HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 08. 23:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 14:18

A vakhit különben bizonyíthatóan káros az egészségre. ( lásd hány embert tapostak halálra a Mekkai zarándoklatokon.)

:omg:  :omg:  :omg:

A példa inkább arra jó, hogy sok ember egy helyen káros az egészségre :)

#422 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 19:44

Egy kérdésem lenne: a kántor mit csinál?

#423 Felhasználó inaktív   HAMMER 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 19:55

Idézet: Arp - Dátum: 2006. Jan. 10., Tuesday - 19:44

Most mar semmit, de nyomozott es ugatott.
Kép

#424 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 20:14

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 19:44

Idézet

A kántor az istentiszteleteken vezeti a nép énekét. Szentírási részeket olvas fel. Ezzel bekapcsolódik a tanításba.

Szerkesztette: Kory 2006. 01. 10. 20:14 -kor

#425 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 20:28

Thx!
Csak eszembe jutott hogy mi lesz ha nem kap fizetést... kántorsztrájk

#426 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 21:19

Érzékeny téma. Én nem vagyok vallásos, mindig azt mondtam, inkább higgyünk magunkban, ne egy istenre várjunk, legyen az akármelyik vallásé. És ez is gond. Annyi a vallás, annyi az isten, most akkor melyik az igazi? Az, amelyiket csak egyszerűen Istennek hívunk vagy amelyiknek neve is van? Én nem akarok belemnni teológiai vitákba, de szerintem a Biblia is tartalmaz annyi borzalmat, hogy én inkább nem abban az istenségben hiszek, amelyik tettei ilyen véresek. Persze egyes afrikai törzsek istenei még szörnyűbbek. Ne is beszéljünk a Necronomiconban található istenekről, Yog Sothtot, Cthulhu meg a többiek :). De komolyan. Az egyházakkal van inkább baj, meg azokkal, akik az emberek hitre való éhségét, vágyát ki/felhasználják önös érdekeikért. Erről lehetne hosszasan írni, de inkább azt mondom, nézzétek meg a Dogma-t. Jó film és elgondolkodtat a vallásról, az egyházakról, a hitről.

Üdv Necros
Tabrett Bethell's films - blog az összes információval. @Necros_hun Tumblr oldalam. @AnyoneYouWant @TheClinicMovie

Hajrá Fradi! BAJNOKCSAPAT 2007! A mi kézis lányaink a legjobbak! :)

#427 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 01:26

Idézet: Arp - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 20:28

:nevet2:
Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy.

#428 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 08:13

Thx!

Ez nagyon kemény :) :cool:
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#429 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 09:49

Idézet: Necros - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 21:19

Annyi a vallás, annyi az isten, most akkor melyik az igazi?

Üdv! Megpróbálom egy egyszerű példán keresztül érzékeltetni. Isten azt mondja a Bibliában, hogy minden ember eltévedt bárány, ez egy szimbolikus állapot, hogy lelkileg így születünk meg, nincs kapcsolatunk Istennel. Isten élő lélek. Az ember lelke pedig holt lélek.

1Móz 2,17 
De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert a mely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.

Láthatod, hogy miután ettek a jó és rossz tudásának a fájáról, akkor nem haltak meg. A kapcsolatuk szűnt meg Istennel.
Ezért van szükség Jézusra, aki azért jött, hogy helyreállítsa az Isten és az ember lelke közt a bűnbeesés előtti állapotot.

1Kor 15,45 
Így is van megírva: Lőn az első ember, Ádám, élő lélekké; az utolsó Ádám megelevenítő szellemmé.

Ádám élő lélek volt, mert Istennel állt kapcsolatban. Minden, amire ránézett, amit gondolt, amit tett azt Isten lelkével tette, Isten bölcsességével, Isten látásmódjával. Még önmagára is úgy tekintett, mint ahogy Isten tekintett Ő rá.

Mutatok egy példát a Bibliából, ahol Jézus élő emberekre azt mondja, hogy halottak:

21. Egy másik pedig az ő tanítványai közül monda néki: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.
22. Jézus pedig monda néki: Kövess engem, és hagyd, hogy a halottak temessék el az ő halottaikat.

Ádám miután bűnbe esett már nem Isten lelkével, Isten gondolataival élt, hanem a saját maga jó és rossz tudásából. Ő maga döntötte el, hogy számára mi jó és mi rossz. Előtte megfelelt neki minden úgy, ahogy Isten látja, utána már eltértek a gondolatai Isten gondolatától.

