HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#21 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 05. 18:45

Idézet: AEomega - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 19:45

Ez attól függ, ilyen optika van az F65-ödön (ld. Targa írása! :))

szerk.: látom acws megelőzött, nem baj

Lényeg, hogy ua jutott az eszünkbe  :D
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#22 Felhasználó inaktív   Samm 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 05. 19:06

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 19:40

Mi köze a váznak a polárszűrőhöz  :think:  :D
Esetleg az objektívról nyilatkozhatnál.  :rolleyes:

Na megtaláltam, nem akartam össze-vissza beszélni (miután egyszer már sikerült  :p ) ezért kicsit utánna néztem a neten.
Valamint találtam még róla >>leírást<< is.
Kép
(képre kattintva nagyobb kép is van)

Szerkesztette: Samm 2004. 04. 06. 10:44 -kor

Majd nem gondolok ilyeneket, ha nem csinálsz olyanokat, hogy ilyeneket gondoljak!"

#23 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 05. 21:18

Idézet: Samm - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 20:10

Na megtaláltam, nem akartam össze-vissza beszélni (miután egyszer már sikerült  :p ) ezért kicsit utánna néztem a neten.
Valamint találtam még róla >>leírást<< is.
Kép
(képre kattintva nagyobb kép is van)

Ha lehet, semmiképpen ne vegyél rá gyengébb optikai minőségű szűrőket, mint amit maga az optika tud. Jobbat talán érdemes, mert analógban olyan minőségű nyersanyagot használsz, amilyet kedved van, és azért egy jófajta Velviánál az ember már adja meg a módját... :)

#24 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 05. 22:44

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 22:22

Ha lehet, semmiképpen ne vegyél rá gyengébb optikai minőségű szűrőket, mint amit maga az optika tud. Jobbat talán érdemes, mert analógban olyan minőségű nyersanyagot használsz, amilyet kedved van, és azért egy jófajta Velviánál az ember már adja meg a módját... :)

Nem próbáltam, de a Nikon hasonló kategóriás ojektívjeiből kiindulva, lerekeszelve korrekt lehet a képe. Ne vegyél rá ócska szűrőt, mindenképpen ront rajta. Más kérdés, hogy egy telére mennyire fontos a polár. Ugya azt leginkább téjképeknél használja az ember, azok meg elég ritkán készülnek teleobjektívvel. Inkább az alapobjektívre (alapzoomra) vennék. Gondolom azt is használsz.

#25 Felhasználó inaktív   Samm 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 05. 23:39

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 23:48

Nem próbáltam, de a Nikon hasonló kategóriás ojektívjeiből kiindulva, lerekeszelve korrekt lehet a képe. Ne vegyél rá ócska szűrőt, mindenképpen ront rajta. Más kérdés, hogy egy telére mennyire fontos a polár. Ugya azt leginkább téjképeknél használja az ember, azok meg elég ritkán készülnek teleobjektívvel. Inkább az alapobjektívre (alapzoomra) vennék. Gondolom azt is használsz.

Jaja, van az is. Ugyanilyen márka, csak az 28-70-ig.
Ui: THX a tanácsokat, sokat segítettetek. :respect:
Majd nem gondolok ilyeneket, ha nem csinálsz olyanokat, hogy ilyeneket gondoljak!"

#26 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 10:08

van egy nagy gondom fényképezésnél, méghozzá az, hogy a felhős ég rettentő könnyen beég.
most voltam külföldön, szerencsére végig nagyon jó idő volt, sütött a nap, de picit felhős volt az ég. szinte vakítóan fehér felhő.... biztos tudjátok mire gondolok. Városnézés, és épületeket is fényképeztem természetesen, és itt jött a gond, rettentő sok helyen beégett az ég, főleg ahol egy picit a nappal szemben kellett fényképezni.

ennek a kiküszöbölésére van valami jó megoldás?
tudom hogy vannak "átmenetes" szűrők, amik tájképhez és társaihoz jók is, de épülethez nem nyerő.
vagy 2 képet kéne csinálni, ahol az egyiken az ég, másikon a többi a megfelelő expozíciójú, és összephotoshopolni? 6-7 megás raw képeknél elég kellemetlen, 1.5 giga cf-em van, de alig fér rá raw :(
megaztán ehhez állvány kellene, amit nem biztos hogy egésznapos városnézések alkalmával végig cipelni akarok.

update: végülis annak köszönhetően, hogy rawba fényképeztem egész jól rendbe lehet rakni ezeket, de azért érdekelne, hogy van-e valami más megoldás, mint raw+photoshopos bűvészkedés

Szerkesztette: WiZARD 2004. 04. 06. 10:46 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#27 Felhasználó inaktív   selli 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 12:16

Ez engem is érdekelne , nekem még raw-sincs :( a süs fel napot meg már nagyon unom énekelni ;)

#28 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 18:37

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. április 6, kedd - 11:12

van egy nagy gondom fényképezésnél, méghozzá az, hogy a felhős ég rettentő könnyen beég.
most voltam külföldön, szerencsére végig nagyon jó idő volt, sütött a nap, de picit felhős volt az ég. szinte vakítóan fehér felhő.... biztos tudjátok mire gondolok. Városnézés, és épületeket is fényképeztem természetesen, és itt jött a gond, rettentő sok helyen beégett az ég, főleg ahol egy picit a nappal szemben kellett fényképezni.

ennek a kiküszöbölésére van valami jó megoldás?
tudom hogy vannak "átmenetes" szűrők, amik tájképhez és társaihoz jók is, de épülethez nem nyerő.
vagy 2 képet kéne csinálni, ahol az egyiken az ég, másikon a többi a megfelelő expozíciójú, és összephotoshopolni? 6-7 megás raw képeknél elég kellemetlen, 1.5 giga cf-em van, de alig fér rá raw :(
megaztán ehhez állvány kellene, amit nem biztos hogy egésznapos városnézések alkalmával végig cipelni akarok.

update: végülis annak köszönhetően, hogy rawba fényképeztem egész jól rendbe lehet rakni ezeket, de azért érdekelne, hogy van-e valami más megoldás, mint raw+photoshopos bűvészkedés

A diginél ez tényleg elég nagy probléma, kicsi a ccd átfogása kb 1-1,5FE. Hasonló a diához kicsit.
Túl sok lehetőség nincs, vagy úgy komponálsz, hogy minnél kevesebb ég látszódjon, vagy átmenetes szűrőt használsz.
Érdemes megpróbálni a Cokin rendszert.  Az objektív átmérőjénél nagyobb méretet választasz (mondjuk step up ringet használva) így viszonylag szabadon tologathatod a szűrőt, hogy hol legyen az átmenet. Szűrőből ND jelű kell, több féle erősségű van belőle. Itt egy példa.
Kicsit babrás használni, nem mindig jó 100%-ig, pl ha torony van a ház tetején, de jobbat nem tudok.
Esetleg marad a maszkolás a photoshopban, bár ha valami nincs ráexponálva a filmre (ccd-re) akkor azt nem lehet előhozni.

acws

Szerkesztette: acws 2004. 04. 06. 18:40 -kor

#29 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 20:11

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 23:48

Az alapvető optikai "üvegi" tulajdonságokon (nem képalkotási minőségről beszélek) tudtommal nem javít a lerekeszelés. Nem lesz kisebb az üveg törésmutatója, a fényáteresztése, a tükröződése...

#30 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 21:01

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 6, kedd - 21:15

Az alapvető optikai "üvegi" tulajdonságokon (nem képalkotási minőségről beszélek) tudtommal nem javít a lerekeszelés. Nem lesz kisebb az üveg törésmutatója, a fényáteresztése, a tükröződése...

Az üvegin persze hogy nem, de minket elsősorban a képalkotás érdekel. Gyak. tapasztalat, hogy az alsó kategóriás zoomok (a Nikon G az nagyon alsókategóriás szvsz) nyitott rekesszel gyakorlatilag használhatatlanok, 2-3 blendét lerekeszelve elég használhat képet adnak. Persze közel sem csúcsminőségűt.  1 blendényi lerekeszelés még egy csúcsminőségű fix-nek is jót tesz.

#31 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 21:14

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 6, kedd - 19:41

A diginél ez tényleg elég nagy probléma, kicsi a ccd átfogása kb 1-1,5FE. Hasonló a diához kicsit.
...
Esetleg marad a maszkolás a photoshopban, bár ha valami nincs ráexponálva a filmre (ccd-re) akkor azt nem lehet előhozni.

acws

thx, akkor maradok photoshopnál, meg rawnál. szerencsére rawból azért elég sokat ki lehet hozni
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#32 Felhasználó inaktív   selli 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 21:24

Polár nem segít valamit ? Vagy hülyeséget kérdezek ?

#33 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 21:26

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. április 6, kedd - 22:18

thx, akkor maradok photoshopnál, meg rawnál. szerencsére rawból azért elég sokat ki lehet hozni

Valszeg azzal jársz a legjobban, bár a végszavaimat ne feledd, sok igazságot hordoznak  :cool:  :D

#34 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 06. 22:07

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 6, kedd - 22:05

Az üvegin persze hogy nem, de minket elsősorban a képalkotás érdekel. Gyak. tapasztalat, hogy az alsó kategóriás zoomok (a Nikon G az nagyon alsókategóriás szvsz) nyitott rekesszel gyakorlatilag használhatatlanok, 2-3 blendét lerekeszelve elég használhat képet adnak. Persze közel sem csúcsminőségűt.  1 blendényi lerekeszelés még egy csúcsminőségű fix-nek is jót tesz.

Arról viszont nem tudok, hogy képalkotási problémát eredményezne egy normálisan csiszolt, de nem csúcsminőségű szűrő... Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, hogy akár egy HAMA szűrőt is feltéve, fellépett volna addíg nem jelentkező kóma, asztigmatizmus, vagy akár valamilyen képtorzítás...

Annyira szar dolgokat azért nem nagyon gyártanak. :)

A lerekeszelésben teljesen igazad van. A legjobb optikák is általában 8-as rekesznél hozzák a legjobb teljesítményüket.

#35 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 07. 05:53

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 6, kedd - 23:11

Arról viszont nem tudok, hogy képalkotási problémát eredményezne egy normálisan csiszolt, de nem csúcsminőségű szűrő... Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, hogy akár egy HAMA szűrőt is feltéve, fellépett volna addíg nem jelentkező kóma, asztigmatizmus, vagy akár valamilyen képtorzítás...

Annyira szar dolgokat azért nem nagyon gyártanak. :)

A lerekeszelésben teljesen igazad van. A legjobb optikák is általában 8-as rekesznél hozzák a legjobb teljesítményüket.

A kontraszt sem sem lett kisebb? Nem flair-esedett jobban ha a nap rásütött a frontlencsére? Élesség, a kép részletgazdagsága nem csökkent?
Valszeg 9*13, 10*15-ös nagyításnál nem látszik, nagyobbnál már igen. Főleg ha dia és vetíted. Érdemes kipróbálni, hogy állványra rakod a gépet (valamilyen kényes szituációban, pl félig szembe legyen a nap) és megcsinálod a képet szűrővel és anélkül is. Aztán csináltatsz róla mondjuk A/4 nagyítást. Szerintem lesz különbség.

Szerkesztette: acws 2004. 04. 07. 06:59 -kor

#36 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 04. 07. 21:11

A túl nagy mélységélességgel lehet valamit kezdeni? Nekem az a problémám, hogy már 2-es rekesszel is túl éles a háttér. Ennél kisebb rekeszt meg nem tud a gépem. Egyébként egy kompakt Minolta Z1-em van.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#37 Felhasználó inaktív   selli 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 07. 21:40

Idézet: Studi - Dátum: 2004. április 7, szerda - 20:16

A túl nagy mélységélességgel lehet valamit kezdeni? Nekem az a problémám, hogy már 2-es rekesszel is túl éles a háttér. Ennél kisebb rekeszt meg nem tud a gépem. Egyébként egy kompakt Minolta Z1-em van.

Digitális utomunka ? Más megoldás nem tudok, talán mások.

#38 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 07. 21:47

Idézet: selli - Dátum: 2004. április 7, szerda - 22:45

Digitális utomunka ? Más megoldás nem tudok, talán mások.

Esetleg egy van, de nem tudom, hogy a digit gépek gyenge keresője miatt mennyire megoldható: manuálisan kell fókuszálni, és az élességet nem pontosan a témára állítani hanem kicsit közelebbre. Ideális esetben a háttér is megfelelően elmosódik és még a téma is éles marad. Persze ennek feltétele, hogy pontosan lásd a kerésőben, hogy mit csinálsz. Egyébként csak próbálkozni lehet, esetleg számolni.

#39 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 22:54

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 7, szerda - 6:58

A kontraszt sem sem lett kisebb? Nem flair-esedett jobban ha a nap rásütött a frontlencsére? Élesség, a kép részletgazdagsága nem csökkent?
Valszeg 9*13, 10*15-ös nagyításnál nem látszik, nagyobbnál már igen. Főleg ha dia és vetíted. Érdemes kipróbálni, hogy állványra rakod a gépet (valamilyen kényes szituációban, pl félig szembe legyen a nap) és megcsinálod a képet szűrővel és anélkül is. Aztán csináltatsz róla mondjuk A/4 nagyítást. Szerintem lesz különbség.

Ilyesmik természetesen előfordulhatnak. De ezek nem képalkotási hibák, hanem pont olyanok, amikre utaltam. Képminőségi romlás.

#40 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 09. 07:55

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 23:59

Ilyesmik természetesen előfordulhatnak. De ezek nem képalkotási hibák, hanem pont olyanok, amikre utaltam. Képminőségi romlás.

Ez esetben módosítok, nem képalkotási hibát okoz egy gyenge minőségű szűrő, hanem jelentős képminőségromlást :p  :D 
A végeredmény szempontjából vágülis mindegy minek nevezzük...

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.