HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#2501 Felhasználó inaktív   Chase 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 20. 17:38

Hello!

Van nekem 4 db vadiúj 2600 mAh-s Ansmann AA akkum és egy Voltcraft IPC-1 töltőm.
Ezeket az akkukat valamiért nem tudom feltölteni, 200 mA töltőárammal töltve egészen 3200-3300 mA-ig (kép) "felmegy" (15-16 óra), majd ha kész olyan mintha misem történt volna: belerakom a rádiós-egérbe és 3 óra múlva leáll az egér, világít a piros led, lemerültek az akkuk, fényképezőgépben még rosszabb: 5-10 kép és lekapcsol.
Vissza a töltőbe, kisütés, 200 mA-es töltés, de a helyzet változatlan, ugyanígy "nem töltődnek fel".
Ugyanezzel a töltővel másik akkuk (2400-asok, 2100-asok és 1500-asok vannak még) hetekig bírják bármibe is rakom őket.
Megpróbáltam ezeket a "rossz" 2600-asokat egy ilyen lemerülés után IPC-1-el csak kisütni, majd miután ez megvolt rögtön átraktam feltölteni a régi, Ansmann DigiSpeed 4 töltőbe, az pár óra alatt feltöltötte, jó melegek voltak az akkuk, de a helyzet csak egészen kicsivel lett jobb: az egérben 2 napig bírták, fényképezőben 50-60 képig, így is messze elmaradnak a kisebb kapacitásúaktól. Ezek a kisebb akkuk teljesen normálisan működnek, töltéskor pont annyi "áram megy be" amennyi a kapacitás, annyi ideig tart a töltésük, amennyi a beállított töltőáram mellett elvárható, minden oké, csak ezekkel a 2600-asokkal nem boldogulok.

Kép

Mi lehet a gond? Help please!
„Biztos, hogy nem volt normális a Stalker-bárban a jávai táncosnő!”

Config

#2502 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 20. 17:57

Könnyen lehet, hogy szarok az akkuk. Lehet, hogy mélykisülten vásároltad őket. Én megvétel után meg szoktam nézni, hogy egy kis terhelést elviselnek-e (van egy elemteszterem, hasonló egy lámpához), ill. a feszültségüket is megnézem.
Valószínűleg nem igazán bírják a terhelést, és a kapacitásuk sincs teljesen rendben. Csinálj egy tesztet IPC-1-gyel 500/250 mA-rel vagy 700/350-nel (ha a legelső töltés 200mA-es, az bőven elég, utána már töltheted 500mA-rel vagy 700-zal). Meglátod, mit ír ki az IPC-1. Ha jócskán elmarad a várttól, akkor próbáld meg visszavinni, mert a mélykisült akkuk másik tulajdonsága, hogy baromi nagy az önkisülésük, ami szintén elég kellemetlen tud lenni.

Nekem van egy halott AAA akkum. 750 mAh-s Uniross (a másik 3 köszöni jól van), töltéskor el is használódik 700-800 mAh, de leadni csak vagy 20-30 mA-t képes. Kis terhelésre is 1,1V alatt van a feszültsége, ami elég hamar le is megy 0,9V-ig. Úgyhogy a "felvett" energia nem sokat számít.
[Megjegyzem 1 hét alatt teljesen kisül magától, úgyhogy már nem fárasztom magam az életben tartásával. Most 72mV-ot mutat a multiméter, ha rámérek.]

#2503 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 04. 20. 18:11

Idézet: Chase - Dátum: 2007. ápr. 20., péntek - 18:38

Hello!

