HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#961 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 18. 19:19

Idézet: Tibi24 - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 19:47

Érdeklődnék az IPC-1 töltő tulajdonosoktól, hogy mennyire melegednek fel töltés közben a különféle típusú és kapacitású akkuk x töltőáramnál? Azért érdekelne, mert a magas hőmérséklet megrövidíti az akkuk élettartamát. Érdekes, hogy nagyjából ugyanazon gyorsasággal (árammal) töltő is lényegesen eltérően melegítik fel a cellákat!
Nem kell megmérni feltétlenül a hőmérsékletet, elég az , hogy hideg-langyos-meleg-forró-nagyon forró.
Erről ugyanis nem találtam információt. Van egy nagyon jó teszt a német digicamfotos.de honlapon, de sajnos nem tudok németül. Itt bemutatják és kivesézik a működését. Ami pl. nem túl bizalomgerjesztő benn: a gagyi szerelése. Olyan mint a legolcsóbb kínai játék a nyákra ragasztott mikrokontrollerrel. Sajnos úgy tűnik ez a legtöbb szolgáltatást nyújtó NiMH-AA töltő a magyar piacon, de ezért az árért komolyabb szerelést várna el az ember. Igaz az USA-ban 40USD-ért (8000Ft.) hírdetik...

Nekem van IPC-1 és a melegedése nagyon jó egyáltalán nem veszélyezteti az akkut, az összes eddigi töltőm közül a legkevésbé melegszik, kellemes meleg. A processzor nem olyan mint a TBA 810 hogy alkatrészgyártó gyártja ezért nem lábai vannak hanem rá van a panelra építve, ezért az nem lesz rosszabb. Ahány töltő annyiféle a vezérlője ezért nem gyártják alkatrészként. Az Edigital lapján le van írva hogy ezekben a töltőkben nem melegszik az akku. Ja és nem melegszik jobban az akku ha 1 A-t állítok be  töltőáramnak mint ha 200mA-t.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 18. 19:22 -kor

#962 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 18. 19:42

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...kZKT1pXdFdOUT09

A Conrad lapján pld.

#963 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 18. 21:31

Idézet: Tibi24 - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 18:47

Érdeklődnék az IPC-1 töltő tulajdonosoktól, hogy mennyire melegednek fel töltés közben a különféle típusú és kapacitású akkuk x töltőáramnál? Azért érdekelne, mert a magas hőmérséklet megrövidíti az akkuk élettartamát. Érdekes, hogy nagyjából ugyanazon gyorsasággal (árammal) töltő is lényegesen eltérően melegítik fel a cellákat!
Nem kell megmérni feltétlenül a hőmérsékletet, elég az , hogy hideg-langyos-meleg-forró-nagyon forró.
Erről ugyanis nem találtam információt. Van egy nagyon jó teszt a német digicamfotos.de honlapon, de sajnos nem tudok németül. Itt bemutatják és kivesézik a működését. Ami pl. nem túl bizalomgerjesztő benn: a gagyi szerelése. Olyan mint a legolcsóbb kínai játék a nyákra ragasztott mikrokontrollerrel. Sajnos úgy tűnik ez a legtöbb szolgáltatást nyújtó NiMH-AA töltő a magyar piacon, de ezért az árért komolyabb szerelést várna el az ember. Igaz az USA-ban 40USD-ért (8000Ft.) hírdetik...

A jobban melegedő akkuk valószinüleg rosszabb állapotban vannak, a magasabb belső ellenállás okozza a fokozottabb melegedést. A töltés vége felé 80-85%-os telítettségnél normális a hőmérséklet megszaladása, az exotermikus oxigén rekombinációs folyamatok beindulása miatt. Ezért ha egy memóriaeffektus miatt lecsökkent kapacitású akkut töltesz, lehet hogy hamarabb melegszik fel a többinél, mivel előbb telítődik. Én azt javaslom hogy a jobban melegedő akkukra engedj rá egy frissítő ciklust. Ha nem segít akkor lehet hogy már élete vége felé jár az akku. Túl sok ciklus, 2 csatornás töltő használata, gagyi minőség csak találgatni lehet az okokat.

Az IPC-1 biztosan nem károsítja az akkukat, mivel a hőérzékelője 53 foknál leállítja a töltést és csak az akku lehűlése után folytatja.

