HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#1101 Felhasználó inaktív   doodie 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 08. 21:03

Idézet: sityak - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 18:04

és ez felvet még pár kérdést.
mi van a fénynél többször, akár az ő többszörösével mozgó dolgoknál?
és amit még érdekes lehet, milyennek lát minket a fény?

klasszikus értelemben vett sebességben c a legnagyobb, vagyis a fénynél nincs gyorsabb mozgás a relativitáselmélet értelmében, vagyis a fénynél gyorsabban nem terjed semmi, vele egy sebességgel pedig (?) elektomágneses hullámok (talán?)

az előző válaszban a foton szerepel, tudtommal a foton NEM részecske, csak egy elnevezés, ami fizikailag nem létezik (mint ahogy az elektron se egy golyó formában létezik), a fényt alkotják a fotonok, amikor részecskeáramlásként vizsgálják - ez csak egy elnevezés magyarul, fizikai valója nincs

hogy a szemünk milyen kis fénysugárra érzékeny, az kérdéses (intenzitásban ill. időben), az említett puskagolyó is szetm a határon túl esik, így szemmel egy fénysebességgel mozgó tárrgyat (jójó 99.9999%c) se észlelnénk szemmel

jaaa, és ugye a vadászgépeket is lehet hallani, pedig gyorsabbak a hangnál, csak nem onnan hallod a hangot, ahol a repcsi van - ennek analógiáján sztem érzékelhető (nem látható) lenne egy nagyon-nagyon gyors vmi

Szerkesztette: doodie 2005. 08. 08. 21:09 -kor

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség, de az előbbiben nem vagyok biztos.
---Albert Einstein

#1102 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 21:13

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 19:22

de valszeg akkor sem a holdat latnank hanem a egy fenylo "savot" nem?  :think: egy gloriat?  :D

Fene tudja, szerintem nem lenne elmosódás.

Idézet

amugy a puskagolyot okes, nem latjuk, ez teny de azt csak az agyunk miatt nem.. a nem vagyunk kepesek egy bizonyos sebesseg felett mar latni. ugy a 25 fps-t is mar mozgasnak latjuk..stb.. stb... egy technikai kutyuvel azert lathato a golyo. ugyanigy lathato lenne e technikaval amit fentebb irtam?...stb.. :D

Ha elégendő foton jut el hozzánk róla akkor igen. :)
Wherever you go, go with all your heart.

#1103 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 21:14

Idézet: sityak - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 20:02

foton?

Igen, annak 0 a nyugalmi tömege.

#1104 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 21:24

Idézet: doodie - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 22:03

klasszikus értelemben vett sebességben c a legnagyobb, vagyis a fénynél nincs gyorsabb mozgás a relativitáselmélet értelmében, vagyis a fénynél gyorsabban nem terjed semmi, vele egy sebességgel pedig (?) elektomágneses hullámok (talán?)

Igen, az elektromágneses sugárzás spektrumának kb. 400-750nm-es hullámhosszú intervalluma a látható fény.

Idézet

az előző válaszban a foton szerepel, tudtommal a foton NEM részecske, csak egy elnevezés, ami fizikailag nem létezik (mint ahogy az elektron se egy golyó formában létezik), a fényt alkotják a fotonok, amikor részecskeáramlásként vizsgálják - ez csak egy elnevezés magyarul, fizikai valója nincs

A foton a fizikában az elektromágneses erő 1-es spinű hordozó részecskéje.

Idézet

hogy a szemünk milyen kis fénysugárra érzékeny, az kérdéses (intenzitásban ill. időben), az említett puskagolyó is szetm a határon túl esik, így szemmel egy fénysebességgel mozgó tárrgyat (jójó 99.9999%c) se észlelnénk szemmel

A szemünk sötétszobában már néhány fotont is képes érzékelni.

Idézet

jaaa, és ugye a vadászgépeket is lehet hallani, pedig gyorsabbak a hangnál, csak nem onnan hallod a hangot, ahol a repcsi van - ennek analógiáján sztem érzékelhető (nem látható) lenne egy nagyon-nagyon gyors vmi

Elképzeltem, hogy milyen lenne, ha lenne egy fénysebességnél gyorsabb űrhajó. Elhaladna, aztán jönne utána a fényrobbanás. Mindenki megvakul, stb. :D

#1105 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 08. 23:09

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. Aug. 8., Monday - 22:24

Elképzeltem, hogy milyen lenne, ha lenne egy fénysebességnél gyorsabb űrhajó. Elhaladna, aztán jönne utána a fényrobbanás. Mindenki megvakul, stb. :D

:D  :nevet2:  :up:
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1106 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 09. 06:42

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 22:00

Vagyis fénysebességgel mozgó űrhajóra felesleges frontreflektort szerelni. :D

Az ilyen űrhajóban ülő kormányosnak sokat segítene (hiszen az ő szempontjából "normálisan" viselkedne a fény, vagyis bevilágítaná az előtte lévő útszakaszt)*. Az űrhajó útjában álló kutya viszont továbbra sem látná, hogy jön valami.

*: átolvasva arra gondoltam, hogy az űrhajóról az út látszik c-vel közeledni, vagyis (az előző meggondolás szerint) nem látszik az út, mindegy, hogy van-e lámpa.

Lassan az egészet áttehetné egy szorgos mod a relativitáselmélet topikjába, akkor talán az azt látogató agyak is megnéznék a beszélgetést és elnéző mosollyal adnának egy-egy tockost a tuti elmesélése előtt.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1107 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 11:54

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 7:42

Az ilyen űrhajóban ülő kormányosnak sokat segítene (hiszen az ő szempontjából "normálisan" viselkedne a fény, vagyis bevilágítaná az előtte lévő útszakaszt)*. Az űrhajó útjában álló kutya viszont továbbra sem látná, hogy jön valami.

*: átolvasva arra gondoltam, hogy az űrhajóról az út látszik c-vel közeledni, vagyis (az előző meggondolás szerint) nem látszik az út, mindegy, hogy van-e lámpa.

Lassan az egészet áttehetné egy szorgos mod a relativitáselmélet topikjába, akkor talán az azt látogató agyak is megnéznék a beszélgetést és elnéző mosollyal adnának egy-egy tockost a tuti elmesélése előtt.

Igen, a visszavert fény és az amiről visszaverődik, egyszerre érne az űrhajóhoz. :)

#1108 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 14:15

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. Aug. 9., Tuesday - 7:42

nem kell ezt atteni oda. max ott is megkerdezni.  :rolleyes: ezt csak ugy kerdeztem mert valamelyik nap este nemtudtam aludni es ezen gondolkoztam. (elozo nap stargate-t neztem  :D ) ez amugyis ilyen kerdezgetos topik. bar teny hogy az ottani szakik jobban tudnnak valaszolni. (persze ide is tevedhet 1-2 szaki, nem aztmondom :D )
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1109 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 15:35

Relativisztikus sebesseg kozeleben megvaltozik a ter-ido.
Ahogy a sebesseg kozelit a fenysebesseg fele, ugy csokken az illeto targy kiterjedese, es "megnyulik" az ido - a kulso szemlelo szemszogebol.
Ha a targy sebessege tart a fenysebesseghez, a mozgasiranyu kiterjedes tart a nullahoz.
A tomeg, ido es hossz valtozasat a Lorentz transzformacio irja le a kovetkezo keplettekkel: Kép

Szemleltetes itt.

A valasz az eredeti kerdesre: nem latsz a fenysebesseggel mozgo targybol semmit, mert nincs hossza. :)
A relativitas-elmelet nem foglalkozik a fenysebesseget meghalado sebessegekkel meg elmeleti sikon sem.
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#1110 Felhasználó inaktív   doodie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 15:55

Idézet: Merlot - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 14:35

Relativisztikus sebesseg kozeleben megvaltozik a ter-ido.
...

ez rendben van, de a Lorentz-transzformációk csak külső szemlélő szemszögéből mondják meg a sebességet, a korábban említett c-vel haladó űrhajó elejére szerelt reflektor továbbra is c sebességű fényt bocsát ki ___a hajó szemszögéből___, vagyis csak világít vmit
Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség, de az előbbiben nem vagyok biztos.
---Albert Einstein

#1111 Felhasználó inaktív   doodie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 15:58

Idézet: Dorien - Dátum: 2005. aug. 8., hétfő - 20:24

...

Ez így lehet, h nem igaz (a fényrobbanást leszámítva se...), bár Doppler effektus létezik fénynél is, egy 99% c-vel mozgó hajó - ahogy az előbb írtam - előre kibocsátott fényét nem éri utol. Ezért se érhető el igazából a fénysebesség ?!?
---Albert Einstein

#1112 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 16:05

Idézet: doodie - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 16:58

Ez így lehet, h nem igaz (a fényrobbanást leszámítva se...), bár Doppler effektus létezik fénynél is, egy 99% c-vel mozgó hajó - ahogy az előbb írtam - előre kibocsátott fényét nem éri utol. Ezért se érhető el igazából a fénysebesség ?!?

A fénysebesség az spec. rel. elmélet szerint azért nem érhető el, mert a hosszúság 0-ra csökken, a tömeg végtelen nagyra nő, az idő pedig megáll a fénysebesség elérésének pillanatában.

#1113 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 09. 16:05

Idézet: doodie - Dátum: 2005. aug. 9., kedd - 16:55

ez rendben van, de a Lorentz-transzformációk csak külső szemlélő szemszögéből mondják meg a sebességet, a korábban említett c-vel haladó űrhajó elejére szerelt reflektor továbbra is c sebességű fényt bocsát ki ___a hajó szemszögéből___, vagyis csak világít vmit

Amugy ja... valamit vilagit... pl. arra jo, hogy ha uldozol egy masik hajot,  amelyik a tieddel azonos sebessegel halad elotted, akkor leolvashatod a rendszamtablajat, ugyanis a kettotok viszonyitasi rendszereben egymashoz kepest nyugalomban vagytok, meg ha egy kulso megfigyelo szamara, ket veszettul szaguldozo urhajorol is van szo.

A Lorenz transzformacio a viszonyitasi rendszerek jateka...

Szerkesztette: Merlot 2005. 08. 09. 16:07 -kor

'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#1114 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 10. 17:49

neha (ritkan, szal nem foglalkozom vele) amikor reggel felkelek es mondjuk picit megmozdulok vagy kinyujtozok zsibbadni/gorcsolni kezd a labam. de mint a veszedelem ugy faj. :(  ez mitol van? ez valami izom fajas lehet vagy mi. azt hallottam az izom fajas a nagyon tud fajni. hat igen. mitol lehet ez?

#1115 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 18. 15:33

Idézet

A polgári Budapest zenés kávéházaiban a zenekar a kijáratnál játszott. Sokan kifelé menet nem akartak pénzt dobni nekik. Mivel zenészek egymás közt nem adtak borravalót, így mindenki odasúgta a legközelebbinek: Szintén zenész! Innen ered a kifejezés.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#1116 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 23:23

Mi lenne, ha meginnánk az infúziót?
És mi lenne ha desztillált vizet innánk?
:)
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1117 Felhasználó inaktív   tzabo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 23. 00:08

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. aug. 23., kedd - 0:23

Szerintem infúzió direkt azért van, hogy a gyomornak, beleknek ne kelljen szenvedni vele semmit se.
Desztillált vízzel semmi gond nem lenne szerintem, de hosszú távon biztos nem olyan jó, mert semmilyen oldott anyag nincs benne, amire valamilyen mértékben szüksége van a szervezetnek.
...

#1118 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 23. 00:12

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. aug. 23., kedd - 0:23

Az infúzió sok minden lehet, ugyanis az a folyadék bejuttatásának módszerére utal, gondolom te a fiziológiás sóoldatra (0,9% NaCl oldat) gondolsz. Bajod nem lesz tőle, legfeljebb nem ízlik.

Desztillált vizet is simán lehet inni, régebben a szüleimnek ez volt a mániája. Csapvíz után kicsit édeskésnek tűnik, de idővel úgy "rászokhat" az ember, hogy a csapvíz nem is fog ízleni. Természetesen ilyenkor az ásványianyag-bevitelre jobban kell ügyelni, a kieső mennyiséget máshogy kell pótolni.

#1119 Felhasználó inaktív   Cpt. Balu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 23. 16:09

Idézet: Desorder - Dátum: 2005. aug. 10., szerda - 18:49

neha (ritkan, szal nem foglalkozom vele) amikor reggel felkelek es mondjuk picit megmozdulok vagy kinyujtozok zsibbadni/gorcsolni kezd a labam. de mint a veszedelem ugy faj. :(  ez mitol van? ez valami izom fajas lehet vagy mi. azt hallottam az izom fajas a nagyon tud fajni. hat igen. mitol lehet ez?

Jellemzően ásványianyag-hiány. Főleg magnézium meg kalcium. Igyál ásványianyagokban gazdag wásszert. Meg azt mondják a rendszeres testmozgás is segít ;)
"Big shot Bobbie" Tim Duncan @ 2005 NBA Finals Game5  Kobe Makes History

#1120 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 30. 22:10

Vajon ha egy embert bezárnának a Tescoba, mennyi ideig bírná? Szerintem fél évig.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.