HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#261 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 27. 18:26

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 19:04

Ha sportfotó a fő felhasználási terület akkor szvsz a VR nem létszükséglet, ilyenkor pl egy használt AF-S 80-200 is jó lehet kb félárért.

Használtat köszi nem + nem csak a VR a különbség. 10mm nagyobb átfogás és jobb képminőség, különösen a bokeh látványos. Ezenkívül használnám természetesen másra is...

#262 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 18:51

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 19:26

Használtat köszi nem + nem csak a VR a különbség. 10mm nagyobb átfogás és jobb képminőség, különösen a bokeh látványos. Ezenkívül használnám természetesen másra is...

Az itt felsoroltakból max a 10mm-rel nagyobb átfogás az igaz, képminőségben hangyányi különbség sincs, a szép bokeh-ért felelős 9 lamellás rekesz pedig mindkettőben u.a. Érdemes Ken Rockwell tapasztalatait elolvasni ezekről az objektívekről, mert legalább ő intenzíven használ(t) is ilyeneket és nem csak olvsaott róluk mint én akinek jó a néhanap egy kölcsön AF-D 80-200/2.8 tolózoom kerül a gépére... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#263 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 19:19

Megnéztem, keh.com-on pl 1000-1200 dollárért mennek használt AF-S 80-200-ak, ehhez képest 1450-ért kapok újat VR-rel 5 év garival, és azért közel sem fele ár.

Idézek Thom Hogantől:
"This is a very complex lens, with 21 elements in 15 groups. By comparison, previous designs tended to be 15 or 16 elements in 11 groups. Five of the elements are now ED (low dispersion glass), up from three in previous designs. The aperture is a 9-blade type and appears to have moved slightly in position. It seems clear that Nikon has not settled on a tweaking--this is a new lens design."

Hidd el rengeteg leírást, olvasói véleményt olvastam a témában, talán még Ken-ét is, dpreview-n tudom, hogy sokat írogat. Abban teljesen egyet értek, hogy a régi is egy nagyon jó objektív, nem kérdés, de messze nem ugyanolyan a két obi.

Szerkesztette: saen 2005. 01. 27. 19:20 -kor

#264 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:22

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 18:19

Megnéztem, keh.com-on pl 1000-1200 dollárért mennek használt AF-S 80-200-ak, ehhez képest 1450-ért kapok újat VR-rel 5 év garival, és azért közel sem fele ár.

Idézek Thom Hogantől:
"This is a very complex lens, with 21 elements in 15 groups. By comparison, previous designs tended to be 15 or 16 elements in 11 groups. Five of the elements are now ED (low dispersion glass), up from three in previous designs. The aperture is a 9-blade type and appears to have moved slightly in position. It seems clear that Nikon has not settled on a tweaking--this is a new lens design."

Hidd el rengeteg leírást, olvasói véleményt olvastam a témában, talán még Ken-ét is, dpreview-n tudom, hogy sokat írogat. Abban teljesen egyet értek, hogy a régi is egy nagyon jó objektív, nem kérdés, de messze nem ugyanolyan a két obi.

Mi mindenből kimaradtam itt közben. Igyekszem felvenni a fonalat.

Szóval. Írtam, hogy a 75-300 4.5-5.6 Sigmám nem akar ilyen fényerővel dolgozni a D70-es vázon, ez így is van. Próbáltam A módban is, és 4.8-6-ként viselkedik. Ezt valaki meg tudja nekem magyarázni? F65-ön rendben van a fényerő. (A képminőséget még nem tudom megmondani, most értem haza és a raw fileok még a kártyán/cd-n vannak).

Tényleg nem lenne rossz a 150mm-es ekvivalens makroobi, de most annyi mindent vennék, hogy nem is tudom hol kezdjem (azt hiszem ebben a fórumban írtam egy álom-felsorolást, de szép lassan realizálni kellene). Tényleg holnap péntek, lottót kell venni.

Szabcsi: ez nagyon rendes hogy felajánlottad, valamikor ha összehozzuk nagyon szívesen megnéznék egy-két jóféle objektívedet. Én az 50mm-esnél az 1.8D-t láttam nagyon jó áron az ebay-en, egy olyan is kelleni fog valamikor :)

Saen: én már vettem használtan obit, a telémet az ebayről. Szerintem ha megbízható, nagyobb reputációval rendelkező eladótól vesz az ember, nem lehet belőle baja, legfeljebb annyi, hogy további gondokat okoz a zsebében maradt plusz pénzösszeg elköltése.

#265 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:24

Hopp, amit még kérdezni akartam. Hogyan védekezzünk az ellen, hogy obicserénél ne kerüljön por a ccd-re. Ez engem nagyon foglalkoztat, paranoiás vagyok.

#266 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:33

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 20:24

Hopp, amit még kérdezni akartam. Hogyan védekezzünk az ellen, hogy obicserénél ne kerüljön por a ccd-re. Ez engem nagyon foglalkoztat, paranoiás vagyok.

Próbáld a lehető leggyorsabban végrehajtani a cserét, lehetőleg szélárnyékos helyen.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#267 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 21:19

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 21:33

Próbáld a lehető leggyorsabban végrehajtani a cserét, lehetőleg szélárnyékos helyen.

Figyelj még a gravitációra.

Egyébként nem csak obicserével kerülhet por oda, a váz nem zár tökéletesen por ellen. Sokat számít az is, hogy nem használatkor hol tárolod, illetve a fotós táskád tisztasága is.

#268 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 22:14

Táska tiszta, cserénél gyorsak vagyunk, és úgy láttam hogy pl az AF-S obi még gumitömítést is kapott.
Vigyázunk.

#269 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 09:19

Ha ezeket betartod nagy baj nem történhet, nekem 3 hónap kellett amíg összeszedtem az első 3 porszemet a CCD-re. Egy esős-kelős erdélyi túrán néhányszor a hegyoldalban kellett csereberélnem az obikat.  A pumpás porecset végéről lekaptam az ecsetet és egy vékonyabb szívószál darabot tettem be, ezzel tökéletesen sikerült portalanítani a CCD-t.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#270 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 16:22

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 8:19

Ha ezeket betartod nagy baj nem történhet, nekem 3 hónap kellett amíg összeszedtem az első 3 porszemet a CCD-re. Egy esős-kelős erdélyi túrán néhányszor a hegyoldalban kellett csereberélnem az obikat.  A pumpás porecset végéről lekaptam az ecsetet és egy vékonyabb szívószál darabot tettem be, ezzel tökéletesen sikerült portalanítani a CCD-t.

Egy ilyen porecsetet én is veszek majd, azt hiszem HAMA-t néztem ki a media marktban. Talán van vagy kétezer forint. Olyat érdemes venni, amin a pumparész a nagyobbik fajta?

Egyébként ma megnéztem a telémet közelebbről. Ez egy tolózoom, vagyis ugye nem csavarni kell a csövet rajta hanem tolni :) Szerintem úgyis jobban tudjátok mint én. Namost a zoom legnagyobb (300) és legkisebb (75) állása közötti váltás ("tolás") esetén a váz felőli részén az objektívtubusnak, ha odatartom a kezem, jól érezhető légáramlás van. Ez se valami megnyugtató, hogy az obi szépen közlekedteti a porszemeket. Komoly nálam ez a paranoia, csak ezért majdnem nem vettem dslr-t.

#271 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 16:32

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 16:22

Komoly nálam ez a paranoia, csak ezért majdnem nem vettem dslr-t.

:omg:  :D

Szeptember óta én is tolózoomot használok, jóformán nem is volt a gépen más, porszemet még nem találtam. Ne aggódj, szerintem kicsit felfújják ezt a problémát.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#272 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 16:49

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 17:32

:omg:  :D

Szeptember óta én is tolózoomot használok, jóformán nem is volt a gépen más, porszemet még nem találtam. Ne aggódj, szerintem kicsit felfújják ezt a problémát.

Abban a jól tömített 100-400 obiban szerintem még pollenszűrő is van, oda nem fér be tényleg semmi. Néhány hónapja próbáltam egy régi 70-710es push/pull Tamront na ott voltak hézagok, persze lehet azért hogy -50 fokban se szoruljon... :)

#273 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 17:39

Nem kell félni ettől a porosodástól, meg kell pucolni a CCD-t aztán kész. Thom Hogan pl minden fotótúra előtt megteszi...

Link

Itt meg leírja, hogy mit ajánl épp.

#274 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 18:24

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 17:49

Abban a jól tömített 100-400 obiban szerintem még pollenszűrő is van, oda nem fér be tényleg semmi. Néhány hónapja próbáltam egy régi 70-710es push/pull Tamront na ott voltak hézagok, persze lehet azért hogy -50 fokban se szoruljon... :)

Most látom ezt elírtam, természetesen 70-210...

#275 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 22:21

Kép

Kép

Ezt az oldalt ismeritek?
Van 1-2 Lens, meg Accessory review is.

http://www.imagepower.de/equipm.htm
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#276 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 28. 22:38

Köszi mindenkinek a tippeket, remélem azért elkerülöm a port.

#277 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 29. 08:31

Amúgy tegnap csináltam egy kis "teszt"-félét. No nem kell sokmindenre gondolni, csak arra, hogy megnéztem, hogy mennyire jó vajon az AF-S kitobjektív, és ehhez képest milyen az én régi 75-300-as APO Sigmám.
Nos, az első kérdés tömören: nagyon (ez aztán a teszt), a második kérdés, a Sigma, az már egy kicsit bonyolultabb. Eddig azt gontoltam, jó...  :think:  Mind a két objektívet állványon, kb ugyanarra a fókusztávra állítva (csak nagyjából, mert az AF-S DX-nek 70 a max, a Sigmának 75 a min), ugyanazt a képkivágást nézve, 8-as rekesszel, azonos expo idővel, állványról fotózva néztem. Persze tudom, hogy ez messze nem etalon, mert az egyik objektívnek ez a tele, a másiknak meg a "nagylátószögű", akarom mondani minimális zoom-állása. Köztudott (ha nem, akko olvassátok el a dpreview D70 cikkét, ahol a kitobjektív képeit is meg lehet nézni tesztileg), hogy az AF-S DX a leglélesebb képét f8-nál hozza. Így egy "kicsit" egyenlőtlen volt a meccs.

Na nem szaporítom a szót fölöslegesen, az a lényeg, hogy szerintem a Sigma nem olyan rossz, mint amilyen olcsó. Nos tekintve hogy ft-ra átszámítva 16 ezerért vettem az ebay-en  :eek:  egész jó. Kicsit jobban elszínezett képeket csinál, sokkal hajlamosabb a becsillanásra (ja, szembefény vót  :)  ) de hát a fényellenző fel volt téve mind a két obin. (Fényellenző? Mert nevetséges de ennek a magyar nevét nem tudom pontosan, tudom hogy lens hood, meg gegenlichtblende, de magyarul erről még nem nagyon olvastam.)
Szóval árához képest a Sigma meglepően éles képet csinált. Messze van biztosan egy AF-S 300/2.8 Nikkortól, de árban is. Az AF-je lassú, főleg mióta az ember megkóstolta a silent wave-et :) Végkövetkeztetésem, hogy ha most vennék, most is megvenném.
Hogy lehessen látni, hogy miről hablatyoltam itt össze, megpróbálok behegeszteni ide valami kis képeket erről, bár itt alul azt írja hogy max 20k lehet  :omg:
Ha nem jön össze, felrakom őket a weblapomra.

No most itthagylak titeket egy kis időre (megyün fényképezni), megyek felveszem a kölcsön-terepjárót  :D  és belehúzunk. Ha hazajöttem azt mindenesetre megírom, hogy mit felejtettem el vinni (remélem a haverom akivel megyek, hozza nekem a kölcsön memórakártyát, különben ott állok megfürödve a hatalmas 256 megásommal :(

#278 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 29. 11:01

próbáld meg tág rekesszel mind a kettőt. ott nagyobb különbség lesz.
minden objektivnek F8-F10 körül van a sweetspot, tehát ott a legjobb a képe. sőt lerekeszelve a leggagyibb obik is egész elviselhetőek általában.

fényellenző > napellenző :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#279 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 29. 18:08

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 29., szombat - 10:01

próbáld meg tág rekesszel mind a kettőt. ott nagyobb különbség lesz.
minden objektivnek F8-F10 körül van a sweetspot, tehát ott a legjobb a képe. sőt lerekeszelve a leggagyibb obik is egész elviselhetőek általában.

fényellenző > napellenző :)

Köszi! (napellenző)

Visszaértünk terv szerint, elakadásközeli állapotba mindössze 3 alkalommal kerültünk. Feledékenységemre jellemző, hogy egyik alkalommal, mikor a pusztában nemkicsit fújt a szél, és irtó hideg volt, nagyon fázott a fejem, elfelejtettem hogy tettem sapkát a fotóstáskába...  :omg:  Na mindegy.

Szerencsére a haverom nem felejtette el hozni a memóriakártyát, de az egy gigást még erőltetve sem tudtam megtölteni. Lehet hogy még nagyon működik bennem a spórolás a filmmel. Az egész fotózás ma inkább egy esemény, kirándulás volt, mint valami produktív dolog, de nagyon jó volt. Lehet, hogy lesz egy-két jó képem, kíváncsi lennék a másik srácéra, ő még a jégre is ráhasalt, szóval fotózott nem mindennapi perspektívából is, biztos nagyon jó dolgok sültek ki belőle.

Úgy látom egyébként, hogy mióta dslr-rel fotózok, nem nyúlok hozzá a képkivágáshoz utólag. Ami rajta van a képen, az rajta is marad. Kezdem kiismerni az expozíciókompenzációt, majdnem azt mondom, hogy ahogy a kép elkészül, nem is kell rajta módosítani. Kicsit kell, vagy inkább lehet, de sokkal jobb mint az első pár képem volt (a számláló szerint 200 képnél járok a géppel).

Érdekes amit írsz a rekeszelésről, én is arra jutottam, hogy F 9-10 körül már nagyon jó képe van a Sigmának, és ami még nagyon befolyásol, a zoom állás: olyan 135-150mm-ig szemmel láthatóan élesebb, mint a 300mm-es állásban. Kíváncsi lennék, hogy a 200mm-es (pl 70-210) telére is igaz-e ez, vagy ott ugyanolyan jó a végállás is (gondolom ez árfüggő). A következőkre jutottam ugyanis "hatalmas" tapasztalatommal. Igazi telének, madarakat, állatokat vadon fényképezni a 300mm (még az 1.5-ös szorzóval is) kevés, hagyományos "teleobjektív-funkciókra" (gondolok itt ez alatt telével készült tájképekre - ez most nekem nagyon tetszik, portré) meg a 300mm sok. Inkább jó lenne egy minőségi, de legfeljebb 200mm-es objektív, amit valaki be is írt, 70-200 vagy 70-210 tökéletesen elég lenne, de AF-S-ben, és jó minőségű lencsékkel. Mi a véleményetek?

#280 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 29. 18:39

Az olcsó teléktől sokat nem kell várni. Fotózni lehet velük természetesen, de profi minőséget ne várj. Nikonnak AF-S teléje nem nagyon van egyelőre, ami van is az $1000+, cserébe tuti minőség.

Egyébként csak azért felesleges fotózni, hogy teljen a kártya. Olyat fotózz amit érdemes, akkor viszont nem kell spórolni.

Nálam csak családi fotózás volt, anyámékhoz jöttek vendégek aztán megkértek, hogy a két kisgyereket fotózzam. Telelőttem az 512-es kártyát a nagy szánkózás közben. Lett sok jó kép, de ez a hó azért megtréfált néha... Sebaj, ebből is tanultam :)

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.