#964 Felhasználó inaktív   Waveson 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 22:12

De nem tudom mit szerencsétlenkedtek ilyen szar töltőkkel!
Fogtok egy erősebb adaptert, ami kb 1000mAh-os, de 500 körüli is jó, és rákötitek az akkut, és kiméritek hogy kb annyi áram jöjjön ki az adapterből mint ami rá van írva! Mert ha nagyobb a feszültségkülönbség akkor nagyobb áram jön ki az adapterből, amit nem szeret nyilván..
Bár én egy 440re tervezett adaptert 750en használok már évek óta, tűzforró amikor tölt :D
A halál adjon ki több ezer forintot holmi xar töltőért, egy automata gp-ért megértem pl, hogy 10 rugó körül mozog...
igen, ha 100mAh-el töltöd a cellát, vagy 1Amperrel (vmelyik hozzászóló írta) akkor azért nem melegszik jobban 1Ampernél, mert valszeg nagyobb a cella kapacitása mint 1Ah..
Ugyanis ha kisebb árammal töltöd mint 1 C (a cella kapacitása C ugye, 1C meg a celláé összesen) akkor nem lesz benne nagy nyomás, ami okozza töltés közben a melegedést. Töltés végén, amikor  már nem kémiai átalakulásba megy az energia, hanem hőtermelésbe, akkor nyilván melegedni fog. És ezt meg kell előzni amennyire csak lehet, mert nincs nagyon oda érte.
Bár én nem tudom, én 1600mAh-el töltök 600as GP cellákat már évek óta, 80 fokos minimum szokott lenni...:D
GP-k kurvajól bírnak mindent..
ÚJ KONFIG:D
<b>1.:</b> Gigabyte P35-DS3,Core 2 Duo E6400 2,13@3Ghz, Sapphire AMD Radeon HD7770 OC, 4GB DDR2 800Mhz, 1TB Samsung HD103UJ, 1.1A, 19' 931BF Samsung TFT,Pioneer DVDíró, Chieftec 350W GPS-350EB-101A PSU
<b>2.:</b> GigaByte m55s-s3, Athlon 64 X2 3800+@2300mhz, Geforce7900GT,1024MB DDR2 667 Mhz, 2x250GB HDD, AC97, 19' TFT LG, 1.1A, ASUS DVDRW, 400W UltraPower PSU
<b>Laptop1: Dell N1015V: i3-2310M 2,1Ghz, 4GB, 640GB, GT525M
Laptop2: Acer Aspire, C2D,7300GS, 2GB, 250GB
Laptop3:</b> HP-Compaq EVO N1015V@512Mb Ram

#965 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 18. 22:38

"Fogtok egy erősebb adaptert, ami kb 1000mAh-os, de 500 körüli is jó, és rákötitek az akkut, és kiméritek hogy kb annyi áram jöjjön ki az adapterből mint ami rá van írva!"

Úgy írod mintha minden háztartásban tengene-lengene egy vagy több adapter ami csak arra vár hogy befogják. Multimétere sincs mindenkinek. Egy adapter 6-10 ezer, ehhez ha hozzáadom azt a kiszolgáló és kijelző részt ami pld az IPC-1 -nél van akkor máris 16 ezernél járunk. Arról nem is beszélve hogy ez a töltő vezérli kijelzi és leállítja a töltést, egy adapternél hol van az még. Én szerettem bütykőlni elektronikai egységeket erősítőket tápegységeket de arra nem vállalkoznék hogy egy ilyen tudású töltőt összeállítsak mert elég sokba kerülne.

#966 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 23:04

Idézet: Waveson - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 23:12

De nem tudom mit szerencsétlenkedtek ilyen szar töltőkkel!
Fogtok egy erősebb adaptert, ami kb 1000mAh-os, de 500 körüli is jó, és rákötitek az akkut, és kiméritek hogy kb annyi áram jöjjön ki az adapterből mint ami rá van írva! Mert ha nagyobb a feszültségkülönbség akkor nagyobb áram jön ki az adapterből, amit nem szeret nyilván..
Bár én egy 440re tervezett adaptert 750en használok már évek óta, tűzforró amikor tölt :D
A halál adjon ki több ezer forintot holmi xar töltőért, egy automata gp-ért megértem pl, hogy 10 rugó körül mozog...
igen, ha 100mAh-el töltöd a cellát, vagy 1Amperrel (vmelyik hozzászóló írta) akkor azért nem melegszik jobban 1Ampernél, mert valszeg nagyobb a cella kapacitása mint 1Ah..
Ugyanis ha kisebb árammal töltöd mint 1 C (a cella kapacitása C ugye, 1C meg a celláé összesen) akkor nem lesz benne nagy nyomás, ami okozza töltés közben a melegedést. Töltés végén, amikor  már nem kémiai átalakulásba megy az energia, hanem hőtermelésbe, akkor nyilván melegedni fog. És ezt meg kell előzni amennyire csak lehet, mert nincs nagyon oda érte.
Bár én nem tudom, én 1600mAh-el töltök 600as GP cellákat már évek óta, 80 fokos minimum szokott lenni...:D
GP-k kurvajól bírnak mindent..

