Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 12:42
en is ugy gondolom, hogy a bolt szabadon valaszthat az azonos/jobb termek csereje (az utobbit a vasarlo nem koteles elfogadni!), es a penz visszafizetese kozott. jelen esetben en is a penzt adtam volna vissza, de hat a MM-nak ugy tunik vasarlobaratabb az uzletpolitikaja.
es igen, az 5 eve vasarolt akarminek is vissza kell fizetni az arat, ha arrol van szo.
A vevő választ:
306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
Ezeket a szabályokat finomítja kissé a 151/2003 Korm. rend. a tartós fogyasztási cikkek tekintetében (pl. 3 napos cseregar kötelezően, stb.) Én amennyire tudom, a legfontosabb, műszaki cikkekre vonatkozó jogszabályok a fentiekben említettek.
Ps.: Tévedés nincs kizárva...