HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#721 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 17. 20:20

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 19:03

Teljesen lényegtelen honnan lett letöltve, tökéletesen működik. AF gyors és pontos, menü kifejezetten szép, viszonylag pontosan számolja a tömörített nef fileokat, teljesen okés minden.

Most csináltam meg én is az update-et. Attól féltem, hogy mivel mondjuk a japán oldalon vagy az usa-ban hamarabb jelent meg a frissítés, ott megcsinálták az angolszász mértékegységekkel pl a direkt nyomtatáskor, a lapméretet (pl 4"x5"), és ha metrikusban gondolkozol, pl 10x15 akkor ez gond lesz. De nem az, mert mivel én megvártam az európai verziót, abban is ugyanazok vannak.
Tényleg, más lett a bippenés hangja autofókuszkor, és tényleg gyorsabb lett az AF. Akkor most megkérdezném,  :reklamacio:  hogy az AF sebessége, á lá CAM900-CAM2000 modul, csak marketing kérdés-e, vagyis a rátöltött szoftvertől különbözik-e? Mert nagyon úgy néz ki, hogy igen: a mérnökök a firmware készítésekor odébbtoltak egy csúszkát, hogy most akkor ennyi lesz az AF sebesség. Mert gondolom nem a mini kis beépített motor sebessége határozza meg ezt, abban egyetérthetünk... Mindig is megvolt a magam véleménye a nikon marketinggépezetéről (pölö nem mérünk fényt manuális obival, csak hogy szíjjá' felhasználó).  :banghead:  :boa:  Köszi nikon...

Amúgy örülök én a fimware frissítésnek, ha ez elsőre nem is látszik...  :)

#722 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 21:09

A CAM900-CAM1300-CAM2000 dolog nem marketing. Két részre lehet osztani a dolgot, először is a szoftver, másodszor a hardver rész. A szoftvert ügye lehet fejleszgetni, így lehet további előnyöket elérni D70-nél is ez történt. A hardver része az már kicsit összetettebb. Itt már szerepet játszik az is, hogy mennyi sima és mennyi cross-hatched szenzor van, ami ügye nem csak az egyik irányban (horizontális/vertikális) keres kontrasztkülönbséget hanem mindkettőben, ráadásul még van egy "segéd-akármi" is ami a kevés fénynél való fókuszálást is segíti. CAM900-as modulnál ügye 5 fókuszpont van, amiből csak a középső a cross-hatched, míg a 2000-esnél 11 pont és ebből 9 a cross-hatched, ez igen nagy különbség. Ráadásul a nem silent-wave motoros obiknál meg még nagyon kijön a különbség, a 2000-es modulban sokkal több a "kakaó", egész megtáltosodnak a nem AF-S obik is.

#723 Felhasználó inaktív   Tito 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 09:35

Én is felraktam a frissítést, kicsit féltem tőle, de meglepően egyszerűen és jól működött. És most olyan érzés, mintha új gépem lenne  :D
Nekem is van egy olyan érzésem, hogy a Nikon (is) szándékosan szivatja a felhasználót azzal, hogy szoftveresen visszafogja a gépeket - a jobbat akarsz, vedd meg az újat, a nagyobbat. De lehet, hogy ez csak összeesküvés-elmélet...

#724 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 15:55

Idézet: Tito - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 10:35

Nekem is van egy olyan érzésem, hogy a Nikon (is) szándékosan szivatja a felhasználót azzal, hogy szoftveresen visszafogja a gépeket - a jobbat akarsz, vedd meg az újat, a nagyobbat. De lehet, hogy ez csak összeesküvés-elmélet...

Ez hidd el összeesküvéselmélet. Szoftverfejlesztés az nem úgy megy, hogy megírod aztán kész van. Lehet azon még mindig optimalizálni, hogy gyorsabb/jobb/szebb legyen, fikázás helyett inkább örüljünk neki.

#725 Felhasználó inaktív   Tito 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 09:19

Valószínűleg igazad van.  Csak a szoftverfejlesztés mellett létezik egy marketing osztály is, amelynek az a feladata, hogy hogyan lehet a lehető legtöbb pénzt a vásárlók zsebéből a Nikon kasszájába vándoroltatni. És ilyenkor nem mindig a józan racionális (szoftverfejlesztői vagy felhasználói) logika alapján működnek a dolgok.
Egyébként örülök neki! Nagyon! Pl. ez is marketing fogás, hogy fejlesztheted a szoftvert, régen erről szó sem volt (pl. a F3-ról, F4-ről nem hallottam, hogy szoftver frissíthettél ingyen!) -és ez a fogás jó.
Talán eljön az az idő is, amikor ingyen, vagy minimális pénzért CMOS-t is cserélnek a gépekben... :taps:

#726 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 17:07

Azok a marketingesek nem a Nikonnál dolgoznak az tuti. Nikon híresen szar marketing terén és pontosan a Nikont szokták "engineering first" vállalatnak hívni, ugyanis itt pont nem a marketingosztály dönt, hanem racionális alapok vannak inkább. Azt is figyelembe kell venni, hogy Nikon nem egy globális multi, hanem egy globális elosztási hálozattal rendelkező tradicionális japán cég, totál el vannak szigetelve a vevőközönségük nagy részétől és ez látszik is. Az, hogy van olyan cég ahol a marketing az első (pl Canon) az nem jelenti azt, hogy mindegyik az.
F3-on pl milyen szoftvert frissítenél és hogyan?  :think: Ha már mindenáron filmes példánál akarunk maradni akkor inkább az F5/F100 párost nézd meg. Mindkettő a CAM1300-as fókuszrendszert használja, F5 volt előbb és elvileg az a fullos gép, mégis az F100-nak picit gyorsabb az autófókusza pontosan a szoftver további csiszolgatása miatt.

#727 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 18:28

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 16:07

Azok a marketingesek nem a Nikonnál dolgoznak az tuti. Nikon híresen szar marketing terén és pontosan a Nikont szokták "engineering first" vállalatnak hívni, ugyanis itt pont nem a marketingosztály dönt, hanem racionális alapok vannak inkább. Azt is figyelembe kell venni, hogy Nikon nem egy globális multi, hanem egy globális elosztási hálozattal rendelkező tradicionális japán cég, totál el vannak szigetelve a vevőközönségük nagy részétől és ez látszik is. Az, hogy van olyan cég ahol a marketing az első (pl Canon) az nem jelenti azt, hogy mindegyik az.
F3-on pl milyen szoftvert frissítenél és hogyan?  :think: Ha már mindenáron filmes példánál akarunk maradni akkor inkább az F5/F100 párost nézd meg. Mindkettő a CAM1300-as fókuszrendszert használja, F5 volt előbb és elvileg az a fullos gép, mégis az F100-nak picit gyorsabb az autófókusza pontosan a szoftver további csiszolgatása miatt.

Pl a manuális optikákkal való nem-fénymérés tipikusan marketing-döntés kérdése.

#728 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 19:06

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 19:28

Pl a manuális optikákkal való nem-fénymérés tipikusan marketing-döntés kérdése.

Erre nem esküdnék meg, pl az F6 is csak akkor támogatja az összes manuális optikát ha elküldöd átalakíttatni Nikonhoz. Sokkal valószínűbb, hogy design okai vannak, értsd egyszerűbb olyat gyártani ami csak az AF obikat tudja, így olcsóbb. Pl ugyanez igaz a D-TTL támogatás hiányára, ezért is sokan anyáztak.

#729 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 19. 21:47

Múlt héten voltam egy kis kiruccanáson Krakkóban és környékén. Rengeteg képet csináltam a kb akkor egy hetes masinámmal :) Sokat elrontottam, de talán van pár jó is. Néhány szerintem jobban sikerült képet összeválogattam ide: KLIKK (tudom ez nem a digitfotó topik, de gondoltam eldicsekszem az első D70-es kirándulásom eredményével :) )
-ZsOlTi-

#730 Felhasználó inaktív   tom.bo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 06:48

Jók a képek, ha beállítások is ott lennének, lehetne javaslatokat adni a még tutibb képek készítéséhez...

#731 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 07:33

Idézet: tom.bo - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 6:48

Jók a képek, ha beállítások is ott lennének, lehetne javaslatokat adni a még tutibb képek készítéséhez...

Köszi.. Majd hétvégén kiválogatok még pár képet és felteszem őket kicsit nagyobb méretben exif infókkal együtt.
-ZsOlTi-

#732 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 10:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 18:06

Erre nem esküdnék meg, pl az F6 is csak akkor támogatja az összes manuális optikát ha elküldöd átalakíttatni Nikonhoz. Sokkal valószínűbb, hogy design okai vannak, értsd egyszerűbb olyat gyártani ami csak az AF obikat tudja, így olcsóbb. Pl ugyanez igaz a D-TTL támogatás hiányára, ezért is sokan anyáztak.

A manuális Nikkor optikákra gondoltam. A D2 sorozat, D1 sorozat mér velük fényt, a D70 nem. Ugyanez van a filmes világban, az F5 mér velük fényt, az F65 pl nem. Ennyi. Egyszerű döntés kérdése. Nem hiszem, hogy milliós alkatrész kell hozzá, mert pl a canonnál az eos 300D (hol van technikailag a D70-hez?) MINDEN objektívvel mér fényt, ami keresztülengedi a fényt a bajonetten (mint pl az ezer éves Zenit 12xp). Azon szoktak viccelődni, hogy az eosok még az eléjük tett sörösüveggel is mérnek fényt (és tényleg ;) ). Ez egyszerű döntés a nikonnál (valószínű a szoftverben egy enable/disable az utóbbira van állítva). Ugyanis szerintem egy beeső fényt mérő alkatrész megvilágítottságának méréséhez ezen kívül semmi sem kell.
Legfeljebb valaki megunja, és lesz hekkelt firmware.

Szerkesztette: lugosi 2005. 05. 20. 10:40 -kor

#733 Felhasználó inaktív   dp. 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 05. 20. 15:34

Sziasztok:

Végigolvastam a hozzászólásaitokat, egészen hasznos dolgokat találtam bennük, részben újakat, részben olyanokat, amik megerősítettek a saját tapasztalatokra alapozott következtetésekben.

Jómagam Coolpix 8400-ast használok már kb egy 1/2 éve,  - bár tűnődtem a D70-en is -  egészen jók a benyomásaim. A képeimet szinte kizárólag NEF (RAW) - ban készítem, aztán a Capture 4.2 verziójával igazítom meg. Mind színesben, mind fekete-fehérben egészen jól bevált, bár néhány dologban még el kéne egy kicsit mélyednem.

Ezzel kapcsolatban szeretnék némi támogatást kérni:

Többször átfutottam a színterekkel kapcsolatos hozzászólásokat, de nekem még kicsit zavaros a dolog. Össze tudná valaki röviden foglalni azt, hogy mi az eltérés a lényege az adobe és az srgb között? Pontosabban, a gyakorlatban melyiket érdemes használni? Ugyanis a közelmúltban kipróbáltam a photoshop-ot, és azon kívül hogy nem tetszett, még jól be is kavart, azaz amíg vissza nem telepítettem a Nikon Capture-t, a Nikon Viewert sem tudtam használni, mert egyes képeket nem volt hajlandó megnyitni. Szerintem a színterek beállításával lehetett gond, mert emlékezetem szerint mind a két progi érdeklődött a telepítéskor, hogy melyiket akarom használni, bár ebben már nem vagyok teljesen biztos.

Van-e jelentősége a különböző színterek használatának a fekete-fehér képek esetén? Az analóg gépeken cseperedett lelkemhez valahogy ezek állnak közel...

És még valami: Korábban szó esett a kártya típusokról is. CF-ben csak Sandisk-et használok, "prosztót" és Ultra II-t is, 1 GB mind a kettő. A kártyára írás sebességében (fényképező géppel) nem találtam eltérést. Viszont volt már negatív tapasztalatom Kingston-al, igaz hogy az SD kártya volt. A másik gépemnek (Minolta Dimage XI) elég szűk a kártyanyílása. Amikor először tettem be Kingston SD kártyát, akkor nem vettem észre, hogy a hátulján van valami vonalkódos matrica. Ez a matrica aztán valahogy felpöndörödött, és úgy beragadt a kártya a gépbe már az első használatnál,  hogy bár működött, de kivenni már nem lehetett.  Még jó, hogy a márkaszervízben kis jóindulattal megcsinálták garanciálisan (egy null a márkakereskedőknek  :) ). Szóval javaslom, hogy aki Kingstont használ, vessen rá egy pillantást matrica ügyben.

#734 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 15:56

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 11:39

A manuális Nikkor optikákra gondoltam.

Én is, ugyanis azokból is van többféle...

#735 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 16:21

Idézet: Rollei - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 16:34

Sziasztok:

Hi,

Szinterek:
sRGB: ez egy viszonylag szűk színtér, ha ebben fotózol akkor a színek valószínűleg telítettebbek lesznek, mint adobe esetén, ráadásul a legtöbb program (pl kb az összes webböngésző!!!) csak ezt támogatja, így könnyebb és egyszerűbb számítógépen használni.
AdobeRGB: ez a legtágabb színtér, a szinek kevésbé lesznek látványosak kamerából kijőve, viszont pont ezért a megfelelő utómunkát alkalmazva jobb eredmény érhető el, mint sRGB-ből + jobban konvertálható más színterekbe is, pl YCMK-ba amit nyomdáknál használnak.

Szóval ha az egyszerüség vezérel és/vagy főleg csak a webre fotózól akkor mehet az sRGB, minden egyéb esetben jobban jársz az AdobeRGB-vel.

Programok:
A Nikon Capture nem helyettesíti a Photoshop-ot, hanem mellette érdemes használni. Nekem mindkettő fennt van (+NikonView is) és Capture-rel konvertálom a RAW file-t és a végső munkálatok meg Photoshopban történnek. Igaz ez utóbbi progi egy kicsit bonyolult, de érdemes megtanulni, rengeteg dolgot tud amit a Capture nem és a fotósoknak is hasznos.

CF:
SanDiskeket meg nyugodtan használd csak tovább, kb legjobb márka, nekem is ezek váltak be. Kingstonnal volt bőven problémám...

#736 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 17:57

Idézet: saen - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 14:56

Én is, ugyanis azokból is van többféle...

Az igaz, viszont a D70 egyikkel sem mér fényt.

#737 Felhasználó inaktív   SzaSza1980 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 19:07

Sziasztok!

Pár nap és megvan végre A GÉP  :D
Ezért is gyűjtöm már előre az infókat meg minden fontos/hasznos dolgot (pölö a táska már megvan, használati utasítás kinyomtatva stb... :) )
Namármost abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan kell megcsinálni a firmware update-et, milyen lépésekben. El kell-e távolítani az előzőt, vagy simán rátolni. Szóval egy amolyan How to update.... kérdésem lenne  ;) .
Kerestem mindenfele, de nem találtam. (lehet rossz helyen nézelődtem)

Köszi

#738 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 19:35

Hát ahonnan leszedted ott fentt van lépésről lépésre.
1. cf kártya format
2. gyökérbe másol A firmware
3. frissít menüből
4. majd újra az egyes ponttól a B firmware.

#739 Felhasználó inaktív   SzaSza1980 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 19:51

Idézet

Hát ahonnan leszedted ott fentt van lépésről lépésre.

Ok. Köszi, megtaláltam :).

Ez jópofa:

Mire van szükséged az update-hez:

1. Egy db Nikon D70 DSLR kamerára
stb....  :D

#740 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 22:53

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 8:33

Köszi.. Majd hétvégén kiválogatok még pár képet és felteszem őket kicsit nagyobb méretben exif infókkal együtt.

Kritizáláshoz szerintem nem kell exif info és a méret is elég :)
Erről egy Ansel Adamses sztori jut eszembe amit valahol olvastam. Ansel éppen egy oktatást tart kezdő fotósoknak a Yosemite nemzeti parkban Californiában. Az ifjú tanoncok sorban kérdezgetik, hogy ezt a képet milyen rekeszértékkel csinálta, azt milyen záridővel, aztán jegyzetelnek szorgalmasan. Egy idő után az egyik diák kiváncsian megkérdezi, hogy hogyan emlékszik az összes képe technikai adaira. A válasz kapásból jön, nem emlékszem, most találom ki őket :D

Alapvetően jó képeket csinálsz, jó meglátásaid vannak. Amin lehetne javítani az az, hogy a kevésbé jól sikerült képeket nem érdemes felrakni, inkább a minőség legyen a mérvadó, ne a mennyiség. Természetesen még a legjobb fotósoknak is vannak gyengébb képei, csak azokat nem mutogatják. A másik dolgot meg legkönnyebben a köv képen lehetne bemutatni:

Kép

A kép technikailag jó, mélységélesség is jó, színek is, expozíció is, stb. A kompozícióban az épület jól szerepel, de sajnos az embereket már nem sikerült jól megjeleníteni. Ez a muki aki szemben jön és sikerült kettévágnod igencsak zavaróan hat. Több képeden is látszik, hogy csak magára az épületre koncentráltál és a környezetére nem. Próbáld meg úgy, hogy miután megvan az épületről/egyéb főtémáról a képkivágás megnézed a mozgó témákat is és hozzáigazítod a képhez. Ez valószínűleg azzal jár, hogy meg kell várni még egy gyalogos/autó/akármi elér a megfelelő helyre és akkor kell exponálni. Miután digitális géped van, ezért nyugodtan lőhetsz több képet is, többfajta beállítással és utána kiválaszthatod a legjobbat.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.