HWSW Informatikai Kerekasztal: Vegyünk Pegasos II-t! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vegyünk Pegasos II-t! minél többen...

#201 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 01. 12:50

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 9:06

e) te bemondtal (d)-re egy teritett betlit, ezzel csak a hozza nem ertesedet bizonyitottad. (A Mesa egy szoftveres renderer, ha megdoglesz akkoris. onnan tudom, hogy polo itt a gepemen a forrasa.)

Aha, és aki úgy hiszi, hogy másokkal együtt épp egy HW gyorsításos szub-drivert ír a Mesa-hoz (lásd belinkelt sourceforge oldalak), az meg mind álmodik, ugye?

Idézet

g) attol hogy hangenber vagy es ritkan mosol fogat, meg nem lesz igazad.

Hangember a... Majdnem mondtam valamit.

Te is csak személyeskedni tudsz, ha érvelni kellene... Mivel magyarázod a fent említett oldalakat, mi? Inkább azzal foglalkozz!

Nem kérek tőled engedélyt, hogy olyasmihez is hozzászóljak, amiben nem vagyok túlzottan otthon, de amiben elég a józan paraszti ész, hogy rámutathassak egyes állítások logikátlanságára.

Mellesleg nem ismersz, fogalmad sincs ki voltam, ki vagyok. Nem tudom, hogy jössz ahoz, hogy így minősíts. Csak mert van 1-2 témakör, amiben jobban otthon vagy (legalábbis azt hiszed). Hidd el, van olyan téma is pár, amiben én vagyok otthon, és te meg annak nem tudsz a létezéséről. De ezt nem fogom mindíg az orrod alá dörgölni, mert kissé gyerekes.

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 13:07 -kor

#202 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 13:01

abba kéne már hagyni ezt...  :(
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#203 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 15:43

Mellesleg nem tudom, már megint minek is magyarázkodom, amikor arra kell rájönnöm, hogy SFIJ-től a minősítegés (megint) nem más, mint alantas bosszú amiatt, hogy többször is alul maradt már velem szemben (az én oldalamon gyakorlati tapasztalatok is voltak, az övén egyfajta elméleti tudás/fejtegetés - utóbbi addig nagyon szép és jó, amíg gyakorlatilag hibásnak bizonyul...). Csak néhány példa: "az RGB átvitel semmivel sem nyújt jobb minőséget, mint a videojel, mert xyz...", "dinamikus fókusz = dinamikus ellipszis-korrekció", "az LCD semmivel sem nyújt élesebb képet, mint a CRT, mert nem nagyobb a DPI-je", stb.

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 15:44 -kor

#204 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 15:50

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 13:50

Aha, és aki úgy hiszi, hogy másokkal együtt épp egy HW gyorsításos szub-drivert ír a Mesa-hoz (lásd belinkelt sourceforge oldalak), az meg mind álmodik, ugye?

Te is csak személyeskedni tudsz, ha érvelni kellene... Mivel magyarázod a fent említett oldalakat, mi? Inkább azzal foglalkozz!

Nem kérek tőled engedélyt, hogy olyasmihez is hozzászóljak, amiben nem vagyok túlzottan otthon, de amiben elég a józan paraszti ész, hogy rámutathassak egyes állítások logikátlanságára.

Mellesleg nem ismersz, fogalmad sincs ki voltam, ki vagyok. Nem tudom, hogy jössz ahoz, hogy így minősíts. Csak mert van 1-2 témakör, amiben jobban otthon vagy (legalábbis azt hiszed). Hidd el, van olyan téma is pár, amiben én vagyok otthon, és te meg annak nem tudsz a létezéséről. De ezt nem fogom mindíg az orrod alá dörgölni, mert kissé gyerekes.

Te Victor, most oszinten, tudod te mi az a DRI? Nos szemleletesse teszem a szamodra: olyasmi, mint a printer szerver. Lehetove teszi azt, hogy tobb alkalmazas megossza a vidkartya eroforrasait, tehat elvirtualizalja a vidkartyat. ennyi.
Amugy ezt az oldalt szokod emlegetni: http://mesa3d.source...et/systems.html.  Amugy tudod mit, hidd ugy hogy van aki ir ilyet mesa-hoz. Amit nem birtal abszolvalni az az, hogy a gyartok nem adjak ki a VPUk/GPUk programozasi specifikacioit, feltorni oket meg jogserto. Persze te mondhatod, hogy accel. drivert irhatsz RV350-hez POS-ra, csak eppen nem vagy birtokaban annak a tudasnak hogy hogyan kell az RV350 VS es PS-eit hardverbol programozni. mert ugyanis ez a titok, ez az amin ul az ATi.

