HWSW Informatikai Kerekasztal: DVB-T - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVB-T Digitális földfelszíni műsorszórás Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#421 Felhasználó inaktív   GODERIAN 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 12. 17:17

Idézet: latency - Dátum: 2006. jún. 15., csütörtök - 6:20

Kábelről meg nem tudsz majd felvenni a DVB-T kártyával. Oda DVB-C kell, amit egyenlőre csak beltéri formában lehet kapni, azt is csak külföldön.

Ez tévedés, ugyanis  majdnem minden DVB-T kártya ismeri a DVB-C-t azaz a kábelt.

#422 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 13. 09:12

Idézet: GODERIAN - Dátum: 2006. júl. 12., szerda - 17:17

Ez tévedés, ugyanis  majdnem minden DVB-T kártya ismeri a DVB-C-t azaz a kábelt.

Majd mutasd be légyszi a dvb-t vevőt amelyik tudja (2 tunerest c/t nem ér felhozni). Kicsit olvass utána szakmailag aztán gondold át.

Szerkesztette: Kilyan 2006. 07. 13. 09:13 -kor

#423 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 13. 15:34

Idézet: Kilyan - Dátum: 2006. júl. 13., csütörtök - 9:12

Majd mutasd be légyszi a dvb-t vevőt amelyik tudja (2 tunerest c/t nem ér felhozni). Kicsit olvass utána szakmailag aztán gondold át.

hat keremszepen az Ati NXT600x egyszerre tud ATSC/DVB-T/S-/-C lenni, csak ugye lic. kerdese hogy milyen ficsorok aktivaltatnak benne. ha mindent aktivaltacc mint vendor, akkor nehezen viszed $300 ala a termeked arat :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#424 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 14. 18:26

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. júl. 13., csütörtök - 15:34

hat keremszepen az Ati NXT600x egyszerre tud ATSC/DVB-T/S-/-C lenni, csak ugye lic. kerdese hogy milyen ficsorok aktivaltatnak benne. ha mindent aktivaltacc mint vendor, akkor nehezen viszed $300 ala a termeked arat :)

Sajnos semmit nem találtam az általad említett chipröl. De jó lenne.

#425 Felhasználó inaktív   FJ_FoX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 14. 19:05

Idézet

A sportklub mondta magáról hogy HD-be fogja adni a meccseket és nem lett belőle semmi.

Udv,

szerintem ezt sosem mondta senki sem hivatalosan a sportklubtol.(ebben 100%-ig biztos vagyok).

Sport1/2. Majdnem biztos vagyok benne, hogy max 2 ev mulva az upc meglepi azt a lepest, hogy kiserleti jelleggel bizonyos helyeken HD-ben (1080i) fogja addni a sport1-2-t.

FJ

270mbit? nem sok az kicsit, muholdrol is jonn le asi, de szerintem joval kissebb sebeseggel.(asihoz nem ertek es lusta vagyok utananezni:)

#426 Felhasználó inaktív   FJ_FoX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 14. 19:06

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. júl. 11., kedd - 22:25

Kilyan a sport egy nemzetközi, szórakozatóipari termék. a 2004-es olimpia óta minden jelentősebb sportesemény, még a mogyoródi F1 futam is, 1080p-ben van bekamerázva, amit aztán az "elmaradott" európainaknak meg dél-amerikaiaknak és fafrikakiaknak lekevernek konvencionális PAL-lá.

hat szerintem csak a tf1 hozott tavaly hd kamerat, a wige(aki a nemzetkozi feedet csinalta) szerintem csak sd-ben dolgozott. De lehet, hogy tevedek, csak egyszer jartam a kocsiban:)

FJ

#427 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 16. 18:34

Idézet: FJ_FoX - Dátum: 2006. júl. 14., péntek - 19:05

...hivatalosan a sportklubtol...
...hogy max 2 ev mulva az upc meglepi azt a lepest,...
270mbit?...

Lehet hogy nem hivatalosan, de valami rémlik, majd utánanézek.

2 év múlva? addig nagyon sok víz lefolyik a dunán, egyébként tartom hogy az astrán mpeg4-ben sem fogja ezt nyújtani, kábelen természetesen elképzelhető.

A dvb asi 270mbit/s-el dolgozik mint az sdi egyik sebessége.

FJ_Fox én is csak a feedek alapján mondtam hogy még nem láttam és nem is hallottam európából fellőtt F1-es 1080i-s (p-st meg pláne) feedet.

Üdv

#428 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 16. 18:40

Idézet: FJ_FoX - Dátum: 2006. júl. 14., péntek - 20:05

Udv,

szerintem ezt sosem mondta senki sem hivatalosan a sportklubtol.(ebben 100%-ig biztos vagyok).

Pedig a promóciós videójukban tavaly decdmberben még ezt hirdették.