Szintén egy egyszerű példa: nekem van egy 2 éves fiam, minden amit eszik, amibe öltözik, amit lát, az megfelel neki úgy, ahogy én adom neki. Felveszi a nadrágot nem kérdez semmit, ha valamiről azt mondom neki ezt nem szabad, akkor azt elhiszi nekem és elfogadja, ez egy olyan állapot, ami egy feltétel nélküli bizalomra épül, ha úgy tetszik hisz bennem, mert ugyan néha rásózok egyet a fenekére, de a saját érdekében teszem. Nem csalódik bennem.

Viszont a 9 éves fiamnak hiába rakom az asztalra az ételt, nem kell neki, mert már Ő dönti el, hogy neki mi a jó és mi a rossz. Neki is volt olyan állapota, amikor feltétel nélkül elfogadott mindent, de aztán volt egy határvonal, miután már nem vette fel a zöld nadrágot, mert nem tetszik neki. Az én gondolataim nem változtak semmit az Ő irányába, a szándékom sem, Ő változott meg velem szemben lelkileg. Már nem fogadja el a gondolataimat feltétel nélkül, folyamatosan mérlegel és sokszor dönt úgy, hogy ez neki rossz. Pedig rosszat akarok én neki? Természetesen nem.

Sok gyerek szájából hallod azt, hogy hagy döntsem már el, hogy nekem mi jó, hagy csináljak már azt, amit akarok. Nekem ne mondja meg senki...
Ez a lelki állapot ennek az eredménye:

5. Hanem tudja az Isten, hogy a mely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói.

Minden ember lelkének a középpontjába önmaga van, a saját gondolatai a legnemesebbek, a saját akarata a legfontosabb.

Nemhiába kéri Jézus, hogy aki engem akar követni, tagadja meg magát.

Végezetül, hogy melyik az igazi vallás? Mi az  igazság? Ha egy bárány eltéved, akkor a nyájtól távol sok pásztort látva nem neki kell eldöntenie, hogy melyik az én pásztorom. Maga a pásztor indul annak a báránynak a keresésére, mert a saját tulajdona.
Miután meghalunk és Isten előtt megáll a lelkünk, egyetlen lélek sem tudja majd azt mondani Istennek, hogy én nem hallottam az igazságot. Maga Isten gondoskodik arról, hogy minden ember halljon róla. Neki nem csak akarata van hozzá, hanem hatalma is.
Az embernek csak annyi felelőssége van, hogy elfogadja vagy elutasítja.
Ha netalán mégis lenne egy világtól eldugott törzs, aki még nem hallotta Isten igazságát, akkor az Isten felelőssége lesz, neki kell érte vállalni a következményeket.

#430 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 10:05

Thx!

Az az ember, aki a fizetségét így kapja az nem Istentől kapja, nem Isten szolgája. Ez a Bibliában máshogy van leírva.

Idézet

8. Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.
9. Ne szerezzetek aranyat, se ezüstöt, se réz-pénzt a ti erszényetekbe,
10. Se útitáskát, se két ruhát, se sarut, se pálczát; mert méltó a munkás az ő táplálékára.

Az egyházakban meghatározott összegek vannak, hogy miért mennyit kell fizetni, némelyik akkora aranykupacot halmozott fel, hogy elég lenne a föld éhezőinek több évre. Isten akit elhív a szolgálatára, arról saját maga gondoskodik. Láthatod a Bibliában, hogy mikor a zsidók a pusztában voltak 40 évig és mannát ettek, akkor is megvolt nekik tiltva, hogy összegyűjtsék. Minden nap kaptak belőle, mert Isten táplálta Őket.

Elmesélek egy bizonyságtételt, arról hogy a mi gyülekezetünkben hogy működik ez:

(akik már olvasták, azoktól elnézést)

A mi lelkészünk egy Bibliában olvasott ige által kapott elhívást, elolvasta és megragadt benne, nem hagyta nyugton, naponta visszatért a gondolataiba ez a pár mondat.

1Móz 47,19
Miért veszszünk el szemed láttára mind magunk, mind földünk? végy meg minket és földünket kenyéren, és mi és a mi földünk szolgái leszünk a Faraónak; csak adj magot, hogy éljünk s ne haljunk meg, és a föld ne pusztuljon el.