Van nekem 4 db vadiúj 2600 mAh-s Ansmann AA akkum és egy Voltcraft IPC-1 töltőm.
Ezeket az akkukat valamiért nem tudom feltölteni, 200 mA töltőárammal töltve egészen 3200-3300 mA-ig (kép) "felmegy" (15-16 óra), majd ha kész olyan mintha misem történt volna: belerakom a rádiós-egérbe és 3 óra múlva leáll az egér, világít a piros led, lemerültek az akkuk, fényképezőgépben még rosszabb: 5-10 kép és lekapcsol.
Vissza a töltőbe, kisütés, 200 mA-es töltés, de a helyzet változatlan, ugyanígy "nem töltődnek fel".
Ugyanezzel a töltővel másik akkuk (2400-asok, 2100-asok és 1500-asok vannak még) hetekig bírják bármibe is rakom őket.
Megpróbáltam ezeket a "rossz" 2600-asokat egy ilyen lemerülés után IPC-1-el csak kisütni, majd miután ez megvolt rögtön átraktam feltölteni a régi, Ansmann DigiSpeed 4 töltőbe, az pár óra alatt feltöltötte, jó melegek voltak az akkuk, de a helyzet csak egészen kicsivel lett jobb: az egérben 2 napig bírták, fényképezőben 50-60 képig, így is messze elmaradnak a kisebb kapacitásúaktól. Ezek a kisebb akkuk teljesen normálisan működnek, töltéskor pont annyi "áram megy be" amennyi a kapacitás, annyi ideig tart a töltésük, amennyi a beállított töltőáram mellett elvárható, minden oké, csak ezekkel a 2600-asokkal nem boldogulok.

Kép

Nekem is volt 2600-as ilyen akkum és rövid idő múlva kukába kellett dobni mert használhatatlan volt. Egyszerűen szemét minőségű.

#2504 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 09:45

Idézet: szabnet - Dátum: 2007. ápr. 20., péntek - 15:00

Ay IPC-1-et a conradnal veszed? Kivancsi vagyok, mukodik-e majd rendesen, az elso par napban erosen teszteld. En kettot is visszavittem es vegul IPC-1L lett belole. Ez ugy nez ki, mukodik rendesen. Mar 4 napja egyfolytaban.

Természetesen a Conrad-nál, máshol nem lehet kapni. Kicsit gondban vagyok, mert ha tényleg nem fog rendesen működni, akkor nekem nem jó az IPC1-L, mert nekem szükségem van a szivargyujtó töltőre. Igaz, azt lehet, hogy csinálni is tudnék hozzá.

Szerkesztette: Kicsiati 2007. 04. 21. 09:46 -kor

Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#2505 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 10:06

Idézet: MisterY - Dátum: 2007. ápr. 14., szombat - 9:31

Nem mondom, hogy egy kategőróát képviselnek, de annak aki az ezerforintos hama töltő helyett keres jobbat, nem biztos, hogy valóban szüksége van egy IPC-re és nem elég neki egy GP vagy más márkájú gyorstöltő.

be kell vallanom , nekem van egy 2x2 csatornás HAMA töltőm,elégedett vagyok, csak kicsit bonyolult vele a kisütés/ápolás töltés valamint a párban töltés nem teljesen vált be, viszont sokkal jobb mint bármely gyorstöltő .

Jól néz ki ez az IPC 1, de nagyon drága, ráadásul nekem vannak régebbi C, D méretű Cd akkuim,
létezik valami másik alternatíva , vagy kénytelen leszek elővenni a kb 1.000 Ft-os már félig roncs Philips NiCd töltőt, hogy felújítsam őket?
Mi a pontos különbség az L és az alap 17.000 Ft-os típus között? (4 akku....és még),
bevalllom nézegettem a Conrad idevágó oldalát és persze a fórumot, de nem vagyok még képben.

Szerkesztette: WEbshark 2007. 04. 21. 10:11 -kor

#2506 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 21. 10:09

Gondolom azért szeretnél szivargyújtó adapterest,mert autóban is használnád.Akkor ez a töltő is megfelelő:http://hu.gamma-e.com/index.php?page=gallery&termek_id=18914    4 csatornás töltő.(kisütés,1000mA-es töltés,cellánként tölt-hálózatról,12V-ról,USB portról használható)  Kocsiban úgy sem nézed a számszerű paramétereket.Ez természetesen magán véleményem. Az IPC-1L teljesen korrekt töltő.Semmivel sem rosszabb mint a nagyobb testvére.Jó, nem tölt 1800mA-el.Valahogy majd csak kíbírom akku főzés nélkül is. :D

