HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#1081 Felhasználó inaktív   El Mesélő 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 08. 04. 23:58

Idézet

A Hyundai-Kia csoport bemutatta első hidrogéntöltő állomását

Az új hidrogéntöltő állomás az öt üzemanyagcellás (FCEV) Hyundai Tucsonból és Kia Sportage-ből álló flottát fogja ellátni

A Hyundai-Kia csoport ma bemutatta az UTC Fuel Cells és a Chevron Texaco cégekkel közösen elkészített hidrogéntöltő állomását, mely a kaliforniai Chinóban lévő Hyundai-Kia America Technical Centerben fog működni.

Az új hidrogéntöltő állomás a Hyundai Kia America Technical Center öt üzemanyagcellás (FCEV) Hyundai Tucsonból és Kia Sportage-ből álló flottája részére fogja biztosítani az üzemanyagot. A program során az oaklandi (Kalifornia) AC Transit és a Southern California Edison cégek flottái is részt vesznek a tesztelésben.

A chinói hidrogéntöltő állomás az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által indított ötéves program része, melynek célja, hogy a biztonságos és tiszta hidrogén-technológiát valós környezetben vizsgálják. A projektet a Chevron Texaco Technology Ventures vezeti, a Hyundai-Kia Automotive Group és az UTC Fuel Cells cégekkel együttműködésben. 

"Örömmel vállaljuk, hogy a ChevronTexaco és az UTC Fuel Cells cégekkel közösen megmutathassuk a fenntartható energia és közlekedés jövőjét." - jelentette ki Dr. Won Suk Cho, a Hyundai-Kia America Technical Center elnöke.

“Meggyőződésünk, hogy nagy jövő áll a hidrogénnel működő üzemanyagcellás technológia előtt, és azzal, hogy ma megnyitottuk ezt az üzemanyagtöltő állomást, a jelenbe hoztuk a jövő egy darabját.”

A tesztflotta fenntartásának fő célja, hogy az üzemanyagcellás technológiát a valós körülmények között fejlesszék tovább. A Hyundai reményei szerint az elkövetkező öt évben javítani fogják az üzemanyagcellás járműveik tartósságát, hatásfokát és megbízhatóságát, mellyel egyben felkészülnek a jövőbeni sorozatgyártásra. A cég tervei között szerepel a hideg éghajlaton való tesztelés is.

A Hyundai-Kia csoport élen jár az üzemanyagcellás technológia autóipari alkalmazásában. A Hyundai 2000-ben lépett be a California Fuel Cell Partnership tagjai közé, és első generációs autóival indult az alternatív energiával üzemelő járművek részére rendezett, Michelin Challenge Bibendum nevű nemzetközi versenyen. 2003-ban a Hyundai és az UTC Fuel Cells megállapodott az új Hyundai Tucson és a Kia Sportage szabadidőautók padlólemezére épülő második generációs üzemanyagcellás járművek közös fejlesztéséről. Ezek a nagyobb (közel 200 mérföldes) hatótávolságú és teljesítményű (80 kW) járművek fagypont alatti hőmérsékleten is indíthatók lesznek.

Az UTC Fuel Cells intenzíven fejleszti a személyautókba és flottajárművekbe szánt Proton Exchange Membrane (PEM) üzemanyagcellás technológiát. A cég által szabadalmazott megoldás csendesebb, kisebb és hatékonyabb üzemanyagcellás rendszert biztosít, melyet ráadásul könnyebb beépíteni a járművekbe. 

A ChevronTexaco Technology Ventures vállalat által szabadalmazott technológia segítségével a szénhidrogén nyersanyagok (pl. földgáz) hidrogénné alakíthatók. A technológia a hidrogénnel üzemelő, illetve hidrogénhajtású rendszerekbe szerelve biztosítja a hidrogénhajtású járművek üzemanyag-ellátását, illetve környezetbarát elektromos energiatermelést tesz lehetővé. A chinói töltőállomás csak a járműflották számára biztosítja a hidrogént, állandó üzemanyagcella nincs benne. A jövőben építendő hidrogén energiaállomásokba állandó üzemanyagcella is beépíthető, mellyel teljesen tiszta energiatermelés valósítható meg. 

Idézet

2005.06.27 08:42:22
Tisztelt csehpacilla !
Válasz csehpacilla 2005.05.30-i bejegyzésére.

Sajnos a hidrogén hajtású próba üzemelésű MAN járművet nem tudjuk egyenlőre Szegedre hozni, mert a töltését nem tudjuk megvalósítani. Várhatóan az SZTE készít egy ideiglenes töltő állomást, mellyel ez megoldható lesz. Folynak a kísérletek az etanolból és metanolból előállított hidrogén, iparszerű felhasználására!

Tisztelettel
Dr. Szeri István
vezérigazgató

#1082 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 07. 18:44

lenne egy elmeleti kerdesem:

ha egy fenysebesseggel halado targy elmenne "mellettunk" azt lathato lenne-e? (tudom abszurd de ezert csak elmeleti kerdes) ugye egy targyat azert/ugy latunk mert/hogy a rola visszaverodo fenyt latjuk. node ha ez a targy is a fenysebessegevel mozog akkor ez most hogyis van? a fenynek lenne ideje "mirol" a szemunkbe erkezni? vagy ennek hianyaban az "lathatatlan" lenne? vagy csupan csak egy villanast latnank? vagy meg aztsem mivel a szemunk elegge csokevenyes, becsaphato. (marmint az agyunk) esetleg valami technikai kutyuvel lathato lenne? es mivan ha tobbel mozog ez a targy mint maga a fenysebesseg?  :D
:think:
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1083 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 18:48

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. aug. 7., vasárnap - 19:44

ha egy fenysebesseggel halado targy elmenne "mellettunk" azt lathato lenne-e? (tudom abszurd de ezert csak elmeleti kerdes) ugye egy targyat azert/ugy latunk mert/hogy a rola visszaverodo fenyt latjuk. node ha ez a targy is a fenysebessegevel mozog akkor ez most hogyis van? a fenynek lenne ideje "mirol" a szemunkbe erkezni? vagy ennek hianyaban az "lathatatlan" lenne? vagy csupan csak egy villanast latnank? vagy meg aztsem mivel a szemunk elegge csokevenyes, becsaphato. (marmint az agyunk) esetleg valami technikai kutyuvel lathato lenne? es mivan ha tobbel mozog ez a targy mint maga a fenysebesseg?  :D

szerintem mikor meglatnad a targyat magad mellett, akkor valojaban mar regen nem lenne ott.
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#1084 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 21:33

Egy részecske nem mozoghat fénysebességgel a relativitáselmélet szerint, csak ha a nyugalmi tömege zérus. Egy feles spinű anyagból készült tárgynak meg ugye van tömege.
Wherever you go, go with all your heart.

#1085 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 23:08

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. Aug. 7., Sunday - 22:33

Egy részecske nem mozoghat fénysebességgel a relativitáselmélet szerint, csak ha a nyugalmi tömege zérus. Egy feles spinű anyagból készült tárgynak meg ugye van tömege.

en nem ismerem a relativitas elmeletet szal en no nemtom.  :smoker: akkor vegulis elmeletileg is holyeseget kerdeztem?!. :rolleyes:  :think:
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1086 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 08. 07. 23:11

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 0:08

en nem ismerem a relativitas elmeletet szal en no nemtom.  :smoker: akkor vegulis elmeletileg is holyeseget kerdeztem?!. :rolleyes:  :think:

Mindegy, úgysem látnád. Már sokkal lassabban mozgó tárgyat sem. :p

Szerkesztette: KovacsUr 2005. 08. 07. 23:12 -kor

#1087 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 23:29

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 0:11

Mindegy, úgysem látnád. Már sokkal lassabban mozgó tárgyat sem. :p

Attól függ, mekkora az a tárgy és mekkora a fényereje. :)

#1088 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 07. 23:33

ne ugy kepzeljetek el, hogy kozvetlenul melletem menne el. :D . hanem kb az a szitu, hogy mikor kizenek pl az ablakomon latom elmenni az autokat..stb...szoval lathato targyra gondoltam.

szerintem sem lehetne latni. az emberi szemmel legalabbis. de ez amugyis nonszensz.. na mindegy..
majd kerdezek mast.  :D

#1089 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 08. 07. 23:53

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 0:29

Attól függ, mekkora az a tárgy és mekkora a fényereje. :)

Hjáj. :omg: Én egy nagyon gyorsan szaladó macskára gondoltam. :D

#1090 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 08. 08:02

Láttam a korábbi válaszokat, mégis elgondolkodtam kicsit az általam helyesnek vélt válaszról, bár pár ponton belémhasított, hogy nagyon hagyományos fizikai a gondolatmenetem. Mégis, essünk neki!
Feltesszük, hogy a test egyenes vonaló egyenletes mozgást folytat fénysebességgel.
Először nézzünk egy olyan helyzetet, amikor az elhaladó test mozgásának egyenesén van a nézőpont. A test ekkor a létezését és közeledtét jelző, "róla jó irányba visszaverődött" fotonokkal együtt érkezik a nézőponthoz, vagyis a közeledő fázisról egyetlen képünk van: amikor megérkezik hozzánk, az egész közeledő szakaszát látjuk útjának egyetlen pillanatig. A távolodó szakaszban pedig úgy látjuk, mintha a fénysebesség felével haladna (nem összekeverendő azzal, hogy "amit akkor látnánk, ha fél fénysebességgel haladna"). Együttesen tehát azt látnánk, hogy a nézőpontban (ami ugye a mozgás vonalában van) hirtelen megjelenik a test és fél fénysebességgel távolodik.
Ha most a nézőpontot távolítjuk a mozgás egyenesétől, akkor a távolabbi eseményekről később értesülünk. Ez azt jelenti, hogy a távolodási szakaszon egy fénysebességről lassuló testet látnánk elsuhanni a messzeségbe. A "közeledő" szakaszon korábban egyben láttuk az egész útját, most a távolabbi helyekről később jut el hozzánk a "visszavert" foton, vagyis azon a szakaszon is egy lassulva távolodó testet látnánk! A kezdeti sebesség itt végtelen nagy (igen!), a lassulás üteme pedig annál nagyobb, minél közelebb volt a nézőpont a mozgás vonalához.
Hát igen, elsőre csak az első részt gondoltam végig, és már ott is megvoltak az említett "gyanúsan hagyományos" gondolatok. A második bekezdésben már az én nem kiemelkedő relativitáselméleti ismereteim is megmutatják a problémát. Nem a látszólag végtelen sebességgel van baj, vagyis nem közvetlenül. A probléma az, hogy felborul az ok-okozati összefüggés a "közeledő" szakaszon látott távolodáskor. Kérem aki tudja, javítsa ki. Az első bekezdésért továbbra is kiállok.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1091 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 10:04

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 0:53

Hjáj. :omg: Én egy nagyon gyorsan szaladó macskára gondoltam. :D

A kilőtt puskagolyót sem látod szabad szemmel, csak ha nyomjelzős. ;)
Pedig az csak kb. 3x-os hangsebességgel repül. (3600km/h)

#1092 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 10:16

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 0:33

ne ugy kepzeljetek el, hogy kozvetlenul melletem menne el. :D . hanem kb az a szitu, hogy mikor kizenek pl az ablakomon latom elmenni az autokat..stb...szoval lathato targyra gondoltam.

szerintem sem lehetne latni. az emberi szemmel legalabbis. de ez amugyis nonszensz.. na mindegy..
majd kerdezek mast.  :D

