HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#2381 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 09. 12:22

Kép
Uniross Hybrio AAA 800mAh akku 2600Ft a mediam@rkt-ban

Kíváncsi vagyok, valóban bírja-e addig, mint egy sima elem...

#2382 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 09. 22:02

No. Én is vettem egy IPC-1L töltőt.

Van 4 db Energizer 2200mAh-s akksi. Van egy Canon A530-as gépem. Azt vettem észre, hogy 10-15 kép után már írja, hogy töltsem az akksit. Gondoltam nyomok neik egy refresh-t az emeleknek. Ezt hányszor kellene tölteni és kisütni, hogy megint közel max kapacitása legyen? Kb. 3-4 periódust már eljátszottam. Több kellene? Honnan tudhatom meg, hogy érdemes-e még formázni, vagy vegyek új akksikat?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2383 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 04. 09. 22:13

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 23:02

No. Én is vettem egy IPC-1L töltőt.

Van 4 db Energizer 2200mAh-s akksi. Van egy Canon A530-as gépem. Azt vettem észre, hogy 10-15 kép után már írja, hogy töltsem az akksit. Gondoltam nyomok neik egy refresh-t az emeleknek. Ezt hányszor kellene tölteni és kisütni, hogy megint közel max kapacitása legyen? Kb. 3-4 periódust már eljátszottam. Több kellene? Honnan tudhatom meg, hogy érdemes-e még formázni, vagy vegyek új akksikat?

A refreshnél eleve többször csinálja végig a műveletet Ha egy ciklus után is keveset vesz fel akkor nemigen lesz kifogástalan az akku.

#2384 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 09. 22:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 23:13

A refreshnél eleve többször csinálja végig a műveletet Ha egy ciklus után is keveset vesz fel akkor nemigen lesz kifogástalan az akku.

Az érdekes az, hogy mikor teljesen feltöltöm, akkor a töltő szerint 2,1Ah-s töltöttsége van.. :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2385 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 10. 08:08

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 23:17

Az érdekes az, hogy mikor teljesen feltöltöm, akkor a töltő szerint 2,1Ah-s töltöttsége van.. :think:

Minden akkunak van gyártási eltérése. A 2200-as lehet 2,1-es, de lehet 2,3-as is. Probléma ott van ha 2 A -t se vesz fel.

#2386 Felhasználó inaktív   qvas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 10. 10:14

Sziasztok!

Több kérdésem is lenne.

1.  Olyan töltő kéne, amivel lehet kezelni hagyományos és eneloop/r2u/recyko aksikat is. A gond az, h eneloop és társai elvileg nem szeretik a csepptöltést. Van olyan töltő, amin be lehet állítani, h akarok-e csepptöltést v sem, az akku típusától függően? Nekem az IPC-1L tetszik, de ha pl eneloop-ot töltök, gondolom, figyelni kéne, mikor fejeződött be a töltés, és akkor gyorsan ki kell kapnom a feltöltött aksit a töltőből.

2.  Vagy veszek egy eneloop/recyko töltőt.

sanyo eneloop töltő sztem gáz, mert  4 akku / 2 csatornás

gp recyko töltő: elvileg 4 akku/4 csatorna, bár fura, mert a képen csak 2db led van

De akkor ezekkel meg sima hagyományos aksikat nem tudok normálisan feltölteni? (gondolom, ezekben nincs csepptöltés)

3.  eneloop aksikra azt írják, h csak eneloop töltőt használjunk, r2u/recyko aksiknál pedig állítólag lehet használni hagyományos töltőket is. Vagy ez csak kamu?

#2387 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 10. 11:23

Idézet: qvas - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 11:14

Sziasztok!

Több kérdésem is lenne.

