HWSW Informatikai Kerekasztal: Alapfogalom : Hi-Fi - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Alapfogalom : Hi-Fi Értékeld a témát: -----

#71 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 09. 14. 20:18

idézet:

Eredetileg Cybernetics Core írta:

Nincs "vis vitalis", nincs "lélek", nincs a zenében sem "titokzatos" emberi tényező, amit ne lehetne visszaadni. Az élet, az ember, és a zene létezésének lehetőségét a világ "mozgatórugói" magukban hordozzák. Láttatok már esernyőt, ugye? Mai ismereteink szerint esernyők kizárólag a Föld nevű bolygón léteznek. De ez nem jelenti azt, hogy az esernyőknek valami "megmagyarázhatatlan" tulajdonságuk lenne amiatt, hogy csak itt jöttek létre. Mert a világ az esernyők lehetőségét is magában hordozza, még akkor is, ha soha egyetlen esernyő sem készül el. A zene is ilyen. Nincs benne semmi különleges azonkívül, hogy csak mi értjük, és csak mi hozzuk létre. Éppen olyan, mint az élet, az ember, és az esernyők. [/quote]

Nincsen, a búbánatos fenét nincsen.

Csak idézni tudom Lamex egy régebbi vitában elhangzott hozzászólását:

Halgattál valamikor zenét is?

#72 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 09. 14. 20:57

idézet:
Darvas László

Vén hangszer a piszton, ám
malackézben bizton áll.
"Sosem fújok mellé, hiszen
csak a disznó disztonál!"[/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#73 Felhasználó inaktív   eLBé 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 09. 16. 14:00

Jujj, ezek is megvannak digitális formában?
Odatenném a HFM cédé mellé.
-Hova megyünk?
-Nem tudom. Csak úgy megyünk.
-De ez az út nem vezet sehová!
-Az nem számít.
-Miért, mi számít?
-Csak hogy rajta vagyunk, haver.

#74 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 17. 14:13

A HiFi Magazint én a Folio CD postától rendeltem meg (www.folio.hu), 980 Ft.
Én csak vinyl hanglemezről vagy élőben hallgatok zenét. A komolyzenét szeretem. Ebben az is jó, hogy a hangversenyeket csak nagyon ritka esetben hangosítják, így ezeken tényleg az élő zene hallható mindenféle elektronikus manipulálás nélkül. Egyébként én a HFM-olvasásában már a vége felé tartok, és igen érdekesnek találom Peter W. Belt varázslatait, de ezeket otthon még sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, mert jelenleg rossz az egyik hangfalam, és épp lemezjátszóm sincs. :(
A HFM-ben olvastam azt is, hogy annak idején, amikor megjelent a kazettás magnó, a DIN 45500 előírásait enyhíteni kellett, hogy a kazetták is beférjenek a HiFi minősítésbe!
A hanglemezek és a CD közötti különbségben egy olyan tényező is nagyon számít, amiben a CD SOHA nem lesz képes utolérni, de még csak megközelíteni sem a hanglemezt, nevezetesen: a mechanikai hangvisszaadás szépsége. Ahogy a tű siklik a barázdákban; lassan, méltóságteljesen forog a nagy fekete lemez; az enyhe ringatózás. Tehát maga a látvány, és a tudat, hogy hanglemezt hallgatok. Ez is nagyon fontos számomra. Ugyanis az emberek többsége nagyon fogékony a mechanikai szépségre: arra a mozgásra, amely egyszerű, mégis hatékony, azt a benyomást kelti, mintha nem is lehetne másmilyen. Ilyen például a gőzmozdony is.
Az audiofil és a hifista különbségére van egy nagyon jó cikkem, majd megkeresem, ha eszembe jut. Az audiofil egyáltalán nem szinonímája a High-Endnek. Nemcsak egy olyan készülék lehet audiofil, ami méregdrága. Ha megtalálom azt a cikket, ki fog derülni
Egyébként a hanglemezek frekvenciatartománya egyáltalán nem kisebb mint a CD-é, hanem még nagyobb is. Egy jobbfajta hangszedő frekvenciatartománya 20-30000 Hz. De például az Ortofon MC5000 frekvenciatartománya 5-80000Hz. Utána lehet nézni: [url="http://"http://www.ortofon.com"]www.ortofon.com[/url]

#75 Felhasználó inaktív   Nestroy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 17. 18:38

Sipi:

Nagyon tetszett, amit irtal.
Die klügere Zahnbürste gibt nach.