A mag minden esetben Isten igéjét jelenti a Bibliában, a föld pedig az ember lelkét vagy magát az embert, egy társult igéből pontosabb képet kaphatunk.

Lk 4,4
Jézus pedig felele néki, mondván: Meg van írva, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, hanem az Istennek minden ígéjével.

A kenyér a testnek, Isten igéje a léleknek.

A mi lelkészünk dél koreában kapott üdvösséget és ott képezték ki misszionáriusnak s utána küldték magyarországra, 1996 óta él hazánkban és hirdeti az Evangéliumot, én és a feleségem, valamint a családunk több tagja is általa kaptunk üdvösséget. Előtte jártam hit gyülibe, pünkösdiekhez, élő kövekhez, de mindenhol rajtam volt a hangsúly, hogy nekem mit kell tennem és hogy bűnös ember vagyok. Egyedül ez a lelkész tárta fel előttem a Biblia igazságát, miszerint Jézus mit tett értem és hogy megváltott ember vagyok, nincs semmi bűnöm Isten szemében ha Jézus váltságában hiszek.
A kiképzése során arra tanítják meg Őket, hogy a legapróbb problémájukkal is Istenhez forduljanak, ne emberben bízzanak. A lelkészünknek akkor már volt 2 gyermeke, felesége. A feljebb való lelkészektől kaptak szállást és ételt a misszionárius képzőben, de minden további igényüket, szükségleteiket Istennek kellett feltárni, hogy megtapasztalják Isten hogyan munkálkodik és hogyan gondoskodik róluk. Ugyanis ha külföldre mennek, akkor még nem ismerik a helyi nyelvet és nincs is a birtokukban sok pénz, amiből mindent megvásárolhatnának, egyedül csak Istenre támaszkodhatnak. Néhány idézet a Bibliából, ami világosan megmutatja, hogy mi Isten kérése.

Mt 6,6
Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.

9. Ne szerezzetek aranyat, se ezüstöt, se réz-pénzt a ti erszényetekbe,
10.Se útitáskát, se két ruhát, se sarut, se pálczát; mert méltó a munkás az ő táplálékára.

31. Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?
32. Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van.
33. Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.

Ha például a lelkésznek pelenkára van szüksége, hogy a gyerekeket tisztába tudja tenni, akkor ezt nem mondhatja el egyetlen embernek sem, csak és kizárólag Istennek tárhatja fel ezt a problémát.

Jer 17,5
Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!

Egyszer a kiképzés során előfordult, hogy ruhát kellett venni a kisebbik gyermekének, mert már kinőtte. Este mikor mindenki elcsendesedett, akkor leült imádkozni és feltárta a problémáját Istennek, hogy nincs semmi pénzük, de a gyermekének ruhára van szüksége. Ez így ment néhány napon át, hogy estéről estére imádkozott ezért, de Isten nem válaszolt rá. A probléma nem akart megoldódni egyáltalán. Mikor már teljesen elveszítette minden reményét, megfordult a fejében hogy talán nem is igaz az egész és neki ez nem fog sikerülni, nem tudja végigcsinálni a misszionárius kiképzést, mert még ilyen apró problémára sem kap választ és segítséget Istentől és ő így hamar elbukik, mert ha ennél nagyobb problémája támad majd külföldön, akkor azonnal vissza fog jönni koreába. Eltelt egy hét és a második hét elején kapott egy levelet egy asszonytól. Az az asszony egy másik városban élt és egyszer beszélt neki az Evangéliumról és adott neki füzeteket is. Az asszony később az olvasottak alapján üdvösséget kapott és szerette volna meghálálni a lelkészünknek. Amikor ezzel az asszonnyal találkozott még nem volt misszionárius, csak egy üdvözült ember, aki gyülekezetbe járt. Ez az asszony közben utánajárt, hogy ki volt az az ember, akitől kapta a füzeteket és hogy jelenleg hol van. Megtudta, hogy misszionárius képzőbe jár és a pontos címet is elkérte a helybéli gyülekezetben. A levélben megköszönte a füzeteket és elmondta, hogy hogy kapott üdvösséget általa, a borítékba pénzt is rakott, kb. kétszer annyit, amennyire a lelkészünknek szüksége volt. Utána nagyon hálás volt, hogy Isten tényleg munkálkodott érte és elmondta, hogy az egészben az volt a furcsa, hogy még nem is volt misszionárius, de Isten már látta előre, hogy az lesz és megengedte számára ezt a helyzetet, hogy összeismerkedjen azzal az asszonnyal és már előre tudta, hogy mikor elkezdődik a képzés, akkor milyen problémával fog szembetalálkozni és arra ez az asszony levelében elküldött pénz lesz a segítség. Egy évig tartott a misszionárius képzés és ilyesmit hetente élt át, megtapasztalhatta, hogy Isten gondoskodik róla akkor is ha egyetlen szót sem szól embereknek a problémáiról.

Én 1998-ban ismertem meg Őt és ugyanerre tanított, hogy a legapróbb problémával is Isten felé forduljak, embernek ne is említsem, mert ha Isten felé tárom fel és Isten munkáját megtapasztalom, akkor ezért a hála és a dicsőség is Istennek jár. Egy alkalommal 4 napos Bibliai szeminárium készülődött és sok külföldi lelkész jött magyarországra, akiket a mi lelkészünk szállásolt el. Ilyen alkalmakkor sokkal több pénzre van szüksége a lelkészünknek, mert élelem, buszjegyek, egyéb kiadások. Egyszer azt mondta a lelkészünk, hogy ilyen alkalmak esetén Isten sokkal intenzívebben munkálkodik a vendékekre való tekintettel.
Én is szerettem volna adakozni a gyülekezetnek, de nem volt semmi pénzem, sőt nemhogy pénzem nem volt hanem inkább adósságaink voltak s elég sok. Azt kértem Istentől, hogy ha pénzhez fog juttatni, akkor tegye nyilvánvalóvá, hogy az a pénz, amit kapok, azt Ő nekem azért adta, hogy a gyülekezetnek tudjak adakozni és nehogy az legyen, hogy elköltöm másra. Ezt megelőzően egy hónappal az egyik bolhapiacon vásároltam egy notebook hálózati adaptert 500 Ft-ért egy olyan magyar embertől, aki németországi cégektől vásárolja fel a leselejtezett számítógép alkatrészeket és azt magyarországon értékesíti. Mivel régebben dolgoztam notebook szervizben így rögtön láttam, hogy egy igen értékes és ritka hálózati adapterről van szó, amihez nagyon drágán lehet hozzájutni és azt is csak megrendelésre hozzák. Az eredeti értéke 35.000 Ft volt, mivel ez használt de jó állapotú adapter volt így 25.000 Ft-ért hirdettem meg. Egy hónapig nem jelentkezett rá senki és már meg is untam hirdetni. Egy pénteki napon, mikor jöttek a lelkészek németországból vonattal, szóltam a kollégámnak, hogy menjen ki a keleti pályaudvarra értük és szállítsa el Őket a mi lelkészünk lakására a csomagjaikkal együtt. A kollégám kiment az ajtón és elindult, hogy időre odaérjen. A következő percben megcsörrent a vezetékes telefonom és egy férfi jelentkezett be rajta, miszerint szüksége lenne egy notebook hálózati adapterre, amit régebben hirdettem, Ő lementette a hirdetésemet, mert pont erre volt szüksége egy amerikából használtan behozott notebookhoz, de mielőtt megkeresett volna felhívott néhány üzletet, hogy tudnak e neki szerezni. Egy hétig keresgélt, de elég reménytelennek látszott és nagyon drágán is hozták volna be neki. Ezért úgy döntött, hogy megveszi tőlem használtan. Felhívott és lealkudta 20.000 Ft-ra az adapter árát. S mivel látta, hogy Budapesten belül ingyenes a házhoz szállítás, így megkért hogy szállítsuk ki neki a Podmaniczky utcába a nagy postával szembe lévő lakóházba. Ez pont ott volt a keleti pályaudvarnál, ahová a kollégám készült. Így szóltam neki telefonon, hogy jöjjön vissza és vigye el a notebook adaptert a címre és a 20.000 Ft-ot adja oda a lelkészünknek ha végzett.