Amugy valoban irhacc egyszeru kis backendeket a MESA-hoz.

3dfx Voodoo3 and Voodoo5 series
Matrox G200 and G400
Intel i810
ATI Rage 128
3Dlabs Oxygen
At this point in time, the drivers have not been fully optimized for performance. The limited development resources have been focused on dependability, correctness and functionality. In the long term, performance will optimized.

A kedvenc siteodrol. nos. ez finoman 'leirva az' hogy szerettunk volna - de nem tudtuk. (mert se a Maxtor, esm az nVIDIA, sem pedig az ATi) nem ad ki infokat.

Draga Victorom tod az a dolog, hogy en nem bemondasbol dolgozok, hanem atneztem a MESA forrasat a kedvedert. Meg a hires 'Matrox/i810/3Dlabs/RagePro' driverek forrasat is most. saynos a CPUn szamolnak ezekis. annyi az 'accel', hogy hasznalnak MMX/SSE-t, 3dNow!-t, altiVec-et ill VIS+-t, tehat multimedias utasitaskeszletet a target CPUn.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#205 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 15:51

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 16:43

amikor arra kell rájönnöm, hogy SFIJ-től a minősítegés (megint) nem más, mint alantas bosszú amiatt, hogy többször is alul maradt már velem szemben...

Te tenyleg azt hiszed, hogy ekkora jelentoseggel birsz a szamomra?  :omg:  :think: :D
Todmit rejszold vele ossze az osszes topikot, hogy mekkora egy majer vagy velem szemben. Mindenki ugy elvez, ahogy tud. Csak kicsit sajnallak teged, hogy ennyi az eletedben az osszes oromed.  :rolleyes:

Szerkesztette: SFIJ 2004. 06. 01. 15:57 -kor

#206 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 15:58

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 14:51

Te tenyleg azt hiszed, hogy ekkora jelentoseggel birsz a szamomra?  :omg:  :think: :D

Akkor meg miért nem tudsz leakadni rólam, és csak a tárgyra összpontosítani...? :rolleyes:

Idézet

Todmit rejszold vele ossze az osszes topikot, hogy mekkora egy majer vagy velem szemben. Mindenki ugy elvez, ahogy tud. Csak kicsit sajnallak teged, hogy ennyi az eletedben az osszes oromed.  :rolleyes:

Térj már vissza a valóságba!!! Nem én vagyok az, aki úton-útfélen személyeskedek!!! Pontosan te vagy az!

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 16:00 -kor

#207 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 16:00

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 11:50

Figyu Victor, szerintem le kellene allnod, mert ezzel csak magadat egeted.

Nekem 7500-as Radeon-om volt korabban, Win/Linux gepem. A 7500-ashoz nem volt catalyst Linuxra (szvsz azota sincsen). Oriasi kulonbseg volt a Windows(ATi nativ driver) es a Linux(DRI) OpenGL teljesitmenye kozott . Igy saccra legalabb otszoros teljesitmenykulonbsegrol beszelek. Ennyire azert nem lehet senki sem vak. Ha nem hiszel nekem, T2k-nak v. SFIJ-nek akkor kerits te is egy megfelelo kartyat es probald ki a dolgot! Ne a dri.sourceforge.net oldalrol idezgess a FAQ-bol! Az minden csak nem bizonyitek. Valoszinuleg a ket fenti arc mar latta ugyanezt az egetrengeto kulonbseget, azert rohognek rajtad. Oket nem tudod meggyozni ilyen maszlaggal.

Anno kuszkodtem jodarabig a dologgal, de be kellett latni, hogy a proprietary drivereknek meg a nyomaba sem ernek az egyeb alternativak. Ettol fuggetlenul ostoba lettem volna az osszes forumban ennek az ellenkezojet bizonygatni, windowst fikazni, linuxot fikazni. Szepen lassan elsunyultam a boltba es vettem egy GeForce4-et, ahhoz volt nativ NVidia driver Linuxra is. Es lon csoda Linuxon es Windowson is hasonlo lett a grafikus teljesitmeny.

Mas. Aki azt hiszi, hogy egy ilyen gep vasarlasa kozelebb viszi valami komoly dolog megertesehez, az oriasit teved.

Akkor fogsz komoly dolgokat megerteni, ha komolyan foglalkozol vele. Tanulsz, kiprobalsz, hasznalsz, masokkal megvitatsz. Namost egy ilyen gep eseten elvagod magad a legnagyobb szurkeallomanyoktol, mert egy egzotikus, alultamogatott, draga, senki altal nem ismert (raadasul rosszul teljesito) vassal kuszkodsz.

h1ghland3r

#208 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 16:19

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 15:00

Nekem 7500-as Radeon-om volt korabban, Win/Linux gepem. A 7500-ashoz nem volt catalyst Linuxra (szvsz azota sincsen). Oriasi kulonbseg volt a Windows(ATi nativ driver) es a Linux(DRI) OpenGL teljesitmenye kozott . Igy saccra legalabb otszoros teljesitmenykulonbsegrol beszelek. Ennyire azert nem lehet senki sem vak. Ha nem hiszel nekem, T2k-nak v. SFIJ-nek akkor kerits te is egy megfelelo kartyat es probald ki a dolgot! Ne a dri.sourceforge.net oldalrol idezgess a FAQ-bol! Az minden csak nem bizonyitek. Valoszinuleg a ket fenti arc mar latta ugyanezt az egetrengeto kulonbseget, azert rohognek rajtad. Oket nem tudod meggyozni ilyen maszlaggal.

Én bármit elfogadok, ami logikusan és értelmesen van előadva. De azon az alapon nem, hogy "mert ez DRI", meg "Mesa = szoftver renderer az OpenGL-hez", mert ezek ebben a formában szvsz hülyeségek...

Idézet

Anno kuszkodtem jodarabig a dologgal, de be kellett latni, hogy a proprietary drivereknek meg a nyomaba sem ernek az egyeb alternativak. Ettol fuggetlenul ostoba lettem volna az osszes forumban ennek az ellenkezojet bizonygatni, windowst fikazni, linuxot fikazni. Szepen lassan elsunyultam a boltba es vettem egy GeForce4-et, ahhoz volt nativ NVidia driver Linuxra is. Es lon csoda Linuxon es Windowson is hasonlo lett a grafikus teljesitmeny.

Tudtommal ma már van eredeti ATI driver is. Mármint OpenGL. És úgy láttam, a Mesa-hoz is van egy szerényebb képességű, de eredeti ATI driver is (binary-ban). És mostanában belehúztak az opensource megoldásokba is (mármint nem az ATI).

Az eddigiekben nem full támogatásról volt szó. Én csak azt kifogásoltam, hogy szerintük eleve lehetetlen a 2D/3D HW támogatás ("mert DRI, meg Mesa"). Ez már szerintem kilőve. Az a kérdés, milyen mértékű a támogatás. Szerintük zero, szerintem annál azért több.

Idézet

Mas. Aki azt hiszi, hogy egy ilyen gep vasarlasa kozelebb viszi valami komoly dolog megertesehez, az oriasit teved.

Nem tudom, ki hiszi azt, én speciel nem. Nem is tervezek venni, csak ha nyerek a lottón. De néhány ismerősömnek van.

Idézet

Akkor fogsz komoly dolgokat megerteni, ha komolyan foglalkozol vele. Tanulsz, kiprobalsz, hasznalsz, masokkal megvitatsz.

Hmm, ezt az AmigaOS-sel, vagy épp MorphOS-sel, ugyanúgy meg lehet tenni, mint a többivel. Sőt, az AmigaOS átláthatóbb is, és így érthetőbb is, mint a többi.

Idézet

Namost egy ilyen gep eseten elvagod magad a legnagyobb szurkeallomanyoktol, mert egy egzotikus, alultamogatott, draga, senki altal nem ismert (raadasul rosszul teljesito) vassal kuszkodsz.

Kiket kell tisztelni az általad emlegetett szürkeállományokban?

#209 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 16:28

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 17:19

Én bármit elfogadok, ami logikusan és értelmesen van előadva. De azon az alapon nem, hogy "mert ez DRI", meg "Mesa = szoftver renderer az OpenGL-hez", mert ezek ebben a formában szvsz hülyeségek...