#429 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 22:00

Hozzá nem értő kérdésem lenne.
Az asztali DVD felvevők mostanában DVB-T tunerrel is kaphatók. Ha kábeltévés területen vagyok akkor nekem a DVB-C tuneres kellene szerintem. Soha nem akarok antennát a gépre csak kábelra dugnám. Ez esetben a DVB-T tuner teljesen felesleges pénzkidobás lenne ha jól gondolom.
Jól gondolom?
Köszönöm a választ előre is.

#430 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 09:37

A DVB-T adások inkább lesznek FTA-k, a DVB-C adások biztosan nem, ott smartcardos megoldások várhatók, mint pl a t-kabelnél. Az asztali felvevők nem tudom milyen kódrendszereket támogatnak, vagy hogy kártyaolvasót lehet-e beléjük rakni, de sok helyen nem kizárt a szolgáltató által adott beltéri és a kártya párosítása, azaz csak és kizárólag abban a beltériben fog menni a kártya amivel adták. Szerintem az asztali felvevőknek ilyen szempontból nincs sok esélyük, de ki tudja.

#431 Felhasználó inaktív   fun2thomas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 01. 11:14

Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 31., hétfő - 22:00

Ha kábeltévés területen vagyok akkor nekem a DVB-C tuneres kellene szerintem. Soha nem akarok antennát a gépre csak kábelra dugnám. Ez esetben a DVB-T tuner teljesen felesleges pénzkidobás lenne ha jól gondolom.
Jól gondolom?

Igen, jól gondolod, kicsit más a T és a C kódolása, legalábbis eddig szakértőktől így hallottam.
Gondolom a T-nél jobb pl. a hibavédelem, de biztos hogy egyéb különbségek is vannak.

#432 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 14:56

http://www.origo.hu/...0304digitv.html
"Noha a DVB-T, -S és -C rendszerek ugyanazt a tömörítési eljárást használják, az eltérő moduláció miatt az egyes típusok nem keverhetők egymással: egy DVB-T vevőkészülék nem működik például kábelhálózaton. "

Így kell sok bőrt lehúzni valamiről.

Köszönöm a válaszokat!

#433 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 17:23

Hát azért eléggé leegyszerűsítetted a dolgot. Minden moduláció a saját közegére van kitalálva optimalizálva.

#434 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 01. 18:43

Idézet: Kilyan - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 18:23

Hát azért eléggé leegyszerűsítetted a dolgot. Minden moduláció a saját közegére van kitalálva optimalizálva.

Mint közeg lehet, hogy jó de a pénztárca szempontjából egyáltalán nem kíméletes. Jelenleg nincs DVB-C videó vagy TV (tudtommal) forgalomban nálunk. Viszont az STB extra profittal készül és kényelmetlen a használata videó esetén. pl 3TV+2videó az 5 STB ami igencsak drága és kellemetlen használni mert a videót nem lehet előre programozni. Ha most vennék készüléket akkor bizony később kellene STB-t venni. Azt, hogy kábelen meddig lesz analóg adás előre senki sem tudja megmondani és olyan pletykák is járnak hogy szolgáltatónként változhat a vétel módja. UPC másként sugároz mint a Matáv Kábel bár ez pletyka.
Az a baj, hogy nincs egyértelmű definíció és nem mer az ember beruházni mert a kifutási idő előtt újra sokat kell rákölteni.
Ezen a területen mint laikus csak buktatókat látok pedig most lehetne/kellene egységesíteni a rendszereket mert sokáig nem lesz megint ekkora váltás.

#435 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 06:57

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 1., kedd - 19:43

Mint közeg lehet, hogy jó de a pénztárca szempontjából egyáltalán nem kíméletes. Jelenleg nincs DVB-C videó vagy TV (tudtommal) forgalomban nálunk. Viszont az STB extra profittal készül és kényelmetlen a használata videó esetén. pl 3TV+2videó az 5 STB ami igencsak drága és kellemetlen használni mert a videót nem lehet előre programozni. Ha most vennék készüléket akkor bizony később kellene STB-t venni. Azt, hogy kábelen meddig lesz analóg adás előre senki sem tudja megmondani és olyan pletykák is járnak hogy szolgáltatónként változhat a vétel módja. UPC másként sugároz mint a Matáv Kábel bár ez pletyka.
Az a baj, hogy nincs egyértelmű definíció és nem mer az ember beruházni mert a kifutási idő előtt újra sokat kell rákölteni.
Ezen a területen mint laikus csak buktatókat látok pedig most lehetne/kellene egységesíteni a rendszereket mert sokáig nem lesz megint ekkora váltás.

Szerintem, most 2006-ban DVD felvevők terén felesleges DVB-ben gondolkodni. Mire hazánkban elindul az érdemi szolgáltatás addigra a ma vásárolt felvevők technikailag elavult eszközök lesznek. Gondolj bele, hogy 2010-ben mire fogsz használni egy olyan felvevőt mely nem képes se blu-ray se HD-DVD lemezekre írni. DVD felvevők terén 1-2 éven belül valószínű, hogy generációváltás lesz. Szóval szerintem DVB-T tuneres felvevő vásárlása ma csak felesleges pénzkidobás hiszen mire eljön az az idő, hogy ezt érdemileg ki is tudd használni addigra az a felvevő amit ma megveszel már egy muzeális darab lesz.

