HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 14. 14:11

Idézet: Samott - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 13:16

Rajtaütöttek egy jelentős hazai DVD-másoló műhelyen

Nagyon helyes, aki uzletet csinal belole azokat kell zargatni. Viszont azt nem nagyon ertem, hogy ki vesz masolt lemezt karacsonyra... nekem nem lenne pofam lopott, hamisitott dolgot ajandekba adni.

Samott

Pl volt főnököm. Egy-két évente vesz új mercit, de a fiának karácsonyra pár másolt lemezt vesz  :D

#242 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 14:18

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 14:11

Pl volt főnököm. Egy-két évente vesz új mercit, de a fiának karácsonyra pár másolt lemezt vesz  :D

:off:
Gyaníthatóan épp ez a hozzáállás tette alkalmassá a volt főnöki pozíció betöltésére és képessé a mercik éves cseréjére. :idea:

#243 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 14:29

Idézet

nem nagyon lattam meg hamisitott DVD-t...
Én sem, de egy fotónyomtató valami olcsóbb fotópapírral, meg egy guriga nyomtatható Verbatim lemez csodákra képes :) A matrica meg részletkérdés, szerintem nem sokmindenki nézi meg, van-e rajta.
Bár, ha arra is képes némelyik ember (vagy kisker), hogy az új alkatrészhez írott driverlemezt csomagol, azon sem lepődnék meg, ha a csilivili tokot kinyitva ott vigyorog rózsaszínen egy Arita :D

#244 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 19:39

Idézet: debaj - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 14:30

azért őket sem ejtették a fejükre, hogy hamisítvánnyal át lehessen verni őket. Aztán csak megveszik az orosz feliratos, mozishangos DVD-t,

hat tudod oroszorszagban speciel eleg nehez kerdes eldonteni, hogy mi a hamisitvany, es mi az eredeti. hologrammos matricas, ergo az orosz ASVA altal engedelyezett es megsarcolt, mozi dvd csak orosz hangal mondjuk az Auchan-ban (azaz nem egy sotet pincehelysegben) a bemutato elott, az micsoda?? :D :D

csak tudnam mi van, ha a vasarlo mondjuk ezt elhozza magyarorszagra. ahoz mit szol a jog? mert venni jogosan vette, az hetszentseg.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#245 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 07:08

Hát, te félreértettél alaposan. Nem arról beszéltem, hogy Oroszországban csak hamis DVD-k vannak, csak mondtam egy példát. Én is láttam a sztárvórszhármat öklömnyi cirillbetűs szöveggel a csillagháttér előtt, obivánkenobi sercegősmagyarul beszélt, és a közelébe se mentem a határnak. És szerintem aki készítette, az se ment ki nyizsnyijnovgorodba, hogy egy héttel hamarabb jusson hozzá, és nem fizetett kemény pénzeket a videotonnak, hogy ugyan küldjék már el neki a magyar szinkront a magyar DVD megjelenése előtt. Másrészt nem hinném, hogy sok olyan DVD készül Oroszországban, amire gyárilag raknak magyar szinkront, ráadásul monó 96 kilobites mp3-at. Érted, mit mondok? :)

#246 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 09:58

Idézet: debaj - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 8:08

Hát, te félreértettél alaposan. Nem arról beszéltem, hogy Oroszországban csak hamis DVD-k vannak

nem ertettelek felre, csak tettem egy vicces (-nek szant) megjegyzest. :respect: egyebkent oroszorszagban szerintem csak hamis dvd-k vannak. de jogtisztan arulva. ez a szep az egeszben!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#247 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 12:28

wpepi, samott. Folytassuk?

#248 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 12:56

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 12:28

Nincs ertelme, ezt a vitat mar lejatszottuk itt is emlekeim szerint, es kitero valaszokon kivul itt se kapsz mast. Jol osszefoglaltad mar az elozo topicban is a helyzetet, igazi cafolatot pedig nem kaptal... es en se kaptam egyenes valaszt, az igen egyszeru kerdesemre. De ott befejeztem, ha reagalok azt mar majd ide teszem.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#249 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 15:15

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 12:28

Majd akkor ha átolvastad a teljes szjt és sikerült is értelmezi az ott leírtakat valamint megtaláltad az összefüggéseket a paragrafusok között és azt, hogy egyes paragrafusok kizáró ill. módosító hatással lehetnek más paragrafusokra. Éppen ezért mindig a teljes joganyagot kell nézni és nem leragadni egy egy paragrafusnál.

Ha sikerült jelentkezz  :)

#250 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 01. 26. 15:17

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 16:15

te pedig ha leszkennelted a jogi diplomádat és van igazolt pár éved a szerzői jog terén...
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#251 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 01. 26. 15:28

nem itt hangzott el---

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 15:46

nem az artisjus-os velemenyt szajkozzuk szvsz. wpepi kimondottan a torveny szovegevel ervel, tehat nem mondhato, hogy legbolkapott, kifacsart valamit muvelne.

nem hulyezett le teged senki. csak odaig juss el, hogy jelenleg a bevett masolgatasi modszer, amit tobbszazezren folytatnak az jog es torvenyellenes. Ezt a lehetoseget a (kontakt)masolasra hasznalhato berendezesek es a szelessavu internet olcsova valasa tette lehetove, ti. hogy a torveny egyszeruen megkerulheto, a kontaktmasolas jelentos gazdasagi elonyokkel jar es ami a legfontosabb, a magyar jogalkalmazok nem kellokeppen felkeszultek a jelnsegre. Amit te kepviselsz az az, hogy kodifikalodjek, elfogadoasra keruljon ez az ex-lex allapot, mert jelentos erdeked fuzodik hozza.
En meg azt tudom mondani - hogy azok, akik a legalitas menten szeretnenek hozzaferne a jogvedett muvekhez, azok szopnak a legtobbet:
- legalis windows birtoklasa manapsag a szmelyisegi jogaimat korlatozza, mert a gyarto olyan vedelemmel latta el kenyszerusegbol ami ilyen hatasu
- filmek hanglemezek tomege mar meg sem jelenik a magyar piacon, azt draga penzenert maganimportalnom kell, amire jelentos szallitasi koltseg es vam rakodok
-a folyamat vesztesei a tehetseges magyar eloadomuveszek, mert ok azok akik mogott nem all akkora toke, hogy oly hatekonyan megvedhessek erdekeit mint a nagyok. Ez szepen latszik a hazai szoftveripar, szorakoztatoipar szinvonalan sajnos.

pár doogban egyetértek, a legalitás mentén haladva tényleg csak szopni lehet.
a másolásvédelem, mint ahogy franciországban látszódik igenis támadható még akár az eu-s jogi környezetben is.
nem igazán a házi másolás miatt szorulnak ki a piacról a kiadványok. jobb esetben kistételes, pörkölővel  rosszabb esetben gyárban készült nyomott kiadványok miatt. megjegyezném, h a másolásvédelem jelenleg nem okoz nekik gondot. max megdrágítja és sokszor használhatatlanná teszi az adott terméket
a drm stb. (eljövendő blúréj/hddvd) megoldások szimpatikusabbak ezügyben (meg állítólag nehezen feltörhetőek).
a másolásvédelemmel így egyedül a fogyasztó szív (lásd starfák gémlemezek, lejátszhatatlan audiocd-k stb)
mesmeg hadd ne kezdjem el sajnálni a hazai kiadókat. ismerek pár embert a könnyűzenei életben, a magyar "tehetséges előadóművészek" egyedüli gátjai inkább maguk a kiadók...
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#252 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 15:34

MPAA admits to unauthorized movie copying

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#253 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 26. 15:46

Idézet: avman - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 15:17

és van igazolt pár éved a szerzői jog terén...

Pár év rács mögött? :D

#254 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 16:46

Majd akkor ha átolvastad a teljes szjt és sikerült is értelmezi az ott leírtakat valamint megtaláltad az összefüggéseket a paragrafusok között és azt, hogy egyes paragrafusok kizáró ill. módosító hatással lehetnek más paragrafusokra. Éppen ezért mindig a teljes joganyagot kell nézni és nem leragadni egy egy paragrafusnál.

Átolvastam az egészet. A véleményemet továbbra is fenttartom.

#255 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 16:47

Idézet: avman - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 15:28

a drm stb. (eljövendő blúréj/hddvd) megoldások szimpatikusabbak ezügyben (meg állítólag nehezen feltörhetőek).
a másolásvédelemmel így egyedül a fogyasztó szív (lásd starfák gémlemezek, lejátszhatatlan audiocd-k stb)
mesmeg hadd ne kezdjem el sajnálni a hazai kiadókat. ismerek pár embert a könnyűzenei életben, a magyar "tehetséges előadóművészek" egyedüli gátjai inkább maguk a kiadók...

a drm jelentosege nem a feltorhetoseg, hanem a kontrollalt finoman szabalyozhato masolhatosag. igy a drm lehetove teszi, hogy a hanglemezedet az mp3 lejatszodba attolthesd jogosan es ugyis hasznalhasd. a drm az igy keszult immar legalis kopiak hasznalhatosagat szabja meg.

A drm hatalmas problemaja mindezek mellett, hogy a szad masolasi licenszel, tehat GPL-lel, artistic GPL-lel licenszelt szellemi termekek felhasznalhatosagat ellehetetleniti, mert a GPL ala eso szellemi termek nem osszeferheto a drm mogott allo jogi apparatussal.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 01. 26. 16:49 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#256 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 16:49

Még mindig nem értem, hogyan jutsz arra a következtetésre, hogy az szjt engedi a szabad felhasználás korlátozását?
Véleményem szerint ilyen nincs a tv szövegében.

#257 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 26. 18:52

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 12:56

Nincs ertelme, ezt a vitat mar lejatszottuk itt is emlekeim szerint, es kitero valaszokon kivul itt se kapsz mast. Jol osszefoglaltad mar az elozo topicban is a helyzetet, igazi cafolatot pedig nem kaptal... es en se kaptam egyenes valaszt, az igen egyszeru kerdesemre. De ott befejeztem, ha reagalok azt mar majd ide teszem.

Samott

Igen egyszerű kérdésedre igen egyszerű választ bizony kaphattál... volna, ha elolvastad volna:

Idézet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

3. § Azokban a kérdésekben, amelyeket ez a törvény nem szabályoz, a Polgári törvénykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.

Átnézted? Ugye, hogy nem? De mellébeszélésről már beszélsz. :)
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#258 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 18:55

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 16:49

Még mindig nem értem, hogyan jutsz arra a következtetésre, hogy az szjt engedi a szabad felhasználás korlátozását?
Véleményem szerint ilyen nincs a tv szövegében.

Sokadszor:

Idézet

V. Fejezet

A FELHASZNÁLÁSI SZERZÔDÉSEK

A felhasználási szerződések általános szabályai

42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.

(2) A felhasználási szerződés tartalmát a felek szabadon állapítják meg. A felhasználási szerződésre vonatkozó rendelkezésektől egyező akarattal eltérhetnek, ha e törvény vagy más jogszabály az eltérést nem tiltja.

(3) Ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni.

43. § (1) A felhasználási szerződés csak kifejezett kikötés esetén ad kizárólagos jogot. Kizárólagos felhasználási engedély alapján csak a jogszerző használhatja fel a művet, a szerző további felhasználási engedélyt nem adhat, és maga is csak akkor marad jogosult a mű felhasználására, ha ezt a szerződésben kikötötték.

(2) A kizárólagos felhasználási engedélyt tartalmazó szerződés megkötése előtt adott nem kizárólagos felhasználási engedély fennmarad, kivéve, ha a szerző és a felhasználásra nem kizárólagos jogot szerző felhasználó közötti szerződés eltérően rendelkezik.

(3) A felhasználási engedély korlátozható valamely területre, időtartamra, felhasználási módra és a felhasználás meghatározott mértékére.

A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#259 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 19:05

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 18:52

Átnézted? Ugye, hogy nem? De mellébeszélésről már beszélsz. :)

Ez is az. Pontosan leirtam milyen valaszt varok. Ezek kozul egyik sem az. A kerdes meg egyszer:  "Mutasd meg, hogy a torveny hol tiltja kategorikusan a masolasvedett muvek szabad felhasznalas keretein beluli masolasat?"

Szo se volt felhasznalasi szerzodesekrol... a dvd tok felnyitasakor se fogadok el semmifele szerzodest (ahogy aljas modon a szoftvereknel, mar a doboz felnyitasa is az EULA elofogadasanak szamit - de ott ezt ra is irjak a dobozra).

Samott

#260 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 19:27

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 19:05

Ez is az. Pontosan leirtam milyen valaszt varok. Ezek kozul egyik sem az. A kerdes meg egyszer:  "Mutasd meg, hogy a torveny hol tiltja kategorikusan a masolasvedett muvek szabad felhasznalas keretein beluli masolasat?"

Szo se volt felhasznalasi szerzodesekrol... a dvd tok felnyitasakor se fogadok el semmifele szerzodest (ahogy aljas modon a szoftvereknel, mar a doboz felnyitasa is az EULA elofogadasanak szamit - de ott ezt ra is irjak a dobozra).

Samott

Samott, Samott, most kezdesz egy hisztérikus vénkisasszonyhoz hasonlítani. :)

Pontosan a hozzászólásod felett ott van. Csak te kategórikusan felvetted a lovak szemellenzőjét, és onnan kiabálsz, hogy nem engedik neked látni a világot. :)

És ne gyere azzal, hogy te nem ezt akarod látni. Pontosabban jöhetsz vele, mert elárulod, hogy nem beszélgetni akarsz, hanem csökönyösen ismételgetni valamit.

De, szó van felhasználási szerződésről - érdekes, amikor a matricát, mint a jogdíj általad történő megfizetése eszközének aposztrofáltátok, akkor nem került elő, hogy nincs felhasználási szerződés :) -, és rendületlenül nem akarjátok észrevenni, hogy az elsődleges jog a szerzői. Ha ugyanis nincs mű, kitörölheted szép kis fenekedet a szabad felhasználásoddal, egyszerűen nincs mit szabadon felhasználni.

Ezt is mondja a törvény számtalan helyen, de megint ott van a hozzászólásod felett eggyel:

(3) Ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni.

Tehát te tagadod, hogy felhasználási szerződésed lenne (a szabad felhasználásod vajon miből keletkezik és mire vonatkozik?  :think: ), ergo a tartalma nem állapítható meg egyértelműen, ergo...

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.