HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 27. 17:17

Végigolvastam a topikot, és több dolog merult fel bennem. Egyrészt számomra is egyértelmű az, hogy valóban kishazánk lakosainak anyagi jólétéhez képest drága megvenni bármit is. Többek közt emiatt fordulhat elő, hogy összesen 2 megvásárolt CD-m van amiket egyébként azt hiszem közel 4 éve nem hallgattam. [ez eddig világos.]

Ellenben az már a topik elején latinnevű barátunk [nem jut eszembe] által hangozatatott 'jobb megelozni mint utobb szivni' politikához képest is kib.szasnak értékelem, hogy a DVD lemezekre, és végképp a DVD RAM-okra is fizetni kelljen jogdijat. Miert is? Lássukcsak. A zenék magán célu másolása, ha jol értelmeztem, bizonyos keretek közt legális, ellenben a filmeké és szoftvereké nem. Mivel a DVD-re (HIFIben) lejátszható audió nem tud felkerulni [kvázi DVD=/= AudioCD], továbbá a filmek és a programok másolása törvénybe ütközik, ezért azokat fel sem akarom tenni a DVD-re, hiszen törvénytisztelő állampolgár vagyok, nem töltök le, stb. (legalábbis józan paraszti gondolkodás szerint, "hivatalosan", etc).
Ebből két dolog származhat. Az egyik, hogy a DVDre nem teszek fel semmit, tehát üres marad, akkor miert fizetek jogdijat [mert kifizetem a nyersanyagot+haszon mert mondjuk üres DVDket gyüjtök hobbibol]. A másik, hogy olyan dolgokat teszek fel a DVD-re, ami kizárolag az enyém, és semmi képpen nem jogdíjas, pl nyaralási fotók, házidolgozatok txt/doc formában, stb. Ez sem igényel jogdíjfizetést. Akkor miert fizettem jogdijjat a DVDre?
A DVD RAM lemezek egy kicsit árnyaltabbak, de mégis egyértelműbb kérdést vetnek fel. Egyrészt ugye DVD RAM lemez olvasására általában csak a Panasonic asztali olvasók/irók valamint Pana DVDRAM Handycamek alkamasak, ezért ezen anyagokra is csak jogtiszta [de nem jogdijas] anyag kerulhet. Továbbá, irhatok rájuk némely LG [és egyéb] írókkal, de mivel programot/filmet másolni tilos, zenét pedig DVDRAM-ra nem másolok, ezért megint visszakanyarodunk oda, amit eloszor irtam.
Summa: miert kell fizetnem jogdijat az üres DVD (RAM) lemere akkor, ha azokra szerzői jog alá eső dolgot csak akkor tehetek fel ha törvényt sértek, amit pedig a jo államolgár nem tesz meg. Mivel Magyarországon az ártalmatlanság vélelme alapjog, ezért az Artisjusnak nem áll jogában feltételezni, hogy a napi több ezer eladott üres DVD lemezen mindenki törvénysértést követ el (ami valoszinuleg nincs is igy) tehát nem jogos a jogdíj kiróvása.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#122 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 17:20

Ps. Vettunk a Sony DVD Handycambe 10 db 8cm-es DVDRW-t. Emlékeim szerint [bár boltban számlával vettuk] nem volt rajtuk Artijus matrica. Akkor most 8 centis DVD-re nem vonatkozna a szabályás, vagy valamit én látok rosszul? [kvázi, jogilag az miben "kevesebb" a sima DVD-nél?]

Szerkesztette: Wyco 2004. 07. 27. 17:20 -kor

http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#123 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 17:45

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 16:17

...
Mivel a DVD-re (HIFIben) lejátszható audió nem tud felkerulni [kvázi DVD=/= AudioCD]...

