HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#2081 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 04. 12:02

Idézet: Samott - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 10:24

En valami ilyesmit tartok a legvaloszinubb lehetosegnek... es koszonom kerdesed, egesz jol elvagyok sajat magam becsapasa nelkul is. ;)

Samott

Nyílván ez a megfogalmazás a vallásos emberkéknek szólt...  ;)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2082 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 12:16

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 13:01

Én nem sajnálnám... :)  Hiszen ha nem öregednénk meg, akkor az általad említett "következő generáció" nem is létezne. Vagy sajnálnánk tőlük a "helyet", vagy túlnépesednénk és kihalnánk... Lássuk be, azért jól van ez így...  :Đ

Természetesen így van jól - ezt elfelejtettem hozzátenni - én is így gondolom...  :) , de attól még kicsit sajnálhatom... :Đ  :Đ

Ferdíteni nem szeretnék, távol legyen...én mindig az embert nézem, soha nem érdekel, hogy honnan jött...viszont, hogy milyen a szívbéli ill. lelkiállapota az nem mellékes...és ez nemcsak a vallásban merül ki, hanem a mindennapi életben megnyilvánul ... a vallása az magánügye...szerintem  ;)

Bízom benne, hogy nem értesz félre... ;)

#2083 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 12:33

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 11:26

Miért, van aki létezik egyébb tudással? :)

Miért, van bizonyítékod a halálon túli létezésre? :cool:

Amíg ebben a kérdésben a tudomány ugyanolyan sötétben tapogatózik, mint a világ vallásai (Shakespeare után szabadon: amíg onnan "nem tér meg utazó", illetve amíg kétséget kizáróan meg nem bizonyosodik a materiális halál pillanatában megszűnő létezés), addig a hivatalos álláspont sem tekinthető tudásnak, csak a hit egyik megnyilvánulásának. ;)

Egyébként sajnálnám azt az embert, aki a halála után teljes mértékben megsemmisül. Nem volt értelme az életének, hiszen nem változtatta meg a világot. Nem hússzoros életnagyságú bronzszoborra gondolok, de akár egy gyermekre, akár egy elültetett fára, akár egy hétvégéken összetákolt kerti lugasra. Ilyenekben is rejtőzhet a lélek halhatatlansága.

Idézet

Vagy sajnálnánk tőlük a "helyet", vagy túlnépesednénk és kihalnánk...

Vagy: sajnálnánk tőlük a helyet ÉS kihalnánk. Lásd Asimov térutasai ('spacer', ha úgy ismerősebb, szinte az összes regényben máshogy fordították. :) ). Szerintem az egy hihető alternatíva.

#2084 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 17:57

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 13:01

Hélóhéló! Ne ferdítsünk!!! Én egy szóval sem említettem a hovatartozását! Én azt mondtam, hogy nem kis debilségre vall hogy élő közvetítésben egy másik vallásról akkor akkora hülyeséget állít, mintha én azt mondanám a keresztényekről, hogy nem hisznek istenben.    Ennek mi köze a hovatartozáshoz?

sorry, fentebb nem pont erre a  kérdésedre válaszoltam...

Szóval,  nem tudom miért mondta ezt (biztos jól hallottad?  :confused: ) vszg nem olyan jártas ennek rejtelmeiben, mint Te... ;) nem hinném, hogy különösebben tanulmányozza a buddhisták világát..., inkább hinném, hogy  szó szerint cselekszi, amit a biblia errő tanít,  hogy :" ...ne keressetek más (idegen) isteneket, mert az Isten egyszer már megjelent, nyilvánvalóvá lett nektek" és mint tudjuk ez Izrael Istene volt, maga a Nazareti Jézus Krisztus. - Gondolom ez lehet az oka, hogy figyelmen kívül hagyja Buddhát és tanításait, kvázi mond ilyeneket. Szerintem.

