Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 28., szombat - 23:16
Kicsit más témában kérném segítségeteket. Nemrég kezdtem fotózni analóggal, a legkézenfekvőbb megoldást, a Fuji Superiát vettem egyből magamhoz. Az érdekelne, hogy aki használ még analógot, az milyen filmet használ, és annak mik az előnyei? Mennyivel nagyobb a diák felbontása? Érdemes amatőr kezdőként diára fotózni?
Budapesten, kis tételben hol érdemes a jobb filmeket beszerezni, ahol olcsó, és a tárolással sincs gond?
Mindennek van előnye és hátránya is.
A szines nega igénytelen állatfajta, a melléexponálást jól bírja, meg a nagy kontrasztot is. Ezek a diáról nem mondhatóak el. Elenben a színei, az élessége lényegesen jobb. Nálam a téma határozza meg, hogy mit használok.
Nagyon kontrasztos, nagy expozíciószámmal (ergó gyors expo, kevés odafigyeléssel) dolgoknál - jellemzően a riport jellegú dolgok - főleg negát használok. Azokból is a "portréfilmeket" Fuji NPC, FUJI NPS, Agfa Portrait vagy ha nagyobb érzékenység kell akkor a Fuji Press 400-at. Ezek a filmek tényleg igáslovak, szinte bármit csinálhatsz velük használható eredményt kapsz.
Diát az igényesebb dolgokra használok, ahol több idő jut egy expora. Személy szerint nem szeretem a túlszaturált filmeket így diából az AGFA RSX-et preferálom, van 50/100/200 érzékenységgel. Esetleg a Provia 100F-et de ezt csak természetfotóhoz (azt meg már jó rég nem műveltem). All-round diának most akarom kipróbálni a Kodak Presschrome 100-ast. A Velviát sokakkal ellentétben kifejezetten nem szeretem.
Amit a leginkább használok az az FF, de az egy teljesen más téma

ha érdekel írj, feleslegesen nem gépelek