogy be tudjam dugdosni az "E betűket".
Csináltam a egy tesztet a trafóra a szek tekercsre 2 x 68 menet rákötöttem 18 V-ot a primeren ekkor 320 V-ot mértem.

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 29. 12:00 -kor

#428 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 20:10

Most Olvasom itt épp az Ágoston féle Audiofil varázs I c. kiadvány és ebben Ágoston úr azt írja, hogy a késleletett anódfesz bekapcsolás teljesen felesleges, sőt egyes csőgyártók kimondottan károsnak tartják. Szóval akkor kinek van igaza? Hát ez az audiofil világ tele van ellentmondásokkal. :think:

#429 Felhasználó inaktív   Sajtkakuc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 30. 09:38

Hali
A menetszámokat kiszámoltam újra (már ahogy tudtam) a Terminál fórum "Kimenőtranszformátor méretezése" topicban leírtak alapján.Ezt hozzáigazítottam a lehetőségeimhez. (elérhető anyagok)
Nem akartam rá sokat költeni, mert már írtam hogy egy másikkal jól befaragtam.
Tehát a menetszámok 3x1500 0,14-es sorba és 4x160 0,35-ös párhuzamosan,ez éphogy csak elfért persze
a 0,14-est nem igazán tudtam menet menet mellé megtekerni így több helyet foglal a kelleténél.
További kérdés az egyenirányítással kapcsolatban.
Az én egyenrángatom EZ 80 as típus, ennek különálló fűtése van (van ennek valami rendes neve is)
erre is igaz hogy a "fűtés-katód feszültség max. 200V lehet"?

#430 Felhasználó inaktív   mayky 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 30. 10:12

Idézet: Sajtkakuc - Dátum: 2007. márc. 30., péntek - 8:38

Az én egyenrángatom EZ 80 as típus, ennek különálló fűtése van (van ennek valami rendes neve is)
erre is igaz hogy a "fűtés-katód feszültség max. 200V lehet"?

Azt hiszem közvetett fűtés a neve. Az adatlap alapján 500 V-ot bír, bár az adatlap nem egy Tungsram adatlapja. Mondjuk én ennek ellenére is külön fűtőtekercsre kötném a csövet. Mert ha zárlatos lesz a cső akkor sincs túl nagy gond, de ha a többi cső fűtésére kötöd, akkor érdekes dolgok történhetnek. Ha nincs földelve akkor a többi cső fűtésére is rámegy a 200 V. azok meg biztos nem fogják ezt tolerálni  :confused:  Ha meg földre van kötve a többi cső fűtése, hát akkor a hlózati trafó fogja bánni, ha nincs biztosíték az ez80-as előtt.

Nem tudsz még néhány menetet rátekerni a hál. trafóra?

http://tdsl.duncanam...om/pdf/ez80.pdf

Csatolt fájl:

Szerkesztette: mayky 2007. 03. 30. 10:59 -kor

Téma megosztása:

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24