HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1171 Felhasználó inaktív   Swallow 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 06. 23:07

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 10:31

Ha vakuval és vaku nélkül ugyanolyan, akkor valószínűleg túl gyenge a vakud ,ami a beépített vaku esetén nem is meglepő.

A kéz szimbólum nem azért jelenik meg, mert remeg a kezed, az figyelmeztet, hogy a záridő túl hosszú, nagy a bemozdulás veszélye. Az általános szabály az, hogy kézből a fókusztávolság reciprokánál hosszabb záridőt nem választunk. Ez azt jelenti, hogy ha az objektíved ~100mm-es állásban van, akkor 1/100, vagy annál gyorsabb záridőket kell választani.

Az érzékenységet (ISO) érdemes megemelni, ekkor sokkal zajosabb képeket kapsz, de legalább élesek leszenk. A blendét is ki kell nyitni teljesen. Bár ezt a két dolgot nagyjából az automatika is megteszi helyetted. (Az ISO-t automatikusan nem minden gép engedi a legmagasabb értékre)

A monopod tényleg jó megoldás lehet, ha megengedik a használatát. Komoly rendezvények esetén erről előre érdeklődj, lehetőleg írásban, hogy a biztonsági őrök orra alá oda tudj tolni egy papírt, ha azok kötekednének. Vagy nagy vaku, de annak is megvannak a korlátai, akkora vaku nincs, ami minden nagy termet bevilágít. :)

Helló!

Köszi szépen a választ!  :D
Két kérdésem azért lenne még, ha nem baj. Az egyik, hogy ismersz-e olyan programot, amivel a fénykép készítése közbeni bemozdulást korrigálni lehet, a homályos képekre gondolok.
A másik, hogy mivel tudok zajszűrni, ha nagy az ISO.  :think:
Ezt az objektíves dolgot nem igazán fogtam. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy az objektíve a gépnek mekkora állásba van. Ez egy kicsit nekem magas. Bocs!  :confused:
El tudnád konyhanyelven is magyarázni?
A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni. Ha gyors a zársebesség, akkor meg kevés fényt kap, így alig látszik a képen valami. Azt hiszem egy kicsit nagy űr van a fejemben, jó lenne már ezt helyretenni. :confused:

#1172 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 07. 06:19

Idézet

Az egyik, hogy ismersz-e olyan programot, amivel a fénykép készítése közbeni bemozdulást korrigálni lehet, a homályos képekre gondolok.

Ilyen progi nem létezik és nem is fog. Ha csökkented a képméretet az valamit segít, de ahhoz hogy megoldja a problémádat túl kicsire kéne összenyomni, úgy meg max iconnak használhatnád a képet.

Idézet

A másik, hogy mivel tudok zajszűrni, ha nagy az ISO.  :think:

NeatImage, Noise Ninja, Photoshop CS2 és még biztos sok más.

Idézet

Ezt az objektíves dolgot nem igazán fogtam. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy az objektíve a gépnek mekkora állásba van. Ez egy kicsit nekem magas. Bocs!  :confused:

Nem tudom milyen géped van, de ha kompakt akkor utólag tudod kiolvasni az exif info-ból, ha pedig tükörreflexes, akkor az objektíven jelölve van.

Idézet

A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni.

Valószínűleg ennyit tud a géped, ezzel együtt kell élned.

#1173 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 08:14

Idézet: Swallow - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 0:07

El tudnád konyhanyelven is magyarázni?
A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni. Ha gyors a zársebesség, akkor meg kevés fényt kap, így alig látszik a képen valami. Azt hiszem egy kicsit nagy űr van a fejemben, jó lenne már ezt helyretenni. :confused:

Hali,

szvsz kicsit utána kellene olvasnod a dolgoknak. Némi elméleti alapismeretek azért digi gép mellé sem ártanak  :D
Talán kezd a legelején, mármint a topik legelején a második hozzászólással, jó kis összefoglaló. Aztán keress valami könyvet és olvasgass kicsit. A Sefcsik-Hefelle féle Fényképészet pl nagyon jó, alapmű. Vagy a Dékán Istvántól a Digitális fényképezés, kevésbé részletes, de talán kezdésnek könnyebben emészthető.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1174 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 05. 07. 10:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 7:19

Ilyen progi nem létezik és nem is fog. Ha csökkented a képméretet az valamit segít, de ahhoz hogy megoldja a problémádat túl kicsire kéne összenyomni, úgy meg max iconnak használhatnád a képet.

