Bizonyos körülmények hatására mégsem távoztam. Válaszolok, bár nem kellene olyan személyekkel kommunikálnom, akik eleve lekezelnek, anélkül, hogy úgy igazán értenék, miről van szó, stb.
Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2004. jún. 3., csütörtök - 17:55
Ki fog derulni, hogy az u.n. bloatware WindowsXP egy szaros 1800+ AthlonXP-n (amit mar nem is arulnak joideje) szarra alazza ezt a PPC-t. Ez lesz a komoly csalodas......
Itt mire gondolsz? A 3D teljesítményre? Az nem lesz csalódás, mert senki sem vár csodákat. Senki sem akar itt Doom3-akat futtatni. A Pegasos nem egy gamer gép.
Vagy a raw CPU teljesítményre? Ez már kicsit más dolog, mert tudtommal a PPC G4 IPC-je az AthlonXP-nél is jobb (de lehet, hogy ezt rosszul tudom). És úgy hallottam, az AltiVec azonos órajelen jóval nagyobb teljesítményű, mint az SSE, vagy a 3DNow!.
Idézet
Te abban a hitben elsz, hogy az 1-es fokozatbol idovel el lehet jutni az 5-osbe a DRI-vel is (egy kis optimalizalas, orosz hacker, miegymas).
Ha nem haragszol, talán saját magam jobban tudom, milyen hitben élek. (Ha legalább elolvasnád a neked írt válaszaimat, talán valami sejtésed valóban lenne róla, mármint hogy "milyen hitben élek").
Már 25x leírtam, hogy senki sem full funkcionalítású, 100%-os teljesítményt vár.
De azért addig, amíg nincsenek pontos adatok, ne vegyél mérget az 5%-os teljesítményre sem, mert az a feltételezés a javából.
Idézet
En mar evek ota numerikus rutinok fejlesztesevel foglalkozok. Olyan programokat irtam-irok, amik linearis egyenletrendszereket oldanak meg (zero grafika, nincs 3D magia). Egy 500000 (a matrix boven tobbet foglal mint 2Gb) ismeretlenes egyenletrendszer megoldasa orak kerdese egy Pentium 4-es processzoron. Es rohogni fogsz rajta, de a Windows es a Linux runtime kozott maximum 5%-nyi kulonbseget mertem. Ez betudhato a speci vadiuj Linuxos Intel Fortran forditonak, mert Windowson a regen megszunt Compaq Fortran-t hasznalom. Szoval meg az is lehet, hogy azonos forditoprogram eseten ennyi kulonbseg sem lenne. Akkor most mi is a bloatware?
Ez most egy kérdés akar lenni? Azt szeretnéd, hogy leírjam, mit is értünk bloatware-en (amikor pl. a Windows-ról van szó)?
Hát kérlek,
nem valami olyasmit, ami mondjuk alapból felezi raw CPU powert. Ezen az OS összteljesítményt, hatékonyságát, responsiveness-jét, a programok ezzel összefüggő könnyedségét/nehézkességét, és más ilyesmit értünk. Az OS-en belüli lassú kommunikációt, rossz hatékonységot, stb. nem tudja teljesen ellensúlyozni egyszerűen csak egy gyorsabb proci.
Szóval nem egy-egy ilyen "raw függvény" futási sebességén kell lemérni egy rendszer összteljesítményét... Mint írod is, ebben alig van különbség Win-en és Linux-on való futtatáskor.
Hanem olyan programokkal, amik nagyban igénybe veszik az OS funkcióit, és/vagy kihasználják az architektúra jellegzetességeit, stb. Ilyenkor már szépen kijön, melyik OS hatékonyabb, stb. (Mennyi idő alatt töltődik be, és indul el egy program, mennyi idő alatt tevődik ki egy komplex GUI-s ablak, mennyit lassít a swappelés, sok program esetén mennyire lassul le a rendszer, és lehet még folytatni a sort.)
Erről nem nagyon van benchmark, de érezni szépen lehet a használat során. Ez is egy olyan dolog, amihez ha hozzá van szokva az ember, nem akar lemondani róla. Aki meg nem ismeri, az... meg ne szóljon bele.
De hogy mondjak egy tényszerűbb példát: Windows-on, ha sima prioritáson megy egy program, az nem tud valami nagy pontossággal időzíteni (pl. bizonyos külső perifériák vezérlésekor). Ha "real-time"-ban megy, egy fokkal jobb a helyzet, de az sem a tökély, és még be is lassít másnak. AmigaOS-en, 0-ás prioritáson is nagyon pontosan, nagyon egyszerűen lehet időzíteni.
Idézet
Azt viszont alairom, hogy a WinXP nagy (viszont a vinyo is olcso dolog manapsag). De egyaltalan nem lassu professzionalis felhasznalasra (ezt jo lenne terjeszteni a tobbi ovodas kozott is, mert ugy latom te tobb ilyet ismersz, nehogy meg tobb hulyeseg legyen a koztudatban).
Az óvodás jelzőt tartsd meg magadnak..
Idézet
Pofam leszakad az ilyen fazonoktol! Komolyan mondom nem tudom minek adnak az ilyen kezebe szamitogepet? Persze nyugodtan fikazhatod a x86-Win-t, de attol meg nem leszel expert, meg ha az ovodasok szamara annak is tunsz. Majd, ha egyszer tenyleg komolyan osszehasonlitasz ket platformot es megtanulsz ketbitesnel komolyabb velemenyt nyilvanitani (netan irsz egy melyrehato elemzest a dologrol), akkor latni fogod, hogy mennyire arnyalt dolog ez.....
Nevetnem kell!!! Te beszélsz árnyaltságról, amikor pont te fejtesz ki egy
egybites (hmm, esetleg - a nagy mellény ellenére - nem tudod, mi az a bit? 1 bitnek két értéke lehet: 0/1; két bit az már 4 variáció) véleményt másokról...
Idézet
En atmegyek read-onlyba, mert nincs kedvem alapdolgokrol vitatkozni. Ha hozol benchmarkokat (bar itt letennem a nagyeskut, hogy nem fogsz, mert bizony azok az eredmenyek alapjaiban cafolnak meg az eddigi allitasaidat), akkor ujra beszelunk, de addig nem igazan latom ertelmet a kavarasnak. Ja es erdekelne az emulatorban beizzitott driver benchmarkja (bar ismet mondom, az is kiseb csoda lenne, ha sikerulne mukodesre birni).
Talán magadból indulsz ki, nem tudom... Én fogok hozni eredményeket, ha elérhetőek lesznek, akár mit is támaszt alá. Addig kiszállok a topikból, mert értelmetlennek találom a további üres szövegelést.
Szerkesztette: Victor 2004. 06. 04. 03:23 -kor