1.  Olyan töltő kéne, amivel lehet kezelni hagyományos és eneloop/r2u/recyko aksikat is. A gond az, h eneloop és társai elvileg nem szeretik a csepptöltést. Van olyan töltő, amin be lehet állítani, h akarok-e csepptöltést v sem, az akku típusától függően? Nekem az IPC-1L tetszik, de ha pl eneloop-ot töltök, gondolom, figyelni kéne, mikor fejeződött be a töltés, és akkor gyorsan ki kell kapnom a feltöltött aksit a töltőből.

2.  Vagy veszek egy eneloop/recyko töltőt.

sanyo eneloop töltő sztem gáz, mert  4 akku / 2 csatornás

gp recyko töltő: elvileg 4 akku/4 csatorna, bár fura, mert a képen csak 2db led van

De akkor ezekkel meg sima hagyományos aksikat nem tudok normálisan feltölteni? (gondolom, ezekben nincs csepptöltés)

3.  eneloop aksikra azt írják, h csak eneloop töltőt használjunk, r2u/recyko aksiknál pedig állítólag lehet használni hagyományos töltőket is. Vagy ez csak kamu?

250-500 mA-el lehet az eneloopot tölteni és nem ajánlatos csepptöltésen hagyni, de az nem azt jelenti hogy egy óra alatt is tönkremegy. Két led hogy jelez 4 csatornát? Sehogy. A két csatornás töltő akkor problémás ha nem egyformák az akkuk. IPC-t kell venni annál jobb nincs.

Szerkesztette: ottokar 2007. 04. 10. 11:28 -kor

#2388 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 13:57

Az IPC-1 500 mA-es töltés után 20-30 mA-rel csepptölt (200 mA után meg 12-20 mA-rel). Ez nem hiszem, hogy annyira elviselhetetlen lenne az Eneloop-ok számára. Már csak azért sem, mert pl. ahogy írtad, a GP hagyományos töltőket is alkalmasnak tart az ugyanilyen technológiával készülő akkui számára. Ettől függetlenül nem tanácsos napokig rajtahagyni, de azért nem kell mellette ülni, hogy vajon mikor lesz kész. Jobban belegondolva egy kis ideig a töltőárammal töltődik túl az akku, erre esni kezd a feszültsége, és a töltő lekapcsol. Azaz rövid ideig nemhogy csepptöltéssel, hanem rendes töltéssel töltődik, miután már tele van. Így egy kis csepptöltés aligha árthat neki.

(Azt hiszem a mikroprocesszoros töltők között az IPC-1 az egyik leggyengébb csepptöltést alkalmazza.)

#2389 Felhasználó inaktív   qvas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 23:25

Ottokar, Netmanus, köszi a válaszokat!

Kezd az lenni a gyanúm, hogy ha hagyományos és eneloop aksikat is akarok tölteni, akkor IPC-1 kell, mert kisebbre tudom állítani a töltőáramot eneloopnál, míg ipc-1L inkább hagyományos aksikhoz jó. Bár az L-nél az állandó 350-es kisütő áram picit soknak tűnik.

#2390 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 06:26

Idézet: qvas - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 23:25

Kezd az lenni a gyanúm, hogy ha hagyományos és eneloop aksikat is akarok tölteni, akkor IPC-1 kell, mert kisebbre tudom állítani a töltőáramot eneloopnál, míg ipc-1L inkább hagyományos aksikhoz jó. Bár az L-nél az állandó 350-es kisütő áram picit soknak tűnik.

Nehogy félreértés essék, az IPC-1L ugyanolyan jó, mint az IPC-1, csak nem tud olyan nagy töltőárammal tölteni (max. 700 mA-rel), amire egyébként nincs is szükség (én csak kíváncsiságból használtam nagyobbat 1-2-szer). A kisütő áramáról nincs olyan infóm, hogy konstans 350 mA lenne. Szerintem az a max. kisütő áram, és ugyanúgy lehet 100 és 250 mA-re is beállítani, azaz tényleg csak a max töltő és max kisütő áramban különbözik az IPC-1-től, minden másban megegyezik. Vagy tévednék???  :confused:

Talán egy IPC-1L tulaj meg tud erősíteni benne. IPC-1L tulajok! Írásra fel!  :)

#2391 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:26

Tudtommal az 1L mindig az aktuális töltőáram felével süt ki, pl. frissítésnél ha 500-zal töltöd, akkor 250-nel süt ki.

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#2392 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 11. 07:58

A töltőáramot lehet csak az IPC-knél állítani, a kisütőáram mindíg a fele lesz a töltőáramnak automatikusan. Mindkettő ugyanolyan jó Eneloophoz csak nem kell benn hagyni a töltőben napokig, egy két óra azért még nem árt neki.

#2393 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 11. 08:03

Idézet: qvas - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 0:25

"IPC-1 kell, mert kisebbre tudom állítani a töltőáramot "

Mindegyik IPC-nél 200mA a legkisebb töltőáram.

#2394 Felhasználó inaktív   qvas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 09:36

jaja, csak vhol elnéztem, és azt hittem, az L-nek fix 700/350 a paramétere. De látom, h max. 700mA-ig ugyanúgy paraméterezhető, mint a sima ipc-1.

#2395 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 12:29

Akkor most komplikáltan és magyartalanul :)

Minden IPC-1-nél a töltő áram fele a kisütő áram. De nem minden IPC-1-nél maximális a 700 mA töltő áram. Mert az 1L-nél igen, de az 1-nél nem. És minden IPC-1 alkalmas eneloop akksik töltésére. De nem minden eneloop akksinak tesz jót, ha több napig benne marad a töltőben.

És végül a punch line: minden IPC-1 tud csepptölteni…

U.i.: nem minden HWSW fórumozó fogja elsőre megérteni a hozzászólást, de minden HWSW fórumozó gondolja majd, hogy nincs ki a 4 kerekem :)

ON:

Összefoglalva:

- IPC1 és IPC1L tölténel a kisütési áram a töltési áram fele
- IPC1L maximum 700 mA töltési áramot tud kiküldeni a cellára
- az IPC1L gyakorlatilag megegyezik a fentieket elfogadva az IPC1-el, pár kiegészítő szerelvény és bónusz akksi nincs a dobozban tudtommal
- több napig nem célszerű benne hagyni a töltőben az Eneloop akksikat, de pár órát talán nem sínylenek meg
.
.
.

#2396 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 13:32

Elég sok szó esett már a töltésről.  Most felmerült bennem a kisütés kérdése, miszerint egyes gyerekjátékokba nem feltétlenül venném meg a C és D típusú akkukat, hanem vennék adaptert AA->C/D formátumra.
Sok adatlapon 3C kisütési áramot is írnak, azaz egy normál kapacitásúnál 6A.  Ez általánosságban igaz lehet, mint ökölszabály normál használat mellett, brutális hűtés nélkül?  Bírja rendesen?
És visszafelé gondolkodva igaz lehet, hogy nagyobb áramfelvételű eszközbe tegyem inkább a nagyobb kapacitású akkut, mert az bírja jobban a terhelést?  Vagy ez mondjuk 1C kisütő áram alatt nem is számít, tök mindegy.

#2397 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 11. 17:24

Idézet: GBogyó - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 14:32

Elég sok szó esett már a töltésről.  Most felmerült bennem a kisütés kérdése, miszerint egyes gyerekjátékokba nem feltétlenül venném meg a C és D típusú akkukat, hanem vennék adaptert AA->C/D formátumra.
Sok adatlapon 3C kisütési áramot is írnak, azaz egy normál kapacitásúnál 6A.  Ez általánosságban igaz lehet, mint ökölszabály normál használat mellett, brutális hűtés nélkül?  Bírja rendesen?
És visszafelé gondolkodva igaz lehet, hogy nagyobb áramfelvételű eszközbe tegyem inkább a nagyobb kapacitású akkut, mert az bírja jobban a terhelést?  Vagy ez mondjuk 1C kisütő áram alatt nem is számít, tök mindegy.