Kollega ur, csak 1x tedd meg, hogy letoltod, elolvasod es megerted a forrasat. crying out loud. legyszives. :rolleyes:

#210 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 16:39

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 14:50

Te Victor, most oszinten, tudod te mi az a DRI? Nos szemleletesse teszem a szamodra: olyasmi, mint a printer szerver. Lehetove teszi azt, hogy tobb alkalmazas megossza a vidkartya eroforrasait, tehat elvirtualizalja a vidkartyat. ennyi.

Ennyit magam is tudok róla. Miért teszel úgy, mintha nem épp ezért mondtam volna, hogy ez egyátalán nem zárja ki a HW gyorsítás lehetőségét?

Idézet

Amugy ezt az oldalt szokod emlegetni: http://mesa3d.source...et/systems.html.  Amugy tudod mit, hidd ugy hogy van aki ir ilyet mesa-hoz. Amit nem birtal abszolvalni az az, hogy a gyartok nem adjak ki a VPUk/GPUk programozasi specifikacioit, feltorni oket meg jogserto. Persze te mondhatod, hogy accel. drivert irhatsz RV350-hez POS-ra, csak eppen nem vagy birtokaban annak a tudasnak hogy hogyan kell az RV350 VS es PS-eit hardverbol programozni. mert ugyanis ez a titok, ez az amin ul az ATi.

1. Nem pont erről a lapról volt szó. (Lásd alább.)
2. Az ATI legalább egy binary-t kiadott.
3. Ha jogsértő, ha nem, vannak már több-kevesebb hw gyorsítást is kihasználó opensource driverek is.

Idézet

Kösz, hogy végre elismered. Szép tőled.

Idézet

3dfx Voodoo3 and Voodoo5 series
Matrox G200 and G400
Intel i810
ATI Rage 128
3Dlabs Oxygen
At this point in time, the drivers have not been fully optimized for performance. The limited development resources have been focused on dependability, correctness and functionality. In the long term, performance will optimized.

A kedvenc siteodrol. nos. ez finoman 'leirva az' hogy szerettunk volna - de nem tudtuk. (mert se a Maxtor, esm az nVIDIA, sem pedig az ATi) nem ad ki infokat.

Draga Victorom tod az a dolog, hogy en nem bemondasbol dolgozok, hanem atneztem a MESA forrasat a kedvedert. Meg a hires 'Matrox/i810/3Dlabs/RagePro' driverek forrasat is most. saynos a CPUn szamolnak ezekis. annyi az 'accel', hogy hasznalnak MMX/SSE-t, 3dNow!-t, altiVec-et ill VIS+-t, tehat multimedias utasitaskeszletet a target CPUn.

Szóval, ez a lap nem az a lap volt. Talán elkerülte a figyelmedet ez a figyelmeztetés ezen a lapon:
"Be warned, some of these files (and drivers) may be very out of date."
Talán nem ártana frissebb forrásokat nézegetni... Innen kellene indulni:
http://dri.sourcefor...n.cgi/FrontPage

Kimondottan Radeonhoz: http://dri.sourcefor...n.cgi/ATIRadeon

Idézet

2D support in Radeons
All radeons have open source 2D support.

3D support in Radeons
Open source 3D acceleration is available on all radeons up to and including the 9200 (rv280). 3D support for r300 based cards (9500 and above) is only available from ati's binary driver.

ATI binary linux driver downloads

There's a "project" to make an opensource 3D driver for R300 / RV350 / R350 based chips (Radeon 9500 .. 9800, M10).

http://volodya-proje...ge.net/R300.php

#211 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 16:56

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 15:39

Ennyit magam is tudok róla. Miért teszel úgy, mintha nem épp ezért mondtam volna, hogy ez egyátalán nem zárja ki a HW gyorsítás lehetőségét?

1. Nem pont erről a lapról volt szó. (Lásd alább.)
3. Ha jogsértő, ha nem, vannak már több-kevesebb hw gyorsítást is kihasználó opensource driverek is.

Szóval, ez a lap nem az a lap volt. Talán elkerülte a figyelmedet ez a figyelmeztetés ezen a lapon:
"Be warned, some of these files (and drivers) may be very out of date."
Talán nem ártana frissebb forrásokat nézegetni... Innen kellene indulni:

Probald ki! Futtass benchmarkokat! Azok tenyek (meresek), nem az amit valaki HTML-be potyogott. Ha en csinalok egy c64.sourceforge.net projektet, es ott a FAQ/Status oldalon elkezdem hiresztelni, hogy "Commodore64 has full 3d acceleration", akkor nekem is hinni fogsz?

