HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows VS. Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows VS. Linux

#41 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:18

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 2:51

Mégvalami: soproni 1. A számtech termes dologgal kapcsolatban kérdezted, hogy ööö...egy adott IP címre vonatkozóan akarsz nettiltást csináln. Annál az ISA szerveres példánál maradva természetesen lehetőség van erre is. De még egyszerűbb, ha kihúzod a falból a dugóját.  ;)  ;)  ;)

Na persze... Majd 45 percenként ki-be rángatok x * 18-20 dugót a switchekből...
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#42 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:46

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 8:23

Na persze... Majd 45 percenként ki-be rángatok x * 18-20 dugót a switchekből...

A Switch is valahonnan kapja az áramot. ;)
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#43 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:51

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 10:51

Muszály ezt?  :think:  :banghead:
Egy switchben nem egy teremnyi gép van, hanem több. De van olyan terem is, amit a maradék portokra dugdostam, így az 3 switchbe is belelóg. Egy szerver meg tudomásom szerint arra való, hogy pl ilyen feladatokat megoldjon.
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#44 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:51

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 10:51

ugyanerre gondoltam :)

na meg lehet venni időzített villanydugót :D

Szerkesztette: charlie 2004. 04. 12. 09:52 -kor

MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#45 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:52

Idézet: charlie - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 10:56

ugyanerre gondoltam :)
na meg lehet venni időzített villanydugót :D

Asszem ez nem villanyszerelő fórum...  :offtopic:  :reklamacio:

Szerkesztette: 1soproni 2004. 04. 12. 09:54 -kor

#46 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:57

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 2:51

Elmondom, miért találtam olyan bonyolultnak már a Linux telepítését. Hozzájutottam egy gyári SuSe Linux 8.2-es Desktop változatához. Természetesen magyar nyelvű volt. És ugye, elindult a telepítés. Namost hiába magyar nyelvű volt; szépen kiírta balra hogy mit kell tenni, nekem akkor is magas volt, hogy most akkor melyik partícióra milyen filerendszert lehet rakni, melyik milyen, ha új partíciót hozok létre a Linuxal, akkor letörli-e a vinyón lévő adatokat, stb. És ezek nekem máig mind nyitott kérdések. És miért? Mert nem találtam eddig olyan fasza írást, olyan jó szájbarágósat, ami leírná, hogy namost hogyisvanez. Biztos hogy ugyan ez le van írva, de a Linuxnak má annyi változata van, hogy én nem találok konkrétan ehhez a változathoz ilyen írást. Egyébként Windows mellé akartam (és akarnám máig) felrakni. Olvastam Linux dokumentációkat, de mindig vannak olyan kérdéseim, melyek ugyan kis jelentéktelen kérsések, de addig nem merem felrakni, amíg nem tudom meg a választ. (például, hogy Linux telepítése közben amikor új partíciók kellenek a Linuxnak, letörli -e a vinyón lévő adatokat? És hogy nem- e ajánlatos Linux telepítése előtt ilyen esetben csinálni egy jó kis töredezettség mentesítést?)

Akkor te még nem raktál föl a windows-on kívül más oprendszert. A dolog hihetetlenül egyszerű, csupán józan, előítéletmentes logika kell. Szerintem a legtöbben ott hibáznak, amikor valami "nagy lépésnek" tekintik a dolgot. Nehogy magadra vedd, nem rosszindulatból mondom. Ez olyan, mint a szex: csak csinálni kell (persze ezt lehet egyedül is...). Szóval 1 OS/2, vagy MacOS, vagy akármi (direkt olyanokat mondok, amik nem "UNIX-szerűek") telepítése gyakorlatilag ugyanazon lépésekből áll. Partíció létrehozása/formázása a megfelelő fájlrendszerűvé, másolás, boot beállítások, restart.

