Igazából csak a Nikon cuccokról írnék, azokról van bővebb ismeretem, mivel azokat használam is, persze azért végigtapiztam az összes létező dolgot, Canon, Fuji, Minolta, akármi, kiváncsi voltam
AF-I 300mm f2.8: Ez az obi már két generációval le van maradva az újaktól, de ettől függetlenül kiváncsi voltam rá, ráadásul az első éjszakára meg is kaptam. Alapvetően bazi nagy és nehéz, olyan 5-10 percig lehet kézből is fotózni vele, de rengeteg fény kell hozzá még tág rekesznél is, mivel 1/500 alatt nem érdemes próbálkozni. Állványra a megfelelő csatlakoztatás hiánya miatt nem tudtam felrakni, így főleg magas iso-s kézből lőtt képeket sikerült csak lőni. Ezek alapján is egyértelmű, hogy nagyon profi a cucc, így is kontrasztos, éles képeket nyomott, tetszett. Autófókusz is meglepően gyors volt, ügye ez nem AF-S obi és ennek ellenére villámgyorsan ment még az én kis egyszerű D70-emen is, alig volt lassabb, mint egy egyszerű AF-S obi. Hangja is még a tűrhető tartományon belül van, de a madarakat azért sikerült vele néhányszor elkergetnem
AF-S DX 17-55mm f2.8: Ezzel az obival már régóta szemezgetek, csak mindig féltem, hogy nagy és nehéz, ráadásul drága is. Miután a 300-as után kaptam meg, így egyeltalán nem tűnt nagynak és nehéznek

(bár azért lényegesen nagyobb, a kit obinál) Azt azért sajnálom, hogy a legszarabb fényben, délben próbálgathattam csak, de ez alapján is jónak tűnik. Kit obinál talán egy csak hajszállal élesebb, a nagyobb különbség elsősorban a kontrasztban, meg a jóval kevesebb CA-ban van. Alapvetően tetszett nagyon, kéne is egy ilyen...
AF-S VR 70-200mm f2.8: Na és itt jön a nagy kedvenc, nekem egy ilyen obi kell

Legidálisabb fényviszonyok közepette kaptam meg, ráadásul a sólymosbemutatóra, szóval tudtam tesztelni rendesen

Leggyakrabban f2.8-on használtam (mindig

), kellett a háttérmosás nagyon, forgalmas hely volt

Képeket visszanézve, meg úgy a használat közbeni élményeket összegezve, ez a tökéletes obi, tűéles kép, még alacsony kontraszton (D70 beállítás) is tutin kontrasztos képeket nyom, CA semmi, AF szuper, bár röptés képem nem lett igazán jó, (rohadt gyorsak ezek a hülye madarak és a kicsi távolság miatt különösen nehéz őket követni) de ez inkább az én hibám volt. Méret is szuper, simán bírtam vele kézből sokat fotózni. Azt még nem tudom, hogy hogy gyűjtök össze egy ilyen cuccra, de majd max nyerek a lottón
folyt köv.