Idézet: DDL - Dátum: 2007. febr. 21., szerda - 7:57
Semmi érdekes nincs abban amit leírt. Csupán azt írta le, hogy mi történik akkor ha egy kimenőtrafós erősítőt leterhelsz valóságos hangszóróval. Ugyanis a hangszóróknak működés közben állandóan változik az impedanciája. Ráadásul a freki függvényében. Ezért a végcső a frekvenciától függően változó terhelést kap, hiszen a trafó áttétele állandó. De ez nem annyira gond, mert a tértöltés megléte miatt a jó végcsövek rövid ideig "hatalmas" áramokat képesek leadni. Azonban ha nem jól választjuk meg az áttételt és a trafó egyéb paramétereit (indukció, gerjesztés, vaskeresztmetszet stb.) akkor már problémás lehet a dolog. Jó minőségű trafónál a frekvenciaátvitel nem változik számottevően a szekunder terhelés változásakor.
Hosszú ideig tartó szek. rövidzár esetén tönkre megy a végcső...
Üdv: DDL
Hello
Szoval veszem eszre,hogy nem ertetted meg a cikk lenyeget es csurod csavarod a valaszt.
Elvileg arrol volt szo, hogy egy adott megfelelo attetelu (Np/Nsz) transzformatort ha valamilyen ok miatt kisebb impedanciaju hangszoroval terhelem le akkor azonkivul, hogy a teljesitmeny csokken nem tortenik semmi sem.
Egy kicsit szerintem ossze zavartad az attetelt az attranszformalt impedanciaval.
Az alulillesztest a cikk iroja a fentiek szerint ertelmezte. Szoval azert nem art neha bedobni egy egy jo temat met a forum kizokken a sablonos szovegekbol.
A cikkben kozolt egyenletekbol az is kiertekelheto, hogy ha az adott szekunder impedancia helyett nagyobb erteket teszek akor az attranszformalt primer impedancia erteket megno es olyan erteket vehet fel amelynek karos kovetkezmenyei lehetnek.
Ez alatt ertem, hogy a szekunder terheles megnovelesevel vagy esetleg szakadasaval a megszunik a primer onindukciojaval parhuzamosan kerulo attranszformalt impedancia sontolo hatasa _foleg a primer impedancia leszakadasa eseten_igy a primer ugy viselkedik mind egy fojtotekercs. Elekrotechnikai ertelemben ez aszt jelenti, hogy a primeren atfolyo aram valtozasanak hatasara a transzformatorban onindukcios feszultseg keletkezik.
Ez a feszultseg annal nagyobb minnel nagyobb a teketcs onindukcios egyutthatoja. Ez aszt jelenti, hogy ha a szekunder terheles erteket novelem akkor az attranszformalt impedancia megnovekszik_tehat az Ra vagy Raa_ es ennek kovetkezmenye pedig az, hogy az onindukcios feszultseg olyan erteket vehet fel amely esetleg a kimeno transzformator konnyen tonkre mehet.
A kimenotranszformatorban allandoan keletkezik onindukcios feszultseg, nagysaga azonban erossen fugg a primertekercs illetve az abba attranszformalt impedanciatol amely fugg a szekunderimpedanciatol. Helyesen leterhelt kimenotranszformator _tehat ha az adott attetel megkivanja teszem fel, hogy 8 ohm a hangszoro impedanciaja amelynel be all a primer impedancia_ eseten az onindukcios feszultseg csak akkora, hogy sem a csoben , sem a kimenotranszformatorban nem okoz kart mivel mind kettot erre az uzemmodra mereteztek az adott vegcso munkagorbeji figyelembe vetelevel.
A viszonyok viszont megvaltoznak ha a primer impedanciat novelem vagy valamilyen ok miatt leszakad. A primer nagy onindukciojan lenyegesen nagyobb feszultseg keletkezik , es olyan nagy erteket vehet fel, hogy akar a cso , akar a kimenoranszformator szigetelese megrongalodhat _atutes_mert lehetseges, hogy egyik alkatresz sincs ilyen nagy feszultsegre meretezve.
Egyes erosito rajzok eseteben lathato , hogy az anod direkt a testre van kotve diodakon keresztul. Ennek a lenyege az, hogy az terheles leszakadas eseten a tranzienseket a testre vezessek es igy a vegcsovet(ket) vedi.
Szumma szummarum, ha a vegerosito csovet hangfrekvenciaval vezereljuk, es a kimenotranszformator szekunder terheleset noveljuk vagy esetleg leszakad, akkor a cso vagy a kimenotrafo konnyen tonkremehet.
Kozben utanna olvastam a csoves erositok elmeleti/ matematikai elmeletebe es a valaszod nem elegit ki, mert egy hirtelen odavagott szoveget nyomtal, hogy le razz egy kellemetlen kerdes
Mivel szokatlan megkozelittese a csoves erosito mukodesenek a kimenet rovidrezarasa _es egy szakkonyv sem targyalja nepnyelven _es ha igen akkor csak matematikai szinten ami felett az amator egyszeruen elsiklik mert ne erti.
A fentieket figyelembe veve megertem negativ hozzaallasod.
A rovidrezaras kerdeset azert meg egy kicsit gondold at mert a matematikai analizis mas kepet mutat mind a valaszod.
Utanna szamoltam es nem adok helyet annak a kijelentesnek, hogy_Hosszú ideig tartó szek, rövidzár esetén tönkre megy a végcső..._.
Egy kicsit bovebbe magyarazd el, hogy miert megy tonkre a vegcso? Ez egy erdekes kerdes mert az attranszormalt primerimpedancia eteke "0" lett (lasd a cikkben kozolt rajzot mert egy feszultseg osztasrol van szo) igy csak a vegcso belso ellenallasa marad amelynek nincs hova leadni a teljesitmenyt mert nem volt terheles.
Az elektrotechnikaban max teljesitmeny csak akkor keletkezik ha az impedanciak egyeznek. Tehat ha nincs megfelelo anodterheles akor a cso nem erosit, ha nem erosit akkor nincs feszultseg a kimeneten, ha nincs feszultseg akkor nincs teljesitmeny.
Vezesd le szamokban es bizonyisd be. Amit a szamok mondanak az szent szeritem mert minden a matek korul forog.
Anelkul nem is lehet elkepzelni egy erosito tervezeset.
A szimulacios programok is (veszem eszre, hogy kemenyen alkalmazod) matematikai elven alapulnak csak annyi kulombseggel, hogy konnyebben eredmenyhez jut az ember.
Ennek a visza utoje meg az, hogy sohasem fogja erteni az aramkor mukodeset az alkalmazoja.
Mind erdekesseg a pincebol elokotorasztam egy csoves radiot amely mukodik es a hangszorot mukodes kozben rovidrezartam majdnem egy feloran keresztul.
Azonkivul, hogy nagyon halkan a kimeno transzformatorban hallatszott a musor nem tortent semmi se. A rovidzarat megszakitva normalisan mukodott. A vegcsoven (EL84) a rovidzar ideje semmilyen szini ekvaltozast nem lattam. Valahogyan ellent mond az alittasodnak a kiserlet.