És az mp3? Me' van olyan DVD-játékos ami azt is le tudja játszani DVD-ről.
Megpróbálunk kibújni a törvény alól, kis huncut?   :p
(Szerk: ha nem lenne ilyen lejátszó, akkor is megindokolnák valahogy :omg: )

Szerkesztette: INT21H 2004. 07. 27. 17:47 -kor

"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#124 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 17:55

Idézet: INT21H - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 18:45

És az mp3? Me' van olyan DVD-játékos ami azt is le tudja játszani DVD-ről.
Megpróbálunk kibújni a törvény alól, kis huncut?   :p
(Szerk: ha nem lenne ilyen lejátszó, akkor is megindokolnák valahogy :omg: )

Igen, az igaz. De másolni AudioCD-t csak magánhasználatra szabad. Az én értelmezésemben azonban ha egy DVDt teleirok mp3akkal, akkor élég valoszinutlen hogy a tartalmuk egyező lesz. (DVD=/=AuCD)

#125 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 27. 18:31

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 18:17

...
Egyrészt számomra is egyértelmű az, hogy valóban kishazánk lakosainak anyagi jólétéhez képest drága megvenni bármit is.
...
Ellenben az már a topik elején latinnevű barátunk [nem jut eszembe] által hangozatatott 'jobb megelozni mint utobb szivni' politikához képest is kib.szasnak értékelem, hogy a DVD lemezekre, és végképp a DVD RAM-okra is fizetni kelljen jogdijat.
...
Summa: miert kell fizetnem jogdijat az üres DVD (RAM) lemere akkor, ha azokra szerzői jog alá eső dolgot csak akkor tehetek fel ha törvényt sértek, amit pedig a jo államolgár nem tesz meg.
Mivel Magyarországon az ártalmatlanság vélelme alapjog, ezért az Artisjusnak nem áll jogában feltételezni, hogy a napi több ezer eladott üres DVD lemezen mindenki törvénysértést követ el (ami valoszinuleg nincs is igy) tehát nem jogos a jogdíj kiróvása.

1./ Ez sajnos így van.

2./ FÉLREÉRTÉS NE ESSÉK: én nem a jelenlegi helyzetet pártolom, csak általában az a véleményem, hogy érdemes PONTOSAN ismerni - akár egyet értesz vele, akár nem - a  jogszabályokat (különösen azokat, amit nem tart be az ember  :D ), és elég sok (téves) legenda kering a szerzői jogokkal kapcsolatban.

Megj.: maguk a szerzők is tudnak/tudnának lépni ebben az ügyben, lásd bővebben fentebb, Hajós Andrásékkal kapcsolatos hozzászólásokat.

3./ Az ártatlanság vélelméről annyit: ez a BÜNTETŐJOG alapelve, ami csak annyit jelent, hogy senki sem tekinthető bűnösnek BÜNCSELEKMÉNY elkövetésében, amíg azt bíróság jogerősen meg nem állapította.
Viszont ez az elv ebben a formában nem érvényesül egyéb államigazgatásra, továbbá a polgári jogra (ide tartozik a szerzői jog is) vonatkozó szabályokban.
(A Ptk-ban több helyen is megfordul a bizonyítási terher - méltányosságból.)

Továbbá az üres adathordozó díját NEM BÜNTETÉS jogcímén (még ha annak érzed is ;) ) fizeted, tehát nem szankció, NEM IS VÉLELMEZI a jogsértést a törvényt, hanem egy általány felhasználási díj azért a LEHETŐSÉGÉRT, hogy Te szabadfelhasználás keretében (a törvény sem mondja, hogy a szabadfelhasználás INGYEN van) jogszerűen másolgass magadnak.

Üdv: "egy latinnevű barát" :cool:
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#126 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 22:09

Ez a lemez adóztatás kb olyan szintű mocsokság, najó kicsit talán enyhébb, mint az, hogy nem csinálhatsz a saját ingatlanodon természeti erőforrást kihasználó erőművet, csak olyan adók perkálása esetén, hogy ne érje meg.

#127 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 08:53

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 23:09

Ez a lemez adóztatás kb olyan szintű mocsokság, najó kicsit talán enyhébb, mint az, hogy nem csinálhatsz a saját ingatlanodon természeti erőforrást kihasználó erőművet, csak olyan adók perkálása esetén, hogy ne érje meg.

Tehát nem építhetek a nyaralóm kertjében szélerőművet, hogy áramot termeljek? Vagy ha beborítom a tetőt napelemekkel, hogy spóroljak a villanyszámlán, akkor megadóztatnak? Erről még nem is hallottam.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#128 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 09:14

Idézet: EV6 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 9:53

Tehát nem építhetek a nyaralóm kertjében szélerőművet, hogy áramot termeljek? Vagy ha beborítom a tetőt napelemekkel, hogy spóroljak a villanyszámlán, akkor megadóztatnak? Erről még nem is hallottam.

Errol en sem, de ha geotermikus eromuvet akarsz epiteni, akkor az abbol kinyert energiaert fizetned kell ha jol tudom...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#129 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 09:33

Idézet: EV6 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 9:53

Szélerőművet nem építhetsz, konkrétan ezt hallottam, napenergiával nem tudom mi az állás, az után is kell e adózni.

#130 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 28. 09:36

Idézet

Az Európai Unióban jelenleg az energiafogyasztás 6 százaléka, míg Magyarországon 2-3 százaléka származik megújuló energiaforrásból. Az Európai Unió elvárása szerint ezt az arányt a csatlakozás időpontjáig 6 százalékra kell növelni, az Európai Parlament pedig határozatot hozott arról, hogy a megújuló energiahordozók által termelt energia 2010-re érje el a 12 százalékot.

Kép

Ebbe a trendbe az a beruházás, amelyet Törökszentmiklós határában fognak végrehajtani. Az alföldi kisváros mellett kereken félmilliárd forint értékben építenek szélerőmű-parkot. A település polgármestere, Bakk Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az alföldi tájon látványosnak számító három, kereken 100 méter magas széltornyot a 46-os út mellett, egy 70 hektáros mezőgazdasági területen építik fel; egy-egy berendezés elhelyezése negyed hektárt igényel, a szükséges földdarabokat hosszú távra bérbe veszik majd a tulajdonosoktól, a többi területen a gazdák változatlanul folytathatják az agrártermelést.

A szélerőmű-park összteljesítményét 4,5 megawattra, élettartamát 35 évre tervezik. Ezzel a teljesítménnyel a város számára szükséges energia mintegy egyharmadát termelik meg, ezt Törökszentmiklós közvetlenül nem tudja megvásárolni, csak a területi áramszolgáltató hálózatán keresztül. A beruházó számításai szerint a széltornyok által termelt áram eladásából évente 220 millió forintos bevételre tehetnek szert, megvalósulás esetén az alternatív energiaforrást kínáló, környezetbarát szélerőmű-park üzemeltetője megközelítően ötmillió forint iparűzési adót fizet majd Törökszentmiklósnak - mondta a polgármester.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#131 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 09:49

Megújuló energiaforrások ...de ez itt  :offtopic: (viszont mashol megerdemelne egy topicot - bar lehet, hogy mar van is ilyen a Szigeten)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#132 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 21:50

De most egyáltalán hogy megy ez az egész? Tegyuk fel h zenekart akarok alapitani és lemezt adok ki. Mondjuk sikeres vagyok. Muszaj nekem az Artisujssal leszerődni? És mi van ha én azt akarom hpogy márpedig az én számaimat mp3 formában töltsék le? Ehhez sincs jogom, vagy egyáltalán hogy van ez az egész?

#133 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 07. 29. 22:29

De télleg: http://forum.index.h...ticle?t=9109508
Make love not Wor.

#134 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 23:17

Idézet: Wyco - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 22:50

De most egyáltalán hogy megy ez az egész? Tegyuk fel h zenekart akarok alapitani és lemezt adok ki. Mondjuk sikeres vagyok. Muszaj nekem az Artisujssal leszerődni? És mi van ha én azt akarom hpogy márpedig az én számaimat mp3 formában töltsék le? Ehhez sincs jogom, vagy egyáltalán hogy van ez az egész?

Tévedsz, neked nem kötelező az Artisjusszal szerződni, én ilyen passzust nem találtam a törvényben. Az Artisjus automatikusan a "közös jogkezelő". Ezeket a szervezeteket azért találták ki, hogy pl. egy rádiónak ne kelljen egyenként leszerződni a zenészekkel. Így tehát, ha ki akarod hagyni az Artisjust, ami nagyjából a szerzői kiadás nevű akármit jelenti, akkor ne számíts rádiómegjelenésre, TV jelenlétre, a nagyobb boltoknak emiatt nem éri meg polchelyet pazarolni rád.

Az hogy az adott MP3 kié, az a szabályzatban nincs benne. Egyszerűen aki lehetővé teszi MP3 letöltését, az fizet.

Ki van ez találva, kérem.

Szerkesztette: bean 2004. 07. 29. 23:22 -kor

#135 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 23:21

Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:17

Az hogy az adott MP3 kié, az a szabályzatban nincs benne. Egyszerűen aki lehetővé teszi MP3 letöltését, az fizet.

Ki van ez találva, kérem.

Akkor is ha a saját cuccomat a saját lapomra teszem fel?
Eh..

[ps. hiszek neked, nem azzal van a gondom]

#136 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 23:56

Felajánlottam már a HWSW gazdájának emailben, hogy lefordítom Doctorow érvelését a DRM ellen, abban a © történetéről is van sok jó infó. Ha majd előkerül a szabadságáról, válaszol nekem megegyezünk etc. akkor biztos lesz szép hosszú cikk a hwsw-n. Addig angolul lehet olvasgatni http://craphound.com/msftdrm.txt a 4. DRM systems are bad for artists különösen érdekes.

Szerkesztette: bean 2004. 07. 29. 23:58 -kor

#137 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 30. 13:03

Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:56

Felajánlottam már a HWSW gazdájának emailben, hogy lefordítom Doctorow érvelését a DRM ellen, abban a © történetéről is van sok jó infó. Ha majd előkerül a szabadságáról, válaszol nekem megegyezünk etc. akkor biztos lesz szép hosszú cikk a hwsw-n. Addig angolul lehet olvasgatni http://craphound.com/msftdrm.txt a 4. DRM systems are bad for artists különösen érdekes.

Ugye nem elfelejtve, hogy a fordításhoz -  legalábbis a magyar jog fő szabálya szerint - a jogosult engedélye szükséges? :D  :D  :D
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#138 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 16:35

Idézet: bean - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:56

Ez tenyleg egy nagyon jo iras... erdemes elolvasni.

Samott

#139 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 16:59

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 14:03

Ugye nem elfelejtve, hogy a fordításhoz -  legalábbis a magyar jog fő szabálya szerint - a jogosult engedélye szükséges? :D  :D  :D

Véletlenül se néztél rá a linkre, ugye? Ha megtetted volna, akkor tudnád, hogy megvan. Mindenre. Azt teszel vele, amit akarsz.

#140 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 30. 17:29

Idézet

Alice wants Bob to buy Pirates of the
Caribbean from her. Bob will only buy Pirates of the Caribbean if
he can descramble the CSS-encrypted VOB -- video object -- on his
DVD player. Otherwise, the disc is only useful to Bob as a
drinks-coaster. So Alice has to provide Bob -- the attacker --
with the key, the cipher and the ciphertext.

Ez a rész nagyon tetszett. :respect:
Egyszerű, közérthető megfogalmazása, miért nem lehet sikeres egyetlen jogkezelő technológia sem.
Már csak az illetékes elvtársaknak kellene fölfogniuk, hogy jog mögé bújni meg nem alternatíva.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.