Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 10:31
A kéz szimbólum nem azért jelenik meg, mert remeg a kezed, az figyelmeztet, hogy a záridő túl hosszú, nagy a bemozdulás veszélye. Az általános szabály az, hogy kézből a fókusztávolság reciprokánál hosszabb záridőt nem választunk. Ez azt jelenti, hogy ha az objektíved ~100mm-es állásban van, akkor 1/100, vagy annál gyorsabb záridőket kell választani.
Az érzékenységet (ISO) érdemes megemelni, ekkor sokkal zajosabb képeket kapsz, de legalább élesek leszenk. A blendét is ki kell nyitni teljesen. Bár ezt a két dolgot nagyjából az automatika is megteszi helyetted. (Az ISO-t automatikusan nem minden gép engedi a legmagasabb értékre)
A monopod tényleg jó megoldás lehet, ha megengedik a használatát. Komoly rendezvények esetén erről előre érdeklődj, lehetőleg írásban, hogy a biztonsági őrök orra alá oda tudj tolni egy papírt, ha azok kötekednének. Vagy nagy vaku, de annak is megvannak a korlátai, akkora vaku nincs, ami minden nagy termet bevilágít.
Helló!
Köszi szépen a választ!
Két kérdésem azért lenne még, ha nem baj. Az egyik, hogy ismersz-e olyan programot, amivel a fénykép készítése közbeni bemozdulást korrigálni lehet, a homályos képekre gondolok.
A másik, hogy mivel tudok zajszűrni, ha nagy az ISO.
Ezt az objektíves dolgot nem igazán fogtam. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy az objektíve a gépnek mekkora állásba van. Ez egy kicsit nekem magas. Bocs! :confused:
El tudnád konyhanyelven is magyarázni?
A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni. Ha gyors a zársebesség, akkor meg kevés fényt kap, így alig látszik a képen valami. Azt hiszem egy kicsit nagy űr van a fejemben, jó lenne már ezt helyretenni. :confused:

Súgó
A téma zárva.