#436 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 10:21

wpepi teljesen igazad van ha logikusan gondolkodunk UK vagy Németországgal kapcsolatban.

Csak az a baj, hogy nálunk a logika hiányzik a fejlesztésből és az emberek zsebéből meg az a mennyiségű pénz mint a fenti 2 országban. UPC a DVB adással kapcsolatban azt írta, hogy 2006-ban megkezdik az a adást a kábelhálózaton, majd finoman közölték, hogy a változásokról 30 nappal előtte értesítenek. Ezzel le is tudták az egészet.
Jelenleg is sokan használnak VHS magnót amit már vagy 2 éve nem is fejlesztenek. Szerintem a DVD felvevő sem lesz nálunk elavult 2010-ben legalábbis képminőség szempontjából SDTV adás esetén.
4-6Mb amire tervezik az adást és ez minőségre messze alatta marad a mai analógnak vagy a DVD felvevőknek.
HDTV esetén tényleg alakalmatlan jó minőségű felvételre de a HDTV technika nem is elérhető hazánkban és nem vagyok benne biztos, hogy 2010-ben az lesz.
USA 2010-re tervezi a DVB és a HDTV együttes bevezetését de akkor huszárosan egyszerre az egész területén. Ott mindenki tudja mikortól lesz más és mit kell majd vennie.

A teljes mértékű kiszámíthatatlanság, szándékos információ eltitkolás az utolsó pillanatig. Ez a legfőbb probléma nálunk. Ha nem olvasom ezt a topicot akkor valószínú, hogy én is megvettem volna a DVB-T tuneres gőpet pedig az nekem semmire sem jó. DVB-C pedig nincs.

Szerkesztette: rszp 2006. 08. 02. 10:29 -kor

#437 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 11:37

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 11:21

wpepi teljesen igazad van ha logikusan gondolkodunk UK vagy Németországgal kapcsolatban.

Csak az a baj, hogy nálunk a logika hiányzik a fejlesztésből és az emberek zsebéből meg az a mennyiségű pénz mint a fenti 2 országban. UPC a DVB adással kapcsolatban azt írta, hogy 2006-ban megkezdik az a adást a kábelhálózaton, majd finoman közölték, hogy a változásokról 30 nappal előtte értesítenek. Ezzel le is tudták az egészet.
Jelenleg is sokan használnak VHS magnót amit már vagy 2 éve nem is fejlesztenek. Szerintem a DVD felvevő sem lesz nálunk elavult 2010-ben legalábbis képminőség szempontjából SDTV adás esetén.
4-6Mb amire tervezik az adást és ez minőségre messze alatta marad a mai analógnak vagy a DVD felvevőknek.
HDTV esetén tényleg alakalmatlan jó minőségű felvételre de a HDTV technika nem is elérhető hazánkban és nem vagyok benne biztos, hogy 2010-ben az lesz.
USA 2010-re tervezi a DVB és a HDTV együttes bevezetését de akkor huszárosan egyszerre az egész területén. Ott mindenki tudja mikortól lesz más és mit kell majd vennie.

A teljes mértékű kiszámíthatatlanság, szándékos információ eltitkolás az utolsó pillanatig. Ez a legfőbb probléma nálunk. Ha nem olvasom ezt a topicot akkor valószínú, hogy én is megvettem volna a DVB-T tuneres gőpet pedig az nekem semmire sem jó. DVB-C pedig nincs.

Valamit nagyon keversz.
Magyarországon 2010 előtt szó sincs semmilyen kereskedelmi DVB adásról. A UPC sem megy át DVB-C rendszerre. Nem is mehet hiszen még a törvényi szabályozás sincs meg ráadásul a plusz költségek és az ügyfél oldalán elvégzendő műszaki beruházás miatt mindenképpen Ászf-et kellene módosítani.

Szerintem a UPC esetében kevered a konverteres előfizetéssel aminek semmi köze az alapvető soros és csillagpontos kábelTV rendszerhez.
A UPC jelenleg háromféle technikai szolgáltatást nyújt TV műsorra melyek az alábbiak:

"A kábeltelevíziós szolgáltatást technikailag 3 féle rendszeren nyújtjuk.

Soros rendszerek: egy programcsomag, de mellé választható prémium csatorna. (ezek a rendszerek egyre kevesebb helyen vannak jelen, folyamatosan alakítjuk át un. csillagpontossá)

Csillagpontos rendszerek: 300, 550 és 750 MHz. 3 fajta programcsomag (Minimum, Alap és Családi) és prémium csatorna választható.

Konverteres rendszerek: