HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1161 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 02. 20:25

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 21:20

Tudtok nekem egy olcsó (MAX. 10k, de inkább lejebb, olyan 5k körül), de jó tripodot ajánlani? Leginkább tájfotózáshoz, szélcsendes időben, és esetleg kísérletezésként egyszer-egyszer éjszakai fotózáshoz (talán a Holdat vagy a csillagokat is megpróbálnám)?

Babzsák.

Viccen kívül...

#1162 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 20:32

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 21:20

Tudtok nekem egy olcsó (MAX. 10k, de inkább lejebb, olyan 5k körül), de jó tripodot ajánlani? Leginkább tájfotózáshoz, szélcsendes időben, és esetleg kísérletezésként egyszer-egyszer éjszakai fotózáshoz (talán a Holdat vagy a csillagokat is megpróbálnám)?

Milyen géppel?
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1163 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 21:33

Idézet: acws - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 21:32

Milyen géppel?

Ja igen, az lefelejtettem. Egy Powershot S1 IS-ről van szó.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1164 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 21:34

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 21:25

Babzsák.

Viccen kívül...

Hmm, kreatív, valószínűleg nem jutott volna az eszembe ilyesmi.  :cool:
Lehet, hogy megpróbálom majd!
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#1165 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 21:49

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 22:34

Hmm, kreatív, valószínűleg nem jutott volna az eszembe ilyesmi.  :cool:
Lehet, hogy megpróbálom majd!

Ha van korlát, pad...stb amire lerakod akkor nem rossz.
Egyébként meg használtakat nézelődj Manfrotto 190, 390; Slik Able 300-as vagy Pro 300-as sorozatát. Ha nem is 10K-ért de nem sokkal fölötte belefuthatsz.

#1166 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 22:07

Idézet: acws - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 22:49

Ha van korlát, pad...stb amire lerakod akkor nem rossz.
Egyébként meg használtakat nézelődj Manfrotto 190, 390; Slik Able 300-as vagy Pro 300-as sorozatát. Ha nem is 10K-ért de nem sokkal fölötte belefuthatsz.

OK, köszönöm, majd megnézegetem őket. Szóval - leszűrve az ajánlásodból - az ilyen hama dolgokat nem is érdemes számításba venni?

#1167 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 05. 02. 22:16

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 23:07

OK, köszönöm, majd megnézegetem őket. Szóval - leszűrve az ajánlásodból - az ilyen hama dolgokat nem is érdemes számításba venni?

Nem. Rossz minőségű műanyag fej van rajtuk, amit lötyög, ha meg nagyon meghúzod, akkor meg törik. :(
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1168 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 22:23

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 23:16

Nem. Rossz minőségű műanyag fej van rajtuk, amit lötyög, ha meg nagyon meghúzod, akkor meg törik. :(

Akkor nem véletlenül olyan olcsóak. :)

#1169 Felhasználó inaktív   Swallow 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 03. 08:42

Idézet: Studi - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 20:59

Vakut használsz? Valószínűleg azért, mert a vaku villan, de az ereje kevés ahoz, hogy a távolabbi tárgyakat, amikre zoomolsz, bevilágítsa.

A kijelzőn azért jó, mert ott akkora erősítést használnak, ami a valós fényképezéskor már túl erős lenne.

szerk: a sok fény elég relatív, mert a szemed sokkal könnyebben alkalmazkodik a kevés fényhez, és így nem is veszed észre, hogy valójában milyen sötét van.

Megpróbáltam minda  kétféleképpen. Vakuval és anélkül, de általában hasonló az eredmény. Ráadásul ha vaku nélkül fényképezek, akkor megjelenik egy kéz a kijelzőn, hogy remeg a kezem.  :confused:
Min változtassak? Zársebesség, ISO, vagy min?  :think:
Köszi a válaszokat  :D

#1170 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 09:31

Idézet: Swallow - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 9:42

Megpróbáltam minda  kétféleképpen. Vakuval és anélkül, de általában hasonló az eredmény. Ráadásul ha vaku nélkül fényképezek, akkor megjelenik egy kéz a kijelzőn, hogy remeg a kezem.  :confused:
Min változtassak? Zársebesség, ISO, vagy min?  :think:
Köszi a válaszokat  :D

Ha vakuval és vaku nélkül ugyanolyan, akkor valószínűleg túl gyenge a vakud ,ami a beépített vaku esetén nem is meglepő.

A kéz szimbólum nem azért jelenik meg, mert remeg a kezed, az figyelmeztet, hogy a záridő túl hosszú, nagy a bemozdulás veszélye. Az általános szabály az, hogy kézből a fókusztávolság reciprokánál hosszabb záridőt nem választunk. Ez azt jelenti, hogy ha az objektíved ~100mm-es állásban van, akkor 1/100, vagy annál gyorsabb záridőket kell választani.

Az érzékenységet (ISO) érdemes megemelni, ekkor sokkal zajosabb képeket kapsz, de legalább élesek leszenk. A blendét is ki kell nyitni teljesen. Bár ezt a két dolgot nagyjából az automatika is megteszi helyetted. (Az ISO-t automatikusan nem minden gép engedi a legmagasabb értékre)

A monopod tényleg jó megoldás lehet, ha megengedik a használatát. Komoly rendezvények esetén erről előre érdeklődj, lehetőleg írásban, hogy a biztonsági őrök orra alá oda tudj tolni egy papírt, ha azok kötekednének. Vagy nagy vaku, de annak is megvannak a korlátai, akkora vaku nincs, ami minden nagy termet bevilágít. :)

#1171 Felhasználó inaktív   Swallow 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 23:07

Idézet: Studi - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 10:31

Ha vakuval és vaku nélkül ugyanolyan, akkor valószínűleg túl gyenge a vakud ,ami a beépített vaku esetén nem is meglepő.

A kéz szimbólum nem azért jelenik meg, mert remeg a kezed, az figyelmeztet, hogy a záridő túl hosszú, nagy a bemozdulás veszélye. Az általános szabály az, hogy kézből a fókusztávolság reciprokánál hosszabb záridőt nem választunk. Ez azt jelenti, hogy ha az objektíved ~100mm-es állásban van, akkor 1/100, vagy annál gyorsabb záridőket kell választani.

Az érzékenységet (ISO) érdemes megemelni, ekkor sokkal zajosabb képeket kapsz, de legalább élesek leszenk. A blendét is ki kell nyitni teljesen. Bár ezt a két dolgot nagyjából az automatika is megteszi helyetted. (Az ISO-t automatikusan nem minden gép engedi a legmagasabb értékre)

A monopod tényleg jó megoldás lehet, ha megengedik a használatát. Komoly rendezvények esetén erről előre érdeklődj, lehetőleg írásban, hogy a biztonsági őrök orra alá oda tudj tolni egy papírt, ha azok kötekednének. Vagy nagy vaku, de annak is megvannak a korlátai, akkora vaku nincs, ami minden nagy termet bevilágít. :)

Helló!

Köszi szépen a választ!  :D
Két kérdésem azért lenne még, ha nem baj. Az egyik, hogy ismersz-e olyan programot, amivel a fénykép készítése közbeni bemozdulást korrigálni lehet, a homályos képekre gondolok.
A másik, hogy mivel tudok zajszűrni, ha nagy az ISO.  :think:
Ezt az objektíves dolgot nem igazán fogtam. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy az objektíve a gépnek mekkora állásba van. Ez egy kicsit nekem magas. Bocs!  :confused:
El tudnád konyhanyelven is magyarázni?
A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni. Ha gyors a zársebesség, akkor meg kevés fényt kap, így alig látszik a képen valami. Azt hiszem egy kicsit nagy űr van a fejemben, jó lenne már ezt helyretenni. :confused:

#1172 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 06:19

Idézet

Az egyik, hogy ismersz-e olyan programot, amivel a fénykép készítése közbeni bemozdulást korrigálni lehet, a homályos képekre gondolok.

Ilyen progi nem létezik és nem is fog. Ha csökkented a képméretet az valamit segít, de ahhoz hogy megoldja a problémádat túl kicsire kéne összenyomni, úgy meg max iconnak használhatnád a képet.

Idézet

A másik, hogy mivel tudok zajszűrni, ha nagy az ISO.  :think:

NeatImage, Noise Ninja, Photoshop CS2 és még biztos sok más.

Idézet

Ezt az objektíves dolgot nem igazán fogtam. Nem tudom, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy az objektíve a gépnek mekkora állásba van. Ez egy kicsit nekem magas. Bocs!  :confused:

Nem tudom milyen géped van, de ha kompakt akkor utólag tudod kiolvasni az exif info-ból, ha pedig tükörreflexes, akkor az objektíven jelölve van.

Idézet

A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni.

Valószínűleg ennyit tud a géped, ezzel együtt kell élned.

#1173 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 08:14

Idézet: Swallow - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 0:07

El tudnád konyhanyelven is magyarázni?
A képeknél azt vettem észre, hogyha zoomolok, akkor a blendeértéket egy bizonyos nagyságnál nem tudom változtatni. Ha gyors a zársebesség, akkor meg kevés fényt kap, így alig látszik a képen valami. Azt hiszem egy kicsit nagy űr van a fejemben, jó lenne már ezt helyretenni. :confused:

Hali,

szvsz kicsit utána kellene olvasnod a dolgoknak. Némi elméleti alapismeretek azért digi gép mellé sem ártanak  :D
Talán kezd a legelején, mármint a topik legelején a második hozzászólással, jó kis összefoglaló. Aztán keress valami könyvet és olvasgass kicsit. A Sefcsik-Hefelle féle Fényképészet pl nagyon jó, alapmű. Vagy a Dékán Istvántól a Digitális fényképezés, kevésbé részletes, de talán kezdésnek könnyebben emészthető.

#1174 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 10:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 7:19

Ilyen progi nem létezik és nem is fog. Ha csökkented a képméretet az valamit segít, de ahhoz hogy megoldja a problémádat túl kicsire kéne összenyomni, úgy meg max iconnak használhatnád a képet.

Ennyire nem reménytelen a dolog, én már láttam bemozdulást korrigáló progit, de ha pisztolyt nyomtok a tarkómra, akkor se fog eszembe jutni a neve. A lényege az volt, hogy tippelgettünk a bemozdulás irányára, és egész használható eredményt tudott kihozni. Mondjuk egy abszolút olvashatatlan rendszám egész jól olvasható lett.

Otthon majd megpróbálok utánakeresni a dolognak.

#1175 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 11:24

Néhány kulcsszóra rákeresve ezt találtam:
http://www.focusmagic.com/
Elég jónak tűnik a marketing képek alapján. :) Ki is fogom próbálni.

#1176 Felhasználó inaktív   ken_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 00:20

Idézet: Targa - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 21:44

Ahoz képest egészen elfogadható keskeny kisorr világítás lett, bár sokat lehetne dobni rajta, pl. egy sziluettfénnyel hátulról, egy hajfénnyel, mert nagyon elvész a feket haj a semmiben, és egy kis derítéssel a széles oldalról, hogy az árnyékok ne legyen bebukva, de ezek már műtermi praktikák.

Ez a helyzetből kihozva nagyon jól sikerült portré, grat érte!

kosz ;)
Intel DG965RY, Core 2 Duo E6400, 2x1Gb DDR2, Chieftec ház + silent táp, 300+160+120 HDD,Pioneer 110D, Plextor Premium USB2 CDRW, videokártya majd vizsgaidőszak után :)

#1177 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 20:44

Sziasztok! Nemrég jutottam szkennerhez, ígytudom most felrakni pár analóg géppel készült képeimet. Ezek még egy Nikon Fe10-es géppel készülte, Ilford Pan400as filmre, és 24*18as Ilford Multigrade4-es papírra lettek levilágítva... (látszik rajtuk, hogy én laboráltam :D Most tanulom:()

Sajnos az eredetiek tónusgazdagságát, árnyalatait nemtudta visszaadni a scanner, talán azért valami látszik belőle... az elsőt berakom, a másik kettő link.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Csendélet, tanulmány... 3 képből álló sorozat középső tagja.
A remek magyarórák egyike... osztálytársam is élvezi:)

Egy 18 sorozatból álló felvételi anyagból választottam ki ezt a 3 képet, remélem tetszik, és jó úton járok:)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1178 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 07:06

Idézet: Boba - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 21:44

Sziasztok! Nemrég jutottam szkennerhez, ígytudom most felrakni pár analóg géppel készült képeimet. Ezek még egy Nikon Fe10-es géppel készülte, Ilford Pan400as filmre, és 24*18as Ilford Multigrade4-es papírra lettek levilágítva... (látszik rajtuk, hogy én laboráltam :D Most tanulom:()

Sajnos az eredetiek tónusgazdagságát, árnyalatait nemtudta visszaadni a scanner, talán azért valami látszik belőle... az elsőt berakom, a másik kettő link.

http://img122.echo.c...71/sanyi0eu.jpg

Csendélet, tanulmány... 3 képből álló sorozat középső tagja.
A remek magyarórák egyike... osztálytársam is élvezi:)

Egy 18 sorozatból álló felvételi anyagból választottam ki ezt a 3 képet, remélem tetszik, és jó úton járok:)

:respect: Egyszer én is szeretnék legalább FF-t megtanulni laborálni, főleg, hogy apunak van itthon nagyítója, csak kb 18-20 éve nem használta. :(

Jó képek, az elsőnek a tetején a jobb szemöldököt én hiányolom, nagyon közel vágtál a szeméhez. A harmadik nagyon tetszik!

Filmet szkennelsz? A szöszök ott jöttek? Én is sokat küzdök velük. :)

Szerkesztette: Studi 2005. 05. 11. 07:07 -kor

#1179 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 05. 11. 09:46

Kipróbáltam a focusmagicot, hát a végeredmény nem is lehet más, ami egyszer rossz lett abból jó nem lesz. Már csak azért is mert a program körkörösen szűkíti a képet, míg a bemozdulás szinte sosem ilyen Honnan a fenéből tudná a program hogy merre történt a bemozdulás?

#1180 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 12:51

Photoshop CS2-ben is van valami intelligens sharpen, amibe bemozdulás korrigációt is lehet állítani, ha jól láttam, de sose próbáltam
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.