Ezek 5 ev optimalizalas utan sem erik el a mai zart kodu meghajtok potencialjat, ha nem valtozik az alapveto felallas. Nevesitve, hogy az ATi/NVidia olyan informaciotobblettel rendelkezik, amit nem lehet lelkesedessel/orosz hackerrel helyettesiteni. Anno az Adobe pdf vedelmet visszafejto oroszt is le akartak ultetni, pedig ezekhez kepest csak apro dolgot csinalt. Ha valaki reverse engineering-el probalkozna a grafkartyakon, a golyoit is letepnek, tekintve, hogy dollarszazmillios erteket akar ellopni (legalabbis az amerikai jogfelfogasban ezt igy ertelmezik).

h1ghland3r

#212 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 17:12

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 15:56

Probald ki! Futtass benchmarkokat! Azok tenyek (meresek), nem az amit valaki HTML-be potyogott.

Mint mondtam nekem nincs Pegasosom, de szólok 1-2 tulajnak.

Idézet

Ha en csinalok egy c64.sourceforge.net projektet, es ott a FAQ/Status oldalon elkezdem hiresztelni, hogy "Commodore64 has full 3d acceleration", akkor nekem is hinni fogsz?

Talán igen, mert azt feltételezem, hogy a többiek a sourceforge-on nem néznék azt túl jó szemmel.
(Mondjuk nem egészen értem, hogy milyen 3D accelerationról lenne szó C64-gyel kapcsolatban, de mindegy.)

Idézet

Ezek 5 ev optimalizalas utan sem erik el a mai zart kodu meghajtok potencialjat, ha nem valtozik az alapveto felallas. Nevesitve, hogy az ATi/NVidia olyan informaciotobblettel rendelkezik, amit nem lehet lelkesedessel/orosz hackerrel helyettesiteni. Anno az Adobe pdf vedelmet visszafejto oroszt is le akartak ultetni, pedig ezekhez kepest csak apro dolgot csinalt. Ha valaki reverse engineering-el probalkozna a grafkartyakon, a golyoit is letepnek, tekintve, hogy dollarszazmillios erteket akar ellopni (legalabbis az amerikai jogfelfogasban ezt igy ertelmezik).

Szólni kellene Volodya-nak, mielőtt kasztálják szegényt: http://volodya-proje...ge.net/R300.php :D

Egyébként természetesen nem volt szó Catalyst szintű támogatásról. Csak az alapvetőbb funciókról.

#213 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 17:21

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 17:39

para 1: uhh, most hogy elmondtam, hogy voltakepp mi is a DRI - te jee ezt mindig is ezt mondtad, magyaraztad - most hirtelen vilagosodunk meg errol - , csak senkinek sem tunt fel eddig.

para2:
i]2. Az ATI legalább egy binary-t kiadott.[/i] Errol egy hiteles ATis linket kernenk, Ti. hogy az ATi kadott barmit is Pegasosra.

para3:

Nem teccik tudni milyen relacioban all a backend/3D rendering infrasturcture. A modern kartyak a rendering infrastructure nagy reszet hwesen implementaljak. a Mesa ezen infrastrukturajat kell kicserelni( = ki kell hajitani a MESAt) a prop. driver linuxra telepitesekor. A MESA 'renderer'-rel egyetlen letezo hw sem kompatibils. ez van. A pixelszintu MTRR/GART tamogatast nem szoktuk 3D gyorsitasnak tekinteni 'a szakmaban'.

para4: az altalad citalt laprol erheto el ez a link erheto el ez alink: http://dri.sourcefor...c/DRIintro.html

para5:
:offtopic: ATI binary linux driver downloads. itt most nem linuxrol van szo, ugye?

para6:
http://volodya-proje...e.net/R300.php:
Overview
This webpage was created to document my progress at understanding R300 3d acceleration engine. (R300 is a family of cards made by ATI, in particular it includes Radeon 9700 cards and Mobility M10 cards used in notebooks).

The source code on this page may damage your hardware.
It is *UNTESTED* and *BROKEN* !
Or, at least, some of it is.

Development
There is an unspoken rule in the community that if someone is working on a project it is "reserved" and the person should be given some space.. Please, this does *NOT* apply here!