Ennyire nem reménytelen a dolog, én már láttam bemozdulást korrigáló progit, de ha pisztolyt nyomtok a tarkómra, akkor se fog eszembe jutni a neve. A lényege az volt, hogy tippelgettünk a bemozdulás irányára, és egész használható eredményt tudott kihozni. Mondjuk egy abszolút olvashatatlan rendszám egész jól olvasható lett.

Otthon majd megpróbálok utánakeresni a dolognak.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1175 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 11:24

Néhány kulcsszóra rákeresve ezt találtam:
http://www.focusmagic.com/
Elég jónak tűnik a marketing képek alapján. :) Ki is fogom próbálni.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1176 Felhasználó inaktív   ken_ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 10. 00:20

Idézet: Targa - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 21:44

Ahoz képest egészen elfogadható keskeny kisorr világítás lett, bár sokat lehetne dobni rajta, pl. egy sziluettfénnyel hátulról, egy hajfénnyel, mert nagyon elvész a feket haj a semmiben, és egy kis derítéssel a széles oldalról, hogy az árnyékok ne legyen bebukva, de ezek már műtermi praktikák.

Ez a helyzetből kihozva nagyon jól sikerült portré, grat érte!

kosz ;)
Intel DG965RY, Core 2 Duo E6400, 2x1Gb DDR2, Chieftec ház + silent táp, 300+160+120 HDD,Pioneer 110D, Plextor Premium USB2 CDRW, videokártya majd vizsgaidőszak után :)

#1177 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 20:44

Sziasztok! Nemrég jutottam szkennerhez, ígytudom most felrakni pár analóg géppel készült képeimet. Ezek még egy Nikon Fe10-es géppel készülte, Ilford Pan400as filmre, és 24*18as Ilford Multigrade4-es papírra lettek levilágítva... (látszik rajtuk, hogy én laboráltam :D Most tanulom:()

Sajnos az eredetiek tónusgazdagságát, árnyalatait nemtudta visszaadni a scanner, talán azért valami látszik belőle... az elsőt berakom, a másik kettő link.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Csendélet, tanulmány... 3 képből álló sorozat középső tagja.
A remek magyarórák egyike... osztálytársam is élvezi:)

Egy 18 sorozatból álló felvételi anyagból választottam ki ezt a 3 képet, remélem tetszik, és jó úton járok:)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1178 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 05. 11. 07:06

Idézet: Boba - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 21:44

Sziasztok! Nemrég jutottam szkennerhez, ígytudom most felrakni pár analóg géppel készült képeimet. Ezek még egy Nikon Fe10-es géppel készülte, Ilford Pan400as filmre, és 24*18as Ilford Multigrade4-es papírra lettek levilágítva... (látszik rajtuk, hogy én laboráltam :D Most tanulom:()

Sajnos az eredetiek tónusgazdagságát, árnyalatait nemtudta visszaadni a scanner, talán azért valami látszik belőle... az elsőt berakom, a másik kettő link.

http://img122.echo.c...71/sanyi0eu.jpg

Csendélet, tanulmány... 3 képből álló sorozat középső tagja.
A remek magyarórák egyike... osztálytársam is élvezi:)

Egy 18 sorozatból álló felvételi anyagból választottam ki ezt a 3 képet, remélem tetszik, és jó úton járok:)

:respect: Egyszer én is szeretnék legalább FF-t megtanulni laborálni, főleg, hogy apunak van itthon nagyítója, csak kb 18-20 éve nem használta. :(

Jó képek, az elsőnek a tetején a jobb szemöldököt én hiányolom, nagyon közel vágtál a szeméhez. A harmadik nagyon tetszik!

Filmet szkennelsz? A szöszök ott jöttek? Én is sokat küzdök velük. :)

Szerkesztette: Studi 2005. 05. 11. 07:07 -kor

"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1179 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 05. 11. 09:46

Kipróbáltam a focusmagicot, hát a végeredmény nem is lehet más, ami egyszer rossz lett abból jó nem lesz. Már csak azért is mert a program körkörösen szűkíti a képet, míg a bemozdulás szinte sosem ilyen Honnan a fenéből tudná a program hogy merre történt a bemozdulás?

