Idézet: Mukk - Dátum: 2006. ápr. 19., szerda - 13:29
szasztok!
visszaolvasgattam a topicban, de egy nagy egyvelegnek tűnik nekem az az információ-halmaz, amit itt a tudósok közzé tesznek, és - saját kavalitásaim végett - nem tudom leszűrni a számomra fontos infókat, ergo a kérdésem a következő:
szeretnék tv kártyát venni, de nem igazán tudom, mi a különbség analóg és digitális, HW-es SW-es között. Tv-t szeretnék nézni, adást felvenni lehetőleg tömörített formátumban, esetleg játékokból is zseretnék felvenni - mi kell ezekhez, mit javasoltok? Jó lenne hozzá távirányító és szép kép is:)
keret max 20-25K (inkább 20)
előre is köszi!
Az analóg és digitális között az adás sugárzásának módja tesz különbséget.
Egyelőre az analóg sugárzás az elterjedt, pl a földi antennával vagy kábeltv-vel vett adások túlnyomó többsége analóg. Ezeket az adásokat a jelenleg elterjedt TV-készülékekkel egytől egyig lehet venni. Azonban már megjelent a digitális földi sugárzás (DVB-t, mint Terrestial), aminek a vételéhez viszont digitális vevő vagy legalább egy digitális-analóg átalakító kell (plusz analóg vevő). A műholdas adások szintén digitálisan jönnek, az a DVB-s (satellite), de ez azt hiszem, nem meglepő. Ezen kívül létezik még digitális kábeltv-szolgáltatás is (DVB-c).
Az analóg és digitális vevők egymással nem kompatibilisek, így az esetlegesen digitálisan sugárzó kábeltv-szolgáltatók egy átalakítót (vagy mit) adnak az ügyfeleknek, aminek a segítségével hagyományos TV-készüléken is nézhetővé válik az adás.
Egy analóg kártyával szinte 100 %, hogy nézhető eredményhez jutnál, azonban, ha véletlenül a kábelszolgáltatód digitálisan sugároz, érdemes beszerezni egy digitális vevőt, mivel a digitális sugárzás a jobb jelminőség mellett egyéb információk továbbítását is lehetővé teszi az adások mellett (pl EPG, elektronikus programmagazin, stb..).
Ezeken kívül vannak még hibrid kártyák is, amelyek egyaránt képesek analóg és digitális adás megtekintésére (igaz, ezek valamivel drágábbak).
A szoftveres és hardveres jelző pedig arra utal, hogy az adások dekódolását vagy tömörítését a számítógép processzora végzi egy szoftver segítségével, vagy van-e valamilyen hardveres chip a kártyán, ami ezt elvégzi.
Analóg kártyákon pl elég népszerű az Mpeg2 hardveres kódoló a drágább kártyákon, amik az adásokat úgy kódolják át mpeg2-be, hogy az a számítógép processzorát nem terheli, így elvileg mást is csinálhatsz felvétel közben, nem fog a felvétel rovására menni (elég kellemetlen, ha valami váratlanul leterheli a gépet, miközben épp digitalizálnál, és ezért elcsúszik az épp rögzített videón egymáshoz képest a hang és a kép).
Digitális kártyák esetében megfordul a helyzet, ott az adás eleve valamilyen tömörített formában érkezik (nem olvastam utána, hogy mindenhol mpeg2-e, de pl a műholdas adás mpeg2-ben érkezik). Így ennek megfelelően a tömörítéssel nem kell vesződni, egyszerűen el kell menteni a bejövő jelet a hdd-re..

Így ott inkább mpeg2 dekórder fordul elő (pl WinTV Nexus-s), amivel egy kevés processzoridőt meg lehet spórolni tv-nézés közben.
A képed erősen fog függni a kábelszolgáltatód által adott jel minőségétől (persze befolyásolja a dolgot a kábelek minősége is). Távirányítót szinte minden kártyához adnak, kivéve a legolcsóbbakhoz, de szerintem nem nagy áldozat kiadni egy kicsivel többet egy távirányítóért meg a sztereó hangért.
Ha analóg tuner kell, akkor pl egy
Hauppauge WinTV PCI FM (rádió, távirányító, stereo, videóbemenet) már bruttó 13-14000 Ft-ért elvihető. Korábban volt Pinnacle kártyám is, a PCTV Stereo modell már kifutó, azokból inkább az "i"-s modelleket érdemes nézegetni, pl
a PCTV 110i szintén távirányítóval szerelt. Ez utóbbi 14-15000 Ft-ért szerezhető be. Az itt leírtak alapján a Leadtek tunerek is jók, de olyanom még nem volt.