Isten már egy hónappal azelőtt elkezdett munkálkodni értem, hogy tudjak adakozni a gyülekezetnek. Én még nem is tudtam, hogy egy hónap múlva, amikor lesz a Bibliai szeminárium, akkor majd nekem nem lesz egy kanyi forintom sem és magamtól nem is tehettem volna semmit, hogy ez a helyzet megváltozzon, pedig már akkor ott volt a kezemben a probléma megoldása a használt notebook adapter csak még nem tudtam róla, hogy az azért került hozzám, hogy a megfelelő pillanatban áldássá váljon. Természetesen én is megtehettem volna, hogy kölcsönkérek pénzt egy családtagunktól vagy egyéb emberi módon próbálkozom, de akkor hol marad Isten hatalma, akkor miért van Isten? Mivel ezt és még sok más problémát azóta is így kezelünk, hogy embernek nem szólunk egy szót sem, akármilyen lehetetlennek látszik vagy reménytelennek, de ha Isten elé visszük, akkor nyilván megoldja és válaszol. Mindezt Önmagáért teszi, hogy tudjunk neki hálásak lenni és minden pillanatban bizalommal tudjunk fordulni hozzá. Tudnék mesélni még rengeteg ilyen esetet, ami Isten dicsőségére szolgál.
S pont az ilyenek miatt szoktam megbotránkozni azon, mikor harsogja a média, hogy ki kinek mennyit és hogy adakozott. S főleg a márványtáblás eset, hogy kiszögezik a templom falára hogy melyik család mennyivel járult hozzá a templom felújításához, ezt egyenesen Istennel szemben állva teszik. Esélyt sem adnak arra, hogy Isten munkálkodni tudjon értük, emberi módon oldják meg minden problémáikat.

Még valami, a mi lelkészünket még soha nem hallottam, hogy felszólította volna a gyülekezetet, hogy erre vagy arra adakozzanak. Ha a gyülekezetnek szüksége van valamire, akkor a Bibliában leírtak szerint jár el, este imádkozik érte és türelemmel megvárja, amíg Isten munkálkodik érte. Soha nem mondta még nekünk egyetlen szóval sem, hogy ha bármelyikőnknek súlyos gondja van, akkor a gyülekezet többi tagja adakozzon számára. Mindenkit arra szólít fel, hogy egyenesen Istennek tárjuk fel, ne emberek előtt. Eddig még minden problémánkra válaszolt Isten. Egy kicsit továbbfűzve meg általában az van, hogy Isten a problémáinkat eleve azért engedi, hogy megtörténjenek, mert ilyenkor az ember automatikusan Istenhez fordul és ha megtapasztalja Isten munkálkodását, akkor ezáltal lehet hirdetni Isten dicsőségét is.

Szerkesztette: guga 2006. 01. 12. 10:07 -kor

#431 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 12. 10:23

Idézet: guga

... S pont az ilyenek miatt szoktam megbotránkozni azon, mikor harsogja a média, hogy ki kinek mennyit és hogy adakozott...

Idézet

Úgy adakozz, mintha lopnál, úgy lopj, mintha ...

:confused: :D
Elköltöztem :-)

#432 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 16:49

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 9:49

Az embernek csak annyi felelőssége van, hogy elfogadja vagy elutasítja.

Helló!

Elég meggyőző volt ez a sok dolog, amit itt leírtál, de van egy bökkenő. Le merem fogadni, hogy azok is hasonló előadást tartanának, akik arról szeretnének meggyőzni, hogy pl. Buddha létezik és nem Isten, vagy mondjuk Allah. Plusz, szerintem az eldugott helyeken élő törzsek istenségei néha valósabbnak tűnnek, mint a kersztényeké. De mondjuk az ősi egyiptomiak vagy görögök istenei elég hatalmas "táborral" bírtak.

Meg egy kérdés: miért egy keresztrefeszített test a jelképe a kereszténységnek? Kissé morbid, nem? Ok, tudom, hogy a megváltó meg minden, de engem pl ez is zavar, sok más mellett. Például korábban olvastam a nekromantákról (félreértés ne essék nem ilyesmi miatt választottam ezt a nick nevet). Abban a szövegben volt egy idézet a Bibliából (ott is van szó halottidézésről), de nem ez fogott meg. Nem sokkal arrébb (azt hiszem) volt egy érdekes szöveg. Itt Isten megparancsolta valakinek, hogy menjen el egy faluba és mészároljon le minden embert - férfit, nőt csecsemőt - és állatot. Nos, ilyen Istenben nem szívesen hinnék. Nem olvastam el az egész erről szóló részt, mert ennyi elég volt belőle. De ha te tudsz valami magyarázattal szolgálni szívesen várom. Érdekes vitapartner vagy.

Üdv!
Tabrett Bethell's films - blog az összes információval. @Necros_hun Tumblr oldalam. @AnyoneYouWant @TheClinicMovie

#433 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 12. 19:19

Idézet: Capri - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 0:49

:omg:  :omg:  :omg:

A példa inkább arra jó, hogy sok ember egy helyen káros az egészségre :)

Na mit mondtam egy hete?

#434 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 21:27

Idézet: Necros - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 16:49

Meg egy kérdés: miért egy keresztrefeszített test a jelképe a kereszténységnek?

Üdv! Olvasd el ezt a két idézetet a Bibliából és magadban gondold tovább. Most nincs sok időm mélyebben kifejteni, de ha szükség van rá holnap leírom.

Jn 14,6     
Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

Mt 22,9     
Menjetek azért a keresztútakra , és a kiket csak találtok, hívjátok be a menyegzőbe.

Ha a második idézetet veszed górcső alá, akkor nincs benne semmi különös, menjetek ki az útkereszteződésekhez. De ha az elsőt is elolvasod akkor láthatod, hogy van lelki üzenete. Isten lélek, minden ami a Bibliában levan írva nem pusztán egy történelmi sztori, hogy tudjunk róla, hanem Isten gondolata, Isten szíve.

Mikor Jézust megfeszítették a két latorral együtt, akkor láthatod, hogy az egyik test szerint gondolkodott, a másik pedig lélek szerint. Amelyik test szerint gondolkodott, az csupán a testét szerette volna megmenekíteni a kínoktól, de van egy sokkal mélyebb üzenete is annak a mondatnak. Ott magát a Sátánt hallod megszólalni, ahogy még utoljára felszólítja Jézust, hogy ne hajtsa végre az emberiség megváltását.

Mt 27,40     
És ezt mondván: Te, ki lerontod a templomot és harmadnapra fölépíted, szabadítsd meg magadat; ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!

Azt mondja Jézus én vagyok az út, elküldi a tanítványait a kereszt útra. A Sátán meg felszólítja, hogy térjen le arról az útról.

De mutatok egy másik példát is, ahogy az egyik idézet rámutat egy másikra:

Gal 3,27     
Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel.

10. És kimenvén azok a szolgák az útakra, begyűjték mind a kiket csak találtak vala, jókat és gonoszokat egyaránt. És megtelék a menyegző vendégekkel.
11. Bemenvén pedig a király, hogy megtekintse a vendégeket, láta ott egy embert, a kinek nem vala menyegzői ruhája.
12. És monda néki: Barátom, mi módon jöttél ide, holott nincsen menyegzői ruhád?  Az pedig hallgata.

Szerkesztette: guga 2006. 01. 12. 21:30 -kor

#435 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 02:20

Hali!

Érdekes, majd holnap, izé.. ma megvitatjuk.
Lesz még pár kellemetlen kérdésem.

Üdv

#436 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 06:23

Idézet: Necros - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 2:20

Hali!

Még egy kis adalék a tegnap estihez (ruha).

Jn 19,23 
A vitézek azért, mikor megfeszítették Jézust, vevék az ő ruháit, és négy részre oszták, egy részt mindenik vitéznek, és a köntösét. A köntös pedig varrástalan vala, felülről mindvégig szövött.

A négy rész a földet jelképezi, keresztút. De még ennek előtte küldte el a tanítványait, hogy hirdessék az Evangéliumot a világ végezetéig és a föld végső határáig. Ez az a ruha, amit ingyen az Ő kegyelméből fellehet öltözni.

Mt 21,8 
A sokaság legnagyobb része pedig felső ruháit az útra teríté; mások pedig a fákról galyakat vagdalnak és hintenek vala az útra.

Mt 21,7 
Elhozák a szamarat és annak vemhét, és felső ruháikat rájuk teríték, és ráüle azokra.

#437 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:04

Idézet

Elég meggyőző volt ez a sok dolog, amit itt leírtál, de van egy bökkenő. Le merem fogadni, hogy azok is hasonló előadást tartanának, akik arról szeretnének meggyőzni, hogy pl. Buddha létezik és nem Isten, vagy mondjuk Allah.

