Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2007. 04. 17. 14:43

Elküldve: 2007. 04. 17. 14:51
Idézet: didyman - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 13:37
Vegyünk pl. egy 2700 mAh-s aksit. Ha IPC-vel tölt az ember, akkor ezek szerint 700 helyett 1000mA-rel érdemes tölteni? Vagy pedig a 700mA töltés egy jó kompromisszum a hosszú élet és az alacsony impedancia között?
Elküldve: 2007. 04. 17. 15:09

#2484 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 04. 17. 15:11
Idézet: qvas - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 15:51
Hát énnekem meggyöződésem hogy a 700mA-es töltés többet jelent élettartambam mint ami időben megtakarítás lenne az 1A-es töltésnél.
#2485 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 04. 17. 16:51
Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 15:43

Ha nincs 50 fok az akku töltésnél akkor nem is működik a töltő. Viszont a borda olyan kicsi felületen érintkezik az akkukkal hogy nem tudom hogyan hűt érdemben.
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:54
Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 16:51
Hidd el, hűt. Én is rá szoktam tenni a régi P1-es hűtőbordát, ha 500-700 mA-rel töltök. Igaz, csak a töltés vége felé kezdenek melegedni az akkuk, de minden bizonnyal nem bánják, ha 45 fok helyett csak 40 fokig melegszenek.

Ha van hűtőbordád, próbáld ki, hogy az egyik végét megfogod, a másikat meg vagy forró vízbe tartod egy pillanatra, vagy láng fölé teszed (esetleg forrasztópákát is érinthetsz a másik feléhez 1 apró ponton). Meg fogsz lepődni, hogy milyen hamar felforrósodik az egész. Aki látott AMD processzort a "lesarkazós" korszakból (Duron, Athlon), az tudja, hogy milyen kis felületen hány Watt energiát képes elvonni egy hűtőborda.
Elküldve: 2007. 04. 17. 19:58
Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 17., kedd - 14:33

Hogy ebben mekkora h*lyeségek vannak.

Nem olvastam végig, de 2 dolgon rögtön megakadt a szemem:
Ha a hőmérséklet nem csökken, hanem szobahőmérséklet fölött marad, akkor a töltő nem működik megfelelően.
Még egy látszólag korrekt csepptöltésnél is tapasztalható egy bizonyos fokú kristályosodás, ami késöbb memória-effektust eredményez

Elküldve: 2007. 04. 18. 07:09

Elküldve: 2007. 04. 18. 12:10
Melegedni meg úgyis minden akksi fog, hiszen nem ideális eszközök, a Liion is elég jelentősen képes melegedni intenzív használat/töltés során és ez is normális még. A hőelvonás meg jó dolog, de ettől még ha túltöltés van, akkor azon nem segít, legfeljebb a töltő hővédelmét veri át. Persze a szellőzés, hűtés mindenképpen jó ötlet, csak túlzásba nem kell esni vele. A bordáról annyit, hogy az akku műanyaggal borított oldala nem éppen jó hőátadást nyújt egy henger-sík felület érintkezésénél, itt sokkal inkább az akku által környezetbe lesugárzott hőt veszi vel a borda, úgyhogy ez kifejezetten érdekel, hogy 45-50 fok helyett mekkora hőmérsékletet eredményez az akkukon. A páka 300 fokja kis felületen is hamar elég energiát ad át a bordának, a víz és a láng nagyságrenddel kisebb hőellenálláson, nagy felületen érintkezik. Az alumínium meg igen jó hővezető, tehát itt nem ez az igazi mérvadó, hogy hű, de hamar átmelegszik, hanem az, hogy milyen hőmérsékletre, mert a forró borda, amit kézben tartasz, az csak kb. 60 fokos, míg a pákahegy 300...
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2007. 04. 19. 09:18
Az akkuk hűtése nem átveri a töltő hővédelmét, hanem egyszerűen a hűtés miatt nem lesz olyan forró az akku. Brutál levegőhűtés a feszültségesés figyelését verheti át, mert egy agyonhűtött akku feszültsége nem fog úgy esni, mint hűtés nélkül.
A memória-effektus tudtommal a rátöltésekkor alakul ki, egy feltöltött akku csepptöltésekor ilyesmiről nem beszélhetünk. Ha jól emlékszem a GP az adatlapjain feltünteti azt a csepptöltés-erősséget, amit az akkui akár évekig is elviselnek.
Elküldve: 2007. 04. 19. 09:34
Ha csak párszor kapcsolta le a hővédelem az akkut, akkor elve a küszöb közelében lehettél, ami elég egyszerűen kezelhető még. Ehhez pedig nem kell még nagyon hővezetés sem. A műanyag a levegőnek ugyanúgy ad le hőt, mint az alumíniumnak, csak utóbbi sokkal jobban vezeti is-de ez már csak kukackodás

Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2007. 04. 19. 10:27
Most páran biztosan mosolyogni fognak, de leírom. Van egy Olympus fényképezőhöz való AA töltőm, amibe 4 db akksi mehet. Úgy tudom, hogy páronként figyeli csak őket, de valami vezérlés van benne. Hívjuk processzorosnak, ha úgy tetszik, nem biztos, hogy az. A töltő maga teljesen minimál design, egy led van rajta, ami piros töltés esetén kialszik, ha elérte a teljes töltést és már csak szinten tart csepptöltéssel. Hiba esetén villog. Ennyit tud.
Most jön a paranormális része: lehet hallani csendes szobában a töltési hangokat. Nem dimenziós hangokra gondolok, hanem a kapcsoló üzemű táp talán (ezt Didyman tudná elmondani pontosan) generál magas frekvenciás rövid impulzusokat, amit én hallok, ha kábé 10-15 centire hajolok hozzá. Nem Didyman-hez, hanem a töltőhöz.
Amikor a lemerült akksikat beteszik az ember, akkor eltérő frekvenciájú hangok váltják egymást gyors ütemben, ilyenkor tölt erősen a töltő. Aztán ahogy kezd felépülni a töltés az akksikban úgy csökken a dallam összevisszasága és pár óra alatt már csak egy-két fajta hang szól ritkábban. A töltés végén pedig csak csepptölt, ilyenkor 8-10 másodpercenként pittyent rá egy hangon az akksikra.
Nem tudom, hogy az IPC-1 sorozatnál is lehet-e ilyet hallani, de ez érdekes. Mivel nincs semmiféle visszajelzés a töltőn, ezért a hangja alapján lehet megbecsülni, hogy mennyinél is lehet a töltés. A legtöbb alkalommal mondjuk én egész éjszakára benne szoktam hagyni az akksikat. Ilyenkor reggelre teljesen lehűlnek, csak finoman csepptölt a töltő és jó sokat lehet fényképezni/vakuzni egy garnitúra akksival.
Van hasonló tapasztalat a Voltcraft töltőkkel?
Üdv!
Szerkesztette: donphobos 2007. 04. 19. 10:30 -kor
.
.
Elküldve: 2007. 04. 19. 12:08
Idézet: didyman - Dátum: 2007. ápr. 19., csütörtök - 9:34
Ha csak párszor kapcsolta le a hővédelem az akkut, akkor elve a küszöb közelében lehettél, ami elég egyszerűen kezelhető még. Ehhez pedig nem kell még nagyon hővezetés sem. A műanyag a levegőnek ugyanúgy ad le hőt, mint az alumíniumnak, csak utóbbi sokkal jobban vezeti is-de ez már csak kukackodás

Az már rég rossz (sőt, egyenesen káros), ha a hővédelemnek kell leállítania egy túltöltést. A processzor a feszültségesésből előbb észre kell, hogy vegye.
Ha a hővédelem állítja meg a folyamatot, akkor a (túl)töltés folytatódni fog, ahogy az akku hőmérséklete a küszöb alá csökken. Ezt mindenképp meg kell akadályozni, akár hűtéssel is (talán ezért vannak extra gyors töltőkben ventilátorok :confused: , bár nem hiszem, hogy van olyan töltő, amelyik nem veszi észre a feszültségesést gyorstöltésnél).
Elküldve: 2007. 04. 19. 12:12
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 19., csütörtök - 10:27
Van hasonló tapasztalat a Voltcraft töltőkkel?
Üdv!
Közel hajolva lehet hallani, hogy tölt (észrevehető az impulzustöltés pillanatnyi kihagyása). Érdekes, hogy a tábkábel csatlakozását mozgatva halkulhat/hangosodhat a töltés hangja, lehet úgy "állítani", hogy tényleg csak a fül rátapasztásával legyen hallható.

#2496 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 04. 19. 14:19
Nem értelek. A display gombbal töltés közben elő lehet hívni a töltés állását, a feszültséget és mennyi ideje foglalkozik az akkuval a töltő.Igaz nekem IPC-1 van. vagy az L -nél ezt is kihagyták? Akkor már nem éri meg az árát mert nagyon lebutították. Vagy elértettem valamit?
Szerkesztette: ottokar 2007. 04. 19. 14:21 -kor
Elküldve: 2007. 04. 19. 14:24
Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 19., csütörtök - 15:19
Nem értelek. A display gombbal töltés közben elő lehet hívni a töltés állását, a feszültséget és mennyi ideje foglalkozik az akkuval a töltő.Igaz nekem IPC-1 van. vagy az L -nél ezt is kihagyták? Akkor már nem éri meg az árát mert nagyon lebutították. Vagy elértettem valamit?
Olvasni és értelmezni:
"Most páran biztosan mosolyogni fognak, de leírom. Van egy Olympus fényképezőhöz való AA töltőm, amibe 4 db akksi mehet."
...
"Amikor a lemerült akksikat beteszik az ember, akkor eltérő frekvenciájú hangok váltják egymást gyors ütemben, ilyenkor tölt erősen a töltő."
...
"Nem tudom, hogy az IPC-1 sorozatnál is lehet-e ilyet hallani, de ez érdekes. Mivel nincs semmiféle visszajelzés a töltőn, ezért a hangja alapján lehet megbecsülni, hogy mennyinél is lehet a töltés."
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"
Elküldve: 2007. 04. 19. 15:08

Elküldve: 2007. 04. 19. 15:08
A régi eladó lett. Bocsi mindenkitől, kis reklámért.
Eladom a VOLTCRAFT UFC-5 LCD akkutöltőmet.
Irányár akkuk nélkül 6000 Ft. 4db vadonatúj Conrad 2500mA akkuval 8000 Ft.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...0d4UFpXeHNNdz09
Elküldve: 2007. 04. 20. 15:00
Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. ápr. 19., csütörtök - 15:08
A régi eladó lett. Bocsi mindenkitől, kis reklámért.
Eladom a VOLTCRAFT UFC-5 LCD akkutöltőmet.
Irányár akkuk nélkül 6000 Ft. 4db vadonatúj Conrad 2500mA akkuval 8000 Ft.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Produ...0d4UFpXeHNNdz09
Ay IPC-1-et a conradnal veszed? Kivancsi vagyok, mukodik-e majd rendesen, az elso par napban erosen teszteld. En kettot is visszavittem es vegul IPC-1L lett belole. Ez ugy nez ki, mukodik rendesen. Mar 4 napja egyfolytaban.