#1180 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 12:51

Photoshop CS2-ben is van valami intelligens sharpen, amibe bemozdulás korrigációt is lehet állítani, ha jól láttam, de sose próbáltam
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1181 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 14:41

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 8:06

:respect: Egyszer én is szeretnék legalább FF-t megtanulni laborálni, főleg, hogy apunak van itthon nagyítója, csak kb 18-20 éve nem használta. :(

Jó képek, az elsőnek a tetején a jobb szemöldököt én hiányolom, nagyon közel vágtál a szeméhez. A harmadik nagyon tetszik!

Filmet szkennelsz? A szöszök ott jöttek? Én is sokat küzdök velük. :)

Örülök, hogy tetszik :) A szöszök egy része onnan jött (75 százaléka) a többi meg rossz laborálással... (mint mondtam, tanuló fázisban vagyok... tanárom aszondta 3-asra értékelne :D )és nem filmet szkenneltem, hanem a lenagyított változatot. (asszem a túnusgazdagság itt veszhetett el, szürkeárnyalatban csak 256 van a gépen, az eredetin ennél jócskán több.

Az elsőnek egy ici picit feljebb van a vágás, csak a szkenneléskor került lejebb, arra nemfigyeltem már, mert éccaka szkeneltem, és fáradt agyam már nem fogta fel. Valszleg kijavítom majd!

Kép
(Bocs a kép minőségéért, mobilba épített fényképezővel készült:D)
Itt szoktam laborálni... egy Leitz Focomat2 autófokuszos nagyítógép, nagyítottam vele már 75-60as képet is...
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1182 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 14:10

stúdió/modell fotózásról van valami leírás neten? :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1183 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 22:01

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 14:10

http://www.photo.net/studio/primer
http://www.photo.net/portraits/intro
http://www.fototipp.hu/portre
http://www.freeweb.h...sti/muterem.htm
http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?...922&la=42177188

Szerkesztette: eszpe 2005. 05. 20. 22:45 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1184 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 09:24

Melyiket érdemes?
Hama Polárszűrő Circular HTMC 52mm v.Soligor Cirkular polarizációs szűrő

Esetleg van jobb választás 10k bruttó alatt? S azt hol lehet beszerezni (52mm-es)? Vagy van valakinek eladó ebben a méretben (UV szűrőre is vevő vagyok)?
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1185 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 11:15

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 15:10

Amikor pár hónappal ezelőtt belevágtam a modell és porté-fotózásba megvettem egy könyvet, amiből nagyon sok mindent meg lehet tanulni a fények helyes beállításáról.

A könyv címe Master Lighting Guide for Portrait Photographers és egy Christopher Grey nevű fotós írta. A könyv A4-es méretű, 122 oldalas, tele fotókkal és minden fotóhoz tartozik egy kis rajz, hogy éppen akkor a lámpák, hogyan voltak elhelyezve. Baromi jó!  :)

én innen rendeltem meg, 19USD az ára: amazon.com

#1186 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 11:18

thx, most indulok fotózni, szóval könyv az picit késő :)
fotóztam már stúdióban, fő bajom, és amitől legjobban félek, hogy modelleket hogy kell "jól" beállítani.

majd meglássuk :)

#1187 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 17:58

hmm tök jól ment :)
szerencsére a sminkes csaj segített sokat :)

azért a könyvet majd lehet megnézem, de mire ideér, addigra jópár sorozaton túl leszek, ha minden jólmegy :)

#1188 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 18:14

Tehetsz ám fel néhány mintát, megnézném :)

#1189 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 18:39

majd ha lesz erőm, akkor kiszedek néhány jobb képet...
bár lehet hogy nem nyomom publicba, de privüzibe elküldöm linket...

#1190 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 18:48

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 19:39

majd ha lesz erőm, akkor kiszedek néhány jobb képet...
bár lehet hogy nem nyomom publicba, de privüzibe elküldöm linket...

Ha nem gond én is megnézném.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »