HWSW Informatikai Kerekasztal: DVD adatvesztés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVD adatvesztés Problémák a megírt lemezekkel Értékeld a témát: -----

#1721 Felhasználó inaktív   MrWillage 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 05. 19:57

Hali!

Mágneses vagy optikai, lehet vitatkozni, én is ideírom a saját véleményem.
Mágnesesek:
    Szalagok: régi jól bevált módszer, a mai napig archiválnak Streamerekkel, én is használom,  a meghajtó nem épp olcsó mulatság, főleg a nagyobb méretűek/sebességűek, mivel a szalag sérülékeny idővel szakadhat, meg többek által emlegetett átthallásal is számolni kell a nagyon szoros egymásrácsévélés miatt.... Mindezek mellett 10-20 év bizonyított.. sokan nem szeretik, mert a többi tárolóhoz képest lassú, használata körülményesebb, de mi sem bizonyítja jobban, hogy hasznos és jó hogy orosz barátaink csináltak a jó öreg VHS magnóból is streamert :D igaz nem 1 Travan vagy DDS meghajtó de archiválásra tökéletes:D, sávos adatrögzítés redundánsan, jól ki találták anno, nagy hátránya soros rögzítés....
    Floppy: aki régi motoros biztos járt már porul floppyval, főleg a nagyokkal, 8"os vagy 5,25"os lemezekből ha kicsit többet tettünk a tokba mert mondván még belefér (így jó közel kerültek 1máshoz a lemezek), fél évre rá már elég volt róluk lecsalogatni adatot,.. Érdekes módon a szélsők mindig megúszták.. de magába is badsectoros lett 1 idő után hát hogy oxidáció vagy a nagyobb adatürüség miatt passz . 1 biztos, hogy a kisfloppy nem véletlenül kapott olyan vastag szilárd műanyag burkolatot, így több mint 1 mm a táv a lemezek között…
      HDD-k: Hát ez sem biztos megoldás, 1ik a hordozóréteget mire hordták fel a másik a csapág és a motor… a  nagy adatürüség miatt itt is szerepet kaphat sztem az áthallás persze nem 2 év után az tuti. A hordozók álltalába aluötvözet illetve üveg, utóbbi nem túl jó mert mint tudjuk az üveg nem teljesen szilárd- folyik.. 10-20 év alatt már biztos alakváltozás sztem, (aki nem hiszi tegyen 1 gombostűre vékony üveglapot azt terhelje le, pár hónap múlva átböki a tű, egyszerűbben megnézheti a régi házak ablakainak alja vastagabb.. fent meg vékonyabb..)  A motor: használat során idővel gyengül a teljesitménye főleg ha sokat megy félő ha sokat áll nem inditja már el a  diszket…(olyan harmatgyenge  a motor hogy akár minimális akadály hatására képtelen elindulni és leégni..) A Csapágy: na aki gépészkedik tudja hogy ha sokat áll bizony nem használ neki Aki  mondta hogy problemás lehet 1et értek vele de az tuti hogy nem cserélhető max Kürt KFT-s körülmények között., és ha szétmegy adat is meg fej is mehet vele tönkre.!!!! Hddknél 2 fajta csapágyazásról hallottam, a hagyományos Golyóscsapágy illetve az úgynevezett Folyadékcsapágy, az utóbbi mostanság terjedt el, mivel nincs benne mozgó alkatrész csendesebb, és jobban bírja a nagy fordulatot… Pár szóba hogy a laikusok is értsék. Golyóscsapágy: 2 gyűrű 1ikfele passzol vagy a házra vagy a tengelyre a másikba kis vályú. A kettő között úgynevezett golyóskosárban ( vékony fémlemezből vagy műanyagból készült szerkezet ami  fix távolságon tartja egymástól a golyókat de ugyanakkor forog benne...)golyók találhatók ezeken gördül el a külső gyűrű függetlenül a belsőtől..Ezek nagyon pici 1 mm alatti méretűek 1  3,5”os HDD-ben.  Mint mindennek ami mozog kenés kell, ezért zsírozzák őket előre a gyártásnál. a csapágyakat óvni kell a portól is meg attól hogy a kenés ne lógjon meg belőle, így úgynevezett zárógyürük találhatok rajta (úgynevezett Z-s vagy R-es csapágy), a másik a RADAX ami utal a Radiális(sugárirányú) és Axiális(tengelyirányú)  terhelést is el kell neki viselnie, a lemezek súlya illetve a perdület miatti terhelés. A kenőanyag  a zsír képes idővel megkövülni ha nincs mozgatva hogy  nem fogja  a motor beindítani 10év állás után.., a másik problem a kenőanyag  mennyiségének hiánya és emiatt idővel  a csapágy „berág”, és ennek a következménye hogy bemozdul illetve  nő a gördülési ellenállás és idővel teljesen megmozdíthatatlanná válik „beáll”, ez lehet menet közbe és lehet úgy is hogy megállítod és többé nem mozdul. A Folyadékcsapágy egyfajta siklócsapágy, a turbófeltöltőknél alkalmaznak siklócsapágyakat amik olajfilmen siklanak 1máson és a folyamatosan rajtuk átáramló olaj még a hűtésfeladatot is nagyon jól ellátja, így ellenáll az extrém fordulatnak és a hőnek is. Itt viszont fix mennyiségű folyadék van a 2 gyűrű között ami ha elkezd szivárogni már meg is állt a csapágy, elég neki 1 kiadós hideg vagy kiadós meleg és már vége is a csapágynak!!, nem  1 HDD állt már be ami folyadékcsapágyas volt, Seagate volt pár a kezembe úgy beállt hogy franciakulccsal is alig mozdult meg mikor szétszedem…A hagyományosra is van példa 5 évet állt .1 SCSI winyám amin fontos cuccok voltak sajna ez sem mutatott hajlandóságot  elindulni, szintén beállt de ez megmozdult és mozgatás után újra működött , de mivel kinyitottam ugye már nem volt jó csak arra hogy ami volt rajta nagyrészt lejött..
Optikaiakkal kapcsolatba nekem is van rossz is jó is: ezt nem taglalom annyira ehhez sokan hozzászóltak már. Akadt aranybevonatos cdm (maxell) ami  12 éves és szinte öröknek mondható, de tdk verbatim is ami hol belül hol kívül elkezdett oxidálódni…1 biztos a minőségi alapanyag meg a száraz fénymentes hely valamivel tovább bírja az adat.. a CD jobb mint a dvd mert a pit  úgymond fizikailag is ott van, nem csak kémiailag mint a DVD-n . ott ugyebár a réteg is vékonyabb a molekulaátrsukturálás meg ilyen vékony anyagnál a molekuláris-atomi rezgések-mozgások következtében valószínűleg elkerülhetetlen. A fény meg tuti árt az irt alapanyagnak, mi sem bizonyítja hogy a kocsiba felejtett irható felével felfelé hagyott RW úgy elfelejtette a tartamát mint a pinty… Igaz nem 2 napot volt az ablakba de nem olvasta el semmi… leformáztam azt megint jó lett :D  Nemtudom mi lesz a jövő de jó lenne végre valami  könyvhöz hasonló időtálló adathordozó még ha a fogyasztói társadalomra épülő világunk nem is kívánja így..

Remélem írtam pár okosat is :p
" Ficereg a D10-es" DIESEL forever :)

#1722 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 05. 19:57

THX!

#1723 Felhasználó inaktív   doriath 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 21:04

Idézet: toyotakacsa01 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 16:56

Meg talán az, hogy cd lemezeknél nem hallani olyan gyakran adatvesztésről. (1 hónapig élő princo dvd-k, stb)

1 hónapig :eek:  :eek: , nekem volt egy napig élő is, sőt mér a megírást követően mehetett a kukába...

Mostanában egyre több "szürke"  ridatába futuk bele, aminek a 30-35% kuka az írást követő 1 hónapon belül, talán az írók, ehhh...

Na ezért használok én ram lemezt az archiváláshoz...

D.
ASUS A8N-SLI Premium |AMD64 3200+ Venice ::3500+::| 2*Corsair CMX1024-3200C2::2.5-3-3-6::| Inno3d GF7800GT|250GB Samsung SataII, 160GB Seagate, 80GB Maxtor|Sweex Carry x - 410W Chieftech APFC| Zalman CNPS7700-Cu

#1724 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 21:16

Idézet: doriath - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 20:04

Na ezért használok én ram lemezt az archiváláshoz...

Tényleg ezzel mi a helyzet?

#1725 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 21:27

Idézet: doriath - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 22:04

Mostanában egyre több "szürke"  ridatába futuk bele, aminek a 30-35% kuka az írást követő 1 hónapon belül, talán az írók, ehhh...

Ne hozzd rám a frászt....

Milyen íród van?

Nec3520-al a minőségtesztek alapján én úgy vettem észre, hogy jó minőségű lemez.

#1726 Felhasználó inaktív   benjami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 21:41

Idézet: toyotakacsa01 - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 20:27

Ne hozzd rám a frászt....

Milyen íród van?

Nec3520-al a minőségtesztek alapján én úgy vettem észre, hogy jó minőségű lemez.

Az a baj a minőségtesztekkel hogy nem lát a jövőbe. Lehet akármilyen jó minőségű a lemez ma, ha az összeragasztásnál beszivárog a levegő, esetleg maga a ragasztóanyag eszi meg az adathordozófóliát, fél-egy év múlva nem lesz olvasható.
benjami

#1727 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 21:51

Idézet: benjami - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 22:41

Az a baj a minőségtesztekkel hogy nem lát a jövőbe.

Ez igaz.
Hurka lemezeknél előre jelezheti  a közelgő katasztrófát, csak azért szoktam néha ellenőrizgetni.

De azt nagyon remélem hogy nem NEC íróval készültek az 1 hónap alatt kipurcanó Ridata lemezek.
Most ugyanis arra álltam rá, mert a minőségtesztek nagyon bíztatóak voltak.

Szerkesztette: toyotakacsa01 2006. 02. 06. 22:14 -kor

#1728 Felhasználó inaktív   doriath 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 23:23

Most mondjam azt hogy a "szürkékből" most írok át kb 50-et, ezek 3hónaptól 1 évig terjednek... :reklamacio:

Mostmár csak a pearl plusszos Verbatimra írok, az legalább lemez...

Ridatát mostmár elvből nem veszek, mert annyiért van a fent említett lemez is, és valjuk be azért különbség az van...

Azt hogy milyen íróm  van... jelenleg egy 1nec 3540A és 0 LG 4163B a ramhoz és a fos lemezek lementéséhez, mert ez legalább a fab dvddcrypterrel leszedi...

D.
ASUS A8N-SLI Premium |AMD64 3200+ Venice ::3500+::| 2*Corsair CMX1024-3200C2::2.5-3-3-6::| Inno3d GF7800GT|250GB Samsung SataII, 160GB Seagate, 80GB Maxtor|Sweex Carry x - 410W Chieftech APFC| Zalman CNPS7700-Cu

#1729 Felhasználó inaktív   doriath 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 23:28

Idézet: benjami - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 20:41

Az a baj a minőségtesztekkel hogy nem lát a jövőbe. Lehet akármilyen jó minőségű a lemez ma, ha az összeragasztásnál beszivárog a levegő, esetleg maga a ragasztóanyag eszi meg az adathordozófóliát, fél-egy év múlva nem lesz olvasható.

:mad: Ezért hagyok fel a dvd írkálással, remélem a köv generáció megbízhatóbb lesz, hiszen ha egy blue-ray vagy hddvd szál el a rajta lévő anyaggal (valjuk be egy kicsit sok) akkor az nagyobb gáz lesz mint bármi eddig, hiszen kinek van kedve cirka 50 Gb adatok elveszteni, mert áteszi a ragasztó a dzsungka 2 dzsinczung 3 őserdőben készült lemezt.. pffffffffff.... :mad:  ésatöbbi gyártási fostalicska technológia...

D.

#1730 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 08:20

Idézet: djnor - Dátum: 2006. febr. 3., péntek - 10:09

...

...válasz-ügyileg várandósak vagyunk...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1731 Felhasználó inaktív   petike2014 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 10:26

Hello!
Tegnap este vettem észre, hogy amit az LG 4166B tip. DVD-írómmal megírt lemezeket (Az alapanyag MCC kódos 16x-es Verbatim!) a PIO-110 nem olvassa vissza rendesen. A PIO-val lefutattam egy Nero CD-DVD Speed tesztet (akartam csak...) és hibaüzenettel kidobott! Megpróbáltam a lemez scant lefuttatni és látom, hogy megáll a teszt és kb fél prec multán újra folytatja. Néztem oldalt a hibákat és miután újra folytatta jött 1 piros (rossz szektor) és 2 sárga (hibás szektor) ez az egész a 480. MB-nál van. Tovább folytatta a tesztet és talált még pár pirosat és több sárgát. A teszt végeztével átraktam az LG-be a lemezt és ott minden teszt tökéletes volt. Ma reggel eraktam az asztali dvd-be és nem játsza le. Most pedig beraktam a notiba levő Panasonic-ba és abban is tökéletes minden teszt! Kipróbáltam TDK-lemezre (TG03-as kód) és ugyn az minden beállítás, avval tökéletes minden. Ha a PIO-val írom meg a Verbatimot akkor minden OK! Kérdem én, hogy ez DVD-író hiba vagy az alapanyag a rossz?! Eddig 5 Verbatimból 3 ilyen (amit LG-vel írtam).

Szerkesztette: petike2014 2006. 02. 08. 10:30 -kor

#1732 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 02. 12. 23:15

A dvd-filmeknek mekkora a felbontása :think:
Ha Chuck Norris beleesik a vízbe, akkor ő nem lesz vizes, hanem a víz lesz Chuck Norris-os! :-D

#1733 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 23:17

Idézet: sKeLeToR - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 23:15

A dvd-filmeknek mekkora a felbontása :think:

720x576 ha PAL (ritkábban 704x576), illetve 720x480 ha NTSC, de ez nem egészen ide tartozik.

#1734 Felhasználó inaktív   sKeLeToR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 02. 13. 12:25

Idézet: PPeter - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 0:17

720x576 ha PAL (ritkábban 704x576), illetve 720x480 ha NTSC, de ez nem egészen ide tartozik.

:offtopic:
Köszi, akkor már értem, hogy miért néz ki olyan xarul hdtv-n :omg:
Mégegyszer köszi, témát lezártam :D

Szerk: Ja és mikor várhatóak a nagyobb felbontású dvdk?
:offtopic:

Szerkesztette: sKeLeToR 2006. 02. 13. 12:26 -kor

Ha Chuck Norris beleesik a vízbe, akkor ő nem lesz vizes, hanem a víz lesz Chuck Norris-os! :-D

#1735 Felhasználó inaktív   ragyoti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 20. 09:17

Hello!

Tegnap vettem pár Sony dvd-r 25-ös csomiban. Egy olyan jelzés láttam rajta, hogy 2.0. Ez valami javított típus? Ja és a tulajdonságai között ott volt, hogy hosszabb élettartammal rendelkezik, arciválásra alkalmas. Tudtok erről valamit?  :think: (Visszaolvastam kicsit, de nem találtam erről semmit, ha mégis bocsi)
Foxconn Tp-538; AMD X2 3800+; Noctua NH-U9F; Kingmax 2x1GB 800Mhz DDR2; Abit kn9-Ultra; iChiLL Innovision 7600 GT Zalman VF-900; FSP Bluestorm II 400W; Genius KB-16e Scroll; Genius SP-F120; WD 250 GB RE; NEC AD-7170S; ACER 1716BS

#1736 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 20. 09:44

A verziószám az írható DVD-R lemezek szabványára utal, például a 8x-os DVD-R lemez specifikációja a DVD-R General szabvány 2.0 verziójában lett rögzítve (annak is a 3-ik alváltozatában).

#1737 Felhasználó inaktív   ragyoti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 20. 10:20

Hello

Ez a verzióváltás jelent valami változás a tartósság szempontjából? :respect: (Ha ez kideríthető most még)
Vagy bármi mást az esetleges kompatibilitási porblémákon kívül? :think:
Üdv
Foxconn Tp-538; AMD X2 3800+; Noctua NH-U9F; Kingmax 2x1GB 800Mhz DDR2; Abit kn9-Ultra; iChiLL Innovision 7600 GT Zalman VF-900; FSP Bluestorm II 400W; Genius KB-16e Scroll; Genius SP-F120; WD 250 GB RE; NEC AD-7170S; ACER 1716BS

#1738 Felhasználó inaktív   ragyoti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 20. 10:21

Vagy ez eddig is volt, csak nem jelezték? :confused:

#1739 Felhasználó inaktív   dave85 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 24. 11:24

Sziasztok!

A problémám a következő:
Letöltöttem egy sorozat egyik évadjának DVD-it("DVD formátumban" persze). Ezeket külön-külön kiírtam egy NEC 3520A-val (eredeti firm), az egyiket egy 16x-os Verbatimra (Taiyo Yuden) 4x-esen, a másikat egy 16x-os TDK-ra 2x-esen, az előbbinél vibrál a felirat az asztali lejátszómon (Yamada DVX6700), a TDK esetében viszont nem.
Ha a gépen játszom le a lemezeket, egyik sem vibrál.
Eddig még nem volt ilyen problémám.

Az írási sebességel lehet a gond?

Aki tud, kérem segítsen!

Köszönettel,

Dave

#1740 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 27. 21:21

Azt hallottam, hogy, ha lassan íratok  akkor az mindig jobb, mintha max tempóval  :)
Én a 16x-t is 4x-égetem fel, és hibátlan. Ja Pionner 107-109-110 az íróim  :smoker:

Téma megosztása:

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.