HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#61 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 25. 20:49

Amit Wizard ajánlott az egy árához képest meglepően jó zoom obi, persze nem egy profi kategória. Ha zoom kell akkor mindenképp azt vedd, hasonló árkategóriában nem kapsz közel sem ilyet. Ha nem fontos a zoom, akkor gyakorlatilag bármelyik prime-ot nyugodtan, optikailag kifogástalanok.

#62 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 09:50

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. nov. 25., csütörtök - 14:02

100 körül/alatt nyugodt szívvel telét? semmilyet.
bár kérdés mik az igények, mekkora tele...

esetleg ez: AF Micro Nikkor 105mm f/2.8D Autofocus Lens ? (550$)
nem ismerem, de 2,8-as Nikkor fix nem hiszem hogy nagyon szar lenne.
sőt photozone értékelés alapján nagyon jó

nem ismerem nikon cuccokat.
de név, ár alapján, ha nincsenek nagy igényeid:
Nikon Zoom Telephoto AF Zoom Nikkor 70-300mm f/4.0-5.6D ED Autofocus Lens (300$)

Ha fixben gondolkozol a Sigma 105mm f/2.8 EX (DG) is frankó macro/portré obi, felépítése/minősége mint a Nikoné.
A 70-300 D ED-t inkább ne, minőségben ua mint a felébe sem kerülő 70-300 G-s változat, ha a keret véges akkor inkább egy ilyet érdemes beszerezni.
Ha van egy kicsit több lé rá, lehet mondjuk a Sigma 70-200 f/2.8-on is gondolkodni ami manapság talán a legjobb ár/érték arányú nagy fényerejű tele...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#63 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 20:43

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2004. nov. 30., kedd - 10:50

A 70-300 D ED-t inkább ne, minőségben ua mint a felébe sem kerülő 70-300 G-s változat, ha a keret véges akkor inkább egy ilyet érdemes beszerezni.

Ezt hol olvastad? Ég és föld a különbség a kettő között...

#64 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 21:24

Idézet: saen - Dátum: 2004. nov. 30., kedd - 21:43

Ezt hol olvastad? Ég és föld a különbség a kettő között...

Nem olvastam, láttam.
Mindkettővel rendelkeztem, a 70-300 (G) most is megvan.
Ugyanaz a 13 lencse (9 csoportban) figyel mindkettőben a 2db ED tagtól eltekintve (amik sajna nem sokat érnek).
A D rendelkezik apertura gyűrűvel a G-s pedig nem. (ezen felül a D-s távolság infot is ad, valamint fém lencseház van a műanyag helyett)
Fényerejük azonos (an kicsi), a legjobb teljesítményt mindkét obi f9-11 intervallumban  adja.
A Photodo-n ( http://photodo.com/p...ns/nikkor.shtml ) érdemes megnézni a D teljesítményét, sajnos tényleg csak ennyit tud.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#65 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 30. 21:49

Igaz nekem nincs ilyen (egy havernak van a G-s), csak olvastam, cserébe viszont számtalan helyen leírják hogy hatalmas a különbség a kettő között. Nem lehet, hogy kifogtál egy hibás ED-s változatot?

#66 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 09:39

Lehet hogy kifogtam, de sajnos több isemrősöm is... :)
Anno amikor Nikon-ra váltottam sajnos nem volt pénzem nagy fényerejű telére induláskor, így a 80-200 helyett ez tűnt a legjobb megoldásnak. Nincs vele semmi nagy gond pusztán az árát nem éri meg, főleg hogy a későbbi (gagyinak tűnő) G-s tényleg alig marad el mellette, ha elmarad egyáltalán. Az AF mindkettőnél meglehetősen lassú, ha kicsit kevesebb a fény akkor botrányosan pontatlanok.

#67 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 20:36

A G-st már én is próbáltam, nagyon nem tetszett, full műanyag feeling, autofokusz röhejes, akkor inkább már manual :) Nekem jelenleg csak egy 24-85G van, de csak azért nem veszek telét, hogy legyen, majd ha lesz pénzem egy normálisra akkor. Addig meg olyan képeket lövök amit a meglévővel is meg lehet csinálni.

#68 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 15. 19:45

Szasztok!

