HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#2561 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 09:43

szeder: sajnos nem emlekszem, hogy hol olvastam. de hidd el, nem en talaltam ki a fenti modszert.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2562 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 09:54

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 10:43

szeder: sajnos nem emlekszem, hogy hol olvastam. de hidd el, nem en talaltam ki a fenti modszert.

Azt elhiszem, h a módszert nem te találtad ki...  Az viszont meglep, h van profi gép, ami ilyet csinál és azt még mindig RAW-nak hívja (;

#2563 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:01

aha. ertem a kifogas lenyeget! igy, hogy mondod, lehet, hogy megis en talaltam ki ezt a modszert, mert akkor azok a gepek, amikrol en tudni veltem ilyenkor jpeg-ben mentenenek?? vagy 16 bites tiff-ben? egyik sem tunik logikus lepesnek.

el is nevezem akkor itt, most, es rogton (ez egy jogi nyilatkozat! :)) kvaziRAW-nak. elonyei, ugy hiszem azonnal latszodnak. hol lehet ezt bejegyeztetni?? :D
(jo, elobb utana kene nezni, hogy valoban nincs-e ilyen..)
a forum ma:

#2564 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 10:42

hat pedig a dpreview az E550-esnek, amit hasznalok SCCD IV HR-t ad meg, es arrol irtam tapasztalati dolgokat. szerintem ez mindenkeppen ilyen felepitesu.

es ugy tudom, hogy regebben is ezt a kettos felepitest hasznaltak. persze lehet, hogy tevedek, es ez csak a IV. generacional lepett be.

hát pedig ha "HR", akkor nem ilyen kettős fölépítésű!

utánanéztem: tesztekben említik is a nem éppen tágas dinamikatartományát
hasonló méretű kompakt gépben a Fuji 700/710 volt SR érzékelővel szerelve

(és igen, csak a IV. generációnál lépett be)

#2565 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:09

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 9:31

saen: szovegkornyezet: "legyen róla kép, de annyira érdekesnek nem tartom, hogy utólag dolgozzak rajta." nekem ez nem a valogatasrol szolt! (a valogatasrolmar irtam, hogy hogyan velekedem. azt fogadjuk el. most nem arrol kivanok beszelni.)

Ok, bár ha már valamit érdemesnek tartok fotózni, ott kiválasztok néhány jobb képet, a többit törlöm. Én mindent így csinálok :)

#2566 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:30

aszem megsincs mit levedenem.. :(
Kodak SLR/c: "Preffered format: Kodak DCR (RAW), 12-bits per pixel, 3 resolutions". "In RAW mode you can select between 13.5, 6.0 and 3.4 megapixel sizes."

es igen, ugy tunik ezt is raw-nak hivjak. bar azt nem latom a reviewbol, hogy ez a magasabb iso-knal elonyt jelentene. mindazonaltal hatarozottan emlekszem olyan gepre, amelyik a magasabb iso-kat kisebb felbontasban kezelte csak, es eleg logikus lenne ilyenkor a raw hasznalat is!
a forum ma:

#2567 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 11:30

mindazonaltal hatarozottan emlekszem olyan gepre, amelyik a magasabb iso-kat kisebb felbontasban kezelte csak, es eleg logikus lenne ilyenkor a raw hasznalat is!

mondjuk nem csoda: a saját Fuji 550-ed is ilyen...  :)
a tesztek szerint azon is 3Mp-re van korlátozva az ISO800
de mint föntebb már írtam, ez jóval régebbi Fujikra is jellemző volt (a kisebb fölbontású CCD miatt azonban még alacsonyabb, 1Mp-es végeredménnyel)
RAW-ban mentés azonban ilyenkor nem jellemző

#2568 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:52

nem sajat, ezert nem ismerem annyira! ;) en csak a kezeloje es szakmai tanacsadoja vagyok a gepnek. (es amennyire kell, nagyjabol ismerem. de lehet benne valami, amit mondasz, meg kene majd neznem.)

sajnos nem emlekszem ra, hogy raw modban mit lehet rajta allitani. iso 80/raw/12Mp-ben van hasznalva amire veve volt, es jpeg-ben ha kolcson csaladi/szorakozas kepekre. de tudom, hogy a raw-ja csak felbontasnovelesre jo, ugyhogy nem is erdekes igazabol, hogy 800 iso-n tud-e ilyet. szerintem alacsony bitszamu A/D-je van, es azt is gyorsan "elfelejti" mielott barmit is kezdene a keppel. a raw is 8 bites.

en igazabol a komolyabb gepek eseten mondtam a raw kivanalmat csokkentett felbontas es eroltetett iso eseten!
a forum ma:

#2569 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 9:11

zomgwtf: persze, kulon kiemeltem, hogy extrem esetekben muszaly jpeg-ben fotozni. (bar ha jobban belegondolok, fel lehetne vetni azt a kerdest is, hogy miert nem 2Mpixelben es raw-ban? 2Mp 13x18-as nagyitasig ad jo eredmenyt. mind ennek, mind a jpg megkozelitesnek lehetnek plusszai. mi a velemenyed?) de ebbol meg nem vonhatod le azt a kovetkeztetest, hogy egy gyenge jpeg kepessegu gep hasznalhatatlan, es plane nem valaszolhatod ezt tanacskent valakinek. ki kell emelni, hogy szemelyes a velemeny. es plane nem kritizalhatod azt, aki mas modon fenykepez (joval kevesebb kepet keszit), es vegig raw-t hasznal.

de felvetnek egy masik kerdest is. azt irod, hogy sok kepet keszitesz, hogy "legyen rola kep". en -- ez most szigoruan sajat tapasztalat/velemeny -- azt latom, hogy a nagyon sok kep egyszeruen hasznalhatatlan. 200-300 kepet is mar alig lehet megmutatni valakinek: elfarad, es a masodik fele mar total nem erdekli. mi a celja ennyi kep keszitesenek?

(nagyon remelem, hogy nem veszed tamadolag a kerdeseimet: nem all szandekomban. egyszeruen provokativ, engem nagyon izgato kerdesekrol van szo, es kivancsi vagyok masok velemenyere.)

A mi lenne ha kérdésre megpróbálhatnék válaszolni, értelme nincs, mert sem a mostani gépem, sem a közeljövőben betervezett gép nem képes a RAW felbontás változtatására.
Nem kritizálok én senkit (lehet, hogy erős szavakat használtam), akinek temérdek helye van vagy nem akar sok képet készíteni, azoknál megértem a kizárólagos RAW használatot, én is azt használnám. Azt sem mondtam, hogy a pentax használhatatlan, csak azt, hogy nálam szóba se jöhet mint alternatíva.

A másik kérdésre: nem biztos, hogy valaha kijutok még Japánba, másrészt sokan nézegették a képgalériámat, nem azért, mert minőségi képeket akarnak nézegetni (bár azért törekedtem minél jobb beállításokra, polár szűrőt használtam, ha volt értelme stb., meg azért volt pár kép, ahol RAW-ban nyomtam, hogy utólag mégiscsak tudjak belőle csinálni egy jó képet). Szóval itt most mennyiségi szempontok játszottak inkább, mint minőségi. Aztán majd a látogató eldönti, hogy ő mely' képeket akarja megnézni. Van, aki az összeset megnézi.

Kérdéseidet nem érzem támadónak, pusztán más a felfogásod, és valószínűleg nem látsz bele a fejembe, hogy milyen célból is készítem a képeket.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2570 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 12:10

orulok, hogy nem erezted tamadonak a kerdeseimet! feltem egy kicsit tole.

a kisebb felbontasu raw kerdes, bar ertem, hogy Teged nem erint, attol meg erdekes kerdes lehet. elemleti szinten sincs rola velemenyed?

a nagyon-nagyon sok kep kerdeseben eros ketsegeim vannak, hogy valoban vegignezi-e valaki. (nem tudom, itt hany keprol van szo persze.) max vegigporgeti, de az nalam nem ugyanaz. es van racio a "majd o eldonti" interaktivitasban, hogy a kep "elkeszultebe" vonjuk be a nezot is, de en inkabb szeretem magam elkesziteni a kepeimet. ahhoz meg ugye a valogatas is hozzakapcsolodik.

igazabol az a problemam, hogy manapsag elontott minket a kepszemet. (altalanossagban beszelek.) XY megkapja az uj digitalis gepet, elmegy vele osztalykirandulni, bulizni, kulfoldre, akarmi, es keszit sokszaz/ezer kepet. ha tobben voltak (buli), akkor ezek neha ossze is adodnak. ektelenul sok, ektelenul ronda kep. :( ezt hivom en magamban a "kep halalanak".
a forum ma:

#2571 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 13:25

"elemleti szinten sincs rola velemenyed?"

Ártani nem árt, csak jól jöhet. Lásd fent: választás lehetősége sokat számít.

Képszemét: te olyan ember vagy, akinek nem kellenek az ilyesmik, másoknak viszont van rá igénye. Ha nem is érted meg, akkor is el kell fogadni, vagy dönthesz úgyis, hogy nem fogadod el, és belehülyülsz :) Én most így döntöttem. Mellesleg megjegyzem, hogy nekem ez az első gépem, előtte nagy ritkán lőttem csak egy-egy képet, tehát én csak tavaly októbertől vagyok hobbifotós. Majd ha hazamentem, akkor megyek ki "terepgyakorlatra".

#2572 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:56

Idézet: cool13 - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 8:21

Idáig vártam az ígért cd-k re. Köszi! Most már ne fáradozz a postára adással!

:eek:  :eek:

Kicsit csodálkoztam is, hogy nem köszönted meg  :rolleyes:  Akkor ezek szerint oda se ért!!! Olyan 2 vagy 3 hete, hogy fel lett adva. Igazából elutaztam a múlt héten pár napra, azt hittem közben átugrottam a fórum hsz-en hogy jeleztél. Ez így ebben a formában baj. Valaki ezt nagyon elb...ta! Most pipa vagyok!  :reklamacio:

Oltári nagy mázli hogy lementettem iso-ba  :p  Huhh. Holnap letelefonálom hogy kit kell ezért letolni. Most nem keresek utána a cetlinek, de ugye Pécel volt?

#2573 Felhasználó inaktív   cool13 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:08

Idézet: lugosi - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 16:56

:eek:  :eek:

Kicsit csodálkoztam is, hogy nem köszönted meg  :rolleyes:  Akkor ezek szerint oda se ért!!! Olyan 2 vagy 3 hete, hogy fel lett adva. Igazából elutaztam a múlt héten pár napra, azt hittem közben átugrottam a fórum hsz-en hogy jeleztél. Ez így ebben a formában baj. Valaki ezt nagyon elb...ta! Most pipa vagyok!  :reklamacio:

Oltári nagy mázli hogy lementettem iso-ba  :p  Huhh. Holnap letelefonálom hogy kit kell ezért letolni. Most nem keresek utána a cetlinek, de ugye Pécel volt?

Eltaláltad nem ért ide. Igen Pécel! De tényleg ne fáradj vele!  :)

Szerkesztette: cool13 2006. 05. 02. 17:09 -kor

#2574 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 02. 18:20

"igazabol az a problemam, hogy manapsag elontott minket a kepszemet"

Engem nem öntött el. Nem kevered az árvízzel? :D  :D  :D

#2575 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 19:57

most a hetvegen voltam szülinapi pörköltpartin, amíg kajáztam a masinám megfordult pár ember kezében, úgy eltekergettég, h a menüben való egyenkénti visszaállítás helyett inkább reset lett a vége :(

#2576 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 01:47

Akkor még olcsón megúsztad. Én ilyen masinát nem adogatnék körbe. "Hopsz, elejtettem, bocsi." Meg "Mi ez a gomb itt?", és már jön is le az obi. Kivétel van, de hogy csak úgy odaadogatni, azt nem. Maradjanak csak a szappantartónál.

#2577 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 08. 09:08

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 2:47

Akkor még olcsón megúsztad. Én ilyen masinát nem adogatnék körbe. "Hopsz, elejtettem, bocsi." Meg "Mi ez a gomb itt?", és már jön is le az obi. Kivétel van, de hogy csak úgy odaadogatni, azt nem. Maradjanak csak a szappantartónál.

Tanácsomra egyszer vett egy faszi fémlamellás redőnyzáras gépet. Első amit elmondtam neki a savas zsíros ujjlenyomattal ne érintjük a lencsét a fém zárlamellákat még kevésbé. Eltette pár hónapra, elővette túlexponált a film. Nézem a vastag zsíros ujjlenyomata miatt rozsda van a zárlamellán. A boltokban azért nem szeretnek gépet kitenni megnézésre mert rögtön ott fogják meg ahol nem ajánlott.

#2578 Felhasználó inaktív   crt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 08. 14:24

Sziasztok.

Most tanulgatom a fényképezést, lenne egy kis gondom. D70-es géppel és egy Nikkor 18-200 objektívvel felszerelkezve elmentünk kirándulni. Ilyen és ehhez hasonló képek készültek:
http://crt.myip.hu:8080/~curtis/nikon  (adsl-en lóg, kicsit lassú).

Kérdésem: Én bénázok nagyon, vagy tényleg nem stimmel valami? Jó-jó, hogy utazóobjektív meg minden, de ezek nagyon gázok. Mi lehet a hiba?

Más: Milyen színbeállításokkal érdemes használni a D70-et? Általában tájképeket és makro-kat fotózom.

Köszönöm előre is:
Zoli

#2579 Felhasználó inaktív   SzaSza1980 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 15:34

Idézet

Sziasztok.

Most tanulgatom a fényképezést, lenne egy kis gondom. D70-es géppel és egy Nikkor 18-200 objektívvel felszerelkezve elmentünk kirándulni. Ilyen és ehhez hasonló képek készültek:
http://crt.myip.hu:8080/~curtis/nikon  (adsl-en lóg, kicsit lassú).

Kérdésem: Én bénázok nagyon, vagy tényleg nem stimmel valami? Jó-jó, hogy utazóobjektív meg minden, de ezek nagyon gázok. Mi lehet a hiba?

Más: Milyen színbeállításokkal érdemes használni a D70-et? Általában tájképeket és makro-kat fotózom.

Köszönöm előre is:
Zoli

Hali!

Eddig csak az egyik kép jött le, a másik vmi miatt nem akaródzik... (orig20.jpg).

Nem tudom, hogy pontosan mi is a gondod az objektívvel. Nem olyan gázok ezek a képek :). Inkább a beállításokkal van probléma, legalábbis az orig16.jpg kép esetében. Ez mindig nehéz ügy tájképet úgy fotózni, hogy az ég ne égjen ki/a föld ne bukjon be. Vagy egyikre mérsz fényt, vagy másikra, vagy mátrix-olsz, de igazán jó eredményt sztem a HDR technológiával érhetsz el ilyen esetekben. (bracket sorozat, és erre alkalmas progival összerakni a különböző expoval készült 4-5 képet).

Az objektív meg hát olyan amilyen. Ekkora átfogásnál ne várj minden helyzetben tűéles, tökéletes képeket. Lehet, hogy nem árt lerekeszelni (bár ahogy látom, ezeket így készítetted), akkor általában javul a képminőség.

Közben leért a másik kép is :). Ezzel sincs olyan gond amit az objektív okozhatna szerintem. Ez az obi ezt tudja. A levegő is párás volt, kicsit túl is exponáltad, egy polárszűrő sem ártana, és mindjárt jobb eredményt kapsz.

Ami egyből szembetűnő: kosz a CCD-n :). Bal felső sarok kis sötét folt. Egy erre alkalmas fújókával érdemes eltávolítani a porszemet szép óvatosan.

Azt ne várd, hogy egy DSLR-nél egyből csodaszép színpompás képet fogsz kapni, ahogy lehúzod őket a kártyáról. Utómunkázni nem árt vele, és kicsit eljátszadozni a gépen belüli beállításokkal.

Nekem a következő értékek vannak beállítva:

Sharpening +1
Tone comp A
Color mode IIIa (sRGB)
Saturation +
Hue adjustment -3

Capture editort kicsit ráereszted, és mindjárt teltebb, színesebb képet fogsz kapni. Később érdemes összebarátkoznod a custom curveokkal is. Elég hasznosak tudnak lenni.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv: SzaSza

#2580 Felhasználó inaktív   SzaSza1980 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 15:36

Külön írom, hogy kicsit elkülönüljön a kisregénytől.

Hétvégén megyek esküvőt fotózni. Kinti beállított képek, szertartások, lagzi, szóval minden.

Van esetleg tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?

D70; kitobi; SB-800.

Mennyire zavar be a menyasszonyi ruha? Esetleg van vmi speckó beállítás, esetleg custom curve?
Egy pár jótanács jól jönne.

Előre is köszönöm!

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »