HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#1061 Felhasználó inaktív   doodie 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 09. 19:09

Idézet: Tiara - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 19:46

Igen, de csak két bizonyos típusnál van így (nem tudom biztosan és nem akarok hülyeséget mondani), de ez elég ritka. Viszont sok más oka is van amiért érdemes előtte orvoshoz menni, ártani pedig biztos nem árt :)

Na, közben megnéztem és ha jól jegyzeteltem akkor RH-  és RH+ esetén van így.

Én is úgy tudom, hogy az RH faktorokkal kapcsolatban lehet gond a _második_ gyereknél. Valami olyasmi van, hogy az első szülés után termelődik valamilyen ellenyagyag az anyában, és így a második gyermek (mivel egy ideig közös a vérkeringés) elvetél. De az orvosok javítsanak ki, kérem, mert nem vagyok ebben biztos.
Valami ilyesmi van, de tudják kezelni, az biztos.
Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség, de az előbbiben nem vagyok biztos.
---Albert Einstein

#1062 Felhasználó inaktív   Tiara 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 07. 11. 08:20

Idézet

rh-inkompatibilitás

Az rh-inkompatibilitás a terhes asszony és magzata rh-vércsoportjának összeférhetetlenségét jelenti.

Az rh-inkompatibilitás következményeként az anya antitesteket termel a gyermek vörösvértestjei ellen. Az antitestek miatt a vörösvértestek egy része megreped, ami hemolítikus betegséget, egyfajta vérszegénységet okozhat a gyermekben.

Az ember vércsoportját a vörösvértestek felszínén elhelyezkedő molekulák határozzák meg, amelyek jelzik, hogy a sejt az illető sajátja. Az rh-vércsoport az ilyen molekulák egy részére vonatkozik. Közülük az egyik, az rh0(D) okozza leggyakrabban az rh-inkompatibilitási problémákat. Ha a vörösvértesten vannak rh0(D) molekulák, akkor a vér rh-pozitív, ha nincsenek, akkor a vér rh-negatív.

A probléma akkor jelentkezik, ha az anya vére rh-negatív, a magzaté pedig rh-pozitív, amit az rh-pozitív vércsoportú apától örökölt. A magzat vére érintkezhet az anya vérével a méhlepényen keresztül; különösen a terhesség vége felé és szülés alatt van erre lehetőség. Az anya szervezete idegen anyagként kezeli a magzat vörösvértestjeit, antitesteket termel ellenük, hogy elpusztítsa őket (rh-antitestek). Az anya antitestszintje a terhesség során egyre nőhet, és néha az antitestek bejutnak a méhlepényen át a magzatba, ahol elpusztítják a vörösvértestjei egy részét. Ennek eredményeképp hemolítikus betegség alakulhat ki a magzatban (erythroblastosis foetalis, ejtsd: eritroblasztózis fötálisz) vagy az újszülöttben (eritroblasztózis neonatorum).

Az első terhesség során a magzatban vagy újszülöttben ritkán jelentkezik ez a probléma, mert a magzat és az anya vére között nincs jelentős érintkezés egészen a szülésig. A további terhességekben azonban az anya immunrendszere egyre érzékenyebbé válik az rh-pozitív vérrel szemben és minden egyes terhesség során egyre korábban termel ellene antitesteket.

A vörösvértestek elpusztítása a magzat vérszegénységéhez és bilirubin (az elpusztult vörösvértestekből származó bomlástermék) vérszintjének emelkedéséhez vezet. Ha a bilirubinszint túlzottan megemelkedik, a magzat agya kárt szenvedhet.

Teljes cikk: InforMed.hu
We are deeply shocked, disgusted and apalled by the decision to include the infamous "sh*tbear" emoticon in Skype!

#1063 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 07. 15. 06:27

Igaz-e, hogy Szent László kezdeményezte István királyunk szentté avatását?

#1064 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 07. 15. 06:43

Idézet: joe39 - Dátum: 2005. júl. 15., péntek - 7:27

Igaz-e, hogy Szent László kezdeményezte István királyunk szentté avatását?

Igen.

Idézet: hik.hu

Szent László az a rendkívüli személyi adottságokkal rendelkező király, a lovagi eszmék első hazai megtestesítője, aki erőskezű uralkodása (1077-1095) révén biztosította az ország népe és az Egyház számára a legszükségesebbet: a békét és a jogrendet.

Őszinte, elmélyült férfias vallásosságához semmi kétség nem férhet, s erős személyiségének kisugárzása környezetére is nagy hatást gyakorolt. Jelentős esemény volt a magyar egyház életében a szentté avatások sorozata 1083-ban. Igaz, hogy az első magyar szentek hivatalos szentté nyilvánításából politikai haszon is származott, az elsődleges indíték mégsem ez volt. Maga Szent László vezette Szent István tetemének ünnepélyes fölemelését (fölemelés: lat. elevatio a szentté avatás része: a holttestet az eredeti sírból fölemelik, és díszes koporsóban új helyre temetik), amelynek során számos gyógyulás, csoda történt. Ezeket az előítéletektől mentes történetírás is rendkívüli eseményekként tartja számon. Valamivel később következett Csanádon Szent Gellért oltárra emelése, majd Szent Imréé ugyancsak Székesfehérvárott, s végül két szerzetes, a zobori remeték, András és Benedek szentté avatása.

Azt, hogy pápai kezdeményezésre történt volna az első magyar szentek avatása, csak Hartvik püspök állította.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1065 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 15. 06:47

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. júl. 15., péntek - 7:43

Igen.

Köszönöm. :)

Tekintve, hogy szentté valakit halála után avatnak - általában - ez fölöttébb meggyőző válasz.

#1066 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 25. 12:55

Van egy régi rövid video, ahol egy szatyrot vivő férfi az úton haladó tankok elé áll, ha jól tudom valami kínai forradalom idején.
A kérdéseim: Mi is történt pontosan akkor (mi volt a forradalaom célja)? Mi történt a férfival? Mi történt a forradalommal?
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#1067 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 25. 13:35

Kép
Tienanmen tér

Szerkesztette: Vendor 2005. 07. 25. 13:37 -kor

Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#1068 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 25. 13:53

Idézet: Vendor - Dátum: 2005. Jul. 25., Monday - 14:35

hat mos' nema zer' de volt ott meg hely dogivel, szal kikerulhettek volna.  :Đ
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1069 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 23:03

Mi lenne akkor, ha kinyitnám a mikró ajtaját, és működés közbe beleraknám a kezem? Tudom, hogy biztonsági okokbol ez nem lehetséges, de ha mégis...?

Vagy beleraknánk a fejünket akkor felmelegednénk mi is? :) Nem mertem még kiprobálni  :D

Szerkesztette: Dextrose 2005. 07. 27. 23:04 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1070 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 23:22

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. Jul. 28., Thursday - 0:03

Mi lenne akkor, ha kinyitnám a mikró ajtaját, és működés közbe beleraknám a kezem? Tudom, hogy biztonsági okokbol ez nem lehetséges, de ha mégis...?

Vagy beleraknánk a fejünket akkor felmelegednénk mi is? :) Nem mertem még kiprobálni  :D

hmm. hat, rakj bele kezdetnek mondjuk egy hangyat. es nezd neg! najo ne! en amugyis birom a bogarakat! megne csinald!!!!! :D hat sztem melegedne, de azonkivul nemtom pl, mi tortenne meg. de biztos gusztustalan lenne.
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1071 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 23:25

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. júl. 28., csütörtök - 0:22

hmm. hat, rakj bele kezdetnek mondjuk egy hangyat. es nezd neg! najo ne! en amugyis birom a bogarakat! megne csinald!!!!! :D hat sztem melegedne, de azonkivul nemtom pl, mi tortenne meg. de biztos gusztustalan lenne.

Egyszer beleraktunk a kollégiumba egy cserebogarat a mikroba. Annyit láttunk, hogy elkezdett vadul kapálozni, utána mintha szétrobbant volna.

Gondolom akkor mi is szétrobbannánk, vagy nem tudom. De akkor a kaja mérnem robban? Hiszen az is ugyanúgy szerves anyag mint a szegény bogár...
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1072 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 23:28

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. Jul. 28., Thursday - 0:25

Egyszer beleraktunk a kollégiumba egy cserebogarat a mikroba. Annyit láttunk, hogy elkezdett vadul kapálozni, utána mintha szétrobbant volna.

Gondolom akkor mi is szétrobbannánk, vagy nem tudom. De akkor a kaja mérnem robban? Hiszen az is ugyanúgy szerves anyag mint a szegény bogár...

cserebogar!.. najo az pusztulhat!  :D najo nem... de az elo hus-ban tobb a folyadek stb, es sztem mas lenne a hatas.. pl a bor alatt felforrna a viz, folyadek es hat.. holyagosodnank meg ilyenek.. pirosodna a pofank  :D .. a szemrol mar neis beszeljunk.. agrh..

Szerkesztette: Desorder 2005. 07. 27. 23:29 -kor

#1073 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 28. 07:41

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. júl. 25., hétfő - 14:53

hat mos' nema zer' de volt ott meg hely dogivel, szal kikerulhettek volna.  :Đ

en ugy tudom meg is probaltak, de vegulis nemvolt ra szukseg mert a ficko valtott par szot a tankossal es szepen elsetalt...
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#1074 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 28. 08:47

Idézet: Vendor - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 7:57

metros kerdes(ek) :)

- mi van akkor ha az aramszunet az alagutban es nem a peronon (lasd tegnap hatarut) kovetkezik be? a vezetore van bizva a dolog, es esetleg szepen becsordogal a szerelveny a kovetkezo allomasra (kozelebe)?

En ugytom, hogy a metroalagutakat eleve ugy epitik, hogy mindig az allomasok vannak a legmelyebb ponton, szal ket allomas kozott eloszor emelkedik, majd lejt a palya egy kicsit, igy ha nincs aram, akkor is begurul a metro valamelyikre.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#1075 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 28. 09:01

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 28., csütörtök - 0:25

Héjas tojás + bőrös virsli kombóval lehet próbálkozni. :D
Wherever you go, go with all your heart.

#1076 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 02. 18:03

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. júl. 27., szerda - 23:25

A kaja is szétrobban egy idő után. Csak a bogár sokkal kisebb mint amit egyébként beleraksz, meg sokat számít a víztartalom is.

én is kérdezek: számítógép asztal építésben vagyok, és az érdekelne miért van minden kész asztalnál
a gép a jobb oldalon? nekem spec sokkal több helyem lenne baloldat. van ennek valami ergonómiai oka?

a másik: miért rakják a subwoofert mindíg jobb szélre? számít ez?

#1077 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 02. 18:07

Idézet: gbr - Dátum: 2005. aug. 2., kedd - 19:03

A kaja is szétrobban egy idő után. Csak a bogár sokkal kisebb mint amit egyébként beleraksz, meg sokat számít a víztartalom is.

én is kérdezek: számítógép asztal építésben vagyok, és az érdekelne miért van minden kész asztalnál
a gép a jobb oldalon? nekem spec sokkal több helyem lenne baloldat. van ennek valami ergonómiai oka?

a másik: miért rakják a subwoofert mindíg jobb szélre? számít ez?

a gép jobboldalon stílus vszínű a jobbkezesek többsége miatt van.
de ha neked jobbanesik baloldalt nosza! :)

subot jobb szélre? azt nemmindegy hova rakják? :think:
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#1078 Felhasználó inaktív   El Mesélő 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 03. 08:43

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2005. júl. 25., hétfő - 13:55

Van egy régi rövid video, ahol egy szatyrot vivő férfi az úton haladó tankok elé áll, ha jól tudom valami kínai forradalom idején.
A kérdéseim: Mi is történt pontosan akkor (mi volt a forradalaom célja)? Mi történt a férfival? Mi történt a forradalommal?

Idézet

Márciusban három nőt, Ding Zilint, Zhang Xianlinget és Huang Jinpinget a hatóságok több napon át fogva tartottak, mert így akarták megakadályozni, hogy megemlékezzenek a tüntetés évfordulójáról. Mindhárom nő a Tienanmeni Anyák elnevezésű csoport tagja. Ez az áldozatok hozzátartozóiból álló szervezet az 1989-es véres eseményekkel kacsolatban igazságszolgáltatást és felelősségrevonást követel. A megtorlás során meggyilkoltak közül többek holttestét Peking központjában, jelöletlen sírokban találták meg. Ding Zilin 17 éves fiát, Jiang Jieliant a hátán érte halálos lövés 1989-ben a Tienanmen tér közelében. A gyászoló édesanya most attól fél, hogy a 2008-as olimpiai játékok miatti nagyszabású építkezések után már "szinte lehetetlen lesz bármit is találni".
Más jelentős kínai személyek továbbra is állami elégtételt követelnek és annak hivatalos beismerését, hogy a megtorlás súlyos hiba volt. Dr. Jiang Yangyong, akinek a nevéhez a SARS járvánnyal kapcsolatos titkolózások leleplezése is fűződik, 1989 június 3-ának éjjelén éppen egy, a Tienanmen tér közelében lévő kórházban dolgozott, és közel 90 áldozatot neki kellett ellátnia. Idén márciusban őt is  kihallgatta a rendőrség, miután az orvos nyílt levélben megírta, hogy 1989. június 3-án a katonaság  "őrjöngő dühében tankokkal, gépfegyverekkel és más fegyverekkel támadt a diákokból és helyi lakosokból álló teljesen fegyvertelen tömegre ... 15 év telt el, és a hatóságok arra számítanak, hogy az emberek lassan elfelejtik a történteket, ám éppen ellenkezőleg, az emberek egyre csalódottabbak és dühösebbek."

#1079 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 23:38

A vizet felbontanánk oxigénre és hidrogénre és ezeket utána összekevernénk majd bumm. Ebből lenne a durranógáz igaz?

A hidrogén 3x nagyobb energiát fejt ki, mint a benzin és ezt nem lehetne hajtóanyagként használni, tehát egy gázos kocsiba nem gázt, hanem hidrogént raknánk?

paranormal.hu

#1080 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 23:51

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. Aug. 5., Friday - 0:38

A vizet felbontanánk oxigénre és hidrogénre és ezeket utána összekevernénk majd bumm. Ebből lenne a durranógáz igaz?

A hidrogén 3x nagyobb energiát fejt ki, mint a benzin és ezt nem lehetne hajtóanyagként használni, tehát egy gázos kocsiba nem gázt, hanem hidrogént raknánk?

sztem vannak ilyenek mar. csak ugye ezt el kellene magyarazni a NAGY olajbaroknak is. amig van olaj sztem addig lesz benzines auto is....  bar a madmax-ben is gazos autok is voltak mar  :D disznoszar-gazos (metan) auto. :D

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.