A kisütős töltők egyike sem süt ki ilyen brutális módon, általában kevesebbel sütnek ki mint a töltés.Közel rövidzárási áram nemigen használ az akkunak. Már kezd lecsengeni a brutális 10 A-es töltések időszaka, aki komolyan használ akkut úgyse egy garnítúrával nyavajog. Kémiai folyamatoknak van egy optimális sebessége, és azt nem érdemes megerőszakolni. Az a legtermészetesebb hogy pld fényképezőgépbe 2A alatti akkut marhaság tenni.

#2398 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 19:45

Idézet: GBogyó - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 13:32

Milyen játékokkal játszik az a gyerek?  :D Gondolom valami brutál távirányítós autó lehet.

Az Auchanban láttam Uniross átalakítókat, de hogy C-re vagy D-re alakítottak, arra nem emlékszem (szerintem C-re). Állítólag az Eneloop a kisütésben sem szerepel rosszul.  :cool: De lehet spéci akkukat is kapni, amik direkt nagy áramra készültek. ITT is van néhány, AA méretben és 1600-1800 mAh-ban 533-700 Ft-ba kerülnek (nem véletlenül nincs ilyenekből 2700 mAh-s  ;) ). Ha valóban szükséged van nagy áram leadására, és még nincs elég akkud, akkor ilyet vegyél, esetleg kompromisszumként vehetsz Eneloopot. A hagyományos akkukhoz képest a spéciknek biztos érezhetően kevésbé esik le a feszültsége, és rendesen kipörgetik a kerekeket.  :D

#2399 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 20:04

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 19:45

Milyen játékokkal játszik az a gyerek?  :D Gondolom valami brutál távirányítós autó lehet.

Az Auchanban láttam Uniross átalakítókat, de hogy C-re vagy D-re alakítottak, arra nem emlékszem (szerintem C-re). Állítólag az Eneloop a kisütésben sem szerepel rosszul.  :cool: De lehet spéci akkukat is kapni, amik direkt nagy áramra készültek. ITT is van néhány, AA méretben és 1600-1800 mAh-ban 533-700 Ft-ba kerülnek (nem véletlenül nincs ilyenekből 2700 mAh-s  ;) ). Ha valóban szükséged van nagy áram leadására, és még nincs elég akkud, akkor ilyet vegyél, esetleg kompromisszumként vehetsz Eneloopot. A hagyományos akkukhoz képest a spéciknek biztos érezhetően kevésbé esik le a feszültsége, és rendesen kipörgetik a kerekeket.  :D

OK, értem a dolgokat, de akkor mondjátok meg nekem, hogy mi a "nagyáramú" kisütés.  Merthogy a GP-s listában sincs szó erről semmi sem.  Főleg a C-s és D-s átalakító miatt kérdem, mert az AA méretű eszközöknél jellemzően nincs akkora Ampér.

#2400 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 12. 00:22

Idézet: GBogyó - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 20:04

OK, értem a dolgokat, de akkor mondjátok meg nekem, hogy mi a "nagyáramú" kisütés.  Merthogy a GP-s listában sincs szó erről semmi sem.  Főleg a C-s és D-s átalakító miatt kérdem, mert az AA méretű eszközöknél jellemzően nincs akkora Ampér.

A GP nagy áram alatt az 1C, 2C, 3C terhelés feszültség görbéjét szokta megadni. Bár szerintem ezt minden akkujára megadja. ITT láthatod az 1800-as GP adatlapját. 3C fölé szerintem nem célszerű menni, legalábbis ha nem akarod, hogy károsodjon az akku. Szerintem már a 3C is elég sok ahhoz, hogy az 1000 kisütés-töltés ciklusnak a közelébe se érjen az ember. :)

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.