#76 Felhasználó inaktív   eLBé 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 17. 22:24

Igen, és remek jó érzés régi bakelitek között turkálni. Az az antikváriumszag feledhetetlen.

Na meg a borítók. Egy Lp borítója gyakran igazi műremek. Ehhez képest a CD borítók csak összecsapott miniatűröknek tünnek.

A hangszedők valóban tudnak 20 kHz felett, de maga a lemez gyakran nem. Egy óvatlan kefélés a mesterlemezen, és már csak 18 kHz-es csúcsok maradnak. A JVC dolgozott ki annó extra lemezalapanyagot, a kvadrofóniához, ott 40 kHz volt a felső határfrekvencia. Az első 20 kHz-ben volt a jobb-bal csatorna, a másodikban meg a hátsó hangszórók jele. Komoly finommechanikai bravúr volt ehhez hangszedőt gyártani.

[ 2002. szeptember 17.: eLBé szerkesztette a hozzászólást ]
-Hova megyünk?
-Az nem számít.
-Miért, mi számít?

#77 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 10:49

Hát igen. A helyzet szerintem az,hogy az ilyen (pozitív értelemben vett) "bakelitmegszállottakat" szerintem a világon semilyen érvvel nem lehet meggyőzni arról, hogy van annál jobb hanghordozó is.
Véleményem szerint az un. audiofilia is így jutott a jelenlegi pontjára, amikor inkább tekinthető vallásnak, mint tudománynak, vagy tudományos hobbinak. Gondoljunk csak az olyan "varázslatokra, hogy a CD-lejátszó máshogy szól, ha a hálózati dugóját fordítva dugjuk be a konnektorba, vagy hogy az arany színű hátoldalú CD szebben szól (vannak is egyes kiadványokból un. audiofil sorozatok, melyek ugyanazzal a bélyeggel készültek, csak arany színű lemezre).
Pont a komolyzene az a terület, ahol a CD szerintem mindenféleképpen jobban képes átadni a hangversenytermi dinamikát. Hasonlítsuk csak össze 90 db könyékén levő jel -zaj arányát a bakelit legjobb esetben mérhető 40-50 db-ével, a sztereó áthallásról nem is beszélve. A soxor kompresszorozott popzenénél még megfelelő lehet a bakelit jel-zaj viszonya, de a nagydinamikájú komolyzenénél, ahol minél kevésbé szeretnénk beleavatkozni a hang útjába, szerintem ez édeskevés.
Remélem ezen senki nem sértődik meg, ez a szubjektív véleményem.

csövi

#78 Felhasználó inaktív   eLBé 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 11:18

Igen, ez komoly érv, hogy a CD tudja a 90 dB-s dinamikát, az analóg meg csak 50-60-70 nemtudoménmennyit. DE! Az analóg lemez zaja transzparens, a zaj alól kihallani a zenét. A digitálisnál nem. És ez utóbbinál véges számú, mégha ténylen nagyon sok dinamikai lépcső van. Nem véletlen, hogy az új digitális formátumok reklámjában bezony ott figyel, hogy ezen a téren mekkora az ugrás. Mert volt honnan hova.

Én fordítva vagyok. Pop-rock-tücc-tücc jöhet CD-ről, de komolyzenére sokkal jobban szeretem a lemezjátszóm.
-Hova megyünk?
-Az nem számít.
-Miért, mi számít?

#79 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 11:30

Nagypapa: szerintem senki sem sértődik meg, a fórum azért van, hogy mindenki leírja a véleményét, akit érdekel a téma. Én viszont éppenhogy komolyzenét hallgatok LP-ről!

Tessék, az én véleményem:
Jel-zaj viszony:
annak idején éppen hogy amiatt morogtak a technikai érdeklődésű komolyzene barátok, hogy a hangmérnökök ilyen-olyan mondvacsinált okok miatt még ezt az 50 db-t sem használták ki (lásd HFM és [url="http://"http://www.momus.hu/article.php?id=21&category=2"]http://www.momus.hu/...d=21&category=2[/url] )! Aki hallott már direktvágott és/vagy 48-as fordulatú nagylemezt, az tudja, hogy az LP-ben is igen nagy lehetőségek vannak (voltak). Ha valaki pedig nem tudott LP-re jó felvételt készíteni, az nem tud CD-re sem. Persze, amikor megjelent a CD, azt is éppen a komolyzene rajongók fogadták kitörő lelkesedéssel (amíg valóban meg nem hallgatták...), hiszen a zajtalan hangfelvételben a halkabb részek (pp) jobban hallhatók, mintha az egész zajba veszne. Egyébként nekem is van egy-két olyan "audiofil" felvételem CD-n, aminek valóban hatalmas dinamikája van. De hát ez is csak "bemutató anyag", nem pedig ez az általános.
Egyébként (ezt már leírtam) magának a hanglemeznek hatalmas a dinamikája; akinek van lemezjátszója, tudja, hogy ha véletlenül ráejti a tűt a lemezre, vagy ha játék közben megkocogtatja a lemezt, hangfalszaggató döngést hall. A nagy zajszint miatt kicsi azonban a dinamikatartománya. A zajszint azonban sok mindentől függ, például a lejátszó berendezés minőségétől is.
Vallás-tudomány: nem biztos, hogy a tudomány jelenleg ott tart, hogy mindent tudunk. Nagyon sok minden lehet, amiről még fogalmunk sincs. Például az agy működése, vagy a hallásunk működése sem teljesen ismert. Hiába jobb az áthallása a CD-nek, a hanglemeznek még mindig jobb a sztereó térképzése.
Beavatkozás a hang útjába: mostanában egyre többen jönnek rá, hogy mennyivel jobb volt a rádióadás a 60-as években, vagy mennyire jól szólnak az akkor készült felvételek, mint mondjuk a 80-as években. A HFM-ben írtak valami hasonlóról. Akkoriban a jel átment 5-10 elektroncsövön, és már rögzítették vagy sugározták is, és a vevő oldalán sem volt több elektronika. A lemezjátszóban sincs egetverően bonyolult elektronika, a jel a letapogatás után egyből kerül az előerősítőre (ami azért hozzátesz még néhány áramkört). Aztán viszont bejött a minél-több-gomb-annál-jobb korszak, és most már a jel átmegy egy 100 sávos keverőasztalon, 20 IC-n, stb. Ugyanez a vevő oldalán is, ahol a keverőasztal helyett van a 20-előre-beprogramozott-hangszín típusú erősítő, stb.

Lehet vitatkozni!

#80 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 11:30

idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Hát igen. A helyzet szerintem az,hogy az ilyen (pozitív értelemben vett) "bakelitmegszállottakat" szerintem a világon semilyen érvvel nem lehet meggyőzni arról, hogy van annál jobb hanghordozó is....
...Hasonlítsuk csak össze 90 db könyékén levő jel -zaj arányát a bakelit legjobb esetben mérhető 40-50 db-ével, a sztereó áthallásról nem is beszélve. A soxor kompresszorozott popzenénél még megfelelő lehet a bakelit jel-zaj viszonya, de a nagydinamikájú komolyzenénél, ahol minél kevésbé szeretnénk beleavatkozni a hang útjába, szerintem ez édeskevés.
Remélem ezen senki nem sértődik meg, ez a szubjektív véleményem.

csövi
[/quote]

Hát igen van. A SACD vagy DVD-A valóban jobb az LP-nél, de a CD semiképp. Nem csak a müszaki adatokat, számokat kell nézni. Sokan beleesnek ebbe a hibába. Hallgatni kell. Hidd el jobb az LP. (Persze nem Tesla lemezjátszon hallgatva :))
Bár én már nem LP-zek régóta, de ennek az általam kedvelt zenei stilus az oka. Igencsak nehéz manapság egy pl. egy uj Mike Oldfiledet vagy Vangelist LP-n megszerezni. :(
A müszaki paraméterekre visszatérve. Hallottam már én olyan erősitőt ami papiron sokkal jobb paraméterekkel rendelkezett, mint egy másik. Mégis meghallgatva a gyengébb paraméterü erőlködő fényévekkel jobban szólt!!
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#81 Felhasználó inaktív   eLBé 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 12:10

Sipi írja, hogy jobb a térleképezése az analóg lemeznek. Hát, az felejthetelen élmény, amikor az ember feltesz egy lemezt, és már csönd résznél érzi, hogy bekerült egy hangzó közegbe. Zene még semmi, de a térérzet már ottvan. Hátborzongató. CD-nél ilyet még nem tapasztaltam.
-Hova megyünk?
-Az nem számít.
-Miért, mi számít?

#82 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 12:30

idézet:
Ezt írta eLBé:
Sipi írja, hogy jobb a térleképezése az analóg lemeznek. Hát, az felejthetelen élmény, amikor az ember feltesz egy lemezt, és már csönd résznél érzi, hogy bekerült egy hangzó közegbe. Zene még semmi, de a térérzet már ottvan. Hátborzongató. CD-nél ilyet még nem tapasztaltam.[/quote]

Hát igen, mert az alacsonyfrekvenciás zaj (8-10 Hz) körbefog. Tapítsd csak meg a mélynyomót! Majd ki ugrik... De ettől függetlenül tényleg fantasztikus.

#83 Felhasználó inaktív   simcax 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 12:54

Egy txt fajlban kering a neten, sajnos az eredeti szerzo nincs feltuntetve, de muszaj idemasolnom:

idézet:
A magyar hifisták besorolhatatlanok, hiszen nem léteznek.

Kérdezzünk meg bárkit, aki: szaküzletekbe, kiállításokra jár, prospektusokat, hifi-újságokat olvas, meghallgat és tesztel, upgrade-el és barkácsol; esetleg ha nem is mindet egyszerre, de némelyiket és néha.
Kérdezzük meg, vajon ő hifista-e? Ha az illető "felvilágosult" és "modern", azt válaszolja:
"Nem vagyok hifista. Én zenehallgató vagyok. Egy szonikailag szofisztikált zenehallgató. Engem csak Mozart szelleme érdekel. Benne van ugyan a Keravill-toronyban is, de csak halványan. Mint egy árnykép, egy sziluett, egy nazgul. Viszont az Egy Ongakun keresztül olyan mint a Guinness habja, beleírhatnánk, hogy Wolfgang Amadeus. Ez a nagy különbség. Ezért kell folyton tenni-venni,...foleg az utóbbit."
"És a hifisták?" "Á, azokat csak az érdekli, hogy minél jobban szóljon a berendezésük." "És Önt?" "Már mondtam, engem csak Mozart szelleme érdekel."

Bár nem léteznek, mégsem egyformák. Vannak pákaimádók, upgrade-lovagok vagy éppen best buy-lesők.

"A félwattos erősítőm részletgazdagsága utolérhetetlen. Amikor bekapcsolom, a szoba megtelik zenével. (Én már be sem férek. Ezért szoktam a konyhából hallgatni.) Mindez a legutolsó modnak köszönheto, amikor közvetlenül Paksról, a négyes blokkból huzattam kábelt a nappali konnektorába. Jövő héten Bükkábrányt fogom tesztelni a cd számára. Persze, szénkábelen keresztül."

"Az én 2x2 wattos erőgépem sajnos nem képes ilyen ultimatív kifinomultságra, cserébe viszont egy-egy dögös számnál jól jön a komoly teljesítménytartalék. A legkorszerübb ötvenéves kapcsolás van benne, a csövek pedig nem valami gagyi Luftwaffe-másolatok, hanem eredeti Mig-alkatrészek, a certifikátjukat személyesen Kulikov marsall, a VSZ Egyesített Erőinek főparancsnoka írta alá, tanusítván, hogy Afganisztánban már bejáratták őket."

