HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#1181 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 12. 18:22

Idézet

Én is sokat gondolkodtam ezen a fókusztávon, de (ne legyen igazam) nem hiszem hogy a Nikon DX formátumban is megcsinálná a szipiszupi 14/2.8-at. A Sigma 14/2.8-as is igen jó csak hát hasonlóan olcsó. :) Amit használhatónak tartanak még ezen a fókusztávon az a régebbi 14/3.5 Sigma. Ez elérhető árban is van, nem HSM de nekem pl az hányzik legkevésbé. http://www.bythom.com/14lens.htm
Na nem offolok itt tovább majd lököm a D70 topicba nehogy baj legyen... :)

Canon fórumból áthoztam :)

Személy szerint nagyon remélem, hogy megcsinálják, ugyanis szükség van rá, dpreview-n rengetegen reklamálják és ha megnézed Thom "What is in the bag?" írását akkor ő is valami ilyesmire vár, csak neki a 12mm szimpibb... Ezenkívül sok pletyka is van valami ilyesmi lencséről, szóval a remény még él :)
A full frame-es 14mm-ekkel az a baj, hogy minimum fél kiló darabja és nagyon nagyok, meg persze drágák is. A wide angle prime-oknak pont az a lényege, hogy kicsi legyen, ugyanis ha már van akkora, mint mondjuk a 12-24 f4 akkor már nem sok értelme van a prime-nak. Sokat utazó fotósoknál pedig a súly és a méret rengeteget számít és biztos vagyok benne, hogy lenne kereslet ezekre az obikra.

#1182 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 18:25

Idézet: treo - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 8:34

amint úgy kerülök az otthoni gépemhez, rakok fel mintának egy képet a sötét sarkokkal kapcsolatosan, de addig is érdekelne, hogy jár-e garanciavesztéssel - vagy inkább csak kockázattal -, ha otthon firmware-t frissítek, mert nekem még a gyári van a gépen, de felraknám a 2.0-át. amint hallom érdemi javulás várható 1-2 területen...

Garivesztés? Viccelsz? :) Arra figyelj, hogy jól bejáratott, működő CF kártyával próbáld meg és maxra töltött akksival. Ha követed az utasításokat nem lehet gond.

#1183 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 18:44

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 19:22

Canon fórumból áthoztam :)

Személy szerint nagyon remélem, hogy megcsinálják, ugyanis szükség van rá, dpreview-n rengetegen reklamálják és ha megnézed Thom "What is in the bag?" írását akkor ő is valami ilyesmire vár, csak neki a 12mm szimpibb... Ezenkívül sok pletyka is van valami ilyesmi lencséről, szóval a remény még él :)
A full frame-es 14mm-ekkel az a baj, hogy minimum fél kiló darabja és nagyon nagyok, meg persze drágák is. A wide angle prime-oknak pont az a lényege, hogy kicsi legyen, ugyanis ha már van akkora, mint mondjuk a 12-24 f4 akkor már nem sok értelme van a prime-nak. Sokat utazó fotósoknál pedig a súly és a méret rengeteget számít és biztos vagyok benne, hogy lenne kereslet ezekre az obikra.

Nézegettem a DX-es obikat és azt látom hogy nem feltétlenül kisebbek, könnyebbek a hagyományos filmes társaiknál. Nem hiszem hogy 400-450g alá tudnának menni ha a fényerőt 2.8 környékén tartják. Ha pedig rendes AF-S motort építenek köré a méret sem lesz kicsiny. Ebben a kategóriában szvsz nem a D50-D70(s) tulajdonosok lesznek a fő célpont, aminek lehet örülni mert valszeg micro AF-S és gyengébb fényerejű lencsék nem kerülnek bele, viszont így az 500$-os árat is el lehet felejteni. A nagy tömegek/kereslet indukálta racionális fejlesztés pedig valljuk be nem Nikonos vonás... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1184 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 18:52

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 19:44

Nézegettem a DX-es obikat és azt látom hogy nem feltétlenül kisebbek, könnyebbek a hagyományos filmes társaiknál. Nem hiszem hogy 400-450g alá tudnának menni ha a fényerőt 2.8 környékén tartják. Ha pedig rendes AF-S motort építenek köré a méret sem lesz kicsiny. Ebben a kategóriában szvsz nem a D50-D70(s) tulajdonosok lesznek a fő célpont, aminek lehet örülni mert valszeg micro AF-S és gyengébb fényerejű lencsék nem kerülnek bele, viszont így az 500$-os árat is el lehet felejteni. A nagy tömegek/kereslet indukálta racionális fejlesztés pedig valljuk be nem Nikonos vonás... :)

Pontosan e miatt írtam, hogy nekem az f4-es verzió is jó :) Amit én szeretnék, hogy 52mm-es filterméret (esetleg 62, de akkor már hümmögnék), max 300g, abszolút király képminőség, kompromisszumok nélkül és viszonylag jó felépítés, tehát ne valami zörgős műanyag vacak legyen. A fish-eye obit is meg tudták csinálni picire és viszonylag jóra (igaz ez műanyag), szerintem ez is menni fog nekik. AF-S sem kell feltétlen, tökéletesen megvagyok a sima AF-fel is, viszont az 500$-s keretbe bele kéne férni... (fisheye is kb annyiba kerül, mint a full-frame tesója)

Nikon egyébként mindig olyat gyárt ami szerintük kell a fotósoknak. Több helyen olvastam már, hogy kijelentették, hogy fejlesztés alatt van egy nagylátó obi, csak néha prime-ot, néha zoom-ot írnak, szóval a fene tudja mi lesz belőle. Amit viszont feltétlen várok, hogy még idén lesz valami obi bejelentés (D200-zal együtt) és utána valszeg el is döntöm, hogy milyen obit veszek majd.

#1185 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 18:54

A másik dolog pedig ami miatt ( ezen a héten :) ) nem vennék DX-es obit nem az esetleges FF-re való áttérés, hanem egy kipróbált filmes váz tartása diára. Hétvégi költözködés folyamán kezembe került néhány adag az ősök által lengyel és cseh túrák alatt praktikával és beirettevel készült dia. Bőven 30 év felett vannak de a szín/kontraszt/részletgazdagság ma is döbbenetes.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1186 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:02

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 19:54

A másik dolog pedig ami miatt ( ezen a héten :) ) nem vennék DX-es obit nem az esetleges FF-re való áttérés, hanem egy kipróbált filmes váz tartása diára. Hétvégi költözködés folyamán kezembe került néhány adag az ősök által lengyel és cseh túrák alatt praktikával és beirettevel készült dia. Bőven 30 év felett vannak de a szín/kontraszt/részletgazdagság ma is döbbenetes.

Hát ezen már én is sokat gondolkodtam, de pénzhiány miatt elvetettem. Kéne venni akkor vázat + egy jó szkennert ami már így sok pénzben van + utána még folyamatosan el kell látni "lőszerrel" és az sem olcsó. Ennyi pénzből már tudnék venni extra vázat vagy mini obiparkomat is kicsit kikerekíthetném és ez szimpibb verzió.
Ettől függetlenül biztosan remek dolog lehet, hajrá :)

#1187 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:07

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 19:52

Pontosan e miatt írtam, hogy nekem az f4-es verzió is jó :) Amit én szeretnék, hogy 52mm-es filterméret (esetleg 62, de akkor már hümmögnék), max 300g, abszolút király képminőség, kompromisszumok nélkül és viszonylag jó felépítés, tehát ne valami zörgős műanyag vacak legyen. A fish-eye obit is meg tudták csinálni picire és viszonylag jóra (igaz ez műanyag), szerintem ez is menni fog nekik. AF-S sem kell feltétlen, tökéletesen megvagyok a sima AF-fel is, viszont az 500$-s keretbe bele kéne férni... (fisheye is kb annyiba kerül, mint a full-frame tesója)

Nikon egyébként mindig olyat gyárt ami szerintük kell a fotósoknak. Több helyen olvastam már, hogy kijelentették, hogy fejlesztés alatt van egy nagylátó obi, csak néha prime-ot, néha zoom-ot írnak, szóval a fene tudja mi lesz belőle. Amit viszont feltétlen várok, hogy még idén lesz valami obi bejelentés (D200-zal együtt) és utána valszeg el is döntöm, hogy milyen obit veszek majd.

Most ha csak példaként megnézzük a 12-24/f4 DX-et, alig 100g-mal könnyebb mint a Sigma 12-24 normál obija, 77mm-es szűrőátmérőjével engem igen csak elgondolkoztat hogy mennyivel is lehet karcsúbb/könnyebb egy DX prime ebben a tartományban ennél nem rosszabb "építési minőségben".

#1188 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:11

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:07

Most ha csak példaként megnézzük a 12-24/f4 DX-et, alig 100g-mal könnyebb mint a Sigma 12-24 normál obija, 77mm-es szűrőátmérőjével engem igen csak elgondolkoztat hogy mennyivel is lehet karcsúbb/könnyebb egy DX prime ebben a tartományban ennél nem rosszabb "építési minőségben".

Arra azért figyelj, hogy a Sigma nem konstans f4, hanem lassabb, f4-esben jóval nagyobb lenne. Ráadásul 115g különbség van :)

#1189 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:26

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:11

Arra azért figyelj, hogy a Sigma nem konstans f4, hanem lassabb, f4-esben jóval nagyobb lenne. Ráadásul 115g különbség van :)

Persze, ez direkt összevetésnek semmiképpen sem jó példa, nem is annak szántam. Én egy olyan alsó küszöböt (súly/szűrőméret) tippelek ami sajna nem hiszem hogy a fisheye 10.5 DX közelében lesz, de még csoda is történhet. Attól félek hogy a Sigma hamarabb lep meg bennünket valami emberibb árú nagylátó DC prime-mal, még elfogadható minőségben összekalapálva.

#1190 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:35

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:02

Hát ezen már én is sokat gondolkodtam, de pénzhiány miatt elvetettem. Kéne venni akkor vázat + egy jó szkennert ami már így sok pénzben van + utána még folyamatosan el kell látni "lőszerrel" és az sem olcsó. Ennyi pénzből már tudnék venni extra vázat vagy mini obiparkomat is kicsit kikerekíthetném és ez szimpibb verzió.

Váz kapcsán az én amatőr igényeimet egy F80 is bőven kielégíti, emberi áron beszerezhető és a mostani AF-S (VR) obik sem hozzák zavarba, a régebbieket pedig eddig is full manualban használtam. A diákat én vetíteni szeretném, a (dia)szkenner és az archiválás problémaköre pedig sokadrendű problémának tűnik annak fényében hogy akár 30év múlva is visszatérhetek rá ha megfelelően tárolom a diákat... :)

#1191 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:39

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:35

Váz kapcsán az én amatőr igényeimet egy F80 is bőven kielégíti, emberi áron beszerezhető és a mostani AF-S (VR) obik sem hozzák zavarba, a régebbieket pedig eddig is full manualban használtam. A diákat én vetíteni szeretném, a (dia)szkenner és az archiválás problémaköre pedig sokadrendű problémának tűnik annak fényében hogy akár 30év múlva is visszatérhetek rá ha megfelelően tárolom a diákat... :)

És a diavetítő? :)

Egyébként így tényleg nem tűnik drágának, egy baj van, nem tudsz majd képet linkelni a fórumba  :p

#1192 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 18:02

Mit is írtam anno ?  :p

Szerkesztette: lugosi 2005. 09. 12. 19:40 -kor

#1193 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 19:52

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:39

És a diavetítő? :)

Egyébként így tényleg nem tűnik drágának, egy baj van, nem tudsz majd képet linkelni a fórumba  :p

Találtam 1 régi reflecta vetítőt is, kicsit pofozgatni kell, de talán jó lesz valamire.
Ha nagyon linkelni akarok majd szerzek/eszkábálok valami hobbi diaelőtétet és a D70-nel rapid digizem. :)

#1194 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 12. 20:12

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. szept. 12., hétfő - 20:39

Mit is írtam anno ?  :p

Ettől függetlenül jó lenne :)

#1195 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 13. 13:40

Sziasztok D70 tulajok! :)

Megvettem életem első macro objektívét :) Sok olvasgatás után végül a Tamron 90mm SP AF Di F2.8 mellett döntöttem (képbe volt még a sigma 105mm is, de a tamront többen dícsérték a dpreview fórumon). Minden szép és jó, az obi teljesen rendben van így első blikkre. Sajnos komolyabban még nem tudtam tesztelni, de az már elsőre látszik, hogy tűéles képe van. Azt viszont már most látom, hogy valamilyen módön növelni szertném a nagyítást (bocs a nem szakszerű fogalmazásért), hogy kisebb rovarokról, virágokról is minél közelibb képeket tudjak csinálni. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: hogyan? :) Milyen lehetőségek vannak, melyik miért jobb? Előtét lencse, extension tube, teleconverter? Ha veszek egy 2x teleconvertert, akkor ugye elvileg 2x90 azaz 180-as lesz az obi, viszont a közelpontom az nem változik ugye? Vagy az is változik? (bocs ha esetleg hülye kérdés) És ha 180-as lesz, akkor viszont nehezebb lesz kézből megtartani, mert úgy pont úgy fog "viselkedni", mint egy másik 180-as obi? Jó lenne ha valaki segítene kicsit, mert amint látszik én kicsit elvesztem a fogalmak között :)
-ZsOlTi-

#1196 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 10:06

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. szept. 13., kedd - 14:40

Sziasztok D70 tulajok! :)

Megvettem életem első macro objektívét :) Sok olvasgatás után végül a Tamron 90mm SP AF Di F2.8 mellett döntöttem (képbe volt még a sigma 105mm is, de a tamront többen dícsérték a dpreview fórumon). Minden szép és jó, az obi teljesen rendben van így első blikkre. Sajnos komolyabban még nem tudtam tesztelni, de az már elsőre látszik, hogy tűéles képe van. Azt viszont már most látom, hogy valamilyen módön növelni szertném a nagyítást (bocs a nem szakszerű fogalmazásért), hogy kisebb rovarokról, virágokról is minél közelibb képeket tudjak csinálni. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: hogyan? :) Milyen lehetőségek vannak, melyik miért jobb? Előtét lencse, extension tube, teleconverter? Ha veszek egy 2x teleconvertert, akkor ugye elvileg 2x90 azaz 180-as lesz az obi, viszont a közelpontom az nem változik ugye? Vagy az is változik? (bocs ha esetleg hülye kérdés) És ha 180-as lesz, akkor viszont nehezebb lesz kézből megtartani, mert úgy pont úgy fog "viselkedni", mint egy másik 180-as obi? Jó lenne ha valaki segítene kicsit, mert amint látszik én kicsit elvesztem a fogalmak között :)

Saját tapasztalataim alapján mindenképp közgyűrű-szettet javasolnék.
Egy 135/3.5 Zeiss Sonnar obim van (nem macro), kipróbáltam előtétlencsével és kétszerezővel is, de ezek az új optikai tagok érzékelhetően rontanak az obi rajzán/színvisszaadásán/fényerején. A kétszerezővel max messzebbről tudod elérni ugyanazt a nagyítást, de a közelponton nem változtat. A közgyűrű-sor nem tartalmaz (idegen) optikai tagokat, a közelpontot szvsz ezekkel lehet fájdalommentesen csökkenteni. Jó kéz ill. állvány nem árt ha van mert ilyenkor szinte 0 mélységélesség és minimális élesség állítási tartomány lesz a jutalom. Én nem is nyúlok a fókuszkoz inkább apró előre-hátra mozgással keresem a jó élességet. :)

#1197 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 10:17

1 kis segítség: http://index.hu/tech...cikkek/makro/!1

#1198 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 14:26

Köszi a tanácsokat, a linkelt cikk gyors átfutása már némiképp eloszlatta a ködöt, de azért még nem tiszta minden :) Amit szeretnék: a közelpontot nem akarom csökkenteni (az már elég kicsi, gyári speckó szerint kb 30cm, de enné közelebb is lehet menni az alanyhoz). Ilyen közelpont megtartása mellett szeretnék kicsit nagyobb nagyítást. A cél pl az lenne kis túlzással, hogy egy normális munka távolságon (20-30cm mondjuk) minél nagyobb nagyítást tudjak elérni, és ha pl leülök egy virág elé és 20cm-rőr ráfókuszálok, akkor ne legyen benne az egész rét fákkal :) hanem csak a virágon ülő méhecske feje.
-ZsOlTi-

#1199 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 15:51

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 15:26

Köszi a tanácsokat, a linkelt cikk gyors átfutása már némiképp eloszlatta a ködöt, de azért még nem tiszta minden :) Amit szeretnék: a közelpontot nem akarom csökkenteni (az már elég kicsi, gyári speckó szerint kb 30cm, de enné közelebb is lehet menni az alanyhoz). Ilyen közelpont megtartása mellett szeretnék kicsit nagyobb nagyítást. A cél pl az lenne kis túlzással, hogy egy normális munka távolságon (20-30cm mondjuk) minél nagyobb nagyítást tudjak elérni, és ha pl leülök egy virág elé és 20cm-rőr ráfókuszálok, akkor ne legyen benne az egész rét fákkal :) hanem csak a virágon ülő méhecske feje.

Valszeg ha a most 30cm-ről elkapsz egy virágot akkor sem lesz benne az egész rét fákkal... :) Ha megnézed a makró segédeszközöket, mindegyik esetében (jelentősen) beszűkül a távolgság/fókusz állítási lehetőség, és közelebb (is) kell menni a tárgyhoz, ez az ára. Most lehetne boncolgatni hogy egy (makro képes) többszöröző + előtétlencse kombóval letene-e tartani a távolságot és növelni a nagyítást, de szerintem nem érdemes.

#1200 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 22:18

Érdekes link

Ha másért nem is, de megnézhetitek, hogyan néz ki a gép belülről :)

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.