:omg:
És honnét tudod, hogy mikor kell abbahagyni a töltést? Mert gyorstöltés, vagy gyorsított töltés esetén nagyon nem mindegy. Nekem évek óta készül az akksitöltő project, nem ennyire egyszerű a téma...

#967 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 18. 23:43

Idézet: gxa - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 23:04

És honnét tudod, hogy mikor kell abbahagyni a töltést?

A hangos csattanás után  :D

#968 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 19. 00:35

Idézet: Andreas - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 0:43

A hangos csattanás után  :D

:D  :cool:

#969 Felhasználó inaktív   SANK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 19. 09:14

Idézet: Tibi24 - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 17:47

Nyugtassatok már meg, hogy annyira mégsem gagyi az a töltő , még nem vettem meg. De ha ezt tartják az egyik legnagyobb tudásúnak, miért lenne annyira gagyi. Miért olyan nagy baj az,ha a nyákra ragasszák a mikrontrollert, ha elég erős a ragsztó ? :) 
És melyik töltő az, amelyiknek nem gagyi a szerelése, és ugyanennyit tud. Még előtte vagyok,nem rendeltem meg, és kidobni való pénzem sincs.
De ha azt mondjátok, hogy hosszú évekig működni fog ezzel a "gagyi" szereléssel , akkor nem foglalkozom ezzel az egy véleménnyel.
Mennyit kell még tanulnom, hogy hallgatni tudjak?

#970 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 09:24

Én a lap tetején már leírtam az észleléseimet.

A csepp tipusú IC nem ragasztva van ugyanúgy forrasztott csak egy műanyagcseppet öntenek rá az a ház szerepét tölti be, és egybentartja.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 19. 09:44 -kor

#971 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 14:59

"De ha azt mondjátok, hogy hosszú évekig működni fog ezzel a "gagyi" szereléssel , akkor nem foglalkozom ezzel az egy véleménnyel."

A világ legmárkásabb készüléke sem biztos hogy hosszú évekig működik meghibásodás nélkül. Ez Voltcraft tervezésű töltő, persze kínában gyártották mint ahogy sok mást pld az én Minoltámat is.

#972 Felhasználó inaktív   Tibi24 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 19. 20:27

Én elektronikai javítással és kis szériás gyártással foglalkozom, és a képről gagyinak látom az IPC-1 szerelését. Az igaz, hogy ha pl. normál SMD kontrollert raktak volna bele, az sem lenne javítható, de az ilyen nyákra ragasztott IC kifejezetten a nagyon olcsó kínai gagyira utal. Még egyszer hozzáteszem, hogy saját szemmel nem láttam, de pl. a gyártó (tervező) La Crosse honlapján sem található meg. A Voltcraft egy olyan márkanév, aki átvesz bizonyos készülékeket és a saját nevével feliratoztatja, árulja. Tehát nagy valószínűséggel ez is egy kínai termék, amit különféle nevek alatt árulnak (BC-900, RS-900, stb.) Ennek ellenére a magyar piacon nem tudok jobbat. A német mérések szerint nagyon érzékenyen kapcsolja le a gyorstöltést már 3-4 mV fesz. csökkenésre, ami nagyon korrekt, de külföldi honlapokon panaszkodnak, hogy nagyon felmelegíti a töltött akkukat (50 fok fölé). Ezért kérdeztem, hogy mi a tapasztalatotok, nem azért mert nálam van valami gond. A minőségével kapcsoltatban: akár ezen a fórumon, akár külföldin is olvasható, hogy felrobbant-leégett az IPC-1. Tőlem lehetne akármilyen is a szerelés csak legyen üzembiztos, de azok másképp néznek ki.
Egyébként létezik olyan 2 órás töltő (hubgiant), ami a tesztek szerint 35 fokra melegíti azokat az akksikat amit a többi akár 45-50 fokra, de a mobil tel. töltők sem forralják őket! Sajnos a töltő gyártók figyelembe sem veszik azokat az ajánlásokat, amit a gyártók írnak a töltési módszerre (még a saját márkanevük alatt árultak sem). Vagy talán pont az a lényeg, hogy minél előbb cserélgessük az akkukat.
Szóval továbbra is érdekel mik a tapasztalatok az IPC-1-ről (melegítés téren). De az is érdekelne, hogy tud-e, használ-e valaki nála jobbat vagy legalább ilyen tudásút?

#973 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 19. 22:13

Idézet: Tibi24 - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 20:27

de az ilyen nyákra ragasztott IC kifejezetten a nagyon olcsó kínai gagyira utal.

Hadd cáfoljalak meg. A Texas Instruments grafikus kalkulátorom nem sűrűn tartozik az "olcsó kínai gagyi' kategóriába, a procija viszont ugyanilyen cseppentett. Ha hőérzékenyek az alkatrészek, úgyhogy a mag környékén forrasztás nem jöhet szóba, a szűkös hely viszont a foglalatot nem engedi meg, akkor így fog kinézni a legdrágább IC is.

Ha meg valami hiba van, nem fognak alkatrészeket csereberélni rajta, a nyákot cserélik kompletten, de ez minden kisméretű elektronikai eszközben így van.

Szerkesztette: debaj 2006. 01. 19. 22:18 -kor

#974 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 22:32

"A Voltcraft egy olyan márkanév, aki átvesz bizonyos készülékeket és a saját nevével feliratoztatja, árulja. "

Viszont olyan is van hogy egy cég kihelyezi a gyártást oda ahol van kapacitás mert ő nem tud elég darabot gyártani. Nekem pld kínai gyártású Minolta gépem van. Ennél a töltőnél is erre szavazok.

#975 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 22:36

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 23:13

Hadd cáfoljalak meg. A Texas Instruments grafikus kalkulátorom nem sűrűn tartozik az "olcsó kínai gagyi' kategóriába, a procija viszont ugyanilyen cseppentett. Ha hőérzékenyek az alkatrészek, úgyhogy a mag környékén forrasztás nem jöhet szóba, a szűkös hely viszont a foglalatot nem engedi meg, akkor így fog kinézni a legdrágább IC is.

Ha meg valami hiba van, nem fognak alkatrészeket csereberélni rajta, a nyákot cserélik kompletten, de ez minden kisméretű elektronikai eszközben így van.

A Conradnál kicserélik az egész töltőt  hiba esetén. Nekem Ansmann töltőt is kicseréltek az Edigitálnál.

#976 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 22:44

"A minőségével kapcsoltatban: akár ezen a fórumon, akár külföldin is olvasható, hogy felrobbant-leégett az IPC-1."

Ez nem azt jelenti hogy rossz a minősége, ez egy darab. Mint már írtam ez minden alkatrésznél előfordulhat. Az a rossz minőség ha nagyon sok meghibásodás van, 20% vagy afölött. Ilyen volt pld pár éve, Sony CD meghajtóknál volt minőségi botrány.

#977 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 19. 22:50

Ennél jobb töltő nincs forgalomban magyarországon. A Conrad német érdekeltségű cég árusítja a legtöbb tipust de ceruzaelemtöltőben ez a csúcs náluk is, Amerikából is sokan rendeltek ebből. A BC-900 pont az amerikai neve a töltőnek.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 19. 22:54 -kor

#978 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 20. 00:19

Ahogy utánanéztem ez a töltő a világon a legjobbak között van. Sőt. Most már értem a felrobbant darabokat. Ugyanis ebből olyan nagy darabszám készül hogy 0,1 százalék alatti meghibásodás is észlelhető. Sőt.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 20. 00:26 -kor

#979 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 20. 11:45

Idézet: Tibi24 - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 21:27

Az igaz, hogy ha pl. normál SMD kontrollert raktak volna bele, az sem lenne javítható, de az ilyen nyákra ragasztott IC kifejezetten a nagyon olcsó kínai gagyira utal.

Ezekben úgy általában nem a uC szokik tönkremenni először. Az ilyen "plecsni (dice) IC egész egyszerűen olcsóbb, mint az SMD. De nem gagyi, az biztos.

#980 Felhasználó inaktív   Tibi24 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 20. 20:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 20., péntek - 0:19

Ahogy utánanéztem ez a töltő a világon a legjobbak között van. Sőt. Most már értem a felrobbant darabokat. Ugyanis ebből olyan nagy darabszám készül hogy 0,1 százalék alatti meghibásodás is észlelhető. Sőt.

Honnan veszed a 0,1% alatti meghibásodást?
És mi van a melegedéssel? Erre szerettem volna érdemleges válaszokat kapni.

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.