#2507 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 11:49

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 21., szombat - 10:09

Gondolom azért szeretnél szivargyújtó adapterest,mert autóban is használnád.Akkor ez a töltő is megfelelő:http://hu.gamma-e.com/index.php?page=gallery&termek_id=18914    4 csatornás töltő.(kisütés,1000mA-es töltés,cellánként tölt-hálózatról,12V-ról,USB portról használható)  Kocsiban úgy sem nézed a számszerű paramétereket.Ez természetesen magán véleményem. Az IPC-1L teljesen korrekt töltő.Semmivel sem rosszabb mint a nagyobb testvére.Jó, nem tölt 1800mA-el.Valahogy majd csak kíbírom akku főzés nélkül is. :D

Nem a kocsiban való töltés a lényeg, hanem az, hogy legyen egy IPC-1, vagy IPC-1L töltőm, de ha kirándulunk, nyaralunk, vagy horgászok, akkor fel tudjam tölteni az akkukat a kocsiból is.

Ha csak a kocsiból való töltés lene a gond, akkor nem adnám el az UFC-5 LCD töltőmet, mert az szivargyújtós. Ezzel viszont nem ajánlott az Eneloop akkukat tölteni, mert ez 2A-al tölt. Én meg át akarok állni az Enelloop akkukra.

Egyébként nekem sem kell az 1800mA-es töltés, elég lenne a 700mA, de az IPC-1L-hez nem jár szivargyujtó csatlakozó.
Amúgy megnéztem az UFC-5 szivargyújtó csatiját, és semmilyen elektronika nincs benne. Tehát a szivargyújtóról simán rámegy az áram a készülékre.
Lehet, hogy ezzel a csatival menne az IPC-1L is.
Saját képekről is!

#2508 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 21. 11:59

Ezzel ki is végezted az 1L-est.3V-os adapter van hozzá!!!! :eek:

#2509 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 21. 12:02

Idézet: WEbshark - Dátum: 2007. ápr. 21., szombat - 10:06

be kell vallanom , nekem van egy 2x2 csatornás HAMA töltőm,elégedett vagyok, csak kicsit bonyolult vele a kisütés/ápolás töltés valamint a párban töltés nem teljesen vált be, viszont sokkal jobb mint bármely gyorstöltő .

Jól néz ki ez az IPC 1, de nagyon drága, ráadásul nekem vannak régebbi C, D méretű Cd akkuim,
létezik valami másik alternatíva , vagy kénytelen leszek elővenni a kb 1.000 Ft-os már félig roncs Philips NiCd töltőt, hogy felújítsam őket?
Mi a pontos különbség az L és az alap 17.000 Ft-os típus között? (4 akku....és még),
bevalllom nézegettem a Conrad idevágó oldalát és persze a fórumot, de nem vagyok még képben.

Ezekhez gyárts egy egyszerű átalakítót. Kézügyesség kérdése.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2510 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 21. 14:10

Hogy a fenébe gondolod hogy minden töltő bemenő egyenfeszültsége egyforma? Szivargyújtó csatlakozóban minek lenne elektronika ha a töltö bemenője 12V? De ahány töltő annyi a bemenő egyenfeszültsége! Kivéve azokat a berendezéseket melyeknél az egyenirányítás a készülékben van. ( Nekem van olyan hangfalam melynél az adapter váltakozó áramú és az egyenirányítás és szűrés az egyik hangdobozban van.)

Szerkesztette: ottokar 2007. 04. 21. 14:21 -kor

#2511 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 17:52

Idézet: wwg - Dátum: 2007. ápr. 21., szombat - 11:59

Ezzel ki is végezted az 1L-est.3V-os adapter van hozzá!!!! :eek:

Ez csak feltételezés volt. Természetesen ha 3V-os az adapter, akkor nem tenném rá.
Én az UFC-5 töltőmet tettem rá, de ahhoz gyárilag adták. Ennek a bemenő feszkója 12V.
De ha az IPC-1L-nek 3V, akkor előbb le kell csökkenteni, de én nem fogok kísérletezgetni, megveszem majd a drágább IPC-1-et.
Saját képekről is!

#2512 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 17:55

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. ápr. 21., szombat - 14:10

Hogy a fenébe gondolod hogy minden töltő bemenő egyenfeszültsége egyforma? Szivargyújtó csatlakozóban minek lenne elektronika ha a töltö bemenője 12V? De ahány töltő annyi a bemenő egyenfeszültsége! Kivéve azokat a berendezéseket melyeknél az egyenirányítás a készülékben van. ( Nekem van olyan hangfalam melynél az adapter váltakozó áramú és az egyenirányítás és szűrés az egyik hangdobozban van.)

Mivel nem láttam élőben az IPC-1L-t, ezért csak feltételeztem, hogy annak is 12V a bemenő feszkója, mint az UFC-5-nek. De akkor ezek szerint nem annyi. Ne félj, nem fogom kísérletnek alávetni egy ilyen drága készüléket. Marad a drágább IPC-1, az akkukat meg majd elpasszolom valakinek.
Saját képekről is!

#2513 Felhasználó inaktív   vocsok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 07:54

Idézet: Chase - Dátum: 2007. ápr. 20., péntek - 17:38

Hello!

Kép

Vidd vissza oda, ahol vetted és kérd vissza a pénzt.
Az Ansmann nem gyárt akkut, csak átcimkézi. Az utóbbi években tényleg gagyikat adott ki.

#2514 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 08:04

Pénteken rendeltem meg a IPC-1L-t, és van egy uniross x-press 1000-esem amihez jár szivargyújtó adapter és utóbbinak 12 volt a fali tápegysége is. Ugyan nemtudom hogy az ipc tápja milyen feszültséget ad le, de ha 12 voltos akkor azthiszem szemrebbenés nélkül átalakítom hozzá az uniross adapterét, ha nem jó hozzá úgy ahogy van amire látok egy kis esélyt.

Egyébként eneloopok várakozáson felül beváltak, egy brilliánsan jó terméknek tartom őket és csak ilyet fogok vásárolni ezután.

Szerkesztette: RiCS 2007. 04. 22. 08:05 -kor

#2515 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 11:31

lehet hogy veszek egy ilyen jobb darabot, de tudnom kell róla valamit:
lehet állítani/szabályzni a töltőáramot?
van ugyanis olyan NiMH akkum amire rá van írva a töltési instrukció:
420 mA , 7 H- nos ezek 2100 mAh kapacitásúak, sajnos digigépben motormozgatás közben  behalnak sikeresen; kikapcs bekapcs után max. 4 mp. amit bírnak. Multiméterrel kimérve 1.25 V és jó töltöttségi értékekeket mutatnak- csökkenő érték nincs (tehát hogy csak a multiméterre el kezd esni  a fesz v. töltöttségi szint).
Próbáltam már frissíteni őket, de sajnos nem lett jobb a dolog. Eddig igen jók voltak, sajnálnám kidobni őket.

Azt tudom hogy kicsit jobb és egycsatornás gépet kell vennem, hogy akár darabonként tudjak akkut frissíteni. A nagy többség és a gyorstöltők párban töltenek- bezzeg a régi Cd -s töltők is tudták már szóló töltést- azt nem tudom hogy kevert típusokkal ment-e de én volt hogy muszály alapon felraktam a a D-t az AA pár mellé- nem biztos, hogy jót tett neki.
Mindenesetre azok a cellák még élnek kb 5-6 év után is, míg NiMH akkuim fele hülyéskedik 2 év után.

A másik : ti melyik típusú cellák mellett tennétek le a voksot?
(ajánljatok párat ami bevált- persze ne a hamisítottakat....)

#2516 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 12:18

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 8:04

Pénteken rendeltem meg a IPC-1L-t, és van egy uniross x-press 1000-esem amihez jár szivargyújtó adapter és utóbbinak 12 volt a fali tápegysége is. Ugyan nemtudom hogy az ipc tápja milyen feszültséget ad le, de ha 12 voltos akkor azthiszem szemrebbenés nélkül átalakítom hozzá az uniross adapterét, ha nem jó hozzá úgy ahogy van amire látok egy kis esélyt.

Egyébként eneloopok várakozáson felül beváltak, egy brilliánsan jó terméknek tartom őket és csak ilyet fogok vásárolni ezután.

