Idézet: Jahno - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 14:49
végül is levlista, szerintem lehet így idézni. Mit szóltok hozzá? És még aszittem szakember, próbáljon meg ezresért oldalt adni nyereségesen, 100 mega tárhellyel. Gipszjakabank én is adok szívesen, de jön 1-1 nagyobb forgalmú cég, vagy nagyobb ügyfélszám esetén több telefonos support, több számlázási probléma. 200 forint felett van egy darab számla elküldésének a rezsije:
"
> jellegű hibákat ki lehet iktatni, de most minden webmaster, aki
> bagóért hostol oldalakat, tegye a szívére a kezét, és mondja meg, hogy
> mennyi időt érdemes szánni egy jailes/chrootos környezet kiépítésére
> ilyen nyomott árakon.
Ezt egyszer kell jól megcsinálni, a nyomott árakat meg havonta kell beszedni. Nem látom a relációt. Akinek pedig gyakran törik a szerverét, előbb-utóbb kiszorul a piacról (gondolom én...).
> Mindaddig, amíg nem lesznek felhasználóbarát biztonsági segédeszközök
> olcsón, addig az igen népes olcsójános ügyfeleket kiszolgáló
> szervereken továbbra is jókora lyukak fognak tátongani.
Felhasználóbarát biztonsági segédeszköz? Hm-hm... Ez valami olyasmi, mint a fából vaskarika? Vannak egyszerűen alkalmazható kiegészítések, legalábbis Linuxhoz biztos (másra nem kerestem). Persze a most említett exploit ellen gyanítom egy grsec/pax védelem nem sokat ért volna (bár nem néztem utána).
> > Sok jó megoldás van. Ilyen lehet még egy virtualizációs technika is,
> > ami majdnem a fizikaileg külön gép biztonságát adja. Jelen esetben
> > nekem az rsbac külön domainjei és az rsbac jail-je vált be a célra.
> > A jail miatt igen nehéz "kijutni" a virtuális szervertérből, az
> > rsbac rc miatt pedig igen nehéz írásjogot szerezni oda, ahova az nem
> > jár, még akkor is, ha az apache-ban esetleg root exploit lenne.
>
> Persze, de a virtualizációhoz vas kell, ahogy a redundanciához is. Ott
Nem annyira vészes. Vagy vegyen a bagóért hostoló rendszergazda eleve virtuális szervert magának, és ha felnyomják a rendszerét 2 perc alatt mentésből visszakapja a jót.
> viszont ahol erre nagyüzemben szükség lenne, ott nincs fizetőképes
> kereslet. Sajnos.
Mármint web hostingra? Őszintén, mibe kerül egy web szerveren adni 1-200 MB tárhelyet valakinek? Úgy havi szinten gondolom. Semmibe. Kell egy hostolt szerver. Egyszeri 1-200 ezer forint beruházás és olcsó hosting helyen havi 8 ezer forint. Ha ezen egységsugarú hostoló rendszergazda elhelyez 10 weblapot weblaponként 1000 Ft-ért, már nyereséges. Ha meg egységsugarú kollegánk bérel egy virtuális hostoló szerveren ugyanennyiért egy virtuális gépet, még az egyszeri beruházást is megúszta, a hardver gondokat is megúszta. Ha a kollega nem egységsugarú, akkor már foglalkozik a biztonsággal, rájön, hogy a 8 ezerért szervert hostoló "szolgáltató" termében nem érdemes elhelyezni a gépet, és minőséget fog adni, ennek megfelelő áron. És erre is van kereslet. Vagy ő is választja a virtuális szerver technikát. Bérel egy virtuális gépet egy megfelelően hostolt vason (megfelelően hostolt = redundáns internet kapcsolat, minőségi vas, redundáns rendszerben), és neki csak a virtuális gépével kell foglalkoznia, nem a hadrverrel és a gép hostolással. És tud olcsón minőséget szolgáltatni."
aham... sok sikert az ilyen cegekhez...
A felvetesed minden ponton megbukik
1: 1-200k-ert nem lehet olyan gepet venni, amihez nem kell havonta beszaladgalni es 10 juzernel tobbet is kiszolgal
2: 8K-ert nem lehet hostolni sehol. A legalso arkategoria, ami mar alkalmas szerver elhelyezesere olyan 15k korul van.
3: egyseg sugaru rendszergazda sem dolgozik ingyen.
4: egyseg sugaru felhasznalo a php-javal par masodperc alatt hazavagja a rendszeredet, ha nem figyelsz oda...
Szoval hajra gagyihosting... sok sikert hozza...