Az egyik fórumban találtam a következőket.
A multkorjaban targyaltuk az illesztes problemajat ahol kifejeztem, hogy jobb alulileszteni mind felul es ha rovidre zarodik a kimenet nem tortenik semi sem azonkivul, hogy a kimeneti teljesitmeny csokken a terheles fugvenyeben.
Ez igy is van es az alabbiakban probalom meghatarozni , hogy hogyan alakul a vegcso elektromos adatai ha a primer impedanciat csokkentem az altal, hogy a 4 ohmos szekunder terheles helyet 2 ohmmal zarom le a kimenetet.
Az idekenkedes jogos mert az elektrotechnikaban ismeretes elmelet szerint ha a szekunder impadanciat csokkentem a teljesitmeny a szekunder oldalon megno.
Ekkor azonban szuksegszeruen a primer oldal aramanak is meg kell nonie _egyebkent honna kapna a szekunder a toblet energiat.
Ez csak ugy lehetseges ha a primer impedancia is lecsokken.
Ez utobbi primer impedancia csokkenes ertelem szeruen sokak szamara azt sugalja, hogy a vegcso tonkre megy a megnovekedett aram miatt amit a primer impedancia csokkenes okoz.
Hat nem eppen ugy van mert figyelembe kell venni a vegcso belso ellenallasat amely a kimeno trafoval elektromos szempontbol sorban van. Tehat egy feszultseg osztot kepez a cso belso ellenallasa es a kimeno transzformator primer oldala.

Vegyunk alapul egy “A” osztalyu erositot amelynek a kimeno trafoja :
Np = 3500 men. , Nsz = 97men. , Zsz.1 = 4 ohm, Zsz.2 = 2 ohm, El 84_S = 11.3 mA/V_Ri = 40 K ohm es Po = 5.7 W.
Az alabbi egyenlet ertelmeben a primer impedancia :
Ra1 = Zsz1 x ( Np/Nsz) negyzet.
Kiszamitva az Ra1 erteket kapjuk, hogy Ra1 = 4 x (3500/97) negyzet = 5200 ohm.
Nezzuk meg, hogy mennyi lesz a primer impedancia Zsz.2 = 2 ohm eseteben:
Ra2 = 2 x (3500/97) negyzet = 2603 ohm. Tehat lenyegesen lecsokkent a primer impedancia ha a szekunder terhelest a felere csokkentettuk.
A cso erositese 4 ohmos lezaro impedance eseteben_ az attranszformalt Ra1 = 5200 ohm:
A1 = S x (Ra x Ri / Ra + Ri) = 52 x
Ket ohmos terhelo impedancia eseteben_az attranszformalt Ra2 = 2603 ohm:
A2 = 27 x ,tehat majdnem felere csokkent a cso erositese.
Tehat lathato, hogy a cso erositese lecsokken a primer impedancia csokkenesevel mert a cso belso ellenallasa allando erteken marad igy az osztasbol (Ri/Ra) eredo primer feszultseg is kissebb lesz amely magaval vonja a kimeneti teljesitmeny csokkeneset is mert az azon megjeleno hangfrekvencias valto aram kissebb lesz mind a nagyobb primer impedancian.
A primer valtofeszultseg erteke 5.7 W eseteben:
Up1 = gyokalatt Po x Ra = gyokalatt 5.7 x 5200 = 172.16 V
Pp1 = Up negyzet / Zp = 5.69 W
Ket ohmos terheles esteben a primer feszultseg :
Up1/2 = ~ 86 V
A primer teljesitmeny:
Pp2 = 86 a negyzeten / 2603 = 2.84 W Tehat fele lesz a teljesitmeny mind az Ra1 eseteben amely 4 ohmos lezarasnal van.
Ezek szerint ha csokkentem a szekunder impedanciat a vegcso erositese csokken , igy a kimenotranszformator primer oldalan a feszultseg is csokken .
Ennek kovetkezmnye az, hogy a teljesitmeny is csokken.
Alulillesztes eseteben a frekvencia atvitel a mely hangok tartomanyaba tolodik el.
Felulillesztes eseten a magas hangok fele tolodik.
Itt csak erzekeltetni akartam azt az esetet ha valamilyen ok miatt kenytelenek vagyunk a meglevo erositon kimenetere alacsonyabb impedanciaju hangszorot kotni es annak kovetkezmenyeit.
Nem lattam ertelmet a komoly matematikai levezeteseknek mert akkor nagyon hosszu lett volna a hozzaszolas. Az egyes egyenletek szarmazasanak a kimutatasa nagyon mely betekintest kivanna es szerintem nem erdemes vele itt foglakozni.
Ezek le vannak irva a megfelelo szakkonyvekben.
Szerkesztette: tamasflex 2007. 02. 16. 18:26 -kor