HWSW Informatikai Kerekasztal: csoves erositok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

csoves erositok Értékeld a témát: -----

#371 Felhasználó inaktív   tamasflex 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 05. 20:39

Mi történt uraim?? Nincs egy "TITÁN" aki válaszolni tudna?
Kénytelen leszek más fórumban is kérdezősködni hátha több szerencsével járok.
Ezt a fórumot választottam mert az olvasottak alapján úgy ítéltem, hogy felkészült szakik vannak itt.
Ne hagyjatok csalatkozni.
:confused:  :respect:

#372 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 06. 10:27

zzz

Szerkesztette: DDL 2007. 02. 06. 11:24 -kor

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#373 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 12:52

Idézet: tamasflex - Dátum: 2007. febr. 3., szombat - 16:02

Egy kezdo csoves kerdesei.

Sot meg lattam olyant is amikor a dupla trioda anod/katodjai ossze vannak kotve (egy csovet alkotnak) es ugy alkalmazzak. Mi a lenyege a dolognak?

Anód katód összekötést szerintem fázisfordítás miatt, de ez csak tipp.

Nekem egy hibrid (csöves+IC) erősítő mozgatja a fantáziám. Így a gondolkodásom tisztásra tereléséhez DDL-t kérdezném.  :p

Adott egy 6922-es elektroncső 100V körüli anódfeszültséggel, valamint egy ECC86 12V-os alacsony feszültségű elektron rezgető. Lényegében a kérdésem az, hogy mivel lehetne összehozni egy pl. LM1875T IC-vel? Láttam már neten egy két kapcsolást 6922-vel amolyan 24V-os kapcsolásban, ezért és az ára miatt tűnik szimpatikusnak. Esetleg feszültség csökkentő kapcsolással át tudom alakítani a cső kimeneti teljesítményét az IC bemenetére?

Még egy kérdés. Azt tudom, hogy ez a hibrid megoldás nem az igazi(nem teljesen csöves, nincs rajta kimenő), de ha már IC-t használok melyiket érdemesebb szemügyre venni? GClone LM chipeket vagy valamelyik STK-t?

A válasz(oka)t előre is köszönöm.  DLL grat a munkádhoz, gondolom legalább olyan jól szól, mint ahogy kinéz. :respect:  :hungry:
-= 56,6K - Finally, It Works! =-

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#374 Felhasználó inaktív   tamasflex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 18:10

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 12:52

Nekem egy hibrid (csöves+IC) erősítő mozgatja a fantáziám. Így a gondolkodásom tisztásra tereléséhez DDL-t kérdezném.  :p

Adott egy 6922-es elektroncső 100V körüli anódfeszültséggel, valamint egy ECC86 12V-os alacsony feszültségű elektron rezgető. Lényegében a kérdésem az, hogy mivel lehetne összehozni egy pl. LM1875T IC-vel? Láttam már neten egy két kapcsolást 6922-vel amolyan 24V-os kapcsolásban, ezért és az ára miatt tűnik szimpatikusnak. Esetleg feszültség csökkentő kapcsolással át tudom alakítani a cső kimeneti teljesítményét az IC bemenetére?

Még egy kérdés. Azt tudom, hogy ez a hibrid megoldás nem az igazi(nem teljesen csöves, nincs rajta kimenő), de ha már IC-t használok melyiket érdemesebb szemügyre venni? GClone LM chipeket vagy valamelyik STK-t?

A válasz(oka)t előre is köszönöm.  DLL grat a munkádhoz, gondolom legalább olyan jól szól, mint ahogy kinéz. :respect:  :hungry:

Koszi, hogy valaszoltal. Meg varom a nagyok hozzaszolasat is.
A kedeses erosito rajzat amit meg akarsz csinalni legyszives es szurd be.
Koszi.

#375 Felhasználó inaktív   tamasflex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 16. 18:23

Az egyik fórumban találtam a következőket.

A multkorjaban targyaltuk az illesztes problemajat ahol kifejeztem, hogy jobb alulileszteni mind felul es ha rovidre zarodik a kimenet nem tortenik semi sem azonkivul, hogy a kimeneti teljesitmeny csokken a terheles fugvenyeben.
Ez igy is van es az alabbiakban probalom meghatarozni , hogy hogyan alakul a vegcso elektromos adatai ha a primer impedanciat csokkentem az altal, hogy a 4 ohmos szekunder terheles helyet 2 ohmmal zarom le a kimenetet.
Az idekenkedes jogos mert az elektrotechnikaban ismeretes elmelet szerint ha a szekunder impadanciat csokkentem a teljesitmeny a szekunder oldalon megno.
Ekkor azonban szuksegszeruen a primer oldal aramanak is meg kell nonie _egyebkent honna kapna a szekunder a toblet energiat.
Ez csak ugy lehetseges ha a primer impedancia is lecsokken.
Ez utobbi primer impedancia csokkenes ertelem szeruen sokak szamara azt sugalja, hogy a vegcso tonkre megy a megnovekedett aram miatt amit a primer impedancia csokkenes okoz.
Hat nem eppen ugy van mert figyelembe kell venni a vegcso belso ellenallasat amely a kimeno trafoval elektromos szempontbol sorban van. Tehat egy feszultseg osztot kepez a cso belso ellenallasa es a kimeno transzformator primer oldala.
Kép
Vegyunk alapul egy “A” osztalyu erositot amelynek a kimeno trafoja :
Np = 3500 men. , Nsz = 97men. , Zsz.1 = 4 ohm, Zsz.2 = 2 ohm, El 84_S = 11.3 mA/V_Ri = 40 K ohm es Po = 5.7 W.
Az alabbi egyenlet ertelmeben a primer impedancia :
Ra1 = Zsz1 x ( Np/Nsz) negyzet.
Kiszamitva az Ra1 erteket kapjuk, hogy Ra1 = 4 x (3500/97) negyzet = 5200 ohm.
Nezzuk meg, hogy mennyi lesz a primer impedancia Zsz.2 = 2 ohm eseteben:
Ra2 = 2 x (3500/97) negyzet = 2603 ohm. Tehat lenyegesen lecsokkent a primer impedancia ha a szekunder terhelest a felere csokkentettuk.
A cso erositese 4 ohmos lezaro impedance eseteben_ az attranszformalt Ra1 = 5200 ohm:
A1 = S x (Ra x Ri / Ra + Ri) = 52 x
Ket ohmos terhelo impedancia eseteben_az attranszformalt Ra2 = 2603 ohm:
A2 = 27 x ,tehat majdnem felere csokkent a cso erositese.
Tehat lathato, hogy a cso erositese lecsokken a primer impedancia csokkenesevel mert a cso belso ellenallasa allando erteken marad igy az osztasbol (Ri/Ra) eredo primer feszultseg is kissebb lesz amely magaval vonja a kimeneti teljesitmeny csokkeneset is mert az azon megjeleno hangfrekvencias valto aram kissebb lesz mind a nagyobb primer impedancian.
A primer valtofeszultseg erteke 5.7 W eseteben:
Up1 = gyokalatt Po x Ra = gyokalatt 5.7 x 5200 = 172.16 V
Pp1 = Up negyzet / Zp = 5.69 W
Ket ohmos terheles esteben a primer feszultseg :
Up1/2 = ~ 86 V
A primer teljesitmeny:
Pp2 = 86 a negyzeten / 2603 = 2.84 W Tehat fele lesz a teljesitmeny mind az Ra1 eseteben amely 4 ohmos lezarasnal van.
Ezek szerint ha csokkentem a szekunder impedanciat a vegcso erositese csokken , igy a kimenotranszformator primer oldalan a feszultseg is csokken .
Ennek kovetkezmnye az, hogy a teljesitmeny is csokken.
Alulillesztes eseteben a frekvencia atvitel a mely hangok tartomanyaba tolodik el.
Felulillesztes eseten a magas hangok fele tolodik.
Itt csak erzekeltetni akartam azt az esetet ha valamilyen ok miatt kenytelenek vagyunk a meglevo erositon kimenetere alacsonyabb impedanciaju hangszorot kotni es annak kovetkezmenyeit.
Nem lattam ertelmet a komoly matematikai levezeteseknek mert akkor nagyon hosszu lett volna a hozzaszolas. Az egyes egyenletek szarmazasanak a kimutatasa nagyon mely betekintest kivanna es szerintem nem erdemes vele itt foglakozni.
Ezek le vannak irva a megfelelo szakkonyvekben.

Szerkesztette: tamasflex 2007. 02. 16. 18:26 -kor

#376 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 01:14

Szép, én szimulálgatok 6dj8/12au-el, de még inkább olvasgatnom kéne/kell. Úgyhogy addig is csak megfigyelő leszek. :) (Viszont úgy néz ki legalább 2 dupla trióda csőre lesz szükségem. PP)

Kicsit össze vagyok zavarodva jelszintek tekintetében. Valaki fel tudna világosítani, hogy a hangkártya > előerősítő > végerősítő mekkora be és kimeneti jellel dolgozik (feszültség szint)? :confused:

Szerkesztette: - Mixa - 2007. 02. 19. 01:17 -kor

Megj.: A nagykereskedelmi árak nem tartalmazzák a 25%-os áfát és csak tájékoztató jellegűek. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk és nem felelünk az esetleges nyomdai hibákért. Azaz amit mondtam az sem igaz...

#377 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 07:57

tamasflex!

Ez mind szép és jó. Csakhogy a beidézett szöveg írója elfeledkezett arról, hogy a kimenő primer impedaciájának megválasztása tág határok között válttozhat egy adott kapcsolásban. Ezért alul és felül illesztettségről nehéz beszélni. Jól méretezett trafó, megfelelő cső és áttétel megválasztásakor gyakorlatilag nem tud annyira elmenni az illesztés, hogy a frekimenetben ez észrevehető változást okozzon. Legfeljebb a max. kimeneti teljesítmény fog változni.

Idézet: Máshonnan a saját beírásom :)

Idézet: "winkleer"

hali csőbarátok!

Kéne egy kis segítség! Jó volna ha le tudná valaki írni ide a számitás menetét.
Nos van két párhuzamos üzemben müködő GU50. 250V az anódfesz a rácselőfeszültséget segédtápról kapják. Legyen a nyugalmi áram csövenként 50mA azaz 2x 50mA . Nos le kellene vezetni érthetően, hoghy ekkor a kimenőtrafó milyen áttételű kell legyen. Majd hamár, homár akkor csövenként 100mA re is. a GU UL üzemben menne mondjuk 25% megcsapolásnál.  Hogyan számítjátok? Szeretném megérteni.
Kösz a segítséget előre is

Trióda kapcsolásnál egyszerű. A munkaegyenes ahol metszi a 0V rácsfeszhez tartozó görbét meghatározható az áram és a fesz. és ebből a belső ellenállás (lsd. lentebb KT88). A terhelés ennek a 3-5 szöröse (lsd JLH könyv). És ebből az áttétel már számolható.

Pentódánál (vagy UL kötés) már bonyolúltabb a dolog. Ezért az egyszerűbbet írom le ami empírikus módszer inkább. Tudni kell hozzá a max. katódáramot és a kívánt tápfeszt. Jelen esetben nem tudjuk az elsőt, de vegyük példának a KT88-at ahol a max katódáram 175mA. 250V-os  anódból kiindulva 100%-os vezérléskor R=250V/0.175~1430 [ohm]. És ez a primer ipedancia is. AZonban módosítani kell a számítást mert nem 100% a kivezérelhetőség, hanem kevesebb. A diagrammokból látható, hogy 30V körül mindig marada a csövön ezért Ra=220/0.175~1.275 [ohm] Kerekítsük fel 1.300-ra. 420V-nál Ra=390/0.175~2230 [ohm] kerekítve 2.300. Ezért jó a KT88-hoz is a 2.5k-s kimenő, PP-ben pedig a 4.3k-s

A szekunder ugye adott pl. 8 Ohm. Az áttétel N=ngyök(Ra/Rs). Jelen pédánál N=12.75

A trafó többi adata számolható, ha az idukciót még meghatározzuk. Ami kimenőnél max. 0.9T, extra vasakra 1T. Az alacson hiszterézis torzítás érdekében (empírikus tétel :) )

Üdv: DDL

150mA

Akkor (Ut=250V, Rs=6Ohm):

1. 1db csőre SE-ben Ra=(250-30)/0.15~1467 [ohm] kerekítve 1.5k (a nyugalmi áram min. 85mA) N=ngyök(1500/6)=15.82 (jó trafóval 8-9W-ra számolhatunk)

2. 2db csőre SE-ben Ra=(250-30)/(2*0.15)~667 [ohm] kerekítve 700 Ohm. De a csövek rossz együttfutása miatt 900 Ohmnál nem célszerű kisebbre venni (és ehhez is 5%-osra össze kell válogatni) N=ngyök(900/6)=12.25 Pki= 13-14W

3. PP egy csőre Raa=2Ra=3k, N=22.36, Pki=18-19W

4. PP két csőre Raa=2Ra=1.8k, N=17.32, Pki=32-33W

De akkor mennyi a csövenkénti nyugalmi áramot kellene beállitsak? Ugye nem kell 150mA re kihajtani a csöveket? aminimum 85mA hogy jön ki?

Gondold végig. A cső SE-ben (is) hogyan mozog a munkaegyenesen. Teljes kivezérléskor a max katódáram folyhat rajta azaz 150mA (a szinusz kukac alsó holtpontja). Teljes lezáráskor (szinusz kukac felső holtpontja) semmi. Azaz a középpont vhol 75mA környékén van. Azonban nem szabad hagyni teljesen lezárni a csövet ezért el kell tolni a nullpontot pozitív irányban. Ezért a min. 85mA. A valóságban így túllépi a cső a 150mA-t, de mivel ez nem folyamatos áram és a terhelés is nagyobb ezért nem okoz gondot. A fenti empírikus módszer a minimális terhelést határozza meg. Ennél kisebbet nem célszerű használni. Nagyobbat lehet, csökken a torzítás és a teljesítmény is.

Üdv DDL

Szerkesztette: DDL 2007. 02. 19. 08:11 -kor

Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#378 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 08:01

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 13:52

Amennyiben az anód az anóddal a katód a katóddal és a rács a ráccsal akkor az csak párhuzamosítás. A kisebb belső ellenállás és zaj miatt

A 6922 meg sem rezzen 50V alatt. Max. MC előfoknak jó. Ka ilyen kicsi a tápod akkor maradnék az ECC86-nál.

Egészen pontosan mit akarsz? A GC érzékenysége megfelelő. Elébe csak egy buffer fokozat kell. Ami csővel egy katódkövetőt jelent.

LM. Az STK-kból legfeljebb a régiek (STK-077, 080)

Szerkesztette: DDL 2007. 02. 19. 08:06 -kor

#379 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 08:10

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 2:14

Szép, én szimulálgatok 6dj8/12au-el, de még inkább olvasgatnom kéne/kell. Úgyhogy addig is csak megfigyelő leszek. :) (Viszont úgy néz ki legalább 2 dupla trióda csőre lesz szükségem. PP)

Kicsit össze vagyok zavarodva jelszintek tekintetében. Valaki fel tudna világosítani, hogy a hangkártya > előerősítő > végerősítő mekkora be és kimeneti jellel dolgozik (feszültség szint)? :confused:

A hanghártya párszáz mV-os  jelet ad ki (vonal szint). A végerősítők általáben 1-1.5V bemeneti érzékenységűek. A kettő közé kell egy 4-5 szörös erősítésű fokozat a dinamika megörzése miatt. Ez az előerősítő.

Még egyszer kérdezem mit akasz csinálni?

#380 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 16:00

Köszönöm a válaszokat és a felvilágosítást.

Valami egyszerű sztereó erősítőt. Csöves előfok, IC-s végfok (10W bőven elég a majdani Lancettához  :rolleyes: ).

Én is LM(1875)-re voksolok csak kíváncsi voltam. ECC86 kicsit drága, a katódkövetőnél azt érted, hogy a katódról viszed ki a fázishelyes jelet?

#381 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 16:58

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 17:00

ECC86 kicsit drága, a katódkövetőnél azt érted, hogy a katódról viszed ki a fázishelyes jelet?

Igen azt értem. így gyakorlatilag 1 az erősítés (valójában 0.8-0.9).

#382 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 17:27

Idézet: DDL - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 16:58

Igen azt értem. így gyakorlatilag 1 az erősítés (valójában 0.8-0.9).

Aham, s szerinted van értelme így megcsinálni? Mármint ilyen kis erősítéssel? Esetleg kössek utánna ugyanilyen módon még 1 triódát?

(Ne azért legyen benne cső, hogy azt is fel lehessen írni tulajdonságnak.)

Azt a 24V-os ötletet innen vettem: Sijosae

LM IC-nél pedig valószínűleg a gyári adatokat használom.

Szerkesztette: - Mixa - 2007. 02. 19. 17:29 -kor

#383 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 19. 18:49

Idézet: - Mixa - - Dátum: 2007. febr. 19., hétfő - 18:27

Aham, s szerinted van értelme így megcsinálni? Mármint ilyen kis erősítéssel? Esetleg kössek utánna ugyanilyen módon még 1 triódát?

Mivel az LM-nek elegendő az erősítése ezért csak bufferre van szükség (pláne ha invertáló módban van kötve az IC) ami csak meghajtja az IC-t. Erre meg csövel a katódkövető a legjobb módszer.

#384 Felhasználó inaktív   tamasflex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 17:56

Hello

Koszi a valaszt. A szerzo szerintem elegge erthetoen tert ki a temara mert egy adott ismert primerimpedancia valtozasat ertekelte ki a szekunder terheles fugvenyeben. Na nem vedem mert meg gyerekcipobe jarok es nem tudom kiertekelni a leirtakat de erdekes esetet irt le.
Utanna szamolgattam es erdekesen valtozik a primerimpedancia  mas erteku szekunder terheles alkalmazasakor. Ezek szerint egy ismert adatu kimeno trafot  az egyenletek segitsegevel mas csovekre is alkalmazhatova lehet tenni a szekunder inpedancia megvalasztasaval. Teszem fel, hogy van egy EL84-es kimenom de a meglevo csovem 6P6 (vagy mas) akkor helyesen megvalasztott szekunder terhelessel a primert tudom illeszteni a meglevo vegcsohoz. Szoval meg nem probaltam csak gondolom mert a cikk szerint a  szekunder terhelessel  valtozatos primerimpedanciakat lehet kihozni. Legalabb is igy ertelmeztem.
Kulonben mit szolsz ahoz, hogy a primert rovidre lehet zarni es semmi baja sem lesz az erositonek??

#385 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 21. 07:57

Idézet: tamasflex - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 18:56

Hello

Koszi a valaszt. A szerzo szerintem elegge erthetoen tert ki a temara mert egy adott ismert primerimpedancia valtozasat ertekelte ki a szekunder terheles fugvenyeben. Na nem vedem mert meg gyerekcipobe jarok es nem tudom kiertekelni a leirtakat de erdekes esetet irt le.
Utanna szamolgattam es erdekesen valtozik a primerimpedancia  mas erteku szekunder terheles alkalmazasakor. Ezek szerint egy ismert adatu kimeno trafot  az egyenletek segitsegevel mas csovekre is alkalmazhatova lehet tenni a szekunder inpedancia megvalasztasaval. Teszem fel, hogy van egy EL84-es kimenom de a meglevo csovem 6P6 (vagy mas) akkor helyesen megvalasztott szekunder terhelessel a primert tudom illeszteni a meglevo vegcsohoz. Szoval meg nem probaltam csak gondolom mert a cikk szerint a  szekunder terhelessel  valtozatos primerimpedanciakat lehet kihozni. Legalabb is igy ertelmeztem.
Kulonben mit szolsz ahoz, hogy a primert rovidre lehet zarni es semmi baja sem lesz az erositonek??

Semmi érdekes nincs abban amit leírt. Csupán azt írta le, hogy mi történik akkor ha egy kimenőtrafós erősítőt leterhelsz valóságos hangszóróval. Ugyanis a hangszóróknak működés közben állandóan változik az impedanciája. Ráadásul a freki függvényében. Ezért a végcső a frekvenciától függően változó terhelést kap, hiszen a trafó áttétele állandó. De ez nem annyira gond, mert a tértöltés megléte miatt a jó végcsövek rövid ideig "hatalmas" áramokat képesek leadni. Azonban ha nem jól választjuk meg az áttételt és a trafó egyéb paramétereit (indukció, gerjesztés, vaskeresztmetszet stb.) akkor már problémás lehet a dolog. Jó minőségű trafónál a frekvenciaátvitel nem változik számottevően a szekunder terhelés változásakor.

Hosszú ideig tartó szek. rövidzár esetén tönkre megy a végcső...

#386 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 08:01

Mixa kérésére egy katódkövető kapcsolás 6DJ8 (E88CC) vagy 12AU7 (ECC82) csövekhez. Kisebb anódtápot nem illik használni, bár 55-60V-ig le lehet menni.

Kép

Az R3 a következő fokozat bemeneti ellenállása. Amennyiben nem DC csatolt akkor az R3 értéke 1M

#387 Felhasználó inaktív   tamasflex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 19:07

Idézet: DDL - Dátum: 2007. febr. 21., szerda - 7:57

Semmi érdekes nincs abban amit leírt. Csupán azt írta le, hogy mi történik akkor ha egy kimenőtrafós erősítőt leterhelsz valóságos hangszóróval. Ugyanis a hangszóróknak működés közben állandóan változik az impedanciája. Ráadásul a freki függvényében. Ezért a végcső a frekvenciától függően változó terhelést kap, hiszen a trafó áttétele állandó. De ez nem annyira gond, mert a tértöltés megléte miatt a jó végcsövek rövid ideig "hatalmas" áramokat képesek leadni. Azonban ha nem jól választjuk meg az áttételt és a trafó egyéb paramétereit (indukció, gerjesztés, vaskeresztmetszet stb.) akkor már problémás lehet a dolog. Jó minőségű trafónál a frekvenciaátvitel nem változik számottevően a szekunder terhelés változásakor.

Hosszú ideig tartó szek. rövidzár esetén tönkre megy a végcső...

Hello

Szoval veszem eszre,hogy nem ertetted meg a cikk lenyeget es csurod csavarod a valaszt.
Elvileg arrol volt szo, hogy egy adott megfelelo attetelu (Np/Nsz) transzformatort ha valamilyen ok miatt kisebb impedanciaju hangszoroval terhelem le akkor azonkivul, hogy a teljesitmeny csokken nem tortenik semmi sem.
Egy kicsit szerintem ossze zavartad az attetelt az attranszformalt impedanciaval.
Az alulillesztest a cikk iroja a fentiek szerint ertelmezte. Szoval azert nem art neha bedobni egy egy jo temat met a forum kizokken a sablonos szovegekbol.
A cikkben kozolt  egyenletekbol az is kiertekelheto, hogy ha az adott szekunder impedancia helyett nagyobb erteket teszek akor az attranszformalt primer impedancia  erteket megno es olyan erteket vehet fel amelynek karos kovetkezmenyei lehetnek.
Ez alatt ertem, hogy a szekunder terheles megnovelesevel vagy esetleg szakadasaval a megszunik a primer onindukciojaval parhuzamosan kerulo attranszformalt impedancia sontolo hatasa _foleg a primer impedancia leszakadasa eseten_igy a primer ugy viselkedik mind egy fojtotekercs. Elekrotechnikai ertelemben ez aszt jelenti, hogy a primeren atfolyo aram valtozasanak hatasara a transzformatorban onindukcios feszultseg keletkezik.
Ez a feszultseg annal nagyobb minnel nagyobb a teketcs onindukcios egyutthatoja. Ez aszt jelenti, hogy ha a szekunder  terheles erteket novelem akkor az attranszformalt impedancia megnovekszik_tehat az Ra vagy Raa_ es ennek kovetkezmenye pedig az, hogy az onindukcios feszultseg olyan erteket vehet fel amely esetleg a kimeno transzformator konnyen tonkre mehet.
A kimenotranszformatorban allandoan keletkezik onindukcios feszultseg, nagysaga azonban erossen fugg a primertekercs illetve az abba attranszformalt impedanciatol amely fugg a szekunderimpedanciatol. Helyesen leterhelt kimenotranszformator _tehat ha az adott attetel megkivanja teszem fel, hogy 8 ohm a hangszoro impedanciaja amelynel be all a primer impedancia_ eseten az onindukcios feszultseg csak akkora, hogy sem a csoben , sem a kimenotranszformatorban nem okoz kart mivel mind kettot erre az uzemmodra mereteztek  az adott vegcso munkagorbeji figyelembe vetelevel.
A viszonyok viszont megvaltoznak ha a primer impedanciat novelem vagy valamilyen ok miatt leszakad. A primer nagy onindukciojan lenyegesen nagyobb feszultseg keletkezik , es olyan nagy erteket vehet fel, hogy akar a cso , akar a kimenoranszformator szigetelese megrongalodhat _atutes_mert lehetseges, hogy egyik alkatresz sincs ilyen nagy feszultsegre meretezve.
Egyes erosito rajzok eseteben lathato , hogy az anod direkt a testre van kotve diodakon keresztul. Ennek a lenyege az, hogy az  terheles leszakadas eseten a tranzienseket a testre vezessek es igy a vegcsovet(ket) vedi.

Szumma szummarum, ha a vegerosito csovet hangfrekvenciaval vezereljuk, es a kimenotranszformator szekunder terheleset noveljuk vagy esetleg leszakad, akkor a cso vagy a kimenotrafo konnyen tonkremehet.

Kozben utanna olvastam a csoves erositok elmeleti/ matematikai elmeletebe es a valaszod nem elegit ki, mert egy hirtelen odavagott szoveget nyomtal, hogy le razz egy kellemetlen kerdes
Mivel szokatlan megkozelittese a csoves erosito mukodesenek a kimenet rovidrezarasa _es egy szakkonyv sem targyalja nepnyelven _es ha igen akkor csak matematikai szinten ami felett  az amator egyszeruen elsiklik  mert ne erti.
A fentieket figyelembe veve megertem  negativ hozzaallasod.
A rovidrezaras kerdeset azert meg egy kicsit gondold at mert a matematikai analizis mas kepet mutat mind a valaszod.
Utanna szamoltam es nem adok helyet annak a kijelentesnek, hogy_Hosszú ideig tartó szek, rövidzár esetén tönkre megy a végcső..._.
Egy kicsit bovebbe magyarazd el, hogy miert megy tonkre a vegcso? Ez egy erdekes kerdes mert az attranszormalt primerimpedancia eteke "0" lett (lasd a cikkben kozolt rajzot mert egy feszultseg osztasrol van szo)  igy csak a vegcso belso ellenallasa marad  amelynek nincs  hova leadni a teljesitmenyt mert nem volt terheles.
Az elektrotechnikaban  max teljesitmeny csak akkor keletkezik ha az impedanciak egyeznek. Tehat ha nincs megfelelo anodterheles akor a cso nem erosit, ha nem erosit akkor nincs feszultseg a kimeneten, ha nincs feszultseg akkor nincs teljesitmeny.
Vezesd le szamokban es bizonyisd be. Amit a szamok mondanak az szent szeritem mert minden a matek korul forog.
Anelkul nem is lehet elkepzelni egy erosito tervezeset. 
A szimulacios programok is (veszem eszre, hogy kemenyen alkalmazod) matematikai elven alapulnak csak annyi kulombseggel, hogy konnyebben eredmenyhez jut az ember.
Ennek a visza utoje meg az, hogy sohasem fogja erteni az aramkor mukodeset az alkalmazoja.
Mind erdekesseg a pincebol elokotorasztam egy csoves radiot amely mukodik es a hangszorot mukodes kozben rovidrezartam  majdnem egy feloran keresztul.
Azonkivul, hogy nagyon halkan a kimeno transzformatorban hallatszott  a musor nem tortent semmi se. A rovidzarat megszakitva normalisan mukodott. A vegcsoven  (EL84) a rovidzar ideje semmilyen szini ekvaltozast nem lattam. Valahogyan ellent mond az alittasodnak a kiserlet.