A linuxnak nincs semmi speckó igénye installkor. Csupán 1 partíció, ahova mehet (ext2, vagy ext3 a legnépszerűbb típusok, de mindegy, milyen fájlrendszert választasz), és esetleg 1 swap-partíció, ahova a swap kerül.
A saját adataid ugyanolyan biztonságban vannak, mint egyéb partícionálás esetén. Figyelmeztetés nélkül nem fog törölni semmit. Max. a jelölésekkel lehet bajban az ember (nem tudom, SuSE-nál mi a helyzet):
IDE hdd-k esetén:
/dev/hdax : a primary master disk x. partíciója (x=1..4, ha elsődleges partíció, x=5..sokig, ha logikai drive, ami ugye extended partícióban van pl. DOS alatt, szóval ez nem linux feature).
/dev/hdbx : a primary slave diskre hasonlóan
/dev/hdcx : sec. master disk
/dev/hddx : sec. slave disk

FDISK-kel is lehet ezeket nézni.

Pl.: /dev/hda1 jelenti a primary masteren az első ELSŐDLEGES (primary) partíciót (ebből max. ugye 4 lehet).
pl.: /dev/hdc7 jelenti a sec. master disken a harmadik LOGIKAI partíciót.

Ha cfdisk-et nézed, meg fogod szokni ezt a jelölést. De ha a telepítéskor nézed a partíciók méretét is, akkor szinte nem is lehet elhibázni, hogy HOVA fog felmenni a rendszer.

Ha van szabad helyed (vagy törölsz 1 partíciót), utána tudsz csinálni neki 1-et (1 kell a rendszernek, ami a "/"=gyökér fájlrendszert fogja tartalmazni, magyarul szinte mindent), és ha kell, akkor 1 swap-partíciót, ami kezelése általában automatikus. A / (root)-nak kell pár giga. Kb. 4, és nincs gond.
Azt formázni kell install előtt (a telepítő felajánlja), ha akarod, de ha volt már rajta 1 linux, arra is fel fog menni, de mint windows esetén, nem garantált a siker, bár sokkal valószínűbb, hogy be fog tudni bootolni akkor is! És onnantól lehet dolgozni...

Ha pl. csak 1 "linux"-partíciód meg 1 swap-od van a régi partícióidon (fat, ntfs)  kívül, akkor szinte hagyni kell mindent a telepítőre, mert máshova még csak véletlenül SEM fog írni!

A windows install sem egyszerűbb, csak azt már megszoktuk. Először nem ilyen volt...

Szerintem próbáld meg még 1-szer... :)

ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...

Szerkesztette: Warrior 2004. 04. 12. 10:22 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#47 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 13:12

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 10:57

Asszem ez nem villanyszerelő fórum...  :offtopic:  :reklamacio:

bocsás meg  :respect:

#48 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 13:30

Nálunk a cégnél is ISA van (és nem váltunk VLB-re... :) ), szóval az engedélyezés úgy ment, hogy van az ISA configuration utility-ben 1 ilyen class, hogy "Client Address Sets", és ehhez hozzáadva/elvéve az adott IP-t/tartományt tudod szabályozni, hogy legyen/ne legyen netje... Nálatok nem így van engedélyezve?

ps.: most látom, hogy más a dolog kicsit, de hátha... :)

Szerkesztette: Warrior 2004. 04. 12. 13:31 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#49 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 14:49

Idézet: Warrior - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 14:35

Nálunk a cégnél is ISA van (és nem váltunk VLB-re... :) ), szóval az engedélyezés úgy ment, hogy van az ISA configuration utility-ben 1 ilyen class, hogy "Client Address Sets", és ehhez hozzáadva/elvéve az adott IP-t/tartományt tudod szabályozni, hogy legyen/ne legyen netje... Nálatok nem így van engedélyezve?

ps.: most látom, hogy más a dolog kicsit, de hátha... :)

eddig Debian volt, de még nincs teljesen megoldva...

#50 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:06

Szerintem egy bizonyos szinten mindkét oprendszerhez érteni kell.Bár  linux nyílt forráskódú, és ingyenes, a szellemi erő, ami mögötte áll, legalább olyan értékűvé teszi, mint a windowst. A megfelelő célokra használva egyformán jó mindkettő, jól kiegészítik egymást.
"Légy szerény mint én..."

#51 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:30

Idézet: zoli62 - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 16:11

Szerintem egy bizonyos szinten mindkét oprendszerhez érteni kell.Bár  linux nyílt forráskódú, és ingyenes, a szellemi erő, ami mögötte áll, legalább olyan értékűvé teszi, mint a windowst. A megfelelő célokra használva egyformán jó mindkettő, jól kiegészítik egymást.

Ez szép volt  :respect: , és megható  :D

#52 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:50

hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)... azonban komolyabb célokra alkalmatlan a Windows verziók nagy része... az egyik erre való (nagyrészt) a másik arra (nagyrészt)... sztem értelmetlen azon vitatkozni melyik a jobb... fő felhasználási területe egészen más a kettőnek...

#53 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 15:55

Idézet: snakekiller - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 16:55

hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)... azonban komolyabb célokra alkalmatlan a Windows verziók nagy része... az egyik erre való (nagyrészt) a másik arra (nagyrészt)... sztem értelmetlen azon vitatkozni melyik a jobb... fő felhasználási területe egészen más a kettőnek...

Mert nagymamád eddig a win-t szokta meg. Pl egy UHU egyáltalán nem nehéz felhasználói szinten.

#54 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 17:27

No comment.  :beer:

#55 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:00

Ezt írta Warrior: ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...

Nekem egybe van az egész vinyóm, egy partíció van rajta, és ez FAT 32. Csak azért kérdeztem ezt a töredezettség dolgot, mert nekem egy számteches mondta, hogy amikor a Linux telepítővel partícionálok, akkor esetleg LECSÍPHET egy-két szekort (amiben adatok vannak) a Windows partícióból.

Másodszor:

Ezt írta Warrior: Nálunk a cégnél is ISA van (és nem váltunk VLB-re... [smile2.gif]  ), szóval az engedélyezés úgy ment, hogy van az ISA configuration utility-ben 1 ilyen class, hogy "Client Address Sets", és ehhez hozzáadva/elvéve az adott IP-t/tartományt tudod szabályozni, hogy legyen/ne legyen netje... Nálatok nem így van engedélyezve?

Én a gyakorlatban ezt nem próbáltam, sőt nem is használtam még ISA szervert, de olvastam róla. 1soproni:  ez egyben válasz is. A net tiltás tehát ilyen egyszerű.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#56 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:15

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 21:05

Ezt írta Warrior: ps.: ja, még valami: a törmentesítésnek nincs értelme, mert a cél-partíció legtöbbször értelemszerűen formázásra kerül (csakúgy, mint pl. XP esetén), a partíciók pedig logikailag függetlenek egymástól...

Nekem egybe van az egész vinyóm, egy partíció van rajta, és ez FAT 32. Csak azért kérdeztem ezt a töredezettség dolgot, mert nekem egy számteches mondta, hogy amikor a Linux telepítővel partícionálok, akkor esetleg LECSÍPHET egy-két szekort (amiben adatok vannak) a Windows partícióból.

...

nos, ilyenkor ha egybe van partícionálva a vinyó, azért kell töredezetségmentesíteni, mert át kell méretezni a partíciót, és hát ilyenkor ki tudja hogy hogyan áll a dolgokhoz ha nagyon szét van töredeze. na ezt jól megszontam :)
'szal akár PQ-val is le lehet kcsiníteni a partíciót. nameg nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács :)

#57 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:23

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 21:05

Igazad van, a következők miatt:

Ha csak 1 partíció van, akkor kell csinálni mellé minimum még egyet (inkább kettőt). Ehhez viszont le kell méretezni a meglévőt, ha nem akarod mentés-ÚJRAPARTÍCIONÁLÁS-visszamentés-sel megoldani a dolgot (persze ez utóbbi tuti, mert nem veszik adatod, viszont kell hozzá másik hdd, vagy cd, vagy ahova mentesz!). Ha lekicsinyíted a partíciót (megfelelő programmal, mert linux telepítők ilyet nem igazán tudnak!), pl. Partition Magic-kel, akkor ő csinál egyfajta defragot, ami persze más, mint a hagyományos. Ha te előtte defragolsz, ezzel inkább gyorsítod a műveletet (a leméretezést), igazi jelentősége nincs, nem is lehetne, gondolj bele.
A partíciók logikai függetlensége épp azt jelenti, hogy ha normálisan használod a programokat (és a fejed), akkor nem csíphetsz le semmilyen "éles" szektort sehonnan! <--- ekkor ugyanis a végeredmény működőképességét a lottó-esélyekhez lehetne mérni.
A partíció átméretező programoknak épp az a lényegük, hogy a művelet után is minden adat meglegyen, ami előtte megvolt! E nélkül semmit se érne az egész. Gondolj bele.
A másik dolog: a windows partíciódhoz ha nem nyúlsz (nemhogy linux telepítővel, hanem mással sem), akkor nem fog elveszni rajta semmi sem, még ha a többit összevissza méretezed is (amit mondtak neked, nem világos számomra, félreértem).
Tehát miután lekicsinyítetted a partíciót (Partition Magic), csinálj 1 ext2/3-as és 1 swap-ot (ext legyen primary lehetőleg), vagy egyszerűen hagyd szabadon a kicsinyítés eredményeképpen felszabaduló, immáron partícionálatlan területet, a linux install megcsinálja a többit.
Nem hiszem, hogy bármi más kárt egyáltalán lehetne okozni linux installal, ha az embernek nem az a célja kimondottan.
Ja, és hogy mondjak is valamit: Próbáld ki, meglátod! :)

Szerkesztette: Warrior 2004. 04. 12. 20:24 -kor

#58 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:25

Charlie: " nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács "

Jaja, ez igaz.. Egy 40-es lés egy 120-as van. mégegyszer:  "10 fölött már nem illik egybe partícionálni". Akkor mondok jobbat: a 120-as kajak egybe van!  ;)  ;)  ;)  De NTFS! Csak zenét meg filmet tárolok azon.

A 40es meg azér FAT, mer ha gond van, berakok egy Win98-at, vagy Millenniumot és má rögtön tudok is tudok bootolni egyszerű parancssorba. Meg aztán nincs kedvem leformázni.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#59 Felhasználó inaktív   NJeasus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:05

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 19:30

Charlie: " nemtudom hány igás vincsid van de 10 fölött már nem illik egybe partícionálni, főleg nem fattal. csak egy tanács "

Jaja, ez igaz.. Egy 40-es lés egy 120-as van. mégegyszer:  "10 fölött már nem illik egybe partícionálni". Akkor mondok jobbat: a 120-as kajak egybe van!  ;)  ;)  ;)  De NTFS! Csak zenét meg filmet tárolok azon.

A 40es meg azér FAT, mer ha gond van, berakok egy Win98-at, vagy Millenniumot és má rögtön tudok is tudok bootolni egyszerű parancssorba. Meg aztán nincs kedvem leformázni.

Szerintem a 40-est is át kellene alakítanod (ha nem akarsz scandisket futtatni rossz leállítás utáni minden indításkor - nekem a tököm tele volt vele), meg ha beszerzel egy ntfs-t is ismerő bootdisket(mondjuk innen: http://www.peteweb.com/ntfsboot.exe )/ DOS 7.10-et ( http://newdos.yginfo...are/dos71cd.zip -CD-ről bootolható setup, ha nincs floppyd), akkor úgyis tudsz parancssorozni.

#60 Felhasználó inaktív   attilav 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 21:44

"hát azért megnézném mondjuk nagymamámat, hogy boldogul, ha vmilyen linuxos gépet teszek elé...  :D a Windowst egyértelműen a könnyű kezelhetősége, átláthatósága teszi naggyá(?)..."

Azért a KDE 3x ugyanolyan átlátható akár SuSe Slackware Debian van alatta, ugyanaz a felület, sőt az utóbbi kettővel gyorsabb, egy normálisan beállított rendszeren windows után _minimális_ betanítással ugyanúgy kézre áll.
Abit IC7, Kingmax MPXD42F-D8KT4B 400Mhz 2x1GB,
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4