Nem kérdeztem meg N.S-t, nem is tudok az ő fejével gondolkodni, de valami ilyesmit válaszolna, ha megkérdeznéd személyesen.   ;)

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 04. 18:07 -kor

#2085 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 18:47

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 17:57

sorry, fentebb nem pont erre a  kérdésedre válaszoltam...

Gondoltam szólok, de inkább nem generáltam a feszültséget  :Đ

Nem az a gond, hogy nem ismeri, hanem az hogy hülyeséget mond de hagyjuk mert annyira engem nem érdekel csak szemetszúrt :)

#2086 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 19:55

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 10:34

A  balesetek- ezek is  emberi mulasztásra vezethetők vissza, sőt a  természeti csapások- ezek hátterében is az emberiség okosságainak, kutatásainak, "kísérleteinek"  okai fedezhetők fel (bizos olvastátok, hogy a cunami, miért keletkezett... a  földkéreg miért mozdult el a tenger alatt stb a távol keletn rengeteg nukleáris kísérlet folyik továbbra is... )

Butaságokat azért nem kell terjeszteni... a földkéreg folyamatos mozgásban van, hol jobban, hol kevésbé. Japán közelében pl húzódik egy törésvonal, azért is van ott olyan sok földrengés.
Szökőárak meg az atomrobbantások előtt is voltak (ez nem azt jelenti hogy helyeslem őket!)
Pl.:

Idézet

A mintegy 25 ezer halálos áldozatot követelő vasárnapi szökőárak, amelyeket a szumátrai földrengés okozott, emlékeztetnek a Krakatoa vulkán kitörésére, amely 1883 augusztusában több mint 36 400 embert ölt meg. A Jáva és Szumátra között lévő kis Krakatoa sziget 1680 óta "alvó" tűzhányója 1883 májusában ébredt fel. Júniusban újabb robbanások rázták meg, de augusztus 26-án és 27-én következett be a legszörnyűbb katasztrófa. A Krakatoa robbanása 27 kilométer magasságba lövellt köveket, hamut és füstöt, 160 kilométeres körzetben mindent elborított a hamu és teljes sötétségbe burkolta a térséget.
A legnagyobb károkat azonban a kitörés által keltett szökőár okozta, amely úgy keletkezett, hogy a víz bezúdult a kráter helyén a tengerben támadt hatalmas mélységbe. Akkor Jáva és Szumátra alacsonyabb partjain 40 méter magasságú hullámok söpörtek végig, egész falvakat és városokat nyelve el. Ez volt a történelem egyik legnagyobb katasztrófája. (MTI)

WoT nick: Atti77

#2087 Felhasználó inaktív   Solano 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 20:32

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 13:59

Ha már a politikánál meg a demokráciánál tartunk: egyértelmű volt(van) a Katolikus-Fidesz összefogás.
Na a HGY-nek meg igérték, ha sikerül hatalomra jutniuk ki fogják nyírni a gyülit!
Ez a demokrácia?  :omg:
Köszi, ebből nem kérek...

Ezt ki és hol ígérte?

Hallottam róla én is csak nem tudom a forrást. Egyébként nem tudnák megtenni mert aszem az alkotmánysértő lenne. Na de ha lehet ne politizáljunk mert bezárják a topicot oszt nyithatunk újat.

Szerkesztette: Solano 2006. 08. 04. 20:34 -kor

He, who controls the past
commands the future.

He, who commands the future
conquers the past.
                    George Orwell

#2088 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:24

Idézet: Solano - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 20:32

Ezt ki és hol ígérte?

Hallottam róla én is csak nem tudom a forrást. Egyébként nem tudnák megtenni mert aszem az alkotmánysértő lenne. Na de ha lehet ne politizáljunk mert bezárják a topicot oszt nyithatunk újat.

Most jutottál el ide? Nem publikus, hogy ki kinek és mikor, de így volt akár elhiszitek akár nem.
Amúgy a fidesz már pedzegette a vallási törvény módosítását. Az elmúlt fidesz kormány ideje alatt ki is kezdték a gyülit, mindenféle apeh ellenőrzések voltak stb. de nem tudtak mit kezdeni velünk, mert minden korrektül van könyvelve, vezetve stb.

#2089 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:28

Idézet: Atti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 19:55

Butaságokat azért nem kell terjeszteni... a földkéreg folyamatos mozgásban van, hol jobban, hol kevésbé. Japán közelében pl húzódik egy törésvonal, azért is van ott olyan sok földrengés.
Szökőárak meg az atomrobbantások előtt is voltak (ez nem azt jelenti hogy helyeslem őket!)
Pl.:

Az lehet, hogy voltak de amennyi most van - és még csak több lessz -, ennyi nem!
A bibliában ez is le van írva. Az utosó időkben ezek lesznek.
Ez olyan mint, a szülés egyre sűrűbb, és erősebb lessz....
...na,de erről WH jobban tudna beszélni. Ez az ő szakterülete.  ;)

#2090 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:39

Idézet: Atti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 19:55

A szökőárakat?
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#2091 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:42

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:39

A szökőárakat?

Az atomrobbantásokat
WoT nick: Atti77

#2092 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 22:56

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 23:28

Az lehet, hogy voltak de amennyi most van - és még csak több lessz -, ennyi nem!

Ezt alá tudod támasztani statisztikai adattal? Mondjuk úgy néhány százezer évre visszamenőleg?  De elég kétezer is. Csak azért, hogy ne a levegőbe beszéljünk.

#2093 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 13:04

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 11:20

Más:

Egy pillanatra tételezzük fel, hogy a világot mozgató kozmikus energia semleges, nincs felsőbbrendű hiperintelligens ráhatása az emberekre, állatokra stb... Tehát nincs isten, nincs Allah, nincs megvilágosodás stb... nem rendelkeznél egyéb tudással, csak azzal, hogy halálod után megszünsz létezni és annyi...

Hogy élnéd az életed ennek a fényében?  ;)

(Kérem, hogy a bizonygatós egymást saját igazunkról okítós hozzászólásokat most hanyagoljuk -mármint erre a postra reagálva természetesen- ér gondolkozni és elvonatkoztatni... :D )

A kérdés nagyon jó.

Kimaradt néhány oldal, mert nyaralni voltunk...

Így, ahogy most. Tudván, hogy nincs még egy dobás, nincs feltámadás és a karmámat sem tudom kijavítani a következő életemben, és paradicsom sem várnak gyönyörű hurrik...

Vigyázva a saját életemre, mert nincs több dobásom, vigyázva mások életére, mert nekik sincs több dobásuk... Azon igyekeznék, hogy minnél tartalmasabb életet éljek -> mert csak egy van belőle,  - és mivel másoknak is hasonló cipőben járnak - azon lennék, hogy ne akadályozzam őket abban, hogy ők is teljes, tartalmas életet éljenek.

A hívő emberek élete olyan egyszerű. Mindíg ott a mankó, a támasz, a magyarázat, a hiányzó X-faktor.

Nem csak Istent nem tudjuk felfogni. Illetve kis agyunkal Istent sokkal inkább fel bírjuk fogni, el bírjuk képzelni, mint magát a halált. A halára, ill. arra, hogy megszünsz létezni nincs logikus magyarázat, nem tudjuk elképzelni a "nemlétet",  hát magyarázzuk meg azt egy valamivel érthetőbb, felfoghatóbb - ám még mindíg a felfoghatóság határán túl lévő, és ezért racionális érvekkel megkérdőjelezhetetlen - felsőbb lénnnyel, és persze hagyjunk egy kiskaput is az öröklétre.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2094 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 13:15

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 13:04

A kérdés nagyon jó.

Kimaradt néhány oldal, mert nyaralni voltunk...

Így, ahogy most. Tudván, hogy nincs még egy dobás, nincs feltámadás és a karmámat sem tudom kijavítani a következő életemben, és paradicsom sem várnak gyönyörű hurrik...

Vigyázva a saját életemre, mert nincs több dobásom, vigyázva mások életére, mert nekik sincs több dobásuk... Azon igyekeznék, hogy minnél tartalmasabb életet éljek -> mert csak egy van belőle,  - és mivel másoknak is hasonló cipőben járnak - azon lennék, hogy ne akadályozzam őket abban, hogy ők is teljes, tartalmas életet éljenek.

A hívő emberek élete olyan egyszerű. Mindíg ott a mankó, a támasz, a magyarázat, a hiányzó X-faktor.

Nem csak Istent nem tudjuk felfogni. Illetve kis agyunkal Istent sokkal inkább fel bírjuk fogni, el bírjuk képzelni, mint magát a halált. A halára, ill. arra, hogy megszünsz létezni nincs logikus magyarázat, nem tudjuk elképzelni a "nemlétet",  hát magyarázzuk meg azt egy valamivel érthetőbb, felfoghatóbb - ám még mindíg a felfoghatóság határán túl lévő, és ezért racionális érvekkel megkérdőjelezhetetlen - felsőbb lénnnyel, és persze hagyjunk egy kiskaput is az öröklétre.

És mi lenne erősebb késztetés a részetekről: Ezen ismeretek tudatában valami kézzelfogható nyomot hagyni a világban, vagy olyan erős szellemi és/vagy érzelmi életet élni amennyire ez csak lehetséges...?

#2095 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 13:24

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 10:34

A  balesetek- ezek is  emberi mulasztásra vezethetők vissza, sőt a  természeti csapások- ezek hátterében is az emberiség okosságainak, kutatásainak, "kísérleteinek"  okai fedezhetők fel (bizos olvastátok, hogy a cunami, miért keletkezett... a  földkéreg miért mozdult el a tenger alatt stb a távol keletn rengeteg nukleáris kísérlet folyik továbbra is... )

WH, te nem vagy valami jó természettudományokból.. :Đ

Ahogy előttem is írták földrengések, cunamik mindíg is voltak. Viszont XX. századig nem voltak gyors hírközlő berendezések, amik tudatták volna velünk. Kis túlzással manapság ha egy kis földrengés ledönt 4 pálmakunyhót, abból másnapra az egész világot bejáró hír válik.

Másrészt mi is -azaz az emberiség- egy kicsit túlépítkeztünk. Vegyünk egy x erejű földrengést. Mennyi kárt okozna ez a földrengés 4 pálmakunyhóban és egy fűtemplomban? És mennyit ugyanez a földrengés utakkal, felüljárókkal, emeletés kőházakkal, gáz- és villanyvezetékekkel behálózott területen?

Pl. Los Angelesnek is egyszer nagyon csúnya vége lesz...
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2096 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 13:54

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 9:55

A "visszakapott két lépet" ...

'98-ban a tokaji EFOTT-on buliztunk, és mivel a város főutcáján minden éjjel-nappal nyitva volt ezért az emberek ültek a földön, kocsmákban, kávézókban annyian hoyg mozdulni sem lehetett... Aki látott már fesztivát az tudja, hogy a kultúrált emberektől a pléhbögrés pánkig van ott mindenféle ember.

A nagy tömegre kapva kapott a HGY, felálltak egy kis szimpadra, gitárok, mikrofon, nagy örömzene... Bár érezhető volt, hogy nem sikerült belőni a célközönséget  :D  de azért az énekes srác kiállt a mikrofonnal és az egyik szám után nekiállt téríteni:

-Én olyan nagyon beteg voltam, hogy majdnem meghaltam. Az orvosok rajtam már nem tudtak segíteni csak isten tudott meggyógyítani..stb... Amikor harmadszor mondta el, hogy őrajta az orvosok nem tudtak segíteni csak isten akkor egy -az előadást láthatóan nem túlságosan élvező- szinpad előtt fekvő pánk felkiabált: akkor add vissza a TAJ kártyádat...  :Đ

Kb 1500 ember nekiállt röhögni, csapat pakolt és el... Tanulság: nem mindenhol fogékonyak az emberek az ilyen térítésre  :omg:

#2097 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 15:49

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 11:20

Egy pillanatra tételezzük fel, hogy a világot mozgató kozmikus energia semleges, nincs felsőbbrendű hiperintelligens ráhatása az emberekre, állatokra stb... Tehát nincs isten, nincs Allah, nincs megvilágosodás stb... nem rendelkeznél egyéb tudással, csak azzal, hogy halálod után megszünsz létezni és annyi...

Hogy élnéd az életed ennek a fényében?  ;)

Jó kérdés. Szerintem a legtöbb ember csak félelemből hisz. "Merhanemígyteszekakkorelkárhozokésjaj..."
Én továbbra is szilárdan vallom, hogy Istent nem szolgálni vagy imádni kell, hanem azzá kell válni. Az embernek olyan képességeket és erényeket kell kifejlesztenie és nemesítenie magában, hogy mások számára is megmutassa a követendő és helyes utat.

Egyik kedvenc dalszövegem a Disturbed-től van:

"Let me enlighten you
This is the way I pray:

Livin' just isn't hard enough
Burn me alive, inside
Livin my life's not hard enough
Take everything away"
Wherever you go, go with all your heart.

#2098 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 15:59

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 14:04

A halálra logikus tudományos magyarázat van: a gének számára evolúciósan stabil, gazdaságos stratégia az őket hordozó testek elpusztítása és újak létrehozása.

Az "Overself" vagy "Felsőbbrendű Én" vagy "Isten" meg egész addig egy misztikus, megfoghatatlan valami az ember számára, amíg nem kerül vele szorosabb kapcsolatba. Utána már egyre inkább tény lesz, biztos ismeret és innentől kezdve nem igényel semmiféle vitát vagy védekezést a megléte.
Wherever you go, go with all your heart.

#2099 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 16:28

Idézet: Dorien - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 16:49

Jó kérdés. Szerintem a legtöbb ember csak félelemből hisz. "Merhanemígyteszekakkorelkárhozokésjaj..."
Én továbbra is szilárdan vallom, hogy Istent nem szolgálni vagy imádni kell, hanem azzá kell válni. Az embernek olyan képességeket és erényeket kell kifejlesztenie és nemesítenie magában, hogy mások számára is megmutassa a követendő és helyes utat.

Egyik kedvenc dalszövegem a Disturbed-től van:

"Let me enlighten you
This is the way I pray:

Livin' just isn't hard enough
Burn me alive, inside
Livin my life's not hard enough
Take everything away"

Idézet

Főleg, ha szerény is.  ;)

Néha félek tőled... :Đ

#2100 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 05. 16:38

Idézet: Dorien - Dátum: 2006. aug. 5., szombat - 16:59

A halálra logikus tudományos magyarázat van: a gének számára evolúciósan stabil, gazdaságos stratégia az őket hordozó testek elpusztítása és újak létrehozása.

Az "Overself" vagy "Felsőbbrendű Én" vagy "Isten" meg egész addig egy misztikus, megfoghatatlan valami az ember számára, amíg nem kerül vele szorosabb kapcsolatba. Utána már egyre inkább tény lesz, biztos ismeret és innentől kezdve nem igényel semmiféle vitát vagy védekezést a megléte.

Hol olvastál a postomban a génekről? ;)
Mondjuk én sem voltam talán egyértelmű...

Tehát maga a éntudat nem képes felfogni a "nemlétet", a éntudatnak nincs logikus magyarázata a halálra. Az összes vallásnak van magyarázata és útmutatása a halálra és a halál utáni "életre". Ebben mindegyik vallás közös. Vajon miért?

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.