Azért nincs leírva a törvényben, hogy ugyanolyanra kell cserélni, mert szükségtelen ilyen részletességgel leírni.
Az ugyanolyan-ság mint kritérium megállapítható:
- az alábbi Ptk-beli szabályok egymásra vonatkoztatásával: 198. § (1), különösen a 205. § (1)-(2), különösen 211. § (1), 227. § (1), 230. § (1), 240. § (1), 241. §, 277. §, 288. §, 305. §, különösen a 305. § (1) "szerződésben meghatározott tulajdonságoknak" rész, 306. §, 306/A. §
- egyszerű nyelvtani értelmezéssel a Ptk. 306. § által említett "kicserélés" megfogalmazásból, különös tekintettel az igekötőre és a "dolog"-ra, amelyre a kicserélés vonatkozik. A "csere" nem szavatossági jog, hanem egy szerződésfajta. Amiről beszéltünk mindvégig az kicserélés
- ha a "jobbat" el kéne fogadni a szerződében szereplő szolgáltatás helyett, akkor a törvény ezt kimondaná és meghatározná a "jobb" kritériumait. Többféle dolog esetén előfordul, hogy fogalmilag nincsen jobb (pl. említett cipő). Ez egy olyan általános kérdés, amit általánossága miatt sem lehet eldönteni a "jobb az van legalább olyan jó mint az ugyanolyan" logikai elvén.
Az elméletet már megírtam konyhanyelven litániák formájában. Kapcsolódó bírósági határozatot nem találtam.
További lehetőségeid egyszerűségi sorrendben:
- regisztrálsz a jogiforum.hu fórumára és szakvizsgázott jogászok felvilágosítását kéred az ügyben vagy
- elolvasol egy kapcsolódó kommentárt vagy jogi tankönyvet
- megkérdezed a fogyasztovedelem.com fórumán
- elmész a fogyasztóvédelemre felvilágosításért
- elmész egy jogi karra felvilágosításért vagy
- elmész egy városi bíróságra, beülsz egy hasonló témájú elsőfokú polgári tárgyalásra, és ha van a bírónak türelme tárgyalás után akkor felvilágosít. Ha annyira a hitelességért vagy oda, akkor az utolsóval kezdd.
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 10:44
szerintem meg pont lehetseges a csere, egy, a vevonek mindenben jobban megfelelo darabra!
Szerintem is lehetséges, de a vevőnek nem kötelessége elfogadni, ha pedig elfogadja, akkor pedig a jogi minősítés nem kicserélés lesz.Szerinted lehetséges... Jól van akkor legyél okos és fütyürésszél zsebretett kézzel. Csak ne zavarjon, hogy olyanba kontárkodsz bele, amihez sem lövésed, sem affinitásod nincs és esetleg más laikusoknak teszel keresztbe a megtévesztő érveléssel.
Ráadásul te sem tudod hitelesen alátámasztani az álláspontod, csak azt, hogy abban van valaminemű logika. Ha valaki elmagyarázza, hogy tévedsz, akkor csak belekötsz a másik írásába vagy hitelességért kiáltassz.