#388 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 20:47

Idézet: tamasflex - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 20:07

Hello

Szoval veszem eszre,hogy nem ertetted meg a cikk lenyeget es csurod csavarod a valaszt.
Elvileg arrol volt szo, hogy egy adott megfelelo attetelu (Np/Nsz) transzformatort ha valamilyen ok miatt kisebb impedanciaju hangszoroval terhelem le akkor azonkivul, hogy a teljesitmeny csokken nem tortenik semmi sem.
Egy kicsit szerintem ossze zavartad az attetelt az attranszformalt impedanciaval.
Az alulillesztest a cikk iroja a fentiek szerint ertelmezte. Szoval azert nem art neha bedobni egy egy jo temat met a forum kizokken a sablonos szovegekbol.
A cikkben kozolt  egyenletekbol az is kiertekelheto, hogy ha az adott szekunder impedancia helyett nagyobb erteket teszek akor az attranszformalt primer impedancia  erteket megno es olyan erteket vehet fel amelynek karos kovetkezmenyei lehetnek.
Ez alatt ertem, hogy a szekunder terheles megnovelesevel vagy esetleg szakadasaval a megszunik a primer onindukciojaval parhuzamosan kerulo attranszformalt impedancia sontolo hatasa _foleg a primer impedancia leszakadasa eseten_igy a primer ugy viselkedik mind egy fojtotekercs. Elekrotechnikai ertelemben ez aszt jelenti, hogy a primeren atfolyo aram valtozasanak hatasara a transzformatorban onindukcios feszultseg keletkezik.
Ez a feszultseg annal nagyobb minnel nagyobb a teketcs onindukcios egyutthatoja. Ez aszt jelenti, hogy ha a szekunder  terheles erteket novelem akkor az attranszformalt impedancia megnovekszik_tehat az Ra vagy Raa_ es ennek kovetkezmenye pedig az, hogy az onindukcios feszultseg olyan erteket vehet fel amely esetleg a kimeno transzformator konnyen tonkre mehet.
A kimenotranszformatorban allandoan keletkezik onindukcios feszultseg, nagysaga azonban erossen fugg a primertekercs illetve az abba attranszformalt impedanciatol amely fugg a szekunderimpedanciatol. Helyesen leterhelt kimenotranszformator _tehat ha az adott attetel megkivanja teszem fel, hogy 8 ohm a hangszoro impedanciaja amelynel be all a primer impedancia_ eseten az onindukcios feszultseg csak akkora, hogy sem a csoben , sem a kimenotranszformatorban nem okoz kart mivel mind kettot erre az uzemmodra mereteztek  az adott vegcso munkagorbeji figyelembe vetelevel.
A viszonyok viszont megvaltoznak ha a primer impedanciat novelem vagy valamilyen ok miatt leszakad. A primer nagy onindukciojan lenyegesen nagyobb feszultseg keletkezik , es olyan nagy erteket vehet fel, hogy akar a cso , akar a kimenoranszformator szigetelese megrongalodhat _atutes_mert lehetseges, hogy egyik alkatresz sincs ilyen nagy feszultsegre meretezve.
Egyes erosito rajzok eseteben lathato , hogy az anod direkt a testre van kotve diodakon keresztul. Ennek a lenyege az, hogy az  terheles leszakadas eseten a tranzienseket a testre vezessek es igy a vegcsovet(ket) vedi.

Szumma szummarum, ha a vegerosito csovet hangfrekvenciaval vezereljuk, es a kimenotranszformator szekunder terheleset noveljuk vagy esetleg leszakad, akkor a cso vagy a kimenotrafo konnyen tonkremehet.

Kozben utanna olvastam a csoves erositok elmeleti/ matematikai elmeletebe es a valaszod nem elegit ki, mert egy hirtelen odavagott szoveget nyomtal, hogy le razz egy kellemetlen kerdes
Mivel szokatlan megkozelittese a csoves erosito mukodesenek a kimenet rovidrezarasa _es egy szakkonyv sem targyalja nepnyelven _es ha igen akkor csak matematikai szinten ami felett  az amator egyszeruen elsiklik  mert ne erti.
A fentieket figyelembe veve megertem  negativ hozzaallasod.
A rovidrezaras kerdeset azert meg egy kicsit gondold at mert a matematikai analizis mas kepet mutat mind a valaszod.
Utanna szamoltam es nem adok helyet annak a kijelentesnek, hogy_Hosszú ideig tartó szek, rövidzár esetén tönkre megy a végcső..._.
Egy kicsit bovebbe magyarazd el, hogy miert megy tonkre a vegcso? Ez egy erdekes kerdes mert az attranszormalt primerimpedancia eteke "0" lett (lasd a cikkben kozolt rajzot mert egy feszultseg osztasrol van szo)  igy csak a vegcso belso ellenallasa marad  amelynek nincs  hova leadni a teljesitmenyt mert nem volt terheles.
Az elektrotechnikaban  max teljesitmeny csak akkor keletkezik ha az impedanciak egyeznek. Tehat ha nincs megfelelo anodterheles akor a cso nem erosit, ha nem erosit akkor nincs feszultseg a kimeneten, ha nincs feszultseg akkor nincs teljesitmeny.
Vezesd le szamokban es bizonyisd be. Amit a szamok mondanak az szent szeritem mert minden a matek korul forog.
Anelkul nem is lehet elkepzelni egy erosito tervezeset. 
A szimulacios programok is (veszem eszre, hogy kemenyen alkalmazod) matematikai elven alapulnak csak annyi kulombseggel, hogy konnyebben eredmenyhez jut az ember.
Ennek a visza utoje meg az, hogy sohasem fogja erteni az aramkor mukodeset az alkalmazoja.
Mind erdekesseg a pincebol elokotorasztam egy csoves radiot amely mukodik es a hangszorot mukodes kozben rovidrezartam  majdnem egy feloran keresztul.
Azonkivul, hogy nagyon halkan a kimeno transzformatorban hallatszott  a musor nem tortent semmi se. A rovidzarat megszakitva normalisan mukodott. A vegcsoven  (EL84) a rovidzar ideje semmilyen szini ekvaltozast nem lattam. Valahogyan ellent mond az alittasodnak a kiserlet.

Részemről ez lesz az utolsó válaszom ebben a témában a részedre.

Vhonnan szedtél egy írást amely tartalmát nem kifogásoltan, nem bíráltam. A cikk semmilyen gyakorlati, csöves végerősítő működési és trafó tervezési koncepciót nem vesz figyelembe. Pusztán a kimenőtrafót vizsgálja statatikus körülmények között. Ennyi. Ezért írtam az amit. A gyakorlatban soha nem fordul elő a fent feltételezett statikus feltételek. Azt is leírtam, hogy miért. Én azt látom, hogy inkább te nem értetted amit én írtam. Amin nem csodálkozom.
Ha már mindenáron kukacoskodsz akkor legalább alaposan nézz körül a témában. Ugyanis azáttételt nem csupán a tekercsek menetszámából lehet kiszámolni. Sőt a trafó tervezésekor induláskor nem is ismertek. Ugyanis az a cél, hogy ezeket meghatározzuk. Hanem bezony a tervező által tág határok között megválasztott primer impedancia és a szekunder impedanca értékéből: A=ngyök(Raa/Rs)=Np/Ns. Az általad idézett cikk is ezt használja fel.

A fentiekből kitűnik, hogy a primer impedancia bármekkora lehet. Ha a szekunder oldalon a terhelés végtelen nagyra nő akkor sem lesz semmi gond. A gond akkor van ha a terhelés változás sebessége nagy (ugyanis az önindukció nagysága bezony ettől is függ). Azaz leszakad a szekunder terhelés. Mert ebben az esetben az önindukcióból származó áttranszformált feszültség esetleg akkora lehet, hogy átüt a primer is.

Ha a primer szakad le attól a csőnek semmi baja nem lesz. A szekunder oldali terhelés mehet tönkre, de ez trafóhibát nagyon ritkán okozhat.

A terhelés leszakadás hatásának kivédésére nem diódát kell alkalmazni (alég amatőr megoldás). A szekunder oldalt kell lezárni párszáz ohmos ellenállással.

Summa summárum a trafó csak abban az esetben mehet tönkre, ha a szekunder terhelés leszakad. Minden egyéb esetben nem fog tönkre menni.

Hogy szek. rövidzár esetén miért megy tönkre hosszabb távon a cső? Ha már ennyire nem értek meg semmi és felületes vagyok akkor legyél szives gondolkozz el a következőkön hátha meglepetést fog okozni. szek rövidzárat feltételezve a primer terhelés gyakorlatilag 0 (valójában nem, de ez egy találós kérdés). Tehát ebben az esetben az anódfesz gyakorltilag állandó, viszont a rácsot lazán vezéreljük tovább akkor a katódáramot mi korlátozza? Na és persze az anóddisszipációt? A párszáz ohmos belső ellenállás? Hát az marhára korlátozza. Ezért a katód teljes erejéből emmittál(na) és emiatt az élettartama rohamosan csökken. Akár néhány órára. Az igaz, hogy ez főként a triódák (vagy annak kötött pentóda, sugártetróda) életét keseríti meg, a pentódákra nem veszélyes annyira. Egy cső nagyon ritkán megy egyik pillanatról a másikra tönkre. Nem úgy a félvezetők.
Méghogy nincs teljesítmény? És én vagyok a felületes...

Természetesen lehet védekezni ezen hatások ellen. Ezért kapcsolás függő az elszenvedett károsodás mértéke. Lehet gondolkozni ezen is.

Az is furcsa nekem, hogy egyszer problémázol azon, hogy esetleg matematikai modelleket használok, de ugyanakkor megköveteled tőlem a matematikai levezetést, mert szerinted az a tökéletes...

Azt a sértést azért nem hagyom szó nélkül, hogy nem érteném a csöves erőítők működését. Pláne olyan embertől aki még az elektroncsövek működését sem ismeri, csupán olvasott ismereteire támaszkodik.

Üdv DDL

Szerkesztette: DDL 2007. 02. 23. 20:48 -kor

#389 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 22:52

Elnézést kell kérjek DDL-től, csak most esett le 0,8-0,9.  :omg: A rajzot azért köszönöm.

#390 Felhasználó inaktív   - Mixa - 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 02. 23:31

http://www.iol.ie/~w...udio/pcl86.html

Erről kinek mi a véleménye? Bár csak 2-4W-ot bír maximum. Elég hozzá 2db 600Ft-os csövecske.  :p

http://www.realaudiolabs.com/ Megkérdeztem mennyiért készítenék el a kimenőjét. Kíváncsi vagyok.

Ugyanakkor DDL által segített előfokom szerelését sikerült összeállítanom. Nemsokára teljesen összerakom a kis hibridem (elméletben)...  :D Ha kész a rajz/etc. rakok föl képet.

Téma megosztása:

• (24 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.