HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1711 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 11. 17:48

a makró objektíveknél jelzett milliméter mit takar? miben jelent mást mint a "normál" objektívek milliméterjei? lehet, hogy hülyén tettem fel a kérdést de remélem érthető ;o)

#1712 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 11. 11. 18:30

Idézet: sn4ke - Dátum: 2006. nov. 11., szombat - 17:48

a makró objektíveknél jelzett milliméter mit takar? miben jelent mást mint a "normál" objektívek milliméterjei? lehet, hogy hülyén tettem fel a kérdést de remélem érthető ;o)

A gyújtótávolságra gondolsz? Miért lenne más?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1713 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:07

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. nov. 11., szombat - 18:30

A gyújtótávolságra gondolsz? Miért lenne más?

igen. akkor úgy fogalmazok, hogy pl egy 100as obi és egy 100as makró obi között mi a különbség. mi teszi makró obivá ha mind a kettő 100mm-es? lehet hogy nagyon nagy hülyeséget kérdezek és értelme sincs de akkor szóljatok rám. sehol nem vagyok még a dslr témában sajnos.

#1714 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:18

a kulonbseg annyi, hogy milyen kozelre tudsz veluk fokuszalni. illetve ebbol (es a gyujtotavolsagbol) kovetkezik az, hogy milyen lekepzesi arannyal dolgozik -- a valosagban 20mm-es valamit hany mm-re kepzi le az erzekelon/filmen. a valodi makrok 1:1-1:2-t tudnak, a zoom objektivek amikre rairjak, hogy makro olyan 1:4-1:5-ot. nem mindegy..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1715 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:30

Idézet: sn4ke - Dátum: 2006. nov. 12., vasárnap - 21:07

igen. akkor úgy fogalmazok, hogy pl egy 100as obi és egy 100as makró obi között mi a különbség. mi teszi makró obivá ha mind a kettő 100mm-es? lehet hogy nagyon nagy hülyeséget kérdezek és értelme sincs de akkor szóljatok rám. sehol nem vagyok még a dslr témában sajnos.

Van egy 100mm-es fókuszú optikád ha ezt közgyűrűvel teszed fel akkor is 100-as marad mégis nagyobb leképezést érsz el igaz a távolságnövelés miatt a fényerő csökken. Nos a makró objektív megcsinálja ezt a nagyobb kihúzatot és a nagyobb leképezést fényerőcsökkenés nélkül.

#1716 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:32

És szóljunk a szupermakrókról, amik 1:1-től indulnak, és akár 5:1-ig tartanak. Vagyis egy 3x5mm-es akármi teljesen kitölti a keresőt...
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1717 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:43

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. nov. 12., vasárnap - 21:32

És szóljunk a szupermakrókról, amik 1:1-től indulnak, és akár 5:1-ig tartanak. Vagyis egy 3x5mm-es akármi teljesen kitölti a keresőt...

És azt is mondjuk el hogy a nagyítás arányánál melyik szám mi. Pld 2:1 az első szám a gép érzékelőjén keletkező kép nagysága, a második pedig a lefényképezett tárgy nagysága. Tehát ami az érzékelőn 2 az a valóságban 1. Ebben az esetben a makró nagyít, míg  1:2 leképezési aránynál a makró kicsinyít.

#1718 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 12. 20:52

ha en ottokar lennek, most belekotnek, hogy a "lekepzesi" arany az pontosan es egyertelmuen meghatarozza azt, amit irsz. hiszen mondjuk 1/2 aranyban vagy 2/1 aranyban kepezi le, amibol mar altalanos iskolai tudassal ki lehet kovetkeztetni, hogy melyik melyiket is jeloli! :p

de nem vagyok az, igy termeszetesen jogos az eszreveteled!

amellett persze viszont nem mehetek el, hogy elfelejtetted megemliteni a kozgyurunel, hogy romlik a kepminoseg, illetve a makroknal, hogy bizony ott IS csokken a fenyero, hiaba fix a rekesz.
a forum ma:

#1719 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 13. 00:31

köszönet a segítő válaszokért!

#1720 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 16. 09:58

Idézet

A Fujifilm cég ismét piacra dobja a Fujichrome Velvia 50-et Angliában.