Fentebb írták, hogy 3V a bemenő feszültsége, úgyhogy nem lehet simán rákötni a szivargyújtóra.
Saját képekről is!

#2517 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 12:25

Idézet: WEbshark - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 11:31

lehet hogy veszek egy ilyen jobb darabot, de tudnom kell róla valamit:
lehet állítani/szabályzni a töltőáramot?
van ugyanis olyan NiMH akkum amire rá van írva a töltési instrukció:
420 mA , 7 H- nos ezek 2100 mAh kapacitásúak, sajnos digigépben motormozgatás közben  behalnak sikeresen; kikapcs bekapcs után max. 4 mp. amit bírnak. Multiméterrel kimérve 1.25 V és jó töltöttségi értékekeket mutatnak- csökkenő érték nincs (tehát hogy csak a multiméterre el kezd esni  a fesz v. töltöttségi szint).
Próbáltam már frissíteni őket, de sajnos nem lett jobb a dolog. Eddig igen jók voltak, sajnálnám kidobni őket.

Azt tudom hogy kicsit jobb és egycsatornás gépet kell vennem, hogy akár darabonként tudjak akkut frissíteni. A nagy többség és a gyorstöltők párban töltenek- bezzeg a régi Cd -s töltők is tudták már szóló töltést- azt nem tudom hogy kevert típusokkal ment-e de én volt hogy muszály alapon felraktam a a D-t az AA pár mellé- nem biztos, hogy jót tett neki.
Mindenesetre azok a cellák még élnek kb 5-6 év után is, míg NiMH akkuim fele hülyéskedik 2 év után.

A másik : ti melyik típusú cellák mellett tennétek le a voksot?
(ajánljatok párat ami bevált- persze ne a hamisítottakat....)

Melyiken? Az IPC-1, és IPC-1L tudod állítani a töltőáramot.
Az, hogy mi van ráírva az akkura az egy dolog. Általában azt szokták ráírni, hogy 0,1C-vel kell tölteni 14-16 órán át.
A Ni-Cd akkunak vannak előnyei (hirtelen nagy áramot képes leadni), de vannak hátrányai is (nagy a memória effektusa, kis kapacitásban létezik)
A Ni-Mh akkunak sokkal kisenbb a memória effeltusa. Én nem vennék már Ni-Cd akkut, de nem is lehet kapni nagy kapacitásban.
Saját képekről is!

#2518 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 04. 22. 15:50

"Multiméterrel kimérve 1.25 V "

Az a NiMH akku amelyik ennyit mutat feltöltve attól nem várhatsz teljesítményt. A jól feltöltött akku min 1,45 V feszültséget mutat.

#2519 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 19:13

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 12:25

Melyiken? Az IPC-1, és IPC-1L tudod állítani a töltőáramot.
Az, hogy mi van ráírva az akkura az egy dolog. Általában azt szokták ráírni, hogy 0,1C-vel kell tölteni 14-16 órán át.
A Ni-Cd akkunak vannak előnyei (hirtelen nagy áramot képes leadni), de vannak hátrányai is (nagy a memória effektusa, kis kapacitásban létezik)
A Ni-Mh akkunak sokkal kisenbb a memória effeltusa. Én nem vennék már Ni-Cd akkut, de nem is lehet kapni nagy kapacitásban.

Nem fogok NiCd akkut venni max C D cellákat mert azok horrbilis áruak még NiMH kivitelben, ami van az most bőven elég,
van 4,2 Ah -ás D, és 2,5 Ah-ás C akkum ezeket ekkor kapacitásban tudja az IPC kezelni, ha adapterezek?
Kivágni nincs kedvem őket, jó a biciglire a pilácsba.

#2520 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 22. 19:18

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. ápr. 22., vasárnap - 12:18

Fentebb írták, hogy 3V a bemenő feszültsége, úgyhogy nem lehet simán rákötni a szivargyújtóra.

Ezesetben autóban teljesen meg fog felelni arra az évi maximum két-három alkalomra az x-press 1000. Mondjuk így hallva a 3V kicsit kevésnek tűnik, de nemsokára megbizonyosodhatom róla személyesen. :)

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.