Idézet: [ZaK] - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 18:59
slrfoto-tol rendeltem, jovo het csutortokre itt is van, aztan meglatjuk.
neztem en is a 70-300-as Sigma-t, de vegul lebeszelt rola a fotozz.hu admin, mert azt mondta szebb kepeket csinal egy a 200-as.
igazandibol majd ugyis akarok jobb telet egyszer, de most ez is megteszi (200mm), mert vadat ugyis max alatkertben latok, ahoz meg eleg lesz 200mm*1.4.
viszont ebben az ebay-os dologban majd kernem a segitseged, mert akkor esetleg rendelnek onnan egy MACRO obit, neked milyen macrod van?
Egyelőre semmilyen. Sajnos kicsit kimerült a büdzsé a D70+18-70 DX kit megrendelésével. Makróból láttam jónak tűnő (képeket is láttam vele) 50/2.8 Sigma emberi áron.
Amúgy az egész ebay dolog nem egy nagy dolog, dióhéjban annyi, hogy licitálsz (itthon a vatera hasonló), látod hogy az eladó mennyire elfogadott (kötelező értékelést írni ha megkaptad), ha megnyerted a licitet, akkor átutalással előre kell fizetni az eladónak. Van ún Sofort-Kaufen is, itt ha ezt kattintod licit nélkül azonnal a tiéd a meghatározott áron. Olyan eladóktól érdemes rendelni, akik cégek, boltok - több ezres sikeres eladással - így nem engedhetik meg maguknak, hogy negatív értékelést adj róluk => nem a te vagy az én 100 eurós obink fogja megérni nekik hogy átvágjanak, mert így elesnek azoktól, akik esetleg több ezer euró értékben vennének. Nagyon jó eladók: secondhandcamera (tőlük vettem a telét), sogus, photoshop.de, photoshop-becker, fotorabatnix, mr schnaeppchen csak így fejből.
A német ebay-t ajánlom (www.ebay.de), mert unión belül vám- és áfamentes. Az angolok (www.ebay.co-uk) sokkal inkább csak belföldre hajlandóak szállítani (minden cikknél ott van, hogy hova hajlandó elküldeni) és fontban kell számolni, aminek az árfolyamát nem tudom
Maga a licit pár szóban. Van egy termék, a kikiáltási ára mondjuk egy euro (ez elég gyakori). Te beírod, hogy nekem megér mondjuk 88-at. A licit vége mondjuk egy nap múlva lesz. No van még 12 másik licitáló, ezek közül az egyik beírja, hogy neki 72-t ér meg, valamikor egy órával a licit lejárta előtt. Így a rendszer automatikusan felüllicitálja a nevedben, mert te azt mondtad, hogy neked 88-at ér meg, így mivel ő 72-t ütött be, felviszi neked az árat 72.50-re. Aztán ha nincs más nagyobb ajánlat, akkor viszed 72.50-ért, mert bár 88-at írtál be, de ez az az ár, amit azt mondtad hogy max hajlandó vagy érte fizetni, de a licit csak addig tartott, amíg éppen fölémentél a legnagyobb alattad lévő licitnek. Végül is arról szól, hogy mindenki beírja, hogy neki max mennyit ér meg, és a rendszer ezen belül elintézi magát a licitet. Ha azt látod, maradva a fenti példánál, hogy a licit lejárta előtt felüllicitáltak, mert mondjuk valaki beírt egy nagyobb összeget (azt te nem tudhatod, hogy mennyit), akkor kiírja, hogy rádtettek, és most az ár 88.50. Ha mondjuk az ellenfél 112-t írt be max árnak, és te látod hogy 88.50, de természetesen az ő 112-es max licitjét nem tudod, és beírsz mondjuk 100-at, akkor a gép automatikusan felüllicitál az ő nevében 110.50-re. Ha azonban szépen ráteszegetsz (így kipuhatolod hogy meddig meg el a gép az ő nevében), és beírsz mondjuk 113-at, akkor viszed 112.50-ért. Persze ha beírsz mondjuk 200-at, és nincs további licit, akkor is 112.50-ért viszed.
A rendszer úgy működik, hogy az esetek 99%ában minden nagyjából a reális áron kel el. Reális ár alatt azonban a NÉMET reális árakat kell érteni, ami objektívben általában fele-harmada a magyar áraknak. Az én telém a fotomozaikban használtan pl 58-ért volt hirdetve ha jól emlékszem. Ehhez képest szállítási költséggel és átutalás díjával együtt 25-ért vettem...
Az esetek egy százalékában viszont van olyan, hogy pl a Nikkor AF 1.8/50-et 55 euróért elvitte valaki (az orrom elől, hogy az a .....
Szóval nagyjából így működik. Annyit még vegyél figyelembe, hogy Németo.-ba pénzt átutalni a legolcsóbb IBAN módszerrel (a bankban tudják mi ez) minimum 2000 forint, plusz a szállítás díja is megvan olyan 16-20 euro minimum (4500-5000 ft), így pl egy UV szűrőt nem érdemes megrendelni (pedig volt egész jó 10 euró alatt is

)
Na dióhéjban ennyi. Ha venni akarsz, keress meg nyugodtan, vagy bármi kérdésed van előtte is ezzel kapcsolatban. Még annyi, hogy ha az egyik site-on regisztrálsz (pl a www.ebay.com-on, ami az USA-beli), akkor ugyanaz a regisztráció jó lesz (érvényes felh név és jelszó lesz) a .co.uk-n (angol), .fr-en (francia), .at-n (osztrák), .it-en (olasz) és a .de-n (német) is, meg ha van még másik azon is. Nem kell újra regisztrálni.