HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#301 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 02. 20:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. febr. 2., szerda - 19:35

Ez a tipikus lehúzás esete, van egy rakat ilyen oldal. Nagyon kevés embernek gyűlik össze annyi, hogy kifizessék a pénzt és így gyakorlatilag ingyen kapják a képeket amit továbbadnak... El kell őket messzire kerülni.

Akkor jó mert én is így éreztem. Ilyen szövegük van, hogy "csak 1000x kell letölteni a képeidet, hogy kaphass 200 dollárt".
Csak arra gondoltam, hátha működik a dolog valakinek, de kb ugyanaz lehet, mint az ingyenlotto.hu, hogy ha x idő alatt összegyűlik y pénzed, akkor azt z időpontig levásárolhatod, különben nullázzuk -> fizess pénzt és kapsz kedvezményt és jobb lesz stb stb.

#302 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 02. 20:46

Ha érdekel a stock photography, vannak komoly oldalak is. Több száz dollárt is kaphatsz egyetlen képért, persze ott nem vesznek meg akármit.

#303 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 02. 22:00

Idézet: saen - Dátum: 2005. febr. 2., szerda - 19:46

Ha érdekel a stock photography, vannak komoly oldalak is. Több száz dollárt is kaphatsz egyetlen képért, persze ott nem vesznek meg akármit.

Egy komolynak tűnő oldalt találtam idáig, ott nem is lehet neten küldeni a próbaképeket, hanem cd-n vagy dvd-n várnak 10-15 legalább 48 megás tiff képet. Ez meg túl komolynak tűnik számomra - megmondom őszintén hogy vannak jól sikerült képeim az _amatőr_ kategóriában, de a profik között, akik ezzel foglalkoznak, nem ütöm meg a szintet. Sőt azt is bevallom, hogy nem akarok a fotózásból megélni, de némi kiegészítő pénz nem jönne rosszul. Alapvetően az is benne van, hogy ha majd elkezdek egyszer jó képeket csinálni, szívesen megméretném magam.
Te próbálkoztál már ilyennel? Milyen komoly stock lapokat ismersz?

#304 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 17:18

Legnagyobb stock oldalak amikről tudok:

Alamy
Corbis
Getty

Egyéb infok stock fotózásról itt.

Természetesen még nem próbálkoztam ilyesmivel, Alamynál tudom, hogy 48mb-s 8bites tömörítetlen tiff-et kérnek, valszeg ezt találtad meg te is. Ez már 20mp felett van, szóval nem könnyű ide bejutni, de a többinél is hasonló követelményekre számíthatsz. Ilyen szintű helyekre tényleg nagyon jó képek kellenek, hiszen gyakorlatilag rengeteg profival kell versenyezned, olyanokkal akik már régóta ebből élnek. A jobbak úgy szokták csinálni, hogy elvállalják a zsíros megbizatásokat és közben sok képet csinálnak, a legjobbak mennek az ügyfélnek és általában marad jópár igen jó kép még, azokat meg szimplán elküldik egy ilyen ügynökségnek és keresnek vele egy kis extra pénzt.
Annyit azért még hozzá kell tenni, hogy az igazán jó fotósok ritkán foglalkoznak stock fotózással, nekik az egyéb megbizatásaik sokkal jobban fizetnek és nem éri meg nekik ezzel foglalkozni.

Szerkesztette: saen 2005. 02. 04. 17:19 -kor

#305 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 17:22

Megjött végre Japánból a távirányítóm, rögtön ki is próbáltam, egyelőre csak itt a szobában. Több helyen olvastam, hogy ez a gép háta mögött nem működik, nekem ezzel ellentétben simán ment. Persze majd kipróbálom szabadban is, lehet ott már más lesz a helyzet.

#306 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 21:22

Alapvetően nem arra gondoltam, hogy nekiállok a profikkal versenyezni, megélni se szeretnék belőle, de egy kis aprópénzt szívesen keresnék (majd egyszer) a képeimmel. Azért meg kell mondanom, hogy minőségben is elég távol vagyok még tőle, de különösebben nem is izgat a dolog.

Különben meg megkérhetnélek hogy ne vegyél semmit a gépedhez?  ;)
Állandóan veszel valamit és az nekem is kell, tönkre fogok menni.  :p  :)

#307 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 23:14

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. febr. 4., péntek - 22:22

Különben meg megkérhetnélek hogy ne vegyél semmit a gépedhez?  ;)
Állandóan veszel valamit és az nekem is kell, tönkre fogok menni.  :p  :)

Állandóan veszek valamit? Több cuccod van már most mint nekem...

#308 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 23:29

Na de komolyra fordítva. Megjött az új fizetés, lehet menni memóriakártyáért. A 256 megás, mivelhogy RAW-ban fotózok, kezd szűk lenni. Egy barátomtól kaptam kölcsön egy 1 gigás kingston elite pro-t, azt hiszem ilyet kéne venni. Bár, szerintem, a nem elite-pro is ugyanúgy megtenné nekem, mert kb ugyanaz csak lassabb.

#309 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 04. 23:54

Nekem ilyen Elite Pro van 512-es, meg kaptam kölcsön még egy ugyanilyet már egyszer és mindkettővel volt bajom és mindkettő minden másban tökéletesen megy. Továbbra is csak az ajánlott kártyákat ajánlom. Na ez jó kis mondat volt itt a végén :)

#310 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 09:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. febr. 4., péntek - 22:54

Nekem ilyen Elite Pro van 512-es, meg kaptam kölcsön még egy ugyanilyet már egyszer és mindkettővel volt bajom és mindkettő minden másban tökéletesen megy. Továbbra is csak az ajánlott kártyákat ajánlom. Na ez jó kis mondat volt itt a végén :)

Nekem a tapasztalatom a következő. Szinte mindig, mikor berakom a kingston kártyát a gépbe, nem ismeri fel. Eject, újból berakom, és felismeri.  :think:  Ki érti ezt? Amúgy lehet hogy más márka lesz, mert ha ilyen hiba van, lehet másik is, inkább működjön.

Egyébként ma hirtelen ötlettől vezérelve feltettem a D70-re a régi 28-80G 3.3-5.6 obimat. Nagyon sok szidást olvastam erről az obiról a neten (tényleg elég műanyag, de legalább olcsó), viszont volt aki azt írta hogy egészen korrekt kis darab a képminőséget tekintve, az árához képest.
Nos én ez utóbbi véleményt tudom megerősíteni. Elmarad a 18-70 ED-től (naná), de nem annyival, mint amennyivel az ára indokolja! Mennyibe kerülhetett ez újonnan? Biztosan kevesebb, mint a negyede, mint a 18-70. Nos annyival messze nem rosszabb, sőt.
Egyébként sejtettem, hogy az olcsó dolgokat az emberek nagy része divatból és sznobériából szidja, de ennek az objektívnak a képe meglepett.

#311 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 09:58

Próbáld ki ezt a "gagyi" obit egy full frame vázon (akár filmmel is) és csinálj egy minimum A3-as nagyítást, utána hasonlítsd ezt össze valami normális obival. Látni fogod a különbséget.

Igaz ez az egész dolog szubjektív, van akinek nagyobb, van akinek kisebb a minőség iránti igénye. Pl anyám szerint egy pici 2mp-s kompakt gépnek hasonló a képminősége, mint a D70-nel készülteknek...

#312 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 13:37

A/3 méretre még az életben sosem nagyítottam. A "teszt" képeit 100%-os nagyításban néztem a monitoron, nem bélyegméretben. Mindkét objektív esetében A módban, 8-as rekesszel csináltam a felvételeket.
Megmondom neked őszintén, hogy nem hiszek benne, hogy A/3-ban nagyobb különbségek jönnének ki, mint 100%-os nagyításban a monitoron. Sőt elképzelhetőnek tartom, hogy ott az összemosás miatt még kevesebb lenne a differencia.

Hozzáteszem, hogy a legritkább esetben szoktak egy képet 100%-os nagyításban nézni, a normál képernyőfelbontásomban (1152x864) a különbség még kevésbé látható.

Hangsúlyozom, nem azt írom, hogy nincs különbség a két obi között, csak annyit, hogy nem akkora, mint amekkorát az árkülönbözet indokol!

#313 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 14:34

A teszteddel több probléma is van. Először is AP-S méretű szenzorral teszteltél és ügye itt csak a leképezett terület közepét látod ahol legjobb a képminőség. Tudom, hogy a te szempontodból ez lényegtelen, hisz a D70-en akarod használni, de a legtöbb leírás amit olvastál, bizony filmes gépekkel történt. A másik dolog pedig a lerekeszelés. A leggagyibb objektívnek is sokat javul a képe ha 1-2 rekesszel lerekeszeled, így tovább csökkentetted a különbséget.
A 100%-os nézet meg sokszor nem elég profi szinten, szimplán azért mert rengetegszer készül nagyítás a file-okból. Sokan 3-400%-os nagyításnál figyelik a kész képet, és úgy hasonlítják össze az eredményt.

Természetesen a legtöbb embernek nincs ilyen minőségi elvárása, nem is nagyon veszi észre a különbséget a nyaralásból előhivatott 10x15-ös képeken. Nekik nincs is drága cuccra szükségük. A fentiekkel igazából csak a különbségekre próbáltam rávilágítani.

#314 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 17:57

Értem én. Nem is igazán nevezném tesztnek amit csináltam, ezért it tettem idézőjelbe. Pont azért néztem direkt f/8-on, mert a netes tesztek szerint (dpreview) a kitobinak ott  van a legjobb képminősége.
Különben úgy nézem (mostmár tényleges eredményeket nézve), hogy tárgyfotózásra jobb lesz a 28-80, mert jobban alakul közelpont (a 80 mm miatt is jobban lehet nagyítani). Egy makroobjektív persze más szféra, egyszer olyanom is lesz  ;)

Múltkor írtad hogy jönnél errefelé te is fotózni egyszer ha megbeszéljük. Valamikor márciusban mennénk egy barátommal rally-t fényképezni. Érdekel?

#315 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 18:08

Rally köszi nem.

Ha megyek akkor valami olyan helyre mennék csak, amit itt a környéken nem találok meg. Plussz azért még egy-két felszerelés kéne, pl állvány. Ez utóbbit tavasz vége/nyár eleje körülre tervezem.

#316 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 21:56

Idézet: saen - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 17:08

Rally köszi nem.

Ha megyek akkor valami olyan helyre mennék csak, amit itt a környéken nem találok meg. Plussz azért még egy-két felszerelés kéne, pl állvány. Ez utóbbit tavasz vége/nyár eleje körülre tervezem.

A mostani "telet fényképezünk" program során jöttem rá, hogy az állvány nem egy olyan fontos dolog, mint ahogy azt írják. Szikrázó napsütésben fényképeztünk az igaz. Egyáltalán nem kellett az állvány. Nem azt mondom, hogy nyűg volt, mert legalább volt mire akasztani a fotóstáskát a hóban :)

#317 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 05. 22:26

Hát szikrázó napsütésben tényleg nem kell állvány, cserébe viszont a legszebb képek nem is ilyenkor készülnek. Jó dolog az hidd el, hiányát nagyon érzem.

#318 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 06. 18:37

Idézet: saen - Dátum: 2005. febr. 5., szombat - 21:26

Hát szikrázó napsütésben tényleg nem kell állvány, cserébe viszont a legszebb képek nem is ilyenkor készülnek. Jó dolog az hidd el, hiányát nagyon érzem.

Nekem régóta van, mikor megvettem akkor szinte mindent arról csináltam. Mostmár csak nagyritkán használom, pl ha tárgyfotóval kísérletezgetek, és más olyan alkalmakkor, amikor több másodperces megvilágítási időkről van szó. Egyszerűen azért marad ki, mert a legtöbb helyre, ahova egy egyszerű fotóstáskát simán elvisz az ember (pl munkahely), egy állványt már nem cipel.
Persze hozzátartozik hogy elég vacak állványom van (2500 ft-os Hama), de a funkcióját nem olyan rosszul tölti be, mint ahogy az ára alapján következtetni lehet. Úgy értem, hogy egy 50e ft-os Manfrotto állvány persze jobb, de nem közel 20-szor. Persze következő alkalommal már olyat vennék :) Vagyis: ha lenne, azt jobban kihasználnám.

#319 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 06. 19:14

Kipróbáltam szabadban is a távirányítót, működik itt is gép mögül, bár jóval korlátozottabban, mint szobában. Csak közelről és inkább csak a gép bal oldalán megy, ahol a szenzor is van.

#320 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 06. 22:28

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. febr. 6., vasárnap - 19:37

...Persze hozzátartozik hogy elég vacak állványom van (2500 ft-os Hama), de a funkcióját nem olyan rosszul tölti be, mint ahogy az ára alapján következtetni lehet...

Azt hiszem Thrawn írta a 300D topicban, hogy "Nincs olyan sok pénzem, hogy a legolcsóbb állványt vegyem". :) Vagy valami ilyesmi.
Ez azt jelenti, hogy ha van egy 300e feletti felszerelésed, esetleg még párszáz ezres obikkal, és a széltől, vagy magától beleng/eldől/összecsuklik az állványt, akkor....  :(  :reklamacio:

Én is szeretnék már egy jó állványt estikép-, tájkép-, panorámához, de amíg nem tudom kiszenvedni a 20-30e-es kategóriát (minimum SLIK), addig inkább nem is veszek. :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.