most biztos sokan a hajukat fogják tépni (és legszívesebben az enyémet is

én főleg rock zenét hallgatok, de komoly is van néha, viszont a diszkósak kizárva. a filmnézés is megy, de nem a hangerő a fontos, hanem a megfelelő dinamika. természetesen ez nem zárja ki a "födém mozgását megvalósító" hangerőket, de ritkán bömböltetem.
a lejátszó egy már kifutott Denon DVD-800, az erősítő egy Yamaha (fúj, texnixes, mondják majd a hajtépők) 630-as berendezés. sokan szídják a Yamaha erősítőket, hogy nagyon erős és markáns hangja van és nem tiszta. ezzel vitáznék, a kicsit talán olyanok. de a 6-os szériától felfelé már nagyon jó a hangja szerintem. (minden szubjektív, amit elmondok, mert a hangtechnika egy ilyen téma)
hallgattam Denon és HK erősítőket is, de hiányzott a dinamika. szép közepek voltak, meg magasak, de ha nem szól az a nyomorult cselló, hanem csak valami úgy tűnik, mintha szólna, akkor az nekem kevés. másnek ez a jó, de most saját véleményt hallotok

a hangfalakban hallgattam KEF (semleges), Wharfedale Pacific (technixes), Wharfedale Diamond (semleges) es JBL hangfalakat. úgy vettem észre, hogy mindegyik elég szép közepekkel bír, de a mélyek sehol nem voltak. nem döngés kell nekem, hanem tiszta és puffogástól mentes mélységes dinamika.
aztán bekötötték az Infinity Alpha 40 hangfalat, ami jó lett volna, de az ára kiesett a keretből. ezután fordították a figyelmemet dvdcenter fórumán a Quadral irányába. most mondjam azt, hogy meghallgatni és megszeretni?

a magnetronnál meghallgattam a Caerul sorozatba tartozó QLX180-at és 205-öt és az utóbbi mellett döntöttem. akkor egy pár volt valami 67e Ft. most drágább, de nem sokkal. ezért kaptam 3-utas hangfalat (tudom, hogy a 2-utas való zenére, de nekem mozira is kell...)
először vettem 1 pár QLX205-öt frontnak és egy pár QLX115-öt hátsónak. center és szub nem volt. így kábé fél évig el voltam. aztán hozzácsaptam egy Ascent Base centert. a QLX centere igen vékonyka a 2 kategóriával jobb Ascent viszont már komoly. szub azóta sincs és nem is lesz, mert a frontok lemennek valami 37 Hz-is, amit ki is mértem. ott kezdődik a 3dB-es halkulás, ami a határt jelenti tulajdonképpen. 44Hz-nél regett be a mellette levő ajtóban az üveg, 42Hz-nél pedig a polcon nagymamán kis üvegcséi táncoltak igen látványosan.
miért fontos ez? mert a zenehallgatásban valami fantasztikus többlet a többi hangszóróhoz képest a mélyek jelenléte. nem úgy kell elképzelni, hogy minden dübörög és reng a födém, hanem a dobok és csellók le tudnak menni olyasmi mélységekbe, ami nekem kell a zenei élmény átéléséhez. nem feltétlenül tetszik ez mindenkinek, de nekem nagyon

a jó frontok miatt a zenehallgatás igazi élvezet, Eric Clapton is jól szól, meg a Metallica S&M is elemében van. nem is beszélve mondjuk az 5-dik szimfóniáról

a mozizás pedig tényleg durva tud lenni, ha mondjuk a Titan A.E. elején felszáll az űrhajó, vagy a koncert DVD-ket nézem.
ami a lényeges volt számomra, az az ár/érték arány. van ennél sokkal jobb hangfal is, de ilyen árban ilyen hangzás (ami nekem tetszik) nem volt a látókörömben. amit szívesen bevállalnék, az a Quadral Aurum Titan, az 16Hz-ig megy le. oda sem kell mélyláda, mert csak szégyenben marad

nem a mélyek a fontosak, hanem a jó hangzás és a mélyek együtt. a jó hangzás pedig az én fogalmaim szerint megvannak, tehát boldog vagyok a berendezéssel. egy próbát megérhet a meghallgatása, veszíteni nem veszítetek vele. ha pedig megtetszik, akkor az csak jó.
remélem, hogy segítőkésznek veszitek az írásomat és nem bosszantónak. ugyanis az előbbi szándék vezérelt a megírásakor.
jó zenélést kívánok mindenkinek!
üdv!