HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#2041 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:05

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:02

Ez sajnos politika, az egyik oldal csontig benyal mert ertuk imadkoznak a partok valaszatasok elott, a masik oldal is ezt tenne - de ezek annyival hulyebbek, hogy nem veszik eszre hiaba adnak barmit az egyhaz velemenye ettol nem fog megvaltozni. Igyekeztem nem emlegetni partokat, talan igy meg belefer.

Nem lehet, hogy végülis alkotmányos alapjogokat teljesít ezzel az állam? Komolyan gondolod, hogy politikai támogatásért 4 éven keresztül támogat bármelyik kormány bárkit is?  ;)

#2042 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:07

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:03

A vallasi sem egy felvilagosult orszagban. Az analogia tovabbra is helyes.

Nos, szerintem egy egyházi iskola a következőket adja: mindazt az oktatást, amit az állami (tananyag szintjén). Nevelést (!), amit ma már csak kevés állami iskola nyújt (pl. hogy még 18 évesen is elpiruljon a gyerek órán, ha rajtakapják sms-ezés közben, mert amúgy tiltott), vallásos nevelést (ez mondjuk érthető), némi templombajárást, ilyesmi. Azért ezt nehéz összevetni egy forma1-es oktatással.

#2043 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:08

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:03

Na de hát erről beszélünk: állami iskola x gyerek után y pénzt kap, egyházi iskola x gyerek után szintén y pénzt. És ha én létrehozok egy olyan iskolát, amelyik forma1-et ugyan nem oktat, de mindent, ami benne van a NAT-ben, akkor x gyerek után és is megkapom az y pénzt.

Ez viszont nem igy van.

onkormanyzati = x fejkvota + y onkormanyzati
egyhazi = x fejkvota + y allami
magan = x fejkvota (ha akkreditaltak magukat) + y sajat bevetel

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2044 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:08

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 13:58

Te olvasd el, amit szerkesztettem.

Megvolt. Szerintem te értelmezed rosszul az Alkotmányt.

#2045 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:09

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:03

Na de hát erről beszélünk: állami iskola x gyerek után y pénzt kap, egyházi iskola x gyerek után szintén y pénzt.

Igen, ha az y az a pénz amit az iskola kap fejkvótaként az államtól.
De szerinted az a pénz is jogos lenne az egyházi iskoláknak, ami az önkormányzatoktól jön az állami suliknak. Szerintünk meg nem.
De valószínű úgysem fogjuk meggyőzni egymást. :D
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#2046 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:10

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:08

Ez viszont nem igy van.

onkormanyzati = x fejkvota + y onkormanyzati
egyhazi = x fejkvota + y allami
magan = x fejkvota (ha akkreditaltak magukat) + y sajat bevetel

Ebből szerintem csak annyi következik, hogy az arra érdemes (akkreditált) magániskolák állami támogatását is ideje emelni.

#2047 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:10

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:05

Komolyan gondolod, hogy politikai támogatásért 4 éven keresztül támogat bármelyik kormány bárkit is?  ;)

A vatikani szerzodest pl. pont a mondandom masodik fele miatt kototte meg az allam kozvetlenul a '98-as valasztasok elott.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2048 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:12

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:09

De valószínű úgysem fogjuk meggyőzni egymást. :D

Na ezért nem ér semmit a logika: hiába érvelek jól, hiába következtetek helyesen a másik fél premisszáira alapozva, mgsem sikerül meggyőznöm titeket...  :D

#2049 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:13

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:10

A vatikani szerzodest pl. pont a mondandom masodik fele miatt kototte meg az allam kozvetlenul a '98-as valasztasok elott.

De azt a szerződést pont nem az a kormány kötötte, amelyiket többnyire támogatni szokta az egyház...

#2050 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:14

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 13:07

Nos, szerintem egy egyházi iskola a következőket adja: mindazt az oktatást, amit az állami (tananyag szintjén). Nevelést (!), amit ma már csak kevés állami iskola nyújt (pl. hogy még 18 évesen is elpiruljon a gyerek órán, ha rajtakapják sms-ezés közben, mert amúgy tiltott), vallásos nevelést (ez mondjuk érthető), némi templombajárást, ilyesmi. Azért ezt nehéz összevetni egy forma1-es oktatással.

De semmiképpen sem tartozik az alapműveltség körébe! Az a te saját meggyőződésed, én nagyon ferde gondolat ezt az emberek számára szükségesnek tartani.

Nem azon vitázunk, hogy jó vagy rossz nevelést ad e az egyházi iskola, hanem azon, hogy ezt ki hogyan finanszírozza.

Az F1 iskola semmivel sem kisebb jelentőségű mint mondjuk a te vallásod iskolási. (Nem mondom, meredek példa, de helytálló :Đ)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2051 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:14

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:10

Ebből szerintem csak annyi következik, hogy az arra érdemes (akkreditált) magániskolák állami támogatását is ideje emelni.

Szerintem meg az, ha valakinek extra igenyei vannak, az ne az allamtol varja ezek finanszirozasat. Ha a maganiskolak meg tudjak oldani sajat bevetelbol, akkor az egyhaznak is illene megoldania hasonlokeppen.

Samott

#2052 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:16

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:12

Na ezért nem ér semmit a logika: hiába érvelek jól, hiába következtetek helyesen a másik fél premisszáira alapozva, mgsem sikerül meggyőznöm titeket...  :D

Na ezért nem ér semmit a logika: hiába érvelünk jól, hiába következtetünk helyesen a másik fél premisszáira alapozva, mégsem sikerül meggyőznünk téged...  :D
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#2053 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:17

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:13

De azt a szerződést pont nem az a kormány kötötte, amelyiket többnyire támogatni szokta az egyház...

Idézet

pont a mondandom masodik fele miatt kototte meg az allam kozvetlenul a '98-as valasztasok elott

Idézet

...a masik oldal is ezt tenne - de ezek annyival hulyebbek, hogy nem veszik eszre hiaba adnak barmit az egyhaz velemenye ettol nem fog megvaltozni.

Samott

#2054 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:24

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:14

De semmiképpen sem tartozik az alapműveltség körébe! Az a te saját meggyőződésed, én nagyon ferde gondolat ezt az emberek számára szükségesnek tartani

A vallásos plusz része a dolognak mondjuk szombati akármilyen vallásos témájú foglalkozás - ezt majd az apácák/papok lenyomják. De ezeken kívül az állami feladatot viszont (pl. NAT szerinti oktatás) teljesíti egy egyházi iskola. És őszintén szólva, nem rosszul. Nem kívánok általánosítani, és távol álljon tőlem, hogy azt ondjam, hogy e tekintetben jobbak, de nagyon sok kiváló elmét ismerek, egyházi iskolai múlttal. Következésképpen az ilyen jellegű intézmények teljesítették/ teljesítik az állami feladatot, tehát miért ne járna nekik ugyannyi?

#2055 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:30

Idézet: desiderius - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:07

Nevelést (!), amit ma már csak kevés állami iskola nyújt (pl. hogy még 18 évesen is elpiruljon a gyerek órán, ha rajtakapják sms-ezés közben, mert amúgy tiltott)

Hm.
Hallottam már szaftos történeteket egyházi iskolákról, és nem szakadár egyházgyűlölőktől, hanem "aktív" tanulóktól. ;) Azok alapján jópár tanuló csak akkor pirulna el, ha fejjel lefelé fellógatnák.

#2056 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:39

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:30

Hallottam már szaftos történeteket egyházi iskolákról, és nem szakadár egyházgyűlölőktől, hanem "aktív" tanulóktól. ;) Azok alapján jópár tanuló csak akkor pirulna el, ha fejjel lefelé fellógatnák.

Hát ja, sztorik vannak... És nem is kétlem, hogy az egyházi iskolákban is vannak durva dolgok. Az összkép tekintetében ugyanakkor nincsenek kételyeim. Annál is inkább, mert van állami (pontosabban önkormányzati) fenntartású iskola, ahol igencsak dominál a vallásos elem (mind a szülők, mind a diákok, mind a tanárok részéről), és ez igencsak jótékonyan hatással van mind a fegyelemre, mind a képzettségre...

#2057 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 02. 19:05

huh. ebbe már nagyon belegabajodtatok.  :D

#2058 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 20:11

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 9:48

OK  :respect:

Szerintem ott lehet a kutya elásva, hogy én ezt a képességet nem tartom természet fölöttinek, hiszen minden emberben megvan, de vannak bizonyos gátló tényezők, amik ennek kibontakozását meg tudják akadályozni. ( De ezt már ezelőtt leírtam. )
Ez egy ösztön, hasonló az állatokéhoz, - mivel  nem tudatos -, mégis annál egy fokkal bonyolultabb,  épp csak annyival, amennyivel egy ember bonyolultabb és összetettebb lény az állatoknál.

A tudományos magyarázata  pedig ez:
A tudat a baloldali féltekében működik. Munkamódszere, a logika,  problémáink megoldásának előnyben részesített módszere. Ezzel szemben az agy jobb  féltekéjének működése bonyolult, integráló, asszociáló és érzelem vonzatú. Röviden: intuitív.

Különösen jó intuitív megoldásokra jutunk olyan területeken, amelyeken szakértők vagyunk. Gyakorlott sakkozóknak például csupán öt másodpercre van szükségük ahhoz, hogy előrehaladott játszma közben tudatukba véssék a figurák elhelyeződését a sakktáblán és azután "vakon" folytassák a játszmát. Ez a képesség lejátszott és elemzett játszmák ezrein, valamint az egyes lépések gyors (újbóli) felismerésén alapul.
Tapasztalt orvosok vagy autószerelők szintén képesek intuitív gyors diagnózisok megállapítására… stb.

Az én ismeretem eddig terjedt, ezek után sokkal okosabb embereket  kell erről kérdezned, mert hosszasan lehet ezt fejtegetni és taglalni.
Én ennyit  - ill. lásd korábbi írásaimat -  tudtam erről elmondani...  :)

Köszönöm, így már érthető mire gondolsz. :) Valószínűleg félreértettelek először, elnézést. Hogyha így közelítjük meg a dolgot, valóban megfontolandó lehet a fejlesztése, asszem jobban bele fogom ásni magam. :)

#2059 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 11:52

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 21:11

Köszönöm, így már érthető mire gondolsz. :) Valószínűleg félreértettelek először, elnézést. Hogyha így közelítjük meg a dolgot, valóban megfontolandó lehet a fejlesztése, asszem jobban bele fogom ásni magam. :)

:)

#2060 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 07:52

Hitgyüliről comment:com módra....
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első