HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#121 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 17. 21:34

A szögbeverésről, meg a robosztus vázról nekem az F4 jut eszembe...jó tudom én "ősnikonos" vagyok. Full fém építés kb 1,5 kg. Tudásban, szolgáltatásokban szinte hiánytalan.  :D

Versenyképes vele. Tavaly leejtettem a kertben (szerencsére objektív nélkül), letörött egy darab a kőburkolatból, a vas pedig továbbra is hibátlan. :D

A 28-135/3.5-5.6 miért jó? Ekkora átfogású zoom ritkán szokott jól sikerülni. Nekem szimpatikusabbak a 28-70 körüli 2.8-as objektívek, ha az optikai minőságet nézzük, méginkább a prime-ok, bár azok használata gyakran körülményes.
Amúgy ilyen fényerőnél mit látsz a képből  :think:

Hú sok magad labda, köszike:)
Azért jó, mert jó. Ez az, ami jól sikerült. Neked, mint Nikonosnak érdemes volna kipróbálni végre egy működőképes zoom objektvet! ;)
135-ön 1/8s-en berázásmentes képet csinál. A full stroke zoom (pl. végtelenről .5m kevesebb, mint 0.2 sec.)
A 28-70/2.8-cal az a baj, hogy egyrészt baromi drága, másrész rögtön venni kell mellé egy 70-200/2.8-at is. Inkább van helyette egy 50/1.4-es alapobjektiv, ott adott a kis mélységélesség is rögvest.

Amúgy ilyen fényerőnél egy EOS 3 keresőjében de tényleg mindent, többet közt azért is, mert 100%-os. Kérdés a Nikonoknál is nagyobb fényere van a keresőknek a drágább vázakban, mint az olcsóbbakban?

A 70/75-300-asok meg alapból felejthetőek, szvsz, én még nem láttam olyat ami jó lenne.
Igy van. Sajnos először mindenki vesz magának egy ilyet. Igaz? A
Canon EF 70-200/2.8L az igazi, csak sajnos utazáshoz elég nehéz. Persze csak egy amatőr visz magával nyaralásra teleobjektívet. :)

Az objektív valóban fontosabb mint a váz (bár ezzel is tudnék kötözködni),
Persze bele lehet kötni.De akkor is tény, hogy szar objektivvel nem lehet jó minőségű képet csinálni.
Jó objektívvel viszont jó filmre még egy retek vázon is lehet jó képet csinálni, persze ha működik.

#122 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 21:40

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 17, szombat - 20:12

Dpreview forumán az általános vélemény a 28-135 IS USM-ről, hogy jó általános lencse, teljesen univerzális, de semmiben sem kiemelkedő.

400 dollárért nem érdemes kiemelkedőt várni. Arra van a sok piros csikos Canon objektiv, ha kiemelkedőt akar venni a tehetős & maximalista fotográfus.

Mindenesetre ebben a kategóriában se Canon, se Sigma, se Tamron, se Tokina nem ér a nyomába.
A Nikkor-ról nem tudok nyilatkozni, mindenesetre gyanúsan sok Nikon user csatol mostanság Sigma objektívet.

#123 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 21:47

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 17, szombat - 19:55

A szögbeverésről, meg a robosztus vázról nekem az F4 jut eszembe...jó tudom én "ősnikonos" vagyok. Full fém építés kb 1,5 kg. Tudásban, szolgáltatásokban szinte hiánytalan.  :D

Igen, csak F4 nem Canon váz. Igazából azt szerette volna mondani - de félreérthető voltam ezek szerint - , hogy az a vád miszerint a Canon vázak nem olyan strapabíóak, mint a párosítható Nikon modell, szóval ez az állítás csak EOS 3 alatt áll meg, szvsz.

#124 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 22:02

Idézet: zsozso - Dátum: 2004. április 17, szombat - 22:40

400 dollárért nem érdemes kiemelkedőt várni. Arra van a sok piros csikos Canon objektiv, ha kiemelkedőt akar venni a tehetős & maximalista fotográfus.

Mindenesetre ebben a kategóriában se Canon, se Sigma, se Tamron, se Tokina nem ér a nyomába.
A Nikkor-ról nem tudok nyilatkozni, mindenesetre gyanúsan sok Nikon user csatol mostanság Sigma objektívet.

Amit még szoktak ajánlgatni az a Tamron 28-75 f2.8-as obija. De az árért tényleg nagyon jó kis obi az a 28-135. Igazából arra lennék kiváncsi, hogy a Nikonnak a 24-120 VR-es verziója és az előbb említett Canon között milyen minőségbeli különbség van.

#125 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 22:19

Első mondatod kifejezetten értelmes  ;) 
Működőképes zoomokat azért ismerek, mint Nikonos, kösz.
AF ügyben nem nyilatkozok, mert nagyon keveset használom. Leginkább a 28-70/2.8-cal ott meg elég gyors, elég pontos, bár kétségtlenül hangos (nem AF-S, sima Tokina AT-X).
Az AF sebességét szvsz soha nem kérdőjelezte meg senki, márha a csavarhúzót vetjük össze az USM-mel. AF-S viszont már van egy ideje, ha valakinek kell, és jönnek ki a gagyi, olcsó AF-S objektívek is.

A 28-70/2.8-cal az a baj, hogy egyrészt baromi drága, másrész rögtön venni kell mellé egy 70-200/2.8-at is. Inkább van helyette egy 50/1.4-es alapobjektiv, ott adott a kis mélységélesség is rögvest.
Nem kell én egész jól megvagyok nélküle. Attól függ mire használod. Nálam egy Ser-E 75-150/3.5 van mellé kb 18000 Ft-ért  :D  50-esem meg van, manuális de ritkán használom nem az én világom.

Amúgy ilyen fényerőnél egy EOS 3 keresőjében de tényleg mindent, többet közt azért is, mert 100%-os. Kérdés a Nikonoknál is nagyobb fényere van a keresőknek a drágább vázakban, mint az olcsóbbakban?

Hidd el van különbség, nem is kicsi  :cool:  :D
Azt ugye nem mondod, hogy nincs különbség az 50/1.4 és a 3.5-5.6-os zoom között  :think:

Canon EF 70-200/2.8L az igazi, csak sajnos utazáshoz elég nehéz. Persze csak egy amatőr visz magával nyaralásra teleobjektívet. :)
Erre jó pl egy 75-150/3.5, nincs 0.5 kg, és nagyon-nagyon jó optikailag. Persze AF nincs, de nálam lényegtelen tényező.

Persze bele lehet kötni.De akkor is tény, hogy szar objektivvel nem lehet jó minőségű képet csinálni.
Jó objektívvel viszont jó filmre még egy retek vázon is lehet jó képet csinálni, persze ha működik.

Ez idáig OK, csak nem mindegy hogy egy vázat mondjuk 1/30-ad időnél meg tudsz-e tartani 100 mm-es objektívvel vagy sem. Mondjuk úgy hogy jó objektívvel, jó filmre ideális körülmények között még egy retek vázzal is lehet jó képet csinálni. De ennek az ellenkezője is igaz, ezt is tegyük hozzá.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#126 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 22:43

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:19

Első mondatod kifejezetten értelmes  ;) 
Működőképes zoomokat azért ismerek, mint Nikonos, kösz.
AF ügyben nem nyilatkozok, mert nagyon keveset használom. Leginkább a 28-70/2.8-cal ott meg elég gyors, elég pontos, bár kétségtlenül hangos (nem AF-S, sima Tokina AT-X).
Az AF sebességét szvsz soha nem kérdőjelezte meg senki, márha a csavarhúzót vetjük össze az USM-mel. AF-S viszont már van egy ideje, ha valakinek kell, és jönnek ki a gagyi, olcsó AF-S objektívek is.

Nem kell én egész jól megvagyok nélküle. Attól függ mire használod. Nálam egy Ser-E 75-150/3.5 van mellé kb 18000 Ft-ért  :D  50-esem meg van, manuális de ritkán használom nem az én világom.

Hidd el van különbség, nem is kicsi  :cool:  :D
Azt ugye nem mondod, hogy nincs különbség az 50/1.4 és a 3.5-5.6-os zoom között  :think:

Erre jó pl egy 75-150/3.5, nincs 0.5 kg, és nagyon-nagyon jó optikailag. Persze AF nincs, de nálam lényegtelen tényező.

Ez idáig OK, csak nem mindegy hogy egy vázat mondjuk 1/30-ad időnél meg tudsz-e tartani 100 mm-es objektívvel vagy sem. Mondjuk úgy hogy jó objektívvel, jó filmre ideális körülmények között még egy retek vázzal is lehet jó képet csinálni. De ennek az ellenkezője is igaz, ezt is tegyük hozzá.

Érdekes, úgy vitatkozunk, hogy ugyanazt mondjuk :)

A 28-135/3.5-5.6 IS 28-on 3.5, 70-en 4.0. Ez azt jelenti, hogy csak 1.5-2x lassabb, mint a 28-70/F2.8-as. Viszont a stabilizátor miatt hibátlan - egyáltalán nem berázott - képeket lehet vele lőni 1/8 sec-en, sőt nekem 1/4-en is szokott sikerülni !!
Az  F3.5 1/8 s megfelel a F2.8 1/12 s-nek, ahol viszont stabilizátor nélkül simán berázod. Ugyanez a szitu 135-ön F4.0 /1.8 F2.8 1/30, ami stabilizátor aztán végképp  bukott projekt.

Pont azért nem veszek 28-70-es 2.8-as zoomot, mert az 50/1.4 4x gyorsabb nála, ha a hosszú zár valami oknál fogva nem jöhet képbe.

Tavaly Szentendrén a sétáló utcában este lámpafénynél gyönyörű képeket csináltam vele kézből ISO800-on kézből, tripod nélkül. Elment mellettem egy konflis, a lovalak lába gyönyörűen "mozog". Hihetetlen, de igaz, hogy a városban este kézből lehet fotozni! Ez a világ másik végén elég hasznos feature  egy "szar" 3.5-5.6-tól igaz?

Egyébként primán kiütközik a két világ: a Nikokonosok általában statikus témákat keresnek, így még az AF sem hiányzik, a Canonosok pedig a dinamikus témák érdeklik, így anakronisztikusnak tűnnek a Nikon vázak és objektívek.

#127 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 22:45

Idézet: zsozso - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:43

Ugyanez a szitu 135-ön F4.0 /1.8 F2.8 1/30, ami stabilizátor aztán végképp  bukott projekt.

Bocs, természetesen 70, nem 135

#128 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 22:49

Idézet: zsozso - Dátum: 2004. április 17, szombat - 21:43

Ugyanez a szitu 135-ön F4.0 /1.8 F2.8 1/30, ami stabilizátor aztán végképp  bukott projekt.

És akkor még egy hiba, helyesen igy néz ki:

Ugyanez a szitu 70-ön F4.0 /1.8 F2.8 1/15, ami stabilizátor aztán végképp  bukott projekt.

#129 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 23:05

Zsozso nem b.szogass, világ életemben utáltam számolni  ;)  :D
Az előbbi fejtegetésedre ezért nem válaszolok, majd jön drd barátom akinek ez hazai pálya és értelmezi amit irtál, bocs  :smoker:

#130 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 23:38

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 17, szombat - 22:05

, majd jön drd barátom akinek ez hazai pálya és értelmezi amit irtál, bocs  :smoker:

jajj nekem :respect: 

#131 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 18. 05:48

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 17, szombat - 22:14

Bocs, tényleg elfelejtettem, kicsit sok volt a héten a meló  :omg:

Haladó amatőr váz volt mikor kijött, úgy '91 környékén, rengeteg szolgáltatással.

Ergonómia: kellemes a fogása, ha nincs túl nagy kezed. Vertikális markolat nincs.
Kezelhetőség: könnyen kezelhető max. két gombbal vagy egy gomb+egy tárcsával minden megoldható.
Szolgáltatások: kategóriájánl lényegesen több, komplett vakuvezérlés a vázról (beleértve: hosszú szinkronidő, második redőnyre szinkron, vaku-expozíció korrekció, derítő vakuzás), auto-expozíció sorozat, spot mérés.
AF lassú és gyenge, mai viszonyok közt, amikor kiadták akkor rendben volt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy gyorsan mozgó témára nem igazán használható. Főleg nem 70-200/300 5.6-os fényerejű teleobjektívvel nem. Hangos. AF-S/HSM objektíveket nem kezel.
Manuál váznak, sok extra szolgáltatással teljesen OK, alapzoomal főleg ha 2.8-as az AF is elmegy.
Ha rá tudod operálni, akkor kályhacsóvel is tud fényt mérni és exponálni (M42, P-Six)

Szvsz ma nem nagyon érdemes megvenni, alig 10000 Ft-vel olcsóbb mint egy F70 ami tudásban kb hasonló, kicsit több, lényegesen jobb autofókusszal. Ha van ilyened nem érdemes eladni mert túl sokat nem fizetnek érte.

Jut eszembe, mindkettő méregdrága lithium elemmel megy ....

Elsőre ennyi jut eszembe, ha van még valami kérdezz nyugodtan.

Köszi!
Apa munkahelyén porosodik egy, senki sem használja (én néha :)), gondoltam megszerzem valahogy. Mondjuk a rajta lifegő 60millis micro-nikkor jobban érdekel :D.
A digitális világban egyre inkább azon gondolkozom, hogy beszerzek egy full manuál gépet, semmi AF meg "firlefranc", és hozzá manuál obikat, nem baj, ha használt, legalább olcsóbb.
Nikonban gondolkozok, pl egy FM2-s vagy FM3 vagy valamelyik változatuk, amikben nem tudok még eligazodni...

Üdv!

#132 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 07:05

Idézet: zsozso - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 0:38

jajj nekem :respect:

Azé' megijedni nem kell, nem fenyegetésnak szántam  ;)  :)  :D

#133 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 07:14

Apa munkahelyén porosodik egy, senki sem használja (én néha :)), gondoltam megszerzem valahogy. Mondjuk a rajta lifegő 60millis micro-nikkor jobban érdekel :D.

Ha ingyen van feltétlenül meg kell szerezni, mondjuk a Micro-Nikkor engem is jobban izgatna  :D

A digitális világban egyre inkább azon gondolkozom, hogy beszerzek egy full manuál gépet, semmi AF meg "firlefranc", és hozzá manuál obikat, nem baj, ha használt, legalább olcsóbb.
Nikonban gondolkozok, pl egy FM2-s vagy FM3 vagy valamelyik változatuk, amikben nem tudok még eligazodni...

FM2 teljesen mechanikus váz, csak a fényméréshez használ elemet. FM3A pedig alapból elektronikus, ám ha kiveszed belőle az elemet ua. müxik mechanikusan mint az FM2, értelemszerűen a fénymérést bukod. Személy szerint az FM3A-ra szavaznék, ha olcsóbban kell akkor az FE2-re.  Finomabban müxik mint az FM2. Mechanikus idő itt is van asszem 1/90 és 1/250.
Emlékeim szerint az FM2 nem tud TTL vakuzni sem, de ennek utánna kéne nézni.

#134 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 07:32

Zsozso: kicsit kötekednék :)
28-70 az valójában 24-70 jelenleg Canonéknál, 1,6x-es szorzójú digi gépekez azért ez mégjobban számít. Ezenkívül ne felejtsd el az L betűt a 24-70 végén, optikailag egy magasabb minőséget képvisel.
Azonban a fejtegetésed logikus és jogos is, akinek korlátozottak az anyagi lehetőségei és asszem ezt szinte mindenki elmondhatja itt a forumon annak a 28-135 egy nagyon-nagyon jó vétel, nálam is komoly esélye lesz amikor majd egyszer meglesz a pénzem egy dslr-re. A 24-70 inkább profiknak való cucc szerintem, nekik talán megéri az árkülönbség.

#135 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 07:35

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 8:14

Ha ingyen van feltétlenül meg kell szerezni, mondjuk a Micro-Nikkor engem is jobban izgatna  :D

FM2 teljesen mechanikus váz, csak a fényméréshez használ elemet. FM3A pedig alapból elektronikus, ám ha kiveszed belőle az elemet ua. müxik mechanikusan mint az FM2, értelemszerűen a fénymérést bukod. Személy szerint az FM3A-ra szavaznék, ha olcsóbban kell akkor az FE2-re.  Finomabban müxik mint az FM2. Mechanikus idő itt is van asszem 1/90 és 1/250.
Emlékeim szerint az FM2 nem tud TTL vakuzni sem, de ennek utánna kéne nézni.

A "mechanikus idő" alatt mit értesz?
Ha minden igaz, valahol olvastam, ha kimerül az elem, akkor csak egy fix záridőt használhatok valamelyik gépnél (1/60 ?). A TTL vakuzás hiánya nem tűnik nagy bajnak, bár ki tudja... Mindenesetre még egy kicsit arrébb van a dolog, van időm tájékozódni bőven.
Köszi!

#136 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 10:34

én is egy 28-135 IS-t tervezek 300Dre, és utána esetleg egy 70-200 F4 L-t (F2.8-ra kizárt hogy legyen pénzem).

bár még nem tudom hogy 135 mellé kell-e tele nekem, az is 215 felszorozva....

lehet inkább valami jó primeot nézek makrózáshoz
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#137 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 11:35

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 11:34

én is egy 28-135 IS-t tervezek 300Dre, és utána esetleg egy 70-200 F4 L-t (F2.8-ra kizárt hogy legyen pénzem).

bár még nem tudom hogy 135 mellé kell-e tele nekem, az is 215 felszorozva....

lehet inkább valami jó primeot nézek makrózáshoz

Én most rendeltem 500 euroért Tamron SP 90 f/2,8 AF obit. Magyarországon ez 172ezer ft... (e-bayen még olcsóbb). A tesztek szerint optikailag ez a legjobb 100mm körül.

#138 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 12:52

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 6:32

Zsozso: kicsit kötekednék :)
28-70 az valójában 24-70 jelenleg Canonéknál, 1,6x-es szorzójú digi gépekez azért ez mégjobban számít. Ezenkívül ne felejtsd el az L betűt a 24-70 végén, optikailag egy magasabb minőséget képvisel.
Azonban a fejtegetésed logikus és jogos is, akinek korlátozottak az anyagi lehetőségei és asszem ezt szinte mindenki elmondhatja itt a forumon annak a 28-135 egy nagyon-nagyon jó vétel, nálam is komoly esélye lesz amikor majd egyszer meglesz a pénzem egy dslr-re. A 24-70 inkább profiknak való cucc szerintem, nekik talán megéri az árkülönbség.

Mivel új cucc megvásárlása nálam szinte kizárt (legalábbis ebben a kategóriában), így konzekvensen 28-70/F2.8 ill. 17-35/F2.8-ról fogok beszélni a továbbiakban is. :) Kéretik tolerálni. :D

#139 Felhasználó inaktív   zsozso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 12:53

Idézet: AEomega - Dátum: 2004. április 18, vasárnap - 10:35

Én most rendeltem 500 euroért Tamron SP 90 f/2,8 AF obit. Magyarországon ez 172ezer ft... (e-bayen még olcsóbb). A tesztek szerint optikailag ez a legjobb 100mm körül.

Ez macro?

#140 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 13:14

Íme egy érdekes cikk a Sports Illustrated munkafolyamatairól, különös tekintettel az idei SuperBowl-ra. Szerintem nagyon tanulságos :)

Link

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.