Tfh. a Hold valami vad ötlettől vezérelve hirtelen fénysebességre kapcsolna körülöttünk, de mégsem térne le a pályájáról. Mivel kb. 350-400 ezer km-re van tőlünk, és este elég jó fényforrásként szolgál, lehetne látni, ahogy kb 8 másodpercenként megkerüli a Földet. (Kizárva a mindent szétszaggató árapály erőket. :))

#1093 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 10:32

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 9:02

Láttam a korábbi válaszokat, mégis elgondolkodtam kicsit az általam helyesnek vélt válaszról, bár pár ponton belémhasított, hogy nagyon hagyományos fizikai a gondolatmenetem. Mégis, essünk neki!
Feltesszük, hogy a test egyenes vonaló egyenletes mozgást folytat fénysebességgel.
Először nézzünk egy olyan helyzetet, amikor az elhaladó test mozgásának egyenesén van a nézőpont. A test ekkor a létezését és közeledtét jelző, "róla jó irányba visszaverődött" fotonokkal együtt érkezik a nézőponthoz, vagyis a közeledő fázisról egyetlen képünk van: amikor megérkezik hozzánk, az egész közeledő szakaszát látjuk útjának egyetlen pillanatig. A távolodó szakaszban pedig úgy látjuk, mintha a fénysebesség felével haladna (nem összekeverendő azzal, hogy "amit akkor látnánk, ha fél fénysebességgel haladna"). Együttesen tehát azt látnánk, hogy a nézőpontban (ami ugye a mozgás vonalában van) hirtelen megjelenik a test és fél fénysebességgel távolodik.
Ha most a nézőpontot távolítjuk a mozgás egyenesétől, akkor a távolabbi eseményekről később értesülünk. Ez azt jelenti, hogy a távolodási szakaszon egy fénysebességről lassuló testet látnánk elsuhanni a messzeségbe. A "közeledő" szakaszon korábban egyben láttuk az egész útját, most a távolabbi helyekről később jut el hozzánk a "visszavert" foton, vagyis azon a szakaszon is egy lassulva távolodó testet látnánk! A kezdeti sebesség itt végtelen nagy (igen!), a lassulás üteme pedig annál nagyobb, minél közelebb volt a nézőpont a mozgás vonalához.
Hát igen, elsőre csak az első részt gondoltam végig, és már ott is megvoltak az említett "gyanúsan hagyományos" gondolatok. A második bekezdésben már az én nem kiemelkedő relativitáselméleti ismereteim is megmutatják a problémát. Nem a látszólag végtelen sebességgel van baj, vagyis nem közvetlenül. A probléma az, hogy felborul az ok-okozati összefüggés a "közeledő" szakaszon látott távolodáskor. Kérem aki tudja, javítsa ki. Az első bekezdésért továbbra is kiállok.

A relativitás értelmében tudtommal nem. A felénk majdnem fénysebességgel ( v1 ) tartó tárgyról is hozzá képest fénysebességgel ( c ) "válnak le" a fotonok, de mi ezt nem v1+c, hanem csak c-ként fogjuk fel, és a fényben kimutatható a kékeltolódás. Ha távolodik majdnem fénysebességgel, akkor is c-vel érkeznek hozzánk a fotonok, és kimutatható a fényben a vöröseltolódás.

Ha az első gondolatmeneted jó lenne, akkor a c-vel távolodó testről sosem érne hozzánk a fény. ( c-c=0 )

De majd jön valaki, aki jobban keni-vágja a témát. :)

Szerkesztette: Dorien 2005. 08. 08. 10:33 -kor

#1094 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 08. 10:52

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 11:32

A relativitás értelmében tudtommal nem. A felénk majdnem fénysebességgel ( v1 ) tartó tárgyról is hozzá képest fénysebességgel ( c ) "válnak le" a fotonok, de mi ezt nem v1+c, hanem csak c-ként fogjuk fel, és a fényben kimutatható a kékeltolódás. Ha távolodik majdnem fénysebességgel, akkor is c-vel érkeznek hozzánk a fotonok, és kimutatható a fényben a vöröseltolódás.
Igen, ezért érkezik meg hozzánk egyszerre a test és a fénye. A testen ülő megfigyelő viszont úgy látja, hogy az ő fénye előtte ért el hozzánk -- de nem ez volt a kérdés.

Ha az első gondolatmeneted jó lenne, akkor a c-vel távolodó testről sosem érne hozzánk a fény. ( c-c=0 )
Dede, megérkezik, pontosan az előző idézetedben szereplő "mi ezt nem v1+c, hanem csak c-ként fogjuk fel" miatt. Azaz a mi szempontunkból mindegy, hogy abban a pillanatban, amikor a testtől elindul a fény, ami majd megérkezik hozzánk, a test állt vagy mozgott.

De majd jön valaki, aki jobban keni-vágja a témát. :)
Igen, remélem. :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1095 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 13:13

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 11:52

Igen, ezért érkezik meg hozzánk egyszerre a test és a fénye. A testen ülő megfigyelő viszont úgy látja, hogy az ő fénye előtte ért el hozzánk -- de nem ez volt a kérdés.

Dede, megérkezik, pontosan az előző idézetedben szereplő "mi ezt nem v1+c, hanem csak c-ként fogjuk fel" miatt. Azaz a mi szempontunkból mindegy, hogy abban a pillanatban, amikor a testtől elindul a fény, ami majd megérkezik hozzánk, a test állt vagy mozgott.

Most így utólag belegondolva valószínűleg igazad van. :respect:
Kár, hogy ez csupán gondolatkísérlet lehet, nem több. :)

#1096 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 18:13

ajjaj.. most latom csak mit kerdeztem.  :D na megegyszer elolvasom amit irtatok . hatha megertem. :Đ

#1097 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 18:22

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. Aug. 8., Monday - 11:16

Tfh. a Hold valami vad ötlettől vezérelve hirtelen fénysebességre kapcsolna körülöttünk, de mégsem térne le a pályájáról. Mivel kb. 350-400 ezer km-re van tőlünk, és este elég jó fényforrásként szolgál, lehetne látni, ahogy kb 8 másodpercenként megkerüli a Földet. (Kizárva a mindent szétszaggató árapály erőket. :))

de valszeg akkor sem a holdat latnank hanem a egy fenylo "savot" nem?  :think: egy gloriat?  :D
amugy a puskagolyot okes, nem latjuk, ez teny de azt csak az agyunk miatt nem.. a nem vagyunk kepesek egy bizonyos sebesseg felett mar latni. ugy a 25 fps-t is mar mozgasnak latjuk..stb.. stb... egy technikai kutyuvel azert lathato a golyo. ugyanigy lathato lenne e technikaval amit fentebb irtam?...stb.. :D

#1098 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 19:02

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 7., vasárnap - 22:33

foton?
..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#1099 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 19:04

és ez felvet még pár kérdést.
mi van a fénynél többször, akár az ő többszörösével mozgó dolgoknál?
és amit még érdekes lehet, milyennek lát minket a fény?

Szerkesztette: sityak 2005. 08. 08. 19:04 -kor

..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#1100 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 21:00

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 9:02

Először nézzünk egy olyan helyzetet, amikor az elhaladó test mozgásának egyenesén van a nézőpont. A test ekkor a létezését és közeledtét jelző, "róla jó irányba visszaverődött" fotonokkal együtt érkezik a nézőponthoz, vagyis a közeledő fázisról egyetlen képünk van: amikor megérkezik hozzánk, az egész közeledő szakaszát látjuk útjának egyetlen pillanatig.

Vagyis fénysebességgel mozgó űrhajóra felesleges frontreflektort szerelni. :D

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.