"Kár pénzt pocsékolni a sok vacakra. Venni kell egy tízéves Philips-et 30k-ért és el kell vinni ahhoz a szakállas manóhoz a Mester utcába. O ujabb 30k-ért megbütyköli, utána olyan lesz, hogy 1M sugarú körben mindent hazavág."

Előfordulnak kisebb szekták is. Ilyenek pl. a vinilesek (akik nem tudják, hol kell bekapcsolni egy cd-játszót), a csövesek (a legritkább esetben lejmolnak aluljárókban, de csőcsere után mindig; vágyuk titokzatos tárgya nem egy nő, hanem egy cső, így ideáljuk sem a 90D, hanem a 300B), a kábelbarátok ("Nehogy már a farok csóválja..." - mondta az egyik hifi-kereskedő. "Pedig, de." - válaszolta... na, nem egy másik hifi-kereskedő, hanem a kutya farkán lustálkodó bolha.)

Akármilyenek is, közös jellemzőjük a tudathasadás. Egyik énjük odáig van a berendezésért, a másik folyton átépítene/kicserélne/újat venne.

Aki jóban akar lenni egy hifistával, eloször magasztalja a hangminőséget, utána adjon tanácsot, hogyan lehetne javítani rajta. (Aki pedig meg akarja sérteni, egyszerűen mondja neki azt: "Te audiofil!". Többet az életben nem fogja látni.)

Most már csak az a kérdés, hogyan lehet valaki e hifi-nihil nevű nemlétező vallás tagja.
- Tanulni, tanulni, tanulni. BME VIK (hogy ne rázzon meg az áram) + TTK fiz. (hogy meglegyen az elméleti tudás) + ZAK (hogy tudjuk, minek a sok fekete pont és vonal) - ez utóbbit lehetőleg cselló szakon végezzük, mert a csellóhang ideális tesztműsor!
- Dolgozni szorgalmasan. Általánosban elég valami kis tranyós bigyó, késobb jöhet az SE, és akinek 25 éves korára nincs ott a sufniban a Nagy Ongakuölő, az adja fel!
- A zene nem elég! A felvételeket is ismerni kell! Préselések, kiadások verziók. Tudjuk, miért szól úgy a KOB és miért az Electric Ladyland!
- Bennsőséges viszony minden szóbajöhető márkával. Ha mondanak egy Linn-sorozatszámot azonnal vágjuk rá az upgrade nevét!

ÉS végül a legfontosabb: a kellő önuralom, hogy a többi klubtársat és főleg a nézeteiket elviseljük.
Mert mint az köztudott: Ein Mann - ein Wort. Azaz, nincs két egyforma hifista a világon.

A rendszertan háromféle magyar hifi-kereskedőt (audiophilus hungaricus) tart nyilván:

1. Remus Ongacus:
Az érzelmekre apellál. Egy egyszerű kétkezi kubrikos összes bájával próbál japánosan misztikus, kicsit utópisztikus lenni.
"Felejtse el a paramétereket! Inkább figyelje, ahogy az erősítője együtt énekel a Holddal!"
Kocsival érkezők vigyázzanak, mert ezt a fajta kereskedőt kizárólag a zene felől lehet megközelíteni!

2. Topgunus Mcmanus:
Van, aki Arthur hű lovagjaként ferde szemmel tekint a merlini praktikákra. Ilyen például a kardját szívesen forgató Hegylakó. A csúcson jár, de azért ügyel a legkisebb részletre is. Filozófiája egyszerű és gyakorlatias:
"A highlend azt jelenti, hogy a végére csak egy maradhat, max. három vagy négy. Több nem, mert a nagy sokaságban könnyen elveszíthetjük a fejünket!"
Itt az ösztönök kerülnek előtérbe. Ki ne szeretne különb lenni a többieknél, és ugyan mi volna alkalmasabb ennek elérésére, mint egy olyan készülék birtoklása, amely különb a többinél?

3. Technicus Orangeus:
Egy gyönyörű elme. Az értelem mindenekfelett. Van magyarázat, csak keresni kell! És Oszkár nemcsak keres de talál is. Amit mások nem.
"Igen, mert mi olyat mérünk, amit senki. Mert ők még nem tudják. Mi meg nem mondjuk. De majd egy szép napon ők is megtudják. ( Tisztára mint David Vincent!) Addig is a honlapunkon. Szinte minden."
Felszerelést vigyünk, mert nála atomi mélységekbe kell lemerülni!

Értelem és érzelem, plusz zsigeri ösztön: mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabbat, aki segítségére lehet a nehéz napokban.
Ha mégsem, a hibát magában keresse!
Mert a magyar hifi-kereskedőnek mindig igaza van.
[/quote]
"Really, I'm not out to destroy Microsoft. That will just be a completely unintentional side effect. "
-- Linus Torvalds

#84 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 13:06

Sipi!

Melyik mélynyomó ad ki nálad otthon 8-10 Hz-t ?
SW

#85 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 14:08

idézet:
nem biztos, hogy a tudomány jelenleg ott tart, hogy mindent tudunk [/quote]

Tényleg.

idézet:
Hallgatni kell. Hidd el jobb az LP. [/quote]

Én nem mondanám, hogy jobb, inkább, hogy más. Azért van az, hogy egyik ember szerint jobb, másik szerint rosszabb, mert mindenkinek más "paraméter" fontos a zenében meg a HI-FI-ben. A bakelit igaz, hogy megtartja a hangot akár 100 évig is, míg ugyanezt a CD-ről nem mondhatjuk el(mivel nincs 100 éves CD-nk), viszont biztosan van rajtam kivül más olyan ember is, aki nem akar azzal vesződni, hogy olyan kicsire állítsa a tűnyomást, hogy még legyenek mélyek, de ne 50 lejátszás után kopjon el a lemez, hanem bírjon ki 100-150-et is . Az, hogy a CD-t olyan felvételek alapján ítéljük meg, amiket enyhén szólva kontár "hangmérnökök" készítettek, vagy egykori vynilekről lettek "digitálisan újramasterelve", szerintem nem túl jó dolog, mert a CD-ben is sokkal több lehetőség rejlik, mint amiket az utóbbi években kihasználnak. Egy felvételt a mai piacon (ismereteim szerint) akkor lehet versenyképes áron forgalmazni, ha minél rövidebb időt tölt a magas óradíjú stúdióban. Ez pedig a minőség rovására megy.

idézet:
Egyébként (ezt már leírtam) magának a hanglemeznek hatalmas a dinamikája; akinek van lemezjátszója, tudja, hogy ha véletlenül ráejti a tűt a lemezre, vagy ha játék közben megkocogtatja a lemezt, hangfalszaggató döngést hall. [/quote]

Szerintem nem ezt hívják egy hanghordozó dinamikájának, má' bocs. Dobálgasd egy kicsit a hangszedőt, aztán egy fél óra után nézd meg, meg a lemezt is.

csövi

#86 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 14:25

Még egykis hozzáfűznivaló:

idézet:
Az, hogy a CD-t olyan felvételek alapján ítéljük meg, amiket enyhén szólva kontár "hangmérnökök" készítettek, vagy egykori vynilekről lettek "digitálisan újramasterelve", szerintem nem túl jó dolog... [/quote]

Ezt természetesen nem úgy gondoltam, hogy csak ilyenek alapján ítélhetjük meg a CD-t, de ez a jellemző manapság.

A bakelit által hordozott jel érintetlenségéről mikor beszélünk, jusson eszünkbe az RIAA korrekció!

csövi

#87 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 17:46

SW-nek:
25 cm átmérőjű, Somogyi Elektronic-tól rendelt P.P.cone, saját "tervezésű", asztalosnál gyártott reflexdobozban. Természetesen ezt a fül már nem érzékeli, de számítógéppel generált, 8-12Hz-es szinuszjelre még igencsak ugrál a membrán. Ezt bármikor bárkinek demonstrálni tudom. Ilyen jelenséget tapasztaltam a régi (igaz, gyenge minőségű, azóta leselejtezett) lemezjátszómnál is lemezhallgatás közben.
Nagypapa:
egyetértek, tényleg más a CD. A dinamika és a dinamikatartomány két különböző dolog, szerintem. A CD és LP időtállóságáról nem szeretnék vitázni, erről megintcsak sokat lehet olvasni a HFM CD-n. Egyik sem örökéletű, ennyiben remélem egyetértünk. Digitálisan kódolt jelet persze minőségromlás nélkül lehet másolni (de nem a CD-ről, mert annak a hibajavítása (CD-Audio) kritikán aluli). A régi felvételeket, úgy tudom általában mesterszalagról szokták újrakiadni.
Lehet kapni olyan demonstrációs CD-t, amely a felvételi technika közötti különbséget hivatott jellemezni: ugyanazt a műsort felveszik egyszer hagyományos analóg módon (ADD v. AAD), ugyanakkor közvetlenül digitális úton is (DDD). Még itt is jobban szól az analóg.

#88 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 18:01

De persze az ilyen demonstrációs lemezekkel mindig lehet vitatkozni, mert mindenki olyan demonstrációs lemezt készít, amilyennel az ő igazát be lehet bizonyítani.
Az MM hangszedőkhöz nem kell RIAA korrekció. Persze sokak szerint még RIAA korrekcióval (vagy elő-előerősítővel) is jobban szól az MC.
Egyébként az a szomorú, hogy az embereknek nem hagyják meg a választási jogot, hogy választhasanak a kétféle médium között. Mindig az a formátum győz, amelyben nagyobb a haszon. Persze a piacgazdaság erre épül, "az embereknek 10 féle üdítőital közötti választásban merül ki a szabadságuk."

#89 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 09. 18. 18:39

idézet:
A régi felvételeket, úgy tudom általában mesterszalagról szokták újrakiadni. [/quote]

Ebben igazad lehet. Ugyanakkor a mágneses hanghordozásról sem nagyon lehetne megformázni az időtálóság szobrát :D

idézet:
Lehet kapni olyan demonstrációs CD-t, amely a felvételi technika közötti különbséget hivatott jellemezni: ugyanazt a műsort felveszik egyszer hagyományos analóg módon (ADD v. AAD), ugyanakkor közvetlenül digitális úton is (DDD). Még itt is jobban szól az analóg. [/quote]

Ez is igaz. Azok a CD-k szólnak (szerintem) a legjobban, amelyeket annak idején analógban mastereltek, és még a bakelit volt a fő hanghordozó, csak kiadták CDn is, a bakelit mellett.

Ja, a somogyinak lehet hogy lobog a membránja 8 Hz-nél, de a reflexcsövön keresztül szinte biztosan visszacsatolódik akusztikusan a hang, arról nem is beszélve, hogy nem éri el a hallásküszöböt hangnyomásban (tehát nem frekvenciában).
Rá kéne mérni egy mikivel... :rolleyes:

csövi

#90 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 09. 18. 18:40

idézet:
Ezt írta Sipi:
..........Egyébként az a szomorú, hogy az embereknek nem hagyják meg a választási jogot, hogy választhasanak a kétféle médium között. Mindig az a formátum győz, amelyben nagyobb a haszon. Persze a piacgazdaság erre épül, "az embereknek 10 féle üdítőital közötti választásban merül ki a szabadságuk."[/quote]

Lázadj... és mondj jobbat, de persze ez már egy másik topicba vezet. (Csak mellékesen, nem hinném, hogy valaki is letuszkolta feltétlenül a torkodon az mp3-at - legalábbis egyelőre - de már vannak prófétái, nem is a cégek részéről. Szóval kicsit összetettebbnek látszik, legalább 11 üdítő van :) )
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.