Pedig ne fogadj rá!  Én a saját szemszögömből azt tudom mondani, hogy a Buddhizmusról nagyon téves elméletek élnek az emberek fejében: Buddha nem isten hanem "csak" egy követendő tanító aki többféle utat is mutatott a buddhistáknak. Ebben a vallásban ugyan elfogadják bizonyos "istenségek" létezését, de egy buddhista szerint a saját sorsáról csak ő dönthet és ezt semmiféle felső erő nem tudja befolyásolni ha ő nem akarja. Gautama Szidharta akit ma Buddhaként ismernek a legtöbben csak egy a "felébredettek" sorában, előtte is, utánna is többen érték már el a Buddha állapotot. (a Buddha szó annyit jelent: Aki felébredt)

Továbbá a Buddhizmus nem dogmatikus vallás és tilos téríteni! Aki nem találja meg saját magától az "út"-hoz vezető ösvényt (tehát nem érzi hiányát ennek a keresésnek) azt tilos bármiféle rábeszéléssel "meggyőzni". Még a tanítók, szerzetesek (lámák) is csak szibólikusak,  a tanításuk csak addig tarthat amíg az útkereső úgy érzi, hogy valódi fejlődésen megy át. Ha a tanítója nem viszi előbre akkor nyilván semmi értelme... 

Ezért nehéz a buddhizmus tanításait bármilyen formában megjeleníteni (pl:weboldal, rendezvény) mert miközben információt szeretnének nyújtani az érdeklődőknek mindezt úgy kell tenniük, hogy ne legyenek ösztönzőek.

Így a Buddhizmus nem állítja hogy csak neki van igaza. Azt állítja, hogy ők ismernek több olyan utat ami által az általuk keresett végcél elérhető de ez nem zárja ki, hogy más vallások tanításai is helytállóak lehetnek. Ezért talán a legtoleránsabb hitvilág a Buddhizmus.
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#438 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:25

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:04

Ezért talán a legtoleránsabb hitvilág a Buddhizmus.

Én a buddhizmust nem ismerem, de pusztán elméleti alapon megközelítve, tehát a magam hitéhez sem ragaszkodva.
Tételezzük fel, hogy nem tudjuk létezik e Isten vagy igen. Nem tudjuk, hogy egy alkotó hozta létre a bennünket körülvevő törvényszerűségeket és benne minket. Adjuk meg a lehetőséget a puszta véletlenek sorozatának és a teremtésnek is.

Nos, abból indulunk ki, hogy a buddhizmus toleráns más vallásokkal szemben.

Ha nincs fölöttünk teremtő, akkor lényegtelen, hogy melyik vallás toleráns és melyik erőszakos és hirdeti magát egyedülállónak.
Ha Isten létezik, akkor a törvényszerűség is, amit meghatároz és azt a hitnek is tükröznie kell, ami visszadja az Isten létezését.
Márpedig ha Isten létezik, akkor ez a rengeteg hit és valláskáosz, ami az emberek gondolatait és hitvilágát megjeleníti, (az ateizmussal egyetemben) az mind nem igaz.

#439 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:41

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:04

Így a Buddhizmus nem állítja hogy csak neki van igaza. Azt állítja, hogy ők ismernek több olyan utat ami által az általuk keresett végcél elérhető de ez nem zárja ki, hogy más vallások tanításai is helytállóak lehetnek. Ezért talán a legtoleránsabb hitvilág a Buddhizmus.

Izé.

Az eredeti Buddhizmus nem vallás, a szó szoros értelmében véve. Semmiféle Istenről sem tanít. Pusztán a (világban létező) szenvedéstől (a szenvedés pontos mibenlétét inkább hagyjuk :D ) való szabadulás egy útja. Mint ilyet, gyakran tekintik kizárólagosnak, de a helyet az, hogy ezzel a kérdéssel ( a kizárólagossággal vagy önnön helyességének bizonyításával) a Buddhizmus (az eredeti) nem foglalkozik. A végső kérdések tárgyalását kifejezetten visszautasítja.

Szerkesztette: Rive 2006. 01. 13. 10:48 -kor

#440 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:43

Idézet: guga - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:25

Ha Isten létezik, akkor a törvényszerűség is, amit meghatároz és azt a hitnek is tükröznie kell, ami visszadja az Isten létezését.
Márpedig ha Isten létezik, akkor ez a rengeteg hit és valláskáosz, ami az emberek gondolatait és hitvilágát megjeleníti, (az ateizmussal egyetemben) az mind nem igaz.

Még mindig hiszed, hogy az emberi ha/akkor/igen/nem/ok/okozat logika jelent bármit is, ha Istenről van szó?

Szerkesztette: Rive 2006. 01. 13. 10:46 -kor

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »