HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#501 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 29. 12:45

Idézet: bgabor - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 11:23

Már hogyan lehetett volna ferdítés a részemről, amikor nem tudtam, hogy neked ezt ki mondta. Ugyanis azt nem írtad. Én annyit mondtam, hogy ez a hazug hasonlatos duma (már az alkoholista és az egyház közötti párhuzam) egészen nyugodtan beleillene egy katolikus pap szájába.

Mellesleg sok dologban egyetértünk. Sajnos, tényleg kell az egyház, mert bizonyos embereknek ez kell a lelki boldoguláshoz, mintahogy a birkáknak mindig is vezető kell.
Valóban, reformokkal tényleg sokat lehetne javítani rajta, de szerintem mindketten tudjuk, hogy a katolikus egyház nem tűri el a reformokat, vagy a reformálni akarókat. Konkrétan annyira ostobák, hogy még a cölibátust sem akarják megszüntetni, pedig az nem a bibliából vagy istentől ered (merthogy azt állítják, hogy minden tanításuk istentől származik), csak az egyik pápa vezette be, nagyon is világi érdekek miatt.  Ezek ismeretében én nemigen látok esélyt a reformokra a katolikus egyházon belül.

Isten és a katolikus egyház kapcsolatáról: istentől és a bibliából tanulák volna az inkvizíciót, a világi pöffeszkedést, a pazarló életvitelt, az álszent magatartást, a csalártságot, vagy éppen a keresztes háborúk kirobbantását? Ezekkel a tettekkel a saját legalapvetőbb magatartásszabályukat, a tízparancsolatot is durván sértették és sértik ma is. Ezekután ki hisz el bármit is az ő szájukból?

Üdv ismét!

Nah látod amiket leírtál a reforomokról és, hogy azok miért nem valósíthatók meg, én ezért nem tartom semmire az egyházat. Ezért ellenzem hiszen amiket felhoztál mind emberi érdekek áltak mögöttük. Keresztesháborúk a területszerzés, egyházi birtokok növelése, cölibátus ugyebár azért került bevezetésre, hogy ez a felhalmozott birtok, pénz stb ne kerüljön el a papok családjához és ne usszón szét az egyház vagyona. Benedek pápa pedig szerintem be fogja látni hogy a konzervatív hozzá állásal csak veszít a hívői táborból, tehát előbb utóbb lépnie kell. :think:

#502 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 29. 13:30

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 12:45

Üdv ismét!

Idézet

Benedek pápa pedig szerintem be fogja látni hogy a konzervatív hozzá állásal csak veszít a hívői táborból, tehát előbb utóbb lépnie kell. :think:

Na ezt megnézném :)

Idézet

amiket felhoztál mind emberi érdekek áltak mögöttük. Keresztesháborúk a területszerzés, egyházi birtokok növelése, cölibátus ugyebár azért került bevezetésre, hogy ez a felhalmozott birtok, pénz stb ne kerüljön el a papok családjához és ne usszón szét az egyház vagyona.

Ha jól tudom nem erre a szerepkörre lett létrehozva. Mármint hogy háborúzzon, zsebre gyúrjon.

Szerkesztette: AViD 2006. 01. 29. 13:35 -kor

#503 Felhasználó inaktív   Solano 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:16

Egyvalamit nagyon nem kéne egyik egyházi szervezetnek sem. Ez pedig a poliztizálás. Nagyon megdöbbentem mikor a helyi plébános az egyik választási propagandában az egyik képviselőjelöltet dícsérte. No meg nyíltan a másik oldalt kritizálta.

No meg amikor valaki azért nem kap feloldozást mert azzal a párttal szimpatizál amelyiket a pap gyűlöli.

Nem a politizálás volt a célom, hanem csak azt akartam mondani, hogy nagyon nem kéne ezt. 
He, who controls the past
commands the future.

He, who commands the future
conquers the past.
                    George Orwell

#504 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:47

Idézet: Solano - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 22:16

Egyvalamit nagyon nem kéne egyik egyházi szervezetnek sem. Ez pedig a poliztizálás.

Idézet

A politika kifejezés a ókori görög városállamok (poliszok) nevéből ered. A politika szó eredeti jelentése közélet, ebben az értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, politizál. A politika mai jelentésében már egy specifikus tevékenységi körre utal, melynek célja egy ország általános értelemben vett irányítása, az erőforrások elosztása.

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#505 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:50

Idézet: Solano - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 23:16

Egyvalamit nagyon nem kéne egyik egyházi szervezetnek sem. Ez pedig a poliztizálás. Nagyon megdöbbentem mikor a helyi plébános az egyik választási propagandában az egyik képviselőjelöltet dícsérte. No meg nyíltan a másik oldalt kritizálta.

No meg amikor valaki azért nem kap feloldozást mert azzal a párttal szimpatizál amelyiket a pap gyűlöli.

Nem a politizálás volt a célom, hanem csak azt akartam mondani, hogy nagyon nem kéne ezt. 

Nekem anno akkor lett sok, amikor 2001 novemberében (!) osztályelső/másodikként az igazgató (aki 3 héttel az igazgatóvá választása előtt keresztelkedett meg, 1990 előtt helyi párttitkár is volt :) ) azért akart kiküldeni igazolatlannal a református gimnáziumban etika (!) óráról, mert kiálltam amellett, hogy nekem ne kampányoljon se a pap, se a tanár...

#506 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 22:51

Idézet: bgabor - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 11:23

Konkrétan annyira ostobák, hogy még a cölibátust sem akarják megszüntetni, pedig az nem a bibliából vagy istentől ered

Idézet

4.  Ezek azok, a kik asszonyokkal nem fertőztették meg magokat; mert szűzek. Ezek azok, a kik követik a Bárányt, valahová megy. Ezek áron vétettek meg az emberek közül Istennek és a Báránynak zsengéiül

Teccik érteni?  :D

#507 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 19. 08:59

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 23:50

Nekem anno akkor lett sok, amikor 2001 novemberében (!) osztályelső/másodikként az igazgató (aki 3 héttel az igazgatóvá választása előtt keresztelkedett meg, 1990 előtt helyi párttitkár is volt :) ) azért akart kiküldeni igazolatlannal a református gimnáziumban etika (!) óráról, mert kiálltam amellett, hogy nekem ne kampányoljon se a pap, se a tanár...

Rengeteg ilyen köpönyegforgató van... Pl. az előző rendszerben pártfunkcionárius volt, embereket jelentgetett fel, hogy párttag létére bement a gyermeke keresztelőjére vagy a fia esküvőjére. Ezt akoriban nem nézték jó szemmel.
Most a rendszerváltás után ugyanaz az ember az első sorban ül a templomban + presbiteri tag :omg:

Bár ennek ellenére semm bajom nincs a nagy vallásokkal (nem úgy a szektákkal), van helyük a társadalomban.  Kicsit olyan, mint az öngyilkosság gondolata: sok nehéz órán segiti át az embert.

Bár én magam nem vagyok vallásos, de értem a működését....
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#508 Felhasználó inaktív   Karesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 17:06

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 22:51

Teccik érteni?  :D

Ez melyik könyvben található? Honnan van?

#509 Felhasználó inaktív   Karesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 17:07

Idézet: Solano - Dátum: 2006. ápr. 18., kedd - 22:16

Ez Urban Legend&kampányfogás. Ilyen nincs.

#510 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 20:12

Idézet: Solano - Dátum: 2006. Apr. 18., Tuesday - 22:16

>>>Bábel Balázs kalocsai érsek interjúa a hvgvel politákáról miegymásról...<<<

Idézet

a szalagot légyszíves :)

Szerkesztette: Asker 2006. 04. 21. 20:20 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#511 Felhasználó inaktív   Solano 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 22:04

Na ha már a cölibátusnál tartunk akkor ne keverjük a fogalmakat.

1., Istentől való elrendelés. Ez az amiről Pál apostol is ír. De ugyanakkor a timoteushoz írt második levelében a püspökökről és a diakónusokról írta, hogy legyen egyfeleségű. Tehát ha valaki a közösséget akarja szolgálni és Istentől kapott elhivatottságot akkor legyen nőtlen mert az ilyen ember nem lesz frusztrált emiatt, sőt nagy örömét leli benne. De aki emiatt frusztráltságot érez az nyugodtan lehet nős sőt inkább legyen az még papként is.

2., Kényszer cölibátus. Tulajdonképpen Pál apostol szavainak a kiforgatása. Mivel nagyon hasznos az olyan ember a közösség számára + nem örökli senki az egyházi vagyont... De ritka az olyan ember aki Istentől ilyen elhivatottságot kap. Emiatt ezt megfordították. Ha valaki pap akar lenni akkor le kell mondania a házasságról. Na ez így látható, hogy nem működik hosszútávon. Pedofília + egyebek.

Na a feloldozásos sztori a Népszabadságban volt. De több helyen is lehetett látni. Tény, hogy bevonták a vallást is a kampányba amit szintén nem kellett volna. Ugyebár "Isten nevét hiába fel ne vedd mert megbünteti az Úr azt ki az Ő nevét hiába felveszi."

Volt elég választási téma és volt elég fórum ahol lehetett volna kampányolni. Nem hiszem, hogy a templomok + istentiszteletek erre a legalkalmasabbak.
commands the future.

conquers the past.
                    George Orwell

#512 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 22:24

Idézet: Karesz - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 18:07

Most mozog, vagy nem mozog?  :D
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#513 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 23:15

Idézet: Karesz - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 18:07

Az is lehet, de nagy a Jóisten állatkertje, hidd el. :)
Wherever you go, go with all your heart.

#514 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 23:16

Idézet: Karesz - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 17:06

Ez melyik könyvben található? Honnan van?

http://biblia.biblia...=66&c=14&v=4#v2

Szerkesztette: Miki2 2006. 04. 21. 23:18 -kor

#515 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 23:28

Idézet: Solano - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 22:04

1., Istentől való elrendelés. Ez az amiről Pál apostol is ír. De ugyanakkor a timoteushoz írt második levelében a püspökökről és a diakónusokról írta, hogy legyen egyfeleségű. Tehát ha valaki a közösséget akarja szolgálni és Istentől kapott elhivatottságot akkor legyen nőtlen mert az ilyen ember nem lesz frusztrált emiatt, sőt nagy örömét leli benne. De aki emiatt frusztráltságot érez az nyugodtan lehet nős sőt inkább legyen az még papként is.

Szerintem nem itt kell keresni az ellentmondást, hanem a "ne fertőződj asszonnyal" intelem valódi jelentése körül. A katolikus szó szerint, a többi egyház viszont a bűn szinonimájaként értelmezi az asszonyt (Éva).

#516 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 23:38

Idézet: Solano - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 22:04

Ugyebár "Isten nevét hiába fel ne vedd mert megbünteti az Úr azt ki az Ő nevét hiába felveszi."

Ismét egy dilemma: mi az Isten neve? Isten vagy Jahve? Például az ortodox zsidók csak hibásan merik leírni Isten "nevét" (pl. Istn), míg mások a Jahve (Jehova) név említésétől tartózkodnak. Aztán vannak akik úgy értelmezik a parancsot, hogy feleslegesen nem szabad kiejteni (szájukra venni) bármelyiket is.

#517 Felhasználó inaktív   Solano 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 19:51

Na igen ez is hozzátartozik

Timoteus I. 3. rész
commands the future.

conquers the past.
                    George Orwell

#518 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 23. 20:37

Maga a szó hogy isten ? mit is takar?

#519 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 20:57

Idézet: MAD_Fire - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 21:37

Maga a szó hogy isten ? mit is takar?

Arról tilos beszélni, mert Isten megtiltotta. :)

Én szívesen írnék róla, hogy nekem mit jelent, de most sajna se időm se energiám...
Megyek csicsikálni. :o
Wherever you go, go with all your heart.

#520 Felhasználó inaktív   Solano 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 21:42

Ne keverjük azzal amikor valaki jogosan mondja ki Isten nevét. De pl. pártpolitikai kampányban nem kéne használni.
commands the future.

conquers the past.
                    George Orwell

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26