HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#2421 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 12. 09:40

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 9:35

Én szólok, szerintem tévedsz. Ő nem akar 1 hsz-szel megoldani semmit, neki már nagyon sok hsz-e volt korábban, nem tudom láttad-e ?  :confused:

Ezzel  a hsz-szel,  többek között,  rá akart ébreszteni bizonyos dolgokra, mindenesetre szerintem érdemes rajta elgondolkodni...

:rolleyes:  :confused:

#2422 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 12. 09:43

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:40

:rolleyes:  :confused:

The Pompous Marsh-hen

#2423 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 09:52

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 9:43

saját totyikja van? ember, kinek van erre ideje, meg idegrendszere végigolvasni?  :D

#2424 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 09:59

Hát, ilyen hozzáállással senkinek sem lenne.

#2425 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:06

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:52

saját totyikja van? ember, kinek van erre ideje, meg idegrendszere végigolvasni?  :D

Akit érdekel, annak mindenképp. Nemcsak a sajátjában, hanem ennek a topicnak az elején is  bizonyságot tett ill. sok hsz-e volt. Sokszor kicsit hosszú és terjedelmes, de a lényeg az mindig ott van...  ;)  Hacsak pusztán az emberi vonalát nézed, akkor is tanulságos...Ezért nyitott saját topicot... csak azoknak, akit érdekel...  ;)

#2426 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:23

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:06

Akit érdekel, annak mindenképp. Nemcsak a sajátjában, hanem ennek a topicnak az elején is  bizonyságot tett ill. sok hsz-e volt. Sokszor kicsit hosszú és terjedelmes, de a lényeg az mindig ott van...  ;)  Hacsak pusztán az emberi vonalát nézed, akkor is tanulságos...Ezért nyitott saját topicot... csak azoknak, akit érdekel...  ;)

:respect:  :respect:  :respect:

#2427 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:26

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:52

Mondjuk ahelyett, hogy ide írogatnál, esténként érdemes elolvasni egy-egy Guga szöszenetet. :D  ;)

Komolyra fordítva a szót, érdemes elovasni.  Nagyon szépen kirajzolódik benne az útkereső, majd Istent megtaláló ember. Nekem Guga Isten-hit őszintébnek tünik bárki másénál.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2428 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:39

Idézet: Dorien - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:11

Viszont az igazság, valóság rengeteg nézőpontból vizsgálható, és hogy objektív képet kapjunk róla, ahhoz vizsgálni is kell többféle nézőpontból. Aki mindig csak egyfajta szűrőt tesz fel, egyfajta irányból vizsgálódik, az mindig csak ugyanazt a részigazságot látja.

Ezzel kapcsolatban még valami eszembe jutott...

Szerintem az ember ugyan megpróbálja ezt a kérdést objektíven szemlélni, de valójában ez soha nem fog sikerülni... Talán ez az egy dolog (az Isten kutatása) az, aminek  a végére mindig szubjektív meggyőződésre jutunk...Hm ? ;)  Szerinted nem így van?  Pl. a  tudósok is objektív szempontból próbálják eleinte kutatni, vizsgálni  az Istenről szóló tényeket, de a végére mindegyikük saját szubjektív meggyőződésre jut...vagy megtér, vagy tagadja. Olyat még nem láttam, akinek erről  harmadik típusú véleménye lett volna. Mert ha nem tagadja a létét, akkor valamilyen szinten már elismeri, hogy a létezése nem zárható ki...

És meg merem kockáztatni, hogy ez nem véletlen, hogy így van, ugyanis Isten pontosan ide akar kilyukadni, hogy szubjektív szívbéli meggyőzédéssel tegyünk hitet róla ill. ha elutasítjuk az is megmutat valamit...  És nála valóban csak ez a két út van...

Ha nem elfogultan, csak pusztán filózófiai szemszögből közelítek ehhez a témához, akkor én ide lyukadok ki... 

#2429 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 10:59

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 11:39

Mert ha nem tagadja a létét, akkor valamilyen szinten már elismeri, hogy a létezése nem zárható ki...

Jórészt egyetértek abban hogy a hit-nem hit csak egy pontig racionális, onnantól inkább "hitbeli" kérdés.
Annyit azért megjegyeznék, hogy szerintem senki nem törekszik tudományosan bebizonyítani Isten nem-létét, hiszen ez lehetetlen, kívül esik a tudományos vizsgálódás hatókörén; (tömören: nem tárgya a természettudományoknak) filozófiailag szintén, hiszen a tények és a vallási magyarázatok szinte végtelen módon interpretálhatóak. Így senki nem zárhatja ki józan ésszel a létezését.
Akármeddig fejlődik a tudomány, csak egyre jobban alátámaszthatja a hozzám hasonló materialisták hitét (vagy ez sem biztos :) ) bizonyosságot soha nem adhat; abba csak a hívők reménykedhetnek a túlvilágon/második eljövetlekor/stb..

Szerkesztette: snakekiller 2006. 08. 12. 11:01 -kor

#2430 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 11:08

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 11:59

Jórészt egyetértek abban hogy a hit-nem hit csak egy pontig racionális, onnantól inkább "hitbeli" kérdés.
Annyit azért megjegyeznék, hogy szerintem senki nem törekszik tudományosan bebizonyítani Isten nem-létét, hiszen ez lehetetlen, kívül esik a tudományos vizsgálódás hatókörén; (tömören: nem tárgya a természettudományoknak) filozófiailag szintén, hiszen a tények és a vallási magyarázatok szinte végtelen módon interpretálhatóak. Így senki nem zárhatja ki józan ésszel a létezését.

De igen, nagyon sokan próbálják bebizonyítani. Az egész tudománynak  a kiindulópontja a világegyetem, a lét az eredet kutatása... mind filozófia, mind materiális szempontból.

Idézet

Akármeddig fejlődik a tudomány, csak egyre jobban alátámaszthatja a hozzám hasonló materialisták hitét (vagy ez sem biztos :) ) bizonyosságot soha nem adhat; abba csak a hívők reménykedhetnek a túlvilágon/második eljövetlekor/stb..

A hívők nem a túlvilágon reménykednek...hanem itt... a túlvilágon már tények várják... ;)

A második eljövetel pedig nem a túlvilágon lesz, hanem itt a Földön... ;)

#2431 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 11:20

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:08

De igen, nagyon sokan próbálják bebizonyítani. Az egész tudománynak  a kiindulópontja a világegyetem, a lét az eredet kutatása... mind filozófia, mind materiális szempontból.

Tudnál mondani olyan komoly tudóst, aki pusztán tudományos keretek között, tényekkel, következetetésekkel, objektíven próbálta bebizonytani, Isten nem létezik?

A modern természettudomány alapja az információgyűjtés, modellalkotás és a falszifikálás. Így sajnos csak a világban végbemenő folyamatok lefolyásának "hogyan"-ját tudjuk megismerni, (már jó ideje nem is törekszik ennél többre) a mélyebb "miért" már a filozófiára és az egyénekre marad. Tehát Isten léte inkább a filozófia fő kérdése, de ott sem lehet objektíven állást foglalni, hiszen hogyha sok elmélet egyformán következetes és összhangban van az ismerteinkkel akkor mindenkinek egyformány igaza van, a döntés már rajtunk áll, hogy melyiket fogadjuk el "igaznak", melyikben "hiszünk". :)

Idézet

Tudom, azt hiszem félreértettél. :) Jah meg a ragozást elszúrtam, (-ban/-ben akart az lenni) bocs. A legjobb, ha átfogalmazom: A hívők bizonyosságot szerezhetnek, a túlvilágon; a második eljövetelkor; vagy, ha Isten bármilyen módon megmutatja magát nekik.

Szerkesztette: snakekiller 2006. 08. 12. 11:28 -kor

#2432 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 11:52

Szerintem az ember ugyan megpróbálja ezt a kérdést objektíven szemlélni, de valójában ez soha nem fog sikerülni... Talán ez az egy dolog (az Isten kutatása) az, aminek  a végére mindig szubjektív meggyőződésre jutunk...Hm ? ;)  Szerinted nem így van?  Pl. a  tudósok is objektív szempontból próbálják eleinte kutatni, vizsgálni  az Istenről szóló tényeket, de a végére mindegyikük saját szubjektív meggyőződésre jut...vagy megtér, vagy tagadja. Olyat még nem láttam, akinek erről  harmadik típusú véleménye lett volna. Mert ha nem tagadja a létét, akkor valamilyen szinten már elismeri, hogy a létezése nem zárható ki...

Itt megszólítva érzem magam.
Egyrészt nem hiszem, hogy egy alapvetően filozófiai, metafizikai kérdést tudományos úton lehetne vizsgálni.  Hiszen -- amint írtad is -- az istenhit alapvetően szubjektív kérdés. Egy tudományos kérdést viszont nem így közelítünk meg, ott az embernek kész kell lennie akármikor revidálni az álláspontját objektív tényezők alapján, ha a körülmények úgy hozzák.
Másrészt, én még nem hallottam olyan tudományos igényű kutatásról (és a fentiek értelmében jó eséllyel soha nem is fogok), ami konkrétan valamelyik valamelyik vallás igazát, vagy hamis voltát próbálta volna bizonyítani. Bár pár oldallal korábban hoztál pár példát, ami ilyen kutatásnak akar látszani, de ilyen cikket akármelyikőnk összeollóz egy délután alatt olyan végeredménnyel, amilyet akar. Ez durván hangzik, de ez van. Érdemes lenne megnézned egyszer egy könyvtári vagy egyetemi terminálon egy tisztességes kozmológiai kutatásról szóló cikket, ég és föld lenne a különbség.

#2433 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 11:56

Idézet: gxa - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:52

Itt megszólítva érzem magam.
Egyrészt nem hiszem, hogy egy alapvetően filozófiai, metafizikai kérdést tudományos úton lehetne vizsgálni.  Hiszen -- amint írtad is -- az istenhit alapvetően szubjektív kérdés. Egy tudományos kérdést viszont nem így közelítünk meg, ott az embernek kész kell lennie akármikor revidálni az álláspontját objektív tényezők alapján, ha a körülmények úgy hozzák.
Másrészt, én még nem hallottam olyan tudományos igényű kutatásról (és a fentiek értelmében jó eséllyel soha nem is fogok), ami konkrétan valamelyik valamelyik vallás igazát, vagy hamis voltát próbálta volna bizonyítani. Bár pár oldallal korábban hoztál pár példát, ami ilyen kutatásnak akar látszani, de ilyen cikket akármelyikőnk összeollóz egy délután alatt olyan végeredménnyel, amilyet akar. Ez durván hangzik, de ez van. Érdemes lenne megnézned egyszer egy könyvtári vagy egyetemi terminálon egy tisztességes kozmológiai kutatásról szóló cikket, ég és föld lenne a különbség.

:respect:  :up:

#2434 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:05

Egyébként ebből a szempontból tanulságos lehet Carl Sagan: A kapcsolat című könyve.
Kivételesen a belőle készült film is elég jól visszaadja a könyv hangulatát: IMDB
Érdemes még elolvasni szintén tőle a Korok és démonok című művet, amiből kiderül, hogy mi is az a tudományos igényű kutatás, és mi különbözteti meg az áltudománytól. A szerző kitér vallásfilozófiai vonatkozásokra is. link

#2435 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:06

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:20

Tudnál mondani olyan komoly tudóst, aki pusztán tudományos keretek között, tényekkel, következetetésekkel, objektíven próbálta bebizonytani, Isten nem létezik?

Igen. Csak néhány példa, ateista filozófusok, tudósok: (Ennyi elég lesz?  ;) )

* Marie Curie [Maria Skłodowska-Curie] kétszeres Nobel-díjas természettudós (1867-1934)
* Carl Sagan csillagász (1934-1996)
* Darwin - angol természettudós (1809-1882)
* Lamarck- francia természettudós (1744-1829)

néhány filozófus- (bár nem természettudós)

* Buddha [Siddhartha Gautama] a buddhizmus alapítója (i.e. 563-483?)
* Diagorasz (i.e. V. század)
* Giordano Bruno olasz filozófus (1548-1600)
* John Locke filozófus (1632-1704)
* David Hume filozófus (1711-1776)
* Karl Marx filozófus (1818-1883)
* Sigmund Freud pszichiáter, gondolkodó (1856-1939)

Idézet

, a döntés már rajtunk áll, hogy melyiket fogadjuk el "igaznak", melyikben "hiszünk".
Jaja.  :)

Idézet

a hívők bizonyosságot szerezhetnek, a második eljövetelkor; vagy, ha Isten bármilyen módon megmutatja magát nekik

így már korrektebb, azaz jobban közelít ;)  :)

#2436 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:07

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:56

:respect:  :up:

Ooops, most látom, hogy már leírtad előttem mindezeket. Szóval tőlem :respect:

#2437 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:13

Idézet: gxa - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 12:52

Itt megszólítva érzem magam...

Lehet, hogy igazad van, csak sajnos én nem állok a tudomány olyan szintjén, hogy ezeket érdemben értelmezni tudjam.

Én is tudnék sok "ellen" linket hozni, épp az előbb is olvastam egyet, de nem nagyon látom értelmét, mivel a  hitem nem ezeken alapul, max. csak segít alátámasztani. A tudományról, a  filozófiáról már elmondtam a véleményemet korábban. A hit kérdése  nem ezeknek a függvénye (nálam). :)

#2438 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:19

Idézet: WhiteHunter - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 13:13

A hit kérdése  nem ezeknek a függvénye (nálam). :)

Ez a kulcsmondat  :respect:
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy minden vallással kapcsolatos kutatás szükségszerűen áltudományos, de eddig nem találkoztam ennek az ellenkezőjével. Ha találok ilyet, akkor Te leszel az első, akinek szólok  ;)

#2439 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:44

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 10:26

Mondjuk ahelyett, hogy ide írogatnál, esténként érdemes elolvasni egy-egy Guga szöszenetet. :D  ;)

Komolyra fordítva a szót, érdemes elovasni.  Nagyon szépen kirajzolódik benne az útkereső, majd Istent megtaláló ember. Nekem Guga Isten-hit őszintébnek tünik bárki másénál.

Lécci hagyd meg nekem, hogy döntsek, olvasok v. írok. Okse?  :smoker:
Nagy ívben le pottyantom, hogy te mit találsz őszintének.
Engem az érdekel, hogy Isten előtt őszinte legyek és ezt egyedül Isten tudja eldönteni valójában ki/mi az őszinte. Egyedül Ő lát be szivünkbe, és Ő tudja megitélni azt hogy valójában mit, miért teszünk, és hogy őszinték vagyunk-e...
Persze nem vitatom el Guga őszinte voltát, de azért mérget se vennék rá! Számomra volt éppen elég  ellentmondásos hsz-a.
Na meg ki vagy te, hogy megitéld kinek milyen a hite? Isten, tán?

Szerkesztette: Basic 2006. 08. 12. 12:51 -kor

#2440 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 12. 12:46

Szerintem a modern tudomány és pszichológia gyerekcipőben jár még ahhoz, hogy az istentudatot tanulmányozza. Bíztató törekvések szerencsére vannak. A jung-i lélektan vihet talán a legközelebb hozzá, de ennek a megértéséhez is hasonlóan összefüggő ismeretekre lenne szükség, mint amilyenekkel Jung is rendelkezett. Azt hiszem elég kevés ember mondhatja ezt el magáról.

Nagyon érdekes az intuíció természete. Néha az ember tökéletesen biztos abban, hogy tudja, érzi, hogy valami úgy van ahogy gondolja, mégsem tudja megmagyarázni, hogy milyen úton jutott el erre a felismerésre.
Wherever you go, go with all your heart.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.