Nikon DSLR
Elküldve: 2006. 05. 02. 09:43
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 05. 02. 09:54
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 10:43
Azt elhiszem, h a módszert nem te találtad ki... Az viszont meglep, h van profi gép, ami ilyet csinál és azt még mindig RAW-nak hívja (;
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:01
el is nevezem akkor itt, most, es rogton (ez egy jogi nyilatkozat!
(jo, elobb utana kene nezni, hogy valoban nincs-e ilyen..)
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:06
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 10:42
es ugy tudom, hogy regebben is ezt a kettos felepitest hasznaltak. persze lehet, hogy tevedek, es ez csak a IV. generacional lepett be.
hát pedig ha "HR", akkor nem ilyen kettős fölépítésű!
utánanéztem: tesztekben említik is a nem éppen tágas dinamikatartományát
hasonló méretű kompakt gépben a Fuji 700/710 volt SR érzékelővel szerelve
(és igen, csak a IV. generációnál lépett be)
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:09
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 9:31
Ok, bár ha már valamit érdemesnek tartok fotózni, ott kiválasztok néhány jobb képet, a többit törlöm. Én mindent így csinálok
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:30
Kodak SLR/c: "Preffered format: Kodak DCR (RAW), 12-bits per pixel, 3 resolutions". "In RAW mode you can select between 13.5, 6.0 and 3.4 megapixel sizes."
es igen, ugy tunik ezt is raw-nak hivjak. bar azt nem latom a reviewbol, hogy ez a magasabb iso-knal elonyt jelentene. mindazonaltal hatarozottan emlekszem olyan gepre, amelyik a magasabb iso-kat kisebb felbontasban kezelte csak, es eleg logikus lenne ilyenkor a raw hasznalat is!
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:41
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 11:30
mondjuk nem csoda: a saját Fuji 550-ed is ilyen...
a tesztek szerint azon is 3Mp-re van korlátozva az ISO800
de mint föntebb már írtam, ez jóval régebbi Fujikra is jellemző volt (a kisebb fölbontású CCD miatt azonban még alacsonyabb, 1Mp-es végeredménnyel)
RAW-ban mentés azonban ilyenkor nem jellemző
Elküldve: 2006. 05. 02. 10:52
sajnos nem emlekszem ra, hogy raw modban mit lehet rajta allitani. iso 80/raw/12Mp-ben van hasznalva amire veve volt, es jpeg-ben ha kolcson csaladi/szorakozas kepekre. de tudom, hogy a raw-ja csak felbontasnovelesre jo, ugyhogy nem is erdekes igazabol, hogy 800 iso-n tud-e ilyet. szerintem alacsony bitszamu A/D-je van, es azt is gyorsan "elfelejti" mielott barmit is kezdene a keppel. a raw is 8 bites.
en igazabol a komolyabb gepek eseten mondtam a raw kivanalmat csokkentett felbontas es eroltetett iso eseten!
Elküldve: 2006. 05. 02. 11:52
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 9:11
de felvetnek egy masik kerdest is. azt irod, hogy sok kepet keszitesz, hogy "legyen rola kep". en -- ez most szigoruan sajat tapasztalat/velemeny -- azt latom, hogy a nagyon sok kep egyszeruen hasznalhatatlan. 200-300 kepet is mar alig lehet megmutatni valakinek: elfarad, es a masodik fele mar total nem erdekli. mi a celja ennyi kep keszitesenek?
(nagyon remelem, hogy nem veszed tamadolag a kerdeseimet: nem all szandekomban. egyszeruen provokativ, engem nagyon izgato kerdesekrol van szo, es kivancsi vagyok masok velemenyere.)
A mi lenne ha kérdésre megpróbálhatnék válaszolni, értelme nincs, mert sem a mostani gépem, sem a közeljövőben betervezett gép nem képes a RAW felbontás változtatására.
Nem kritizálok én senkit (lehet, hogy erős szavakat használtam), akinek temérdek helye van vagy nem akar sok képet készíteni, azoknál megértem a kizárólagos RAW használatot, én is azt használnám. Azt sem mondtam, hogy a pentax használhatatlan, csak azt, hogy nálam szóba se jöhet mint alternatíva.
A másik kérdésre: nem biztos, hogy valaha kijutok még Japánba, másrészt sokan nézegették a képgalériámat, nem azért, mert minőségi képeket akarnak nézegetni (bár azért törekedtem minél jobb beállításokra, polár szűrőt használtam, ha volt értelme stb., meg azért volt pár kép, ahol RAW-ban nyomtam, hogy utólag mégiscsak tudjak belőle csinálni egy jó képet). Szóval itt most mennyiségi szempontok játszottak inkább, mint minőségi. Aztán majd a látogató eldönti, hogy ő mely' képeket akarja megnézni. Van, aki az összeset megnézi.
Kérdéseidet nem érzem támadónak, pusztán más a felfogásod, és valószínűleg nem látsz bele a fejembe, hogy milyen célból is készítem a képeket.
Elküldve: 2006. 05. 02. 12:10
a kisebb felbontasu raw kerdes, bar ertem, hogy Teged nem erint, attol meg erdekes kerdes lehet. elemleti szinten sincs rola velemenyed?
a nagyon-nagyon sok kep kerdeseben eros ketsegeim vannak, hogy valoban vegignezi-e valaki. (nem tudom, itt hany keprol van szo persze.) max vegigporgeti, de az nalam nem ugyanaz. es van racio a "majd o eldonti" interaktivitasban, hogy a kep "elkeszultebe" vonjuk be a nezot is, de en inkabb szeretem magam elkesziteni a kepeimet. ahhoz meg ugye a valogatas is hozzakapcsolodik.
igazabol az a problemam, hogy manapsag elontott minket a kepszemet. (altalanossagban beszelek.) XY megkapja az uj digitalis gepet, elmegy vele osztalykirandulni, bulizni, kulfoldre, akarmi, es keszit sokszaz/ezer kepet. ha tobben voltak (buli), akkor ezek neha ossze is adodnak. ektelenul sok, ektelenul ronda kep.
Elküldve: 2006. 05. 02. 13:25
Ártani nem árt, csak jól jöhet. Lásd fent: választás lehetősége sokat számít.
Képszemét: te olyan ember vagy, akinek nem kellenek az ilyesmik, másoknak viszont van rá igénye. Ha nem is érted meg, akkor is el kell fogadni, vagy dönthesz úgyis, hogy nem fogadod el, és belehülyülsz
Elküldve: 2006. 05. 02. 16:56
Idézet: cool13 - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 8:21
Kicsit csodálkoztam is, hogy nem köszönted meg
Oltári nagy mázli hogy lementettem iso-ba
Elküldve: 2006. 05. 02. 17:08
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 16:56
Kicsit csodálkoztam is, hogy nem köszönted meg
Oltári nagy mázli hogy lementettem iso-ba
Eltaláltad nem ért ide. Igen Pécel! De tényleg ne fáradj vele!
Szerkesztette: cool13 2006. 05. 02. 17:09 -kor
#2574 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 05. 02. 18:20
Engem nem öntött el. Nem kevered az árvízzel?
Elküldve: 2006. 05. 07. 19:57
Elküldve: 2006. 05. 08. 01:47
#2577 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 05. 08. 09:08
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 2:47
Tanácsomra egyszer vett egy faszi fémlamellás redőnyzáras gépet. Első amit elmondtam neki a savas zsíros ujjlenyomattal ne érintjük a lencsét a fém zárlamellákat még kevésbé. Eltette pár hónapra, elővette túlexponált a film. Nézem a vastag zsíros ujjlenyomata miatt rozsda van a zárlamellán. A boltokban azért nem szeretnek gépet kitenni megnézésre mert rögtön ott fogják meg ahol nem ajánlott.
Elküldve: 2006. 05. 08. 14:24
Most tanulgatom a fényképezést, lenne egy kis gondom. D70-es géppel és egy Nikkor 18-200 objektívvel felszerelkezve elmentünk kirándulni. Ilyen és ehhez hasonló képek készültek:
http://crt.myip.hu:8080/~curtis/nikon (adsl-en lóg, kicsit lassú).
Kérdésem: Én bénázok nagyon, vagy tényleg nem stimmel valami? Jó-jó, hogy utazóobjektív meg minden, de ezek nagyon gázok. Mi lehet a hiba?
Más: Milyen színbeállításokkal érdemes használni a D70-et? Általában tájképeket és makro-kat fotózom.
Köszönöm előre is:
Zoli
Elküldve: 2006. 05. 08. 15:34
Idézet
Most tanulgatom a fényképezést, lenne egy kis gondom. D70-es géppel és egy Nikkor 18-200 objektívvel felszerelkezve elmentünk kirándulni. Ilyen és ehhez hasonló képek készültek:
http://crt.myip.hu:8080/~curtis/nikon (adsl-en lóg, kicsit lassú).
Kérdésem: Én bénázok nagyon, vagy tényleg nem stimmel valami? Jó-jó, hogy utazóobjektív meg minden, de ezek nagyon gázok. Mi lehet a hiba?
Más: Milyen színbeállításokkal érdemes használni a D70-et? Általában tájképeket és makro-kat fotózom.
Köszönöm előre is:
Zoli
Hali!
Eddig csak az egyik kép jött le, a másik vmi miatt nem akaródzik... (orig20.jpg).
Nem tudom, hogy pontosan mi is a gondod az objektívvel. Nem olyan gázok ezek a képek
Az objektív meg hát olyan amilyen. Ekkora átfogásnál ne várj minden helyzetben tűéles, tökéletes képeket. Lehet, hogy nem árt lerekeszelni (bár ahogy látom, ezeket így készítetted), akkor általában javul a képminőség.
Közben leért a másik kép is
Ami egyből szembetűnő: kosz a CCD-n
Azt ne várd, hogy egy DSLR-nél egyből csodaszép színpompás képet fogsz kapni, ahogy lehúzod őket a kártyáról. Utómunkázni nem árt vele, és kicsit eljátszadozni a gépen belüli beállításokkal.
Nekem a következő értékek vannak beállítva:
Sharpening +1
Tone comp A
Color mode IIIa (sRGB)
Saturation +
Hue adjustment -3
Capture editort kicsit ráereszted, és mindjárt teltebb, színesebb képet fogsz kapni. Később érdemes összebarátkoznod a custom curveokkal is. Elég hasznosak tudnak lenni.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: SzaSza
Elküldve: 2006. 05. 08. 15:36
Hétvégén megyek esküvőt fotózni. Kinti beállított képek, szertartások, lagzi, szóval minden.
Van esetleg tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
D70; kitobi; SB-800.
Mennyire zavar be a menyasszonyi ruha? Esetleg van vmi speckó beállítás, esetleg custom curve?
Egy pár jótanács jól jönne.
Előre is köszönöm!

Súgó
A téma zárva.