Idézet: tk1 - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 14:25
Valamikor sok-sok éve én is amigás voltam. Ha szüleim nem dobták ki, akkor van egy Amiga 500-asom, 1 megára bővítve, tv modulátorral. Emlékeim szerint 1993-1994 körül még használtam, modem volt rákötve, és egy speckó kapcsolattal karakteres terminálként lógtam egy unixos gépen. Szóval még akkor lettem amigás, amikor még csúcs gép volt.
Nem akartam PC-t, nem tetszett a DOS és a Windows az Amiga multitaszkos, színes, hangos világa után... Aztán találtam egy Slackware Linux CD-t az egyik Chip Magazinban. Ekkor már egy éve dolgoztam, és vettem egy PC-t, P75-öt, és a PC+Linux átvette az Amiga helyét.
Időről időre előjön a késztetés, hogy elhozzam szüleimtől az Amigát, és újra beüzemeljem. De mindig arra jutok, hogy nem tudnám mire használni... Sajnos az alap 68000-es procis A500-ra nem lehet linuxot rakni az MMU hiánya miatt. Vinyóvezérlő készítésén gondolkodtam, de megintcsak oda jutottam, hogy nincs időm foglalkozni ezzel, és sok gyakorlati haszna sem lenne.
Igazából azért írtam, mert kíváncsi vagyok, aki most foglalkozik Amigával, az nosztalgiából teszi, tehát kb 30 éves ember, mint én? Gondolom igen, mert a "mai fiatalok" már PC-ken nőttek, már DOS-t sem láttak talán...
Hat, attol fugg, hogy ki szamit fiatalnak;)
En pl. majdnem 10 evvel fiatalabb vagyok nalad (sok (ex-)amigas szerint ha 5 evvel korabban szuletek akkora amigas lettem volna, mint egy ooodal szalonna ©, de igy pc/juniksz/nt digitalis go:mb (<-- repuloekezet (matyohimzes) akar lenni, csak nem tul egyertelmu) lettem), es leginkabb azert foglalkozok mindenfele nem-pc stuffal, hogy ne menjek a tomeg utan (szoval vegulis 'divatamigas' meg 'divatvax-os' meg ilyesmi vagyok).
Abban sajnos igazad van, hogy egy classic amiga (68k alapu) ma mar nem sok mindenre hasznalhato, bar vannak, akik probalkoznak:). Az utod amigaklon ppc-k meg rohadt dragak, es imho pont azok hianyoznak belole, amik anno az Amigat naggya tettek (custom chipek, messze-messze a kor szinvonala felett), ugyhogy ezzel az erovel akar pc-zni is lehetne, az meg olcsobb is...
Bar az is igaz, hogy a mai csucs pc-kbol is hianyzik a regi csucspc-k feelingje ('vazzeg, vettem egy dajmond monsztaharomdet, nezzed man mekkora zsirkaraj a fajnal rialiti!', most kb. ' vettem egy uj ati/nv/akarmilyen csodakartyat, felszereltem ra a gyari vizhutoblokkot, es ha a ket hettel ezelotti driver van fent a core fesz pedig magasabb 0.075V-tal, akkor 12MHz-cel (400+MHz-ek mellett ugye kurvara szamit az a kiseszamolomhanytized szazalek...), es igy haromdemarkban 200 ponttal tobbet nyom, mint a masik kartya, es kevesbe melegszik, mint a szomszed jozsika dzsiforsza' -- na es? ki nem szarja le?), nem is beszelve a nem x86 alapu gepek feelingjerol. Szoval reszemrol a mai szamitastechnikat egy szoval tudnam jellemezni:
erdektelenseg. Asszem a
Rajongas egy szamitogep alkatreszert topicban a tobbsegnek ez a velemenye. BTW ha lesz idod olvasd el a topicot, imho tetszeni fog.