HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1901 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 12. 09:51

Sziasztok! Mostanában nem jártam erre. Nem igazán volt időm amigázni, viszont a napokban sikerült szereznem egy szuper kis A1200-t. Még mielőtt csinosítgatni kezdeném lenne néhány alapvető kérdésem.
A géphez kaptam egy Quantum HDD-t is. Tele van adatokkal és mivel a Quantumokkal kapcs nagyon rossz tapasztalataim vannak, a gép birtokbavételét szeretném egy új CF kártáyval vagy HDD élesztéssel kezdeni. A régiről pedig átmenteni rá mindent. Megmaradna biztonsági tartaláknak.
A kérdéseim:
- A manapság is kapható új HDD-k is alkalmasak az amigához? (nem SATA-ra gondolok)
- Mekkora particiókat kezel maximálisan az Amiga?
- Az amigán belül a csatlakozó 2,5 vagy 3,5 méretű?
- Ha sikerül szerezni egy megfelelő HDD-t akkor hogy kell nekikezdeni? Mivel kell formázni, particionálni, rendszert tenni rá stb?
- A jelenlegi IDE kábelen van még egy rácsatlakozási lehetőség. Ha erre teszek egy CD vagy DVD meghajtót kezeli az amiga azt is?
Tudom, hogy nagyon kezdő kérdések, de itt mindig segítőkész emberek vannak.  :respect:

Szerkesztette: sirszor 2008. 09. 12. 09:55 -kor

#1902 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 12. 11:17

1. Jó kérdés, de feleslegesnek tartok mondjuk egy 1 Terás HDD-t egy AMIGA 1200-asba. ;) 128 GB-ig biztosan kezel HDD-t (a maiak közül), mert már használtam úgy.
2. Ez elsősorban a filerendszertől, és a HDD-t vezérlő programtól (pl. IDEFIX, vagy a gyári scsi.device) függ, emiatt érdemes a system partíciót egy kis partíción elhelyezni, a HDD elején, mondjuk egy 2 GB-oson, és miután betöltődött a nagyobb HDD-ket kezelő program, már elérhető lesz a többi rész is. Ezt a betöltődést mondjuk egybe lehet kötni a kickstart lecserélésvel (ha olyan a gépben lévő processzorkártya, hogy ezt software-sen lehetővé teszi). Ehhez persze megfelelő filerendszer is dukál, én az SFS-t ajánlom (SmartFileSystem), kicsit olvass vissza a topicban, úgy emlékszem, értekeztünk erről nem olyan régen.
3. 2.5"-ös, de függőlegesen áll, tehát kell egy mama-mama kábel hozzá, ha 2.5"-ös HDD akarsz használni.
4. HDToolBox, betöltöd az SFS-t a HDD RDB-be (Rigid Disk Block, olyasmi, mint az MBR, csak jobb :) ), valami Filesystem gombbal a főmenüben, most nincs előttem a kép, aztán létrehozod a partíciót (mondom, rendszernek 2 GB-ost ajánlok, a nagy HDD-khez, és a nagy partíciók kezeléséhez szükséges patch-ek elindítása miatt), beállítod, hogy bootolható legyen, és rámásolsz mindent a régiről, simán el fog indulni (a régit persze húzd le a gépről, vagy nevezd át a partíció device nevét, hátha valahol van rá hivatkozás a rendszerben).
5. Kezeli, pl. az általam említett IDEFIX (persze mountlist, miegymást be kell állítani rendesen), amit amúgy is nagyon ajánlok, mert a sima, rendszerbeli HDD kezelésen is gyorsít. De használhatsz más CD-kezelő programot is, pl. ASIM.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1903 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 12. 13:54

Idézet: brd - Dátum: 2008. szept. 12., péntek - 11:17

1. Jó kérdés, de feleslegesnek tartok mondjuk egy 1 Terás HDD-t egy AMIGA 1200-asba. ;) 128 GB-ig biztosan kezel HDD-t (a maiak közül), mert már használtam úgy.
2. Ez elsősorban a filerendszertől, és a HDD-t vezérlő programtól (pl. IDEFIX, vagy a gyári scsi.device) függ, emiatt érdemes a system partíciót egy kis partíción elhelyezni, a HDD elején, mondjuk egy 2 GB-oson, és miután betöltődött a nagyobb HDD-ket kezelő program, már elérhető lesz a többi rész is. Ezt a betöltődést mondjuk egybe lehet kötni a kickstart lecserélésvel (ha olyan a gépben lévő processzorkártya, hogy ezt software-sen lehetővé teszi). Ehhez persze megfelelő filerendszer is dukál, én az SFS-t ajánlom (SmartFileSystem), kicsit olvass vissza a topicban, úgy emlékszem, értekeztünk erről nem olyan régen.
3. 2.5"-ös, de függőlegesen áll, tehát kell egy mama-mama kábel hozzá, ha 2.5"-ös HDD akarsz használni.
4. HDToolBox, betöltöd az SFS-t a HDD RDB-be (Rigid Disk Block, olyasmi, mint az MBR, csak jobb :) ), valami Filesystem gombbal a főmenüben, most nincs előttem a kép, aztán létrehozod a partíciót (mondom, rendszernek 2 GB-ost ajánlok, a nagy HDD-khez, és a nagy partíciók kezeléséhez szükséges patch-ek elindítása miatt), beállítod, hogy bootolható legyen, és rámásolsz mindent a régiről, simán el fog indulni (a régit persze húzd le a gépről, vagy nevezd át a partíció device nevét, hátha valahol van rá hivatkozás a rendszerben).
5. Kezeli, pl. az általam említett IDEFIX (persze mountlist, miegymást be kell állítani rendesen), amit amúgy is nagyon ajánlok, mert a sima, rendszerbeli HDD kezelésen is gyorsít. De használhatsz más CD-kezelő programot is, pl. ASIM.

Köszönöm a kimerítő választ. Megpróbálom összehozni a dolgot. Ha elakadok lehet, hogy még jelentkezek...  ;)
Már csak azt kell eldöntenem CF vagy HDD. A CF lehet, hogy tartósabb, olcsóbb és mobilabb is, persze sokkal kisebb. Körülnézek.
2,5-os kábelt lehet kapni a mai számtech boltokban?
Azon gondolkodom, hogy a gépbe teszek egy fix cf-et, a pcmci portra meg egy cf olvasóval oldanám meg az adatátitel problémát a megbízhatatlan floppy helyett. Te hogy oldottad meg?

#1904 Felhasználó inaktív   szalai56 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 12. 22:04

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 12., péntek - 14:54

Köszönöm a kimerítő választ. Megpróbálom összehozni a dolgot. Ha elakadok lehet, hogy még jelentkezek...  ;)
Már csak azt kell eldöntenem CF vagy HDD. A CF lehet, hogy tartósabb, olcsóbb és mobilabb is, persze sokkal kisebb. Körülnézek.
Azon gondolkodom, hogy a gépbe teszek egy fix cf-et, a pcmci portra meg egy cf olvasóval oldanám meg az adatátitel problémát a megbízhatatlan floppy helyett. Te hogy oldottad meg?

Az adatátvitel legegyszerübb módja egy pcmcia hálókártya beszerzése, így mindent át tudsz tolni hálózaton. (és netezni is tudsz :up:  az 1200-vel.)

#1905 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 12. 22:38

Az a baj a CF-es megoldással, hogy drágább, és viszonylag kicsi. Persze ha ezek nem jelentenek gondot, akkor egyértelműen jobb megoldás. Bent maradhat a gépben, (jó eséllyel) gyorsabb, csendesebb...
2.5"-os kábelt lehet kapni, de előbb szerintem nézz bele a gépbe, hogy hogyan fog elférni a cucc (márha bele akarod tenni a házba a HDD-t is).
Nekem PCMCIA hálókártyám van, szerintem is ez a legegyszerűbb megoldás adatátvitelre; ma már szinte minden, adattárolásra is használható, bonyolultabb készülék kezel TCP/IP-t. :D Nézegesd át az amineten található cnet.device doksiját, leírják benne a támogatott típusokat.

Ja, kifelejtettem még az előbbi válaszból: ha másik eszközre akarod átköltöztetni a rendszert, akkor a legjobb, ha a devicename (pl. HD0), és a partíció neve is ugyanaz lesz, mint a régi HDD-n, mert elképzelhető, hogy mindkettő fajta hivatkozás létezik a mostani rendszeredben (pl. a DirOpus5 bizonyos dolgokban a devicename alapján hivatkozik).

Szerkesztette: brd 2008. 09. 12. 22:43 -kor

#1906 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 16. 10:41

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 12., péntek - 14:54

Nah. Tisztázzunk egy pár dolgot.

A HDD kezelesben a 3.1-es kickstartig a határ 2 GB. Innentől elkezdi felülírni a már feltolt adatokat a rendszer.
1 GB-ot teljesen folosleges rendszerparticiokent hasznalni. Meg az OS4-nek sem kell tobb 50 GB-nal, es ebben benne vannak a hatterkepek is, ergo ha tul akarod biztositani magad, adj neki 100 MB-ot, esetleg 150-et. Ami inkabb szamit, h. szabad fastram-tol fuggoen a buffert min 400-ra allitsd, a gyari (asszem 80-as ertek helyett. Barmilyen filerendszered is lesz, latvanyosan gyorsul a HDD hasznalata, pld a bootido.
Hogyan kezdj hozzá? Attol fugg, hogy mi a config. Alap 1200 eseten a gyari install lemezekhez van install disk is, rajta a HDToolbox. Azzal kell inditanod. Ha mind a 6 lemez felkerult, johet a CFkartya felelesztese. Ehhez van egy jo kis "lemez"-em, amire minden elvileg ossze van pakolva. (Azert elvileg, mert csak letoltottem a CF-et taglalo masik forum egyik tagjatol.) Amugy vmi 3-4 file, ami kell.
A CF elvileg (ha nem microdrive) nem birja a tul intenziv irast-olvasast.
HDD meret: fuggoen a gep kihasznaltsagatol es a kesobbi bovitesektol a HDD optimalis merete vhol 4 es 60 GB kozott van. Ha van turbokartyad es akarsz empéhármat hallgatni, akkor nagyobb, ha csak a regebbi jatekok/demok kellenek akkor a kisebb. IMHO. A komplett WHD csomag vmi 5-6 GB kibontva, plusz a regi jo "nativ" anyagok, igenytol fuggoen.
Amugy ha a floppy nem kell, szereld ki es tegyel a helyere 3.5-os HDD-t, a 2.5-os csatira egy 4IDE adaptert, akkor lesz IDE portod a CF-nek is hazon belul, es marad HDD-d is. Sot, akar egy laptopCD-t is be tudsz szerelni, az mar csak kezugyesseg kerdese. A PCMCIA protba meg tehetsz multiformat kartyaolvasot es/vagy halokartyat. Egyebirant ma lattam egy moddolt A1K2-t, amibe oraport-os USB-t tettek, a 2 USB meg ki volt vezetve a gep jobb oldalan, ahol az A600 eger/joy csatija van...
A lehetosegek korlatlanok.
2.5-os szalagkabelt talalsz az Amiga apron, es az Ebay-en mindenkepp, de sztem a felkeszultebb uzletek is tartanak esetleg 1-2 darabot. Talan mogyoro.hu...?
Jah, kulfoldon bar probalgatjak az IDE>SATA adaptert Amigahoz. Sztem mukodhet is...

Udv,

Reynolds
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1907 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 16. 10:42

Idézet: brd - Dátum: 2008. szept. 12., péntek - 23:38

Az a baj a CF-es megoldással, hogy drágább, és viszonylag kicsi. Persze ha ezek nem jelentenek gondot, akkor egyértelműen jobb megoldás. Bent maradhat a gépben, (jó eséllyel) gyorsabb, csendesebb...
2.5"-os kábelt lehet kapni, de előbb szerintem nézz bele a gépbe, hogy hogyan fog elférni a cucc (márha bele akarod tenni a házba a HDD-t is).
Nekem PCMCIA hálókártyám van, szerintem is ez a legegyszerűbb megoldás adatátvitelre; ma már szinte minden, adattárolásra is használható, bonyolultabb készülék kezel TCP/IP-t. :D Nézegesd át az amineten található cnet.device doksiját, leírják benne a támogatott típusokat.

Ja, kifelejtettem még az előbbi válaszból: ha másik eszközre akarod átköltöztetni a rendszert, akkor a legjobb, ha a devicename (pl. HD0), és a partíció neve is ugyanaz lesz, mint a régi HDD-n, mert elképzelhető, hogy mindkettő fajta hivatkozás létezik a mostani rendszeredben (pl. a DirOpus5 bizonyos dolgokban a devicename alapján hivatkozik).

A devicename problema egy + sort jelent a Startup-sequence elejen, mint alternativ megoldas.

Udv,

Reynolds
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1908 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 16. 10:46

Majdelfelejtettem. A CD-DVD musor is all, de DVD-t eddig csak OS4 alatt irtam. Nem neztem utana, van-e mukodo DVD-iro progi 3.x ala...
A sebessegrol kar elmelkedni, mukodik. (Pont.) :)

Reynolds
Reynolds/TBS

#1909 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 17. 20:31

Köszi az infókat. Berendeltem a neten egy-két cf-es cuccot. Méret és hordozhatóság ill megbízhatóság miatt e mellett döntöttem. Amint megérkeznek belevágok a rendszer csiszolásba. Addig nem is piszkálom a jó öreg 1200-t. Úgy vigyázok rá mint egy kincsre...  :)
Azt szeretném, hogy 2 vagy 3 partición külön külön rendszer legyen. Egyiken a szokásos gyári 3.0, a másikra az AmigaSYS-t néztem ki. De később ha sikerül szereznem egy OS4-et az is érdekelne. Meg lehet csinálni, hogy egyszer az egyik particióval máskor meg egy másik particióval bootoljon be a rendszer?
Blizzard1230IV+CF kombót elbírja a gyári könnyített táp? Inkább készítsek PC-s tápból egy masszívat?

#1910 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 18. 06:20

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 17., szerda - 21:31

Köszi az infókat. Berendeltem a neten egy-két cf-es cuccot. Méret és hordozhatóság ill megbízhatóság miatt e mellett döntöttem. Amint megérkeznek belevágok a rendszer csiszolásba. Addig nem is piszkálom a jó öreg 1200-t. Úgy vigyázok rá mint egy kincsre...  :)
Azt szeretném, hogy 2 vagy 3 partición külön külön rendszer legyen. Egyiken a szokásos gyári 3.0, a másikra az AmigaSYS-t néztem ki. De később ha sikerül szereznem egy OS4-et az is érdekelne. Meg lehet csinálni, hogy egyszer az egyik particióval máskor meg egy másik particióval bootoljon be a rendszer?
Blizzard1230IV+CF kombót elbírja a gyári könnyített táp? Inkább készítsek PC-s tápból egy masszívat?

Khm. Sikerulhet beszerezned OS4-et, ugyanis az ACube SRL árulja, de egy Blizzard 030-assal annyit fogsz tudni elérni, h. lathatod a fajlokat a vinyodon, mikor elinditod a gepet 3.x alatt. OS4-et csak PPC-n tudsz uzemeltetni. Amugy Most jott a hir h. SAM440 + OS4.1 mar vasarolhato...
Lehet X az N-ediken particiod, es valaszthato h. melyikrol induljon. Ez a szokasos Early Startup menuben elerheto funkcio, egyebkent erdemes a gyakrabban hasznalt rendszerparticiot magasabb prioritasura allitani HDToolboxban es akkor csak nehanapjan kell menuben valogatni.
Nemtom mekkora aramfelvetele lehet a cuccnak, elvileg utana lehet nezni a szamoknak. a tap esete egyszeru, arra ra van irva. Azt tudom, h. a nem gyari kkonnyitett (kistegla) helyett hasznalt klasszikus meretu de kapcsolouzemu tap a PPC-s, laptopHD-s configomra meg a powerledet se villantja meg.
Ha vasmagos nehez tapot hasznalsz, az valszeg vinni fog mindent. (Amiga nem kotsz ra meg egy CD-t, meg BVisiont, meg franctudjammit :)

Udv,

Reynolds
Reynolds/TBS

#1911 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 23. 10:40

Tegnap megérkeztek a szükséges CF cuccok az A1200-esemhez. Hát igen csak megdolgoztatott. Éjjel 1-kor felfüggesztettem az amigázásom. Sok tapasztalatot szereztem, de a HDD mentés még nem zárult teljes sikerrel...  ;)
Sikerül particionálni ill formázni is a CF meghatót. Szépen látja is az Opus filekezelő az új meghajtókat. Viszont szerintem a régi HDD már most tele lehet hibákkal mert amikor a formázás után megpróbáltam a teljes system részt átmásolni kb 80%-nál elkezdett crc hibákat ill olvasás hibákat és hasonlókat találni majd Guru hibával újraindult. Szóval marad a tiszta rendszer készítés. Sajna a 3.0-s gyári WB lemezeim között nincs INSTALL feliratú. A másolt floppym meg persze szintén hibás  :smoker:
Letöltöttem egy előkészített WB-t. Ma este megpróbálom azzal feléleszteni a gépet a CF-ről. Megpróbálom az emulátor segítségével telepíteni a sima WB3.0-t ill. az AmigaSYS-t. Hát PC-hez szokott fejemnek igen nehéznek tűnik ez az amúgy nem is nehéz feladat.  :)

#1912 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 26. 08:26

Tegnap este a WinUAE segítségével elkészült a 3.0 és az AmigaSys4 telepítése is. Bár az Amigában még nem teszteltem élesben egy két kérdésem felmerült.
- Hogy lehet a floppyn lévő játékokat úgy falrakni a HDD-re, hogy utána az elinduljon? Csak simán bemásolom egy mappába? Ha több lemezes?
- Ha 2 particióm van két rendszerrel akkor mindkét partició nevének Systemnek kell lenni?
- WinUAE segítségével ti hogy szoktatok pc-n letöltött amiga adatokat átrakni az amiga formázott meghajtóra? (pl CF-re kártyaolvasó használatával) Az LHA vagy ADF fájlokat benyithatom mint meghajtó és felmásolom a fájlokat?
- Illetve egy buta kérdés, de még a kézikönyvben sem utalnak rá. Jólnevelt win felhasználóként mielőtt kikapcsolnám a gépet kilépnék a wb-ből. de mindig kiírja, hogy 1 program még fut és nem lehet kilépni. Ki kell lépni a wb-ből vagy amigasys-ből kikapcsolás előtt? Ha jól gondolom nem. Illetve hogy a fenébe lehet megnézni a futó programokat, hogy mik azok. Sehol sem találom. :think:

Szerkesztette: sirszor 2008. 09. 26. 08:26 -kor

#1913 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 26. 11:19

1. WHDLoad, JST, meg van valami harmadik, ami most nem ugrik be. Ezek többnyire csak a játék eredeti lemezeivel működnek (ez akkor lehet baj, ha pl. a trainer miatt meg lett változtatva a játék lemeze, de kerülőmegoldással általában akkor is működni szokott). Úgy képzeld el őket, mint egy emulátor. Elindul ez a program WB alól, "emulálja" a program számára szükséges környezetet, majd elindítja a programot, amiből aztán bármikor vissza lehet lépni a WB-be, megadható billentyűzetkombinációra. Ezekre a megoldásokra egyébként főleg olyan játékoknál van szükség, amelyek saját töltőrutint használnak, nem az OS-ét, és ezeknél nagyrészt nem is biztosítottak annak idején HDD-re installálási lehetőséget. Egyes játékoknál, a játéknak van valamelyik floppyján HDD installer. Ám, figyelj oda, mert egy részüknél ez sajnos nem azt jelenti, hogy ki is lehet majd lépni a játékból, ha HDD-ről indítod; ugyanúgy reset kell utána, ha mást akarsz csinálni a gépen (persze a WHDLoad, JST stb-re ez nem vonatkozik, ott ki lehet lépni a megadott bill.kombinációval). :( A másik gyakori hátrány ilyen játékoknál, hogy a WB (ill. tulajdonképpen az egész OS) működését felfüggeszti a futása idejére.
2. AMIGÁ-n a rendszer számára nincs jelentősége sem a partíció device nevének, sem a partíció elnevezésének. Az a partíció, amiről bootol, kap egy SYS: Assign-t, a rajta lévő C könyvtár egy C: Assign-t stb., ezek alapján működik a rendszer. Persze az, hogy később, valami program, vagy az átírt startup-sequence pl. hová, milyen névre/néven hivatkozik (pl. Assign-nal), egyéni szocprobléma. :D
3. Hálózaton. ;) De külső programmal kezel FAT32-vel bíró HDD-t is (ill. azóta talán már NTFS-t is tud olvasni, nem néztem). Neked viszont van ugye CF-kártyád, azt a WinUAE tudja látni (kártyaolvasóval nyilván) a PC-n, AMIGÁ-s HDD-ként (mivel arra van formázva). Megoldás lehet még CD-re írni az adatokat, és AMIGÁ-n beolvasni. Az LHA az egy tömörített file, mint pl. a ZIP. Az ADF meg tulajdonképpen egy bináris floppy image, egy floppy teljes tartalma benne van (de PC-n ezt nem tudod floppy-ra írni, mert a floppyvezérlő, és maga a meghajtó másképpen működik, és nem is képes olyan módon működni, mint az AMIGA-s floppy meghajtó, vagyis olyan módon kezelni a floppy-t; az AMIGA viszont segédprogrammal tudja kezelni a PC-n formázott floppy-t).
4. Az AMIGA szerencsére nem tárolja a fél memóriát a HDD-n, ill. a HDD adatainak kezeléséhez sem kell félgigás cache-t elkülöníteni, ezért, ha 5 mp-e nem dolgozik a HDD, nyugodtan ki lehet kapcsolni a gépet bármikor (pláne, ha SFS-t használsz ;) ). Egyébként a WB-ből kilépés itt nem ugyanazt csinálja, mint a Win leállítása, nem küld az összes programnak kill jelet, még azoknak sem, amit a WB-ből indítottál. A WB itt csak tulajdonképpen egy ikonozó keretprogram.
A futó folyamatokat többféle programmal meg tudod nézni, pl. azokat, amelyek bejegyzik magukat commodityként, egy Exchange nevű programmal tudod megnézni (az OS része), gyárilag asszem' valahol a Tools folderben találod. Persze van taskmanager-szerűség is, most a simák közül egy sem jut eszembe, mert én egy Executive nevű "ütemező-lecserélő" program részeit használom már régóta ilyesmire (amelynek a telepítését nem ajánlom neked egyelőre, mert mélyebben tudni kell a rendszer működéséről, ha problémamentesen akarod használni ;) ).

#1914 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 26. 12:42

Idézet: brd - Dátum: 2008. szept. 26., péntek - 11:19

1. WHDLoad, JST, meg van valami harmadik, ami most nem ugrik be. Ezek többnyire csak a játék eredeti lemezeivel működnek (ez akkor lehet baj, ha pl. a trainer miatt meg lett változtatva a játék lemeze, de kerülőmegoldással általában akkor is működni szokott). Úgy képzeld el őket, mint egy emulátor. Elindul ez a program WB alól, "emulálja" a program számára szükséges környezetet, majd elindítja a programot, amiből aztán bármikor vissza lehet lépni a WB-be, megadható billentyűzetkombinációra. Ezekre a megoldásokra egyébként főleg olyan játékoknál van szükség, amelyek saját töltőrutint használnak, nem az OS-ét, és ezeknél nagyrészt nem is biztosítottak annak idején HDD-re installálási lehetőséget. Egyes játékoknál, a játéknak van valamelyik floppyján HDD installer. Ám, figyelj oda, mert egy részüknél ez sajnos nem azt jelenti, hogy ki is lehet majd lépni a játékból, ha HDD-ről indítod; ugyanúgy reset kell utána, ha mást akarsz csinálni a gépen (persze a WHDLoad, JST stb-re ez nem vonatkozik, ott ki lehet lépni a megadott bill.kombinációval). :( A másik gyakori hátrány ilyen játékoknál, hogy a WB (ill. tulajdonképpen az egész OS) működését felfüggeszti a futása idejére.
2. AMIGÁ-n a rendszer számára nincs jelentősége sem a partíció device nevének, sem a partíció elnevezésének. Az a partíció, amiről bootol, kap egy SYS: Assign-t, a rajta lévő C könyvtár egy C: Assign-t stb., ezek alapján működik a rendszer. Persze az, hogy később, valami program, vagy az átírt startup-sequence pl. hová, milyen névre/néven hivatkozik (pl. Assign-nal), egyéni szocprobléma. :D
3. Hálózaton. ;) De külső programmal kezel FAT32-vel bíró HDD-t is (ill. azóta talán már NTFS-t is tud olvasni, nem néztem). Neked viszont van ugye CF-kártyád, azt a WinUAE tudja látni (kártyaolvasóval nyilván) a PC-n, AMIGÁ-s HDD-ként (mivel arra van formázva). Megoldás lehet még CD-re írni az adatokat, és AMIGÁ-n beolvasni. Az LHA az egy tömörített file, mint pl. a ZIP. Az ADF meg tulajdonképpen egy bináris floppy image, egy floppy teljes tartalma benne van (de PC-n ezt nem tudod floppy-ra írni, mert a floppyvezérlő, és maga a meghajtó másképpen működik, és nem is képes olyan módon működni, mint az AMIGA-s floppy meghajtó, vagyis olyan módon kezelni a floppy-t; az AMIGA viszont segédprogrammal tudja kezelni a PC-n formázott floppy-t).
4. Az AMIGA szerencsére nem tárolja a fél memóriát a HDD-n, ill. a HDD adatainak kezeléséhez sem kell félgigás cache-t elkülöníteni, ezért, ha 5 mp-e nem dolgozik a HDD, nyugodtan ki lehet kapcsolni a gépet bármikor (pláne, ha SFS-t használsz ;) ). Egyébként a WB-ből kilépés itt nem ugyanazt csinálja, mint a Win leállítása, nem küld az összes programnak kill jelet, még azoknak sem, amit a WB-ből indítottál. A WB itt csak tulajdonképpen egy ikonozó keretprogram.
A futó folyamatokat többféle programmal meg tudod nézni, pl. azokat, amelyek bejegyzik magukat commodityként, egy Exchange nevű programmal tudod megnézni (az OS része), gyárilag asszem' valahol a Tools folderben találod. Persze van taskmanager-szerűség is, most a simák közül egy sem jut eszembe, mert én egy Executive nevű "ütemező-lecserélő" program részeit használom már régóta ilyesmire (amelynek a telepítését nem ajánlom neked egyelőre, mert mélyebben tudni kell a rendszer működéséről, ha problémamentesen akarod használni ;) ).

Szia! Köszi a választ. Most már legalább tudom mi az a WHDLoad.  ;)  Láttam, hogy többször is szóba került, de nem igazán tudtam hova tenni. Kipróbálom. Bár nekem speciel egy eredeti floppym sincs. Lehet, hogy lesznek még újabb kérdéseim...  :respect:

#1915 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 26. 16:54

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 26., péntek - 13:42

Szia! Köszi a választ. Most már legalább tudom mi az a WHDLoad.  ;)  Láttam, hogy többször is szóba került, de nem igazán tudtam hova tenni. Kipróbálom. Bár nekem speciel egy eredeti floppym sincs. Lehet, hogy lesznek még újabb kérdéseim...  :respect:

Hmm... Egy régi jó barátom is folyton fennakadt annakidején, h. ha elindit egy jatekot, az miert nem rendszerbarat modon megy. sosem fogom megerteni, h. ha valaki jatszik, esetleg demot nez, mi a fenet akar meg a geptol. Nem kotozkodni akarok, csak telleg. Egy ilyen progi kosson le engem, dobjon be minden letezo eroforrast h. latvanyo legyen es kesz. Nem szandekozom MP3-at tomoriteni, CD-t irni, szovegszerkeszteni, mikor epp elindul a Slamtilt v. a Superfrog... Az mas kerdes, h. kulturaltan ki tud-e lepni a program es visszaadni a rendszert, vagy sem, ez a legtob esetben sajnos, ha nem WHD-s a cucc, nem mukodik megfeleloen.
Reynolds/TBS

#1916 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 26. 18:05

Mondok néhány végtelenül egyszerű példát: töltesz le valamit. Vagy bent vagy IRC-n. Vagy be vagy jelentkezve valahová hálózaton. Vagy, igen, tömörítesz valamit a háttérben (tényleg a háttérben, mert ha jól állítod be a tömörítés prioritását, észrevétlen marad. A SuperFrog meg tipikusan nem az a játék, ami egy mai AMIGA-t túlságosan leterhelne. ;) Tudom, custom chip-ek, de akkor is, a CPU ott hever nagyrészt parlagon a futtatása közben.
Engem egyébként is értetlenséggel tölt el, hogy miért pont az AMIGA csodálatos multitaskját nem használták ki annak idején ilyesmire, mert itt aztán tényleg multitask van, nem mint pl. a szar win-en, ahol még kétprocesszoros rendszeren is le lehet térdeltetni a gépet egy egyszálas alkalmazással, meg ott ugye hiába a GHz-ek, Gbyte-ok, akadozik szinte minden játék...

#1917 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 27. 20:00

Kezdek besokalni az új gépemből. Nem tudom mi, de valami nagyon szivat.
Particionáltam, formáztam rendesen a cf kártyámat. WinUAE segítségével feltelepítettem az egyik particiora a sima 3.0-t a másikra az AmigaSys-t. Az emulátoron tökéletesen is megy. Amikor először átraktam a kész kártyát az amigába, tökéletesen elindult a 3.0. Majd kiléptem a rendszerből és a bootolásnál kiválasztottam az AmigaSys particióját. Ez is elindult, de itt már valamilyen checksum errort vélt felfedezni a lemezen, de a rendszer ezután szépen felállt. Viszont ez után újraindítva a rendszert a gép nem is volt hajlandó dos rendszernek látni a meghajtót. Elsőre azt gondoltam biztos bekevert a régi hdd. Újra formáztam a cf-et, újratelepítettem mindkét rendszert. Átraktam az amigába és a 3.0-t már nem is látta. Az AmigaSys először szintén checksum hibával de felállt, majd újraindítás után mintha nem is létezne.  :think:  :mad:
Átrakva a pc-be, az emulátor is ugyanazt látja mint az amiga. Semmit. Nem dos lemez.
Ilyenkor mi van? Mit rontok el? Most a Cf adapter vagy a cf  kártya hibás? Az amiga gondolom jó mert a régi hdd működik. Még lehet, hogy kipróbálom, hogy csak az egyik rendszert telepítem fel. Nem-e az új 4-es AmigaSys bugos.  :smoker:

#1918 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 27. 20:25

Tovább teszteltem. A működő hdd segítségével újra particionáltam és formáztam. Újraindítás után a szűz formázott particiók is checksum errorossá válnak. Most akkor a kártya vagy az adapter hibás?  :confused:

#1919 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 29. 11:16

Tovább szűkítettem a kört. A kártya biztos, jó mert amíg csak a pc-n emulátorral használom, tökéletes marad. Már csak az adapter maradt. Illetve olvastam valahol, hogy Kick 37.300 kell a cf használatához. Előfordulhat, hogy nekem esetleg ez alatti van és tényleg a gép nem jól kezeli a cf-et? Bár ha a HDD-t kezeli ezt is kellene, nem?  :think:

#1920 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 29. 11:50

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 29., hétfő - 12:16

Tovább szűkítettem a kört. A kártya biztos, jó mert amíg csak a pc-n emulátorral használom, tökéletes marad. Már csak az adapter maradt. Illetve olvastam valahol, hogy Kick 37.300 kell a cf használatához. Előfordulhat, hogy nekem esetleg ez alatti van és tényleg a gép nem jól kezeli a cf-et? Bár ha a HDD-t kezeli ezt is kellene, nem?  :think:

A v37.300 a 2.05-os kickstartot jelenti.
Ennek korabbi valtozata volt a 37.175, amiben az alaplapi IDE buszt nem kezelte / ismerte fel a gép.
Ezek a verziok amiga 500+-ban, Amiga 600-ban es Amiga 3000(T)-ben voltak elérhetőek.
Az A1200-ket mar nem szereltek ilyen ROM-okkal.
Reynolds/TBS

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.