A Velvia 50 gyártásával 2005-ben állt le a cég, miután az előállításhoz szükséges nyersanyagok eltűntek a világpiacról. A film újbóli megjelenése a piacon bizonyítja, hogy a Fujifilm elkötelezett a professzionális film előállítása és forgalmazása terén.

Russ Gunn, a Fujifilm Professional termékigazgatója így nyilatkozott: "sok fotós igényelte a gyártás újrakezdését, hiszen sok éven át használta ezt a filmet és sem minőségben, sem jellemzőiben nem találtak hozzá foghatót. Cégünk fontos feladatnak tartja a fotózás kultúrájának megőrzését, ezért megvizsgáltuk, milyen lehetőségeink vannak a gyártás újraindítására."

Gunn továbbá elmondta, "Hogy a fotósok igényeinek megfeleljünk, R&D csapatunk kemény munkával olyan nyersanyagokat és forradalmi gyártási technikákat fejlesztett ki, amelyek révén már 2007 tavaszán lehetővé válik a Velvia 50 gyártása. Az új emulzió jellemzői azonosak lesznek az eredeti termékkel. Nagyon sok fotós érthetően felháborodva vette tudomásul a Velvia 50 megszűnését, így örömmel jelentjük be, hogy ez a híres film ismét kapható lesz a piacon."

A részletes termékleírás, árfekvés, formátumok és terjesztés adatait mihamarabb közzéteszik a vásárlók számára.

A Fujifilm Professional termékcsalád emellett változatlan marad.

forrás

Elküldve: 2006. 11. 16. 19:37

hali srácok!

tud valaki valami jó linket ahol leírják mi a különbség a cmos és a ccd szenzorok között? ábrákkal, részletesen.
www.fotovilag.hu/konyv/pdf/186-189.pdf
ezt találtam, ez mennyire valós adatokat közöl? szakdolimhoz kell, mert kamerás megfigyelő rendszerekről írok és gondoltam egy 5 oldalt szánok a digitális képalkotásra is.

progressive scan RGB CCD
progressive scan RGB CMOS
progressive scan CMOS
HAD interlaced

ezekről kellene valami értelmesebb leírás ami biztosan jó és nincsen bennük semmi hülyeség.

#1722 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 20:05

Keresgéltem a régi negatívok között, ott találtam ezt a képet. Még jó régen készítettem, egy kis p&s géppel :)

Kép

(A felső része azért ilyen fura, mert évekig feltekercselve állt a negatív a szekrényben, és kicsit behajlott az adapterben.)

Baromi jó minőségben szkennel ez a szkenner (HP Scanjet 3800), igazán megérte az árát. Jó, nem egy filmszkenner, de hobbicélra tökéletesen megfelel. Egy 100%-os crop erről a negatívról (VueScan-nal szkenneltem, egy menetben), utána minimális utómunka kell még valami képszerkesztőben (szintek, fényerő/kontraszt, egy kis élesítés), és az eredmény már közel tökéletes lesz. :)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: debaj 2006. 11. 27. 20:07 -kor

#1723 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 21:29

no igen, egy P&S kamera ezt tudja. ennel valoban jobb a scanner. de ha egy rendes kepet keszitesz (ha jol ertem most mar van hozza rendes geped!), akkor kihozza-e annak a kepessegeit? no persze azt is erdemes tudni, hogy mekkora meretre akarsz majd belole nagyitani...

szoval ha nem derulne ki, engem nem kapraztatott el tulzottan ez a minoseg..

egy muzeumi "reprodukcio" (200-as dia, sargas szin a kornyezeti feny miatt, a crop 100%-os, a kep szinallitva):
Kép

Kép

egy kulteri kep (ha minden igaz 160-as negativ, a crop ugyancsak 100%-os, de lehet, hogy elesites is van benne):
Kép

Kép

ja, es masfelszer nagyobb felbontas, mint amit a Te scannered csinalt. de meg egyszer: nagyon fugg, hogy mire kell!! szoval nem elkeseredni.. :)
a forum ma:

#1724 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 22:54

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 21:29

ja, es masfelszer nagyobb felbontas, mint amit a Te scannered csinalt. de meg egyszer: nagyon fugg, hogy mire kell!! szoval nem elkeseredni.. :)

Meg gondolom, úgy tízszeres ár  :Đ

Nagyítani nem igazán szeretnék, 10×15-ös képeket szoktam nyomtatni, ha nagyobb kéne, beadom a laborba. :) Albumba tökéletes, meg amíg nem "növök fel" a géphez, fölösleges papírképeket is kérni, olcsóbban kijövök, ha csak a negatívot hívatom, aztán szkennelem.

#1725 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 00:29

Idézet: debaj - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 22:54

Meg gondolom, úgy tízszeres ár  :Đ

hat nem volt olcso annak ellenere sem, hogy osoreg lelet..

de a kepet, amit feltettel nem csak a scanner hatarolja, hanem a P&S gep is. remelem ennel jobbakat csinal az "uj" szerzemeny. :)
a forum ma:

#1726 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 07:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. nov. 28., kedd - 0:29

remelem ennel jobbakat csinal az "uj" szerzemeny. :)

Nem tudom, egyrészt színesben még nem próbáltam, másrészt a Zenittel (ugye csak mikroprizma van, elválóék nincsen) nem mindig sikerült élesre állítanom a témát :) De majd belejövök, teljesen más világ a filmes gép, mint a digitális, de élvezetesebb is :)

#1727 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 10:14

"ugye csak mikroprizma van"
hat "ugye"-nek nem "ugye", mert az enyemen meroek volt. gondolom tipusfuggo.

ezt amugy "orokolted"? mert venni inkabb Practikat erdemes!
a forum ma:

#1728 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 11:03

A Zenitet (12XP) jelképes összegért vettem át egy kollégámtól, akik költözködtek, a Prakticát viszont vettem :) Igazság szerint a Prakticát jobban kedvelem (MTL3), nekem sokkal kényelmesebb a kioldógomb elhelyezése, meg az, hogy a fénymérő külön kallantyún van. Maga a gép is szalonképesebb kinézetű, de persze ez huszadlagos kérdés. :)

A Zenittel elrontottam pár képet azzal, hogy "megszaladt" a kezem fénymérés közben, mert elfelejtettem, hogy korábban felhúztam a gépet. (A Prakticával ilyen gond sincs, nagyon ötletes megoldás, hogy kirak egy kis fekete háromszöget a kereső szélére, ha a gép nincs felhúzva.) Plusz az az 1/1000 másodperces záridő is hasznos, a Zenittel jártam úgy, hogy túlságosan le kellett rekeszelnem az objektívet 1/500 s megvilágítási időnél is, ami a mélységélességet túlságosan megnövelte. Több záridő is állítható a Prakticán, meg jobb az 1/125 másodperces vakuszinkron, mint az az 1/30 s, amit a Zenit kínál, a fénymérő is praktikusabb, jobban látszik az analóg műszeren, hogy hogy is állunk fényügyileg, mint a Zenit kicsit durva ledes megoldásában. (Láttad a macskás képet, amit linkeltem a Digitális fényképezés topicban, ott sem volt elegendő fény, holott a Zenit bőszen villogott. A tekercs többi részét elnézve úgy a jó, ha nyitott rekesszel kezdem a fénymérést, és amikor a világító felső ledes helyzetből átbillen a villogásba, kb. akkor jó a megvilágítás. A Praktica ezzel szemben szépen mutatja, hogy "jó lesz, de még egy leheletnyivel több fényt elviselek". :)

A mérőékes Zenit valami későbbi széria lehet, a kezelési úmutatóban csak mikroprizmát említ.

#1729 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 11. 28. 12:10

"jobb az 1/125 másodperces vakuszinkron, mint az az 1/30 s, amit a Zenit kínál"

A gumivászon redőnyzár nem kínálhat 1/60-adnál rövidebb időt a szerkezete miatt.

#1730 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 12:39

Persze, hogy nem kínálhat. Viszont az 1/125 jobb, mint az 1/30, a szerkezeti adottságoktól függetlenül, szerintem ezt te is belátod. :)

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.