I am so busy nowadays that I frequently don't have time to read mailing lists I am subscribed to, let alone code this driver. (The comment about mailing lists includes gatos-devel and dri-devel - so if you want to contact me personally send an e-mail with me as a single recipient to get past my procmail filter.)

Current status
DRM kernel module updated.
2d driver updated - CP acceleration appears to work correctly.
Made an attempt at hacking R200 Mesa driver to work with R300. Nothing new.. Lots of debug messages and lockups. About one lockup per 300 characters of debug output.
Wrote drmtest - a command line utility to exercise R300 CP engine. Had it successfully send BITBLT_MULTI via indirect buffer.
Incorporated patch from Nicolai Haehnle - this should make 2d driver more stable.

-tehat: megy benne az MTRR es egy erdekes funkcio: BITBLT_MULTI . a 'bit block transfer (bitblt)' mi koze is van a 3D-hez? Magyaran nehany 2D primitiv megy. szo sincs itt mukodo 3D RV300 driverrol. Nem genyo akarok lenni, de sacc/kb sosem lesz ez kesz.

#214 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 17:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 16:21

para 1: uhh, most hogy elmondtam, hogy voltakepp mi is a DRI - te jee ezt mindig is ezt mondtad, magyaraztad - most hirtelen vilagosodunk meg errol - , csak senkinek sem tunt fel eddig.

Jaj, már nagyon fárasztó az állandó rosszhiszemű kavarásod. Már mikor belinkeltem azt az oldalt, amin ez le volt írva. Nem mondtál újat.

Idézet

para2:
i]2. Az ATI legalább egy binary-t kiadott.[/i] Errol egy hiteles ATis linket kernenk, Ti. hogy az ATi kadott barmit is Pegasosra.

a. Ja, csak épp korábban arról volt szó, hogy Linux-hoz sem adott ki semmi ilyesmit.
b. Ha Linuxhoz kiadta ezt, legalábbis nem zárható ki, hogy MorphOS alá is kiadta (talán nem is kellett [volna] hozzá túl sokat módosítani - úgy tudom, ott is van DRI).

Idézet

para3:

Nem teccik tudni milyen relacioban all a backend/3D rendering infrasturcture. A modern kartyak a rendering infrastructure nagy reszet hwesen implementaljak. a Mesa ezen infrastrukturajat kell kicserelni( = ki kell hajitani a MESAt) a prop. driver linuxra telepitesekor. A MESA 'renderer'-rel egyetlen letezo hw sem kompatibils. ez van. A pixelszintu MTRR/GART tamogatast nem szoktuk 3D gyorsitasnak tekinteni 'a szakmaban'.

Valóban nem tudom, viszont mindenfelé ilyesmi mondatokat olvasok (pl. az általad linkelt oldalon):
"In 1997 the first graphics hardware support was added to Mesa in the form of a Glide driver for the new 3dfx Voodoo graphics card. Suddenly, high performance 3D graphics was available at a modest price."
Meg:
"The DRI is an integral part of XFree86 4.x , and integrates with Mesa, an open source implementation of the OpenGL API. Several 3D accelerated drivers have been written to the DRI specification, including drivers for chipsets produced by ATI, Matrox, 3dfx, and Intel."

Ebből én azt vonom le, hogy a Mesa is egy (OpenGL kompatibilis) API, a DRI fölött, ami megtestesíti a layert az API-t használó programok, és a DRI-s HW driver, vagy épp a saját SW rendering engine-je között.

Tehát nem az egész MESA-t kell kidobni... Csak a Mesa API-hoz írt eredeti SW renderert.

De persze javíts ki, ha rosszul gondolom.

Idézet

para4: az altalad citalt laprol erheto el ez a link erheto el ez alink: http://dri.sourcefor...c/DRIintro.html

Igen, tudom, láttam már...

Idézet

para5:
:offtopic: ATI binary linux driver downloads. itt most nem linuxrol van szo, ugye?

Lásd "para2".

Idézet

para6:
...
Current status
DRM kernel module updated.
2d driver updated - CP acceleration appears to work correctly.
Made an attempt at hacking R200 Mesa driver to work with R300. Nothing new.. Lots of debug messages and lockups. About one lockup per 300 characters of debug output.
Wrote drmtest - a command line utility to exercise R300 CP engine. Had it successfully send BITBLT_MULTI via indirect buffer.
Incorporated patch from Nicolai Haehnle - this should make 2d driver more stable.
[/i]
-tehat: megy benne az MTRR es egy erdekes funkcio: BITBLT_MULTI . a 'bit block transfer (bitblt)' mi koze is van a 3D-hez? Magyaran nehany 2D primitiv megy. szo sincs itt mukodo 3D RV300 driverrol. Nem genyo akarok lenni, de sacc/kb sosem lesz ez kesz.

Lehet. De most mindegy, mert ez az R3x0-ra vonatkozik. A MorphOS-hez a korábbi ATI szériákhoz "igérnek" HW támogatást. És az egy másik csoport projectje, ami állítólag jóval előrehaladottabb. Az oldaluk már volt linkelve.

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 18:12 -kor

#215 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 18:20

:omg:
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#216 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 19:05

Közben beszéltem egy sráccal, azt mondta, (9500 alatti) Redeononkoz a MOS1.5-ben lesz HW 3D support (nem full, de nem csak valami totál alap), de azt még nem adták ki. Elvileg hamarosan megjelenik, és akkor lehet méricskélni. 2D már most is van (jópár funbkció, meg overlay is). (Az 1.4-ben pl. a Voodoo szériához van 2D/3D support.)

(Ezzel természetesen senki sem akar versenyre kelni a Windows-zal, stb. Csak annyi, hogy portolni lehet az OpenGL-es programokat, és viszonylag normálisan mennek.)

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 19:07 -kor

#217 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 19:26

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 18:48

a. Ja, csak épp korábban arról volt szó, hogy Linux-hoz sem adott ki semmi ilyesmit.
b. Ha Linuxhoz kiadta ezt, legalábbis nem zárható ki, hogy MorphOS alá is kiadta (talán nem is kellett [volna] hozzá túl sokat módosítani - úgy tudom, ott is van DRI).

Valóban nem tudom, viszont mindenfelé ilyesmi mondatokat olvasok (pl. az általad linkelt oldalon):
"In 1997 the first graphics hardware support was added to Mesa in the form of a Glide driver for the new 3dfx Voodoo graphics card. Suddenly, high performance 3D graphics was available at a modest price."
Meg:
"The DRI is an integral part of XFree86 4.x , and integrates with Mesa, an open source implementation of the OpenGL API. Several 3D accelerated drivers have been written to the DRI specification, including drivers for chipsets produced by ATI, Matrox, 3dfx, and Intel."

Ebből én azt vonom le, hogy a Mesa is egy (OpenGL kompatibilis) API, a DRI fölött, ami megtestesíti a layert az API-t használó programok, és a DRI-s HW driver, vagy épp a saját SW rendering engine-je között.

Tehát nem az egész MESA-t kell kidobni... Csak a Mesa API-hoz írt eredeti SW renderert.

De persze javíts ki, ha rosszul gondolom.

Igen, tudom, láttam már...

Lásd "para2".

Lehet. De most mindegy, mert ez az R3x0-ra vonatkozik. A MorphOS-hez a korábbi ATI szériákhoz "igérnek" HW támogatást. És az egy másik csoport projectje, ami állítólag jóval előrehaladottabb. Az oldaluk már volt linkelve.

(a)-t senki nem mondta
(b) meg saynos commitment sincs ra. 6 million install base eseten lehet, hogy megfontoljak. addig nem.

a 3dFX a glide mellett kiadta a miniGL-t, is openre. A voodoo kartyak eseten ezt hasznalja a linux alatt az X es nem a Mesa-t. Pontosabban fogalmazva a Mesa-ba belenott a Glide es glide-os cuccban ugy telepul, hogy a Glide/MiniGL fog mukodni, nem pedig a Mesa renderer. (telleg at kene nezned a szoftot).

Onmagaban a DRI nem teszi sajnos lehetove, hogy kiaknazd a vendor-specifikus hw-t. a DRI csak megosztja a hw-t. (tudom hogy en vagyok a kekec, de tessek mar megerteni.)

A Mesa az nem egy API. Az API az az OpenGL. ennek egy szoftrenderes implementacioja a Mesa.

A voodoo egyebkent nem egy tul nagy etvasz. lenyegeben csak texturazni tud, 'fillezni'.

Victor, jelenleg az R300 a mainstream technologia. Nem sokat er, ha 5 ev mulava valami icipici 3D-szeruseget osszekinlodsz a VPU blackbox tesztje alapjan. Akkor mar R600 lesz a mainstream. Arrol nem is beszelve, hogyha az ATi ezt megtudja, hogy Pegasosek miket muvelnek, akkor perre megy eseteleg es beborul a pegasos gyartoja tokkal, vonoval :(

Ezt tesseetek mar megerteni. A pegasos _permanenesen_ 5 ev vagy metobb lemaradasban lesz a mainstream hw technologiakhoz kepest.

Idézet: Victor

Az 1.4-ben pl. a Voodoo szériához van 2D/3D support.)

(Ezzel természetesen senki sem akar versenyre kelni a Windows-zal, stb. Csak annyi, hogy portolni lehet az OpenGL-es programokat, és viszonylag normálisan mennek.)
Persze hogy van support, mert open a kodja :D Csakhogy voodoo elavult, nehez beszerezni. nema windows-zal valo versenyrol van szo, hanem arrol, hogy _penzt_lehessen_keresni_ azzal a szerencsetlen geppel, hamar belefeccol az ember agy vagon penzt.  A Mesa-val, minden tovabbi nelkul mennek az OGL-es stuffok (ehhez nem kell driver), csak eszetlen lassan. A Mesa arra valo, hogy OGL alatt 3D programozast tanulhass, ha szegeny vagy, es nem tudsz venni egy bazidraga grafikus vasat.

Szerkesztette: SFIJ 2004. 06. 01. 19:32 -kor

#218 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 13:28

Most csak egy gyors válasz: amiről te beszélsz, hogy 5 év lemaradásban lesz (szerinted), az a MorphOS, nem a Pagasos, mivel az utóbbin sok más OS-t is lehet futtatni.

ps. senki sem mondta, hogy a DRI-vel máris elérhetővé válik a HW gyorsítás, csak azt, hogy nem záródik ki, "ezt tessék már megérteni".

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 02. 13:31 -kor

#219 Felhasználó inaktív   attilav 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 13:30

Open source 3d
http://utah-glx.sf.net
A TNT2-vel próbáltam, biztos hardveres, a q3 al néztem. A képe persze vmivel rosszabb mint a prop. drv-nek.
A GLX hardveres(az esetek többségében) nem a DRI, mivel a játékok nagyrésze erre épül. Ha nix*okon hw gyorsításról beszélünk akkor GLX !

Szerkesztette: attilav 2004. 06. 02. 13:49 -kor

Abit IC7, Kingmax MPXD42F-D8KT4B 400Mhz 2x1GB,
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S

#220 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 13:49

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 2., szerda - 12:28

Most csak egy gyors válasz: amiről te beszélsz, hogy 5 év lemaradásban lesz (szerinted), az a MorphOS, nem a Pagasos, mivel az utóbbin sok más OS-t is lehet futtatni.

ps. senki sem mondta, hogy a DRI-vel máris elérhetővé válik a HW gyorsítás, csak azt, hogy nem záródik ki, "ezt tessék már megérteni".

Annak mar vegkepp nem latom ertelmet, hogy vegyel egy gepet ennyiert es Linuxot telepits ra.

Mert az mar nem Amiga feeling.

Kivancsi lennek azokra az OpenGL benchmarkokra. No nem az RV300-ra, hanem pl. a Radeon 7500 v. 8500 eseten is. Le fogsz lombozodni.

A masik, ami nem biztos, hogy tiszta szamodra. Hiaba teszel te fel Linuxot erre a vasra, az NVidia - ATi binaris driverek akkor sem mennek, leven feltehetoen nagyon sok procifuggo reszt tartalmaznak. Az NVidianak is az ATi-nak is rohadt sok szenvedes aran sikerult felkohognie egy AMD64 ill. IA64 drivert es valszeg tavol allnak meg a tokeletestol.

Csak egy rovid reszlet (http://www.ati.com/p...t/linux.html#3)

Idézet

Q3: What computer architectures are supported by this driver?

A3: Systems using 32-bit processors from Intel (Pentium III and later) and AMD (Athlon and later) are currently supported. 64-bit drivers are under development, and should be available in a future release. PowerPC, Alpha, and others are not currently supported

Asszem ez vilagossa teszi a dolgot. Feltehetoen hasonlo statement az NVidia driver doksijaban is van.

h1ghland3r

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.