A következőn gondolkodom. Pár hónapon belül vennék egy komolyabb digitális fényképezőgépet. Két lehetséges megoldás között választanék: vagy vennék egy D70-et, valószínűleg a kit-objektívvel, vagy pedig egy Nikon 8800 bridge gépet. Filmesben is nikonom van, van hozzá egy telém, meg egy alap zoomom. Ezek nem nagyon felelnének meg a D70-re (olcsó kategória nagyon mind a kettő).
A problémát az okozza, hogy nem tudom, miért kellene inkább a D70-et venni, mi lehet az, amit a 8800-val nem tudok megcsinálni (és ezzel a bridge géppel kapok egy nagyon jó makro/tele/nagylátószögű, ED-s, stabilizált optikát). A fotózást teljesen hobbi szinten "űzöm", a magam szórakoztatására.
Mi a véleményetek, melyik lenne a jobb választás? És miért?

#69 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 15. 20:04

amit dslr nyújt: sokkal gyorsabb (fókusz, lenyomod gombot aoznnal exponál), igazi optikai ttl kereső, lehet tovább lépni mindenféle extra vásárlásával. használható magasabb iso, kisebb zaj.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#70 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 15. 22:17

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 15., szerda - 20:45

Mi a véleményetek, melyik lenne a jobb választás? És miért?

Egyértelműen D70. A bridge gépet két esetben tudnám elképzelni, az egyik ha nagyon kevés pénzed van, a másik pedig ha szinte kizárólag tájképeket fotózól, ott nem feltétlenül jelent akkora pluszt egy dslr.
Amivel többet tud:
-shutter lag, működési sebesség: D70-re gyakorlatilag sosem kell várni, a képkészítés szinte azonnali, sok nagyon jó filmes slr-t is ver ilyen téren, a buffert is elég nehéz megtölteni, szinte azonnal kiürül.
-mélységélesség: egy bridge gépen általában a nagy és a nagyon nagy mélységélesség között választhatsz, dslrnél még emellé bejön a pici is, ez rengeteg lehetőséget rejt magában.
-fényérzékenység: D70-nél az iso2-400 nagyon jó, de akár az 1600 is használható. Ezt összeveted azzal, hogy a 8800-ason még az objektív is elég lassú akkor látni fogod, hogy sokkal jobban használható a D70 kevés fénynél.
Ami hátrány:
-ár
-méret, súly

#71 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 21:54

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. dec. 15., szerda - 19:04

amit dslr nyújt: sokkal gyorsabb (fókusz, lenyomod gombot aoznnal exponál), igazi optikai ttl kereső, lehet tovább lépni mindenféle extra vásárlásával. használható magasabb iso, kisebb zaj.

Köszi a válaszokat, mind a kettőt elolvastam, de erre válaszolok mert ebben van az egyik kulcs a szempontomból. Igazság szerint árban nincs nagy külkönbség a két gép között. Viszont ha megvettem, akkor próbálnék minél kevesebbet költeni a további fotózásra (így objektíveket nem szívesen vennék - bár igaz, hogy van egy nikon telém, de tovább nem szeretnék vásárolni). Nekem az a vonzó a bridge-ben, hogy megkapok a géppel együtt egy _nagyon jó_ objektívet is, ami az általam fotózott dolgok 99%-ára biztosan elég. Egy kifogásom lenne a 8800-val szemben, mégpedig az, hogy indulhatna a zoomja a 28mm-es ekvivalenciától, de tisztában vagyok vele, hogy a D70-re is egy 28 mm-es ekvivalens optika mennyibe kerülne. Igazából tudnék, de nem szeretnék további összegeket költeni. Pl venni kellene egy jó makroobjektívet, egy jó telét (mennyibe kerül egy VR-es 200mm-es optika tényleg?). Egyszóval szeretném elkerülni a "minden hónapban veszek valamit a géphez" csapdát.
Egyedül a magasabb iso esetén lévő zajosodás tart vissza. Nem tudom pontosan, hogy mekkora a különbség a kettő között. Láttam persze tesztképeket a neten, de a dpreview-n pl még nincs végleges 8800 teszt, így ott nincsenek tesztképek. Meg az is lehet, hogy néha az iso 400 kevés... Egyszer volt már a kezemben egy D70, és sokkal pozitívabb benyomásokat tett rám, mint a netes cikkek, képek és leírások kapcsán már ami kialakult bennem. Tisztában vagyok vele, hogy kategóriájában talán a legjobb.

#72 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 22:30

Nem feltétlen kell sokat költeni utána a gépre, csak ügye a késztetésnek nehéz ellenállni :) Nekem jelenleg egy 24-85-ös obi van csak hozzá és igazából tök jól megvagyok. Objektívek helyett inkább állványban és vakuban gondolkozom most, ami meg a 8800-ashoz is jó lehet. Persze nem mondom nem tudnék venni több obit, csak nem létkérdés.

VR-es 200-as optika 4 darab van, a legolcsóbb a AF 80-400 VR f4.5-5.6, ez olyan 1430 dolcsi, van a 70-200 AF-S VR f2.8, ez 1600 dolcsi, van a 200mm AF-S VR f2-es prime, ez 4000 dollár és végül a 200-400mm f4 AF-S VR ami  5500 dolcsi. Szóval olcsón felejtsd el a VR-t Nikon telében egyelőre, bár ezek közül a 80-400 is köröket fut a 8800-as Nikon körül, a többi pedig igazi csúcsminőségű profi obi. Az mondjuk várható, hogy hamarosan lesz valami VR-es az olcsóbb kategóriában is, előbb-utóbb kénytelen lesz Nikon kihozni valamit. Szerintem nyugodtan elleszel a mostani teléddel addig amíg kijön valami olcsóbb megoldás.

ISO érték tekintetében óriási a különbség a két gép között. Annyit mondjuk hozzátennék, hogy a D70-nél is és minden más digigépnél a magas iso nemcsak zajjal jár együtt, hanem egyéb képminőségromlással is. A színek vesztenek telítettségükből, kontraszt kisebb lesz, stb. Alapvetően amikor meglátod a különbséget a D70-et sem fogod ISO400 felett használni, csak ha nagyon muszáj. Igaz a 8800-nál ez már használhatatlan valószínüleg. Magas ISO helyett én igazából állványt/külső plussz világítást/VR-t javasolnék ahol lehet. Értelemszerűen ez nem mindenhol lehetséges, ott meg használod a magas ISO-t.

Amit meg szerintem nagyon alulértékelsz még az a folyamatos működés. Igaz nem volt még a kezemben 8800-as gép, de az összes nem dslr amit eddig láttam rettentően lassú volt és ez idegesítő. D70-nél még sosem kellett várnom semmire, bekapcsolás után azonnal lehet lőni, buffer ürül, mint a villám, szóval egy élmény használni :)

Szerkesztette: saen 2004. 12. 16. 22:38 -kor

#73 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 17. 19:44

Még arra gondoltam, hogy ha nem tükörreflexest vesz az ember, akkor mindenféleképpen belimitálják bizonyos határok közé (pl a bridge-be épített objektív). Ebben az értelemben elég nagy szabadságot ad a dslr, és nálam ez a legnagyobb vonzereje. A másik az összerakás mindősége, volt már a kezemben bridge gép (igaz alsóbb árkategóriás) és D70 is, ez utóbbi egészen más színvonal a felhasznált anyagok és az odafigyelés tekintetében.
Milyen kit-objektívekkel árulják most a D70-et? És melyikkel érdemes megvenni? A nikkor ED-IF változatról is hallottam, hogy ilyennel tán adják, ez elég jó darab, gondolom.

#74 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 17. 20:28

Az egyetlen "hivatalos" kit objektív az a 18-70-es AF-S f3.5-4.5 obi, szerintem kezdetnek nagyon jó.  Észrevehetően jobbat csak többszörös áron kapsz, én mindenképp ezt javasolnám. A többi kit szerintem felejtős, ha másfajta obit szeretnél akkor vegyél csak vázat és külön valami más objektívet, ami tetszik.

Itt egy leírás róla.

#75 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 17. 23:34

8800ban imho ugyanaz az érzékelő van mint 8700ben. tehát itt ( http://www.dpreview....8700/page15.asp ) egy zajteszt.

iso50en olyan zajos, mint d70 iso200on.
iso100nál a zajszintje nagyobb mint d70nek iso800on.

VR hiánya > kérdés mi a jobb (nem kérdés imho), neked mi a fontosabb. VR (ami 1-2-3 stoppot számít) és alacsony használható iso (és nem is fejleszthető), vagy VR hiánya és magas iso (és utólag vásárolható VR)

VR az a fényt nem pótolja, és a magas iso-t se. és igazából csak statikus témánál/nagy zoomnál jó.

(hétvégén fotóztam szépségversenyen. canon féle stabilizátor + 1/50 záridő. hiába tudtam én kitartani, bemozdulás nélkül, ha az emberek (tárgy) mindig mozgott > bemozdult)

viszont ha nem akarsz költeni, akkor 8800, mert imho nem lehet megállni, hogy ne vegyen az ember ezt-azt egy dslr-hez. (legalábbis nekem nem sikerül, ma is egy vagyonért rendeltem hozzá cuccot)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#76 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 18. 19:41

Idézet: saen - Dátum: 2004. dec. 17., péntek - 19:28

Az egyetlen "hivatalos" kit objektív az a 18-70-es AF-S f3.5-4.5 obi, szerintem kezdetnek nagyon jó.  Észrevehetően jobbat csak többszörös áron kapsz, én mindenképp ezt javasolnám. A többi kit szerintem felejtős, ha másfajta obit szeretnél akkor vegyél csak vázat és külön valami más objektívet, ami tetszik.

Itt egy leírás róla.

Egész pontosan ez nem AF-S ED? Mert mintha valami újságban ezt az aranybetűs objektívet láttam volna hogy kitben írják hozzá. Bár ha csak "sima" af-s az is nagyon jó lenne nekem.

A zajjal kapcsolatban tényleg igazatok van, megnéztem a 8700 tesztképeit, és valóban nagyon zajos már 400-on is, bár nem olyan katasztrófa mint mondjuk a Sony 828-é (láttátok? borzasztó).

#77 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 18. 19:58

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 18., szombat - 19:41

A zajjal kapcsolatban tényleg igazatok van, megnéztem a 8700 tesztképeit, és valóban nagyon zajos már 400-on is, bár nem olyan katasztrófa mint mondjuk a Sony 828-é (láttátok? borzasztó).

828 annyival nem rosszabb.
de tény hogy iso200 is csak fenntartásokkal használható mindkettőnél.

ekkora érzékelőre ennyi pixel... fizika.

#78 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 18. 21:10

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 18., szombat - 20:41

Egész pontosan ez nem AF-S ED? Mert mintha valami újságban ezt az aranybetűs objektívet láttam volna hogy kitben írják hozzá. Bár ha csak "sima" af-s az is nagyon jó lenne nekem.

Pontosan AF-S ED IF G, csak nem volt kedvem végigírni :) Alapvetően úgyis csak egy darab 18-70-es obi van, szóval összekeverni nem nagyon lehet semmivel.

#79 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 07:46

Idézet: saen - Dátum: 2004. dec. 18., szombat - 20:10

Pontosan AF-S ED IF G, csak nem volt kedvem végigírni :) Alapvetően úgyis csak egy darab 18-70-es obi van, szóval összekeverni nem nagyon lehet semmivel.

Amennyire ebből én ki tudom venni - ha már ED lencsetagos - akkor amúgy sem lehet rossz. Kérdés, hogy ez kirajzolja a teljes 24x36-os filmkockát? Mert akkor a filmes vázamon is nagyon szuper lenne...

A Sony 828-ra visszatérve: csak arra mondtam, hogy mennyire gyenge, hogy megnéztem a tesztképeit a dpreview-n. Maga a gép tényleg nagyon jó, sok jó ötlet van benne, de a képek zajossága totál a béka feneke alatta van.

#80 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 08:57

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 8:46

Amennyire ebből én ki tudom venni - ha már ED lencsetagos - akkor amúgy sem lehet rossz. Kérdés, hogy ez kirajzolja a teljes 24x36-os filmkockát? Mert akkor a filmes vázamon is nagyon szuper lenne...

Ennyi pénzért ez egy nagyon jó objektív, mindenhol ezt olvasni, ez nem lehet véletlen.
Sajnos egyetlen zoom állásban sem rajzolja ki a teljes képkockát ellentétben a többi DX-es zoom obival, szóval ezt filmes gépen biztosan nem fogod tudni használni. Ha ez a célod akkor vedd meg a 24-85-os f3.5-4.5-ös obit hozzá, minőségre és tudásra ugyanaz a kettő obi szinte. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ezeket az új obikat csak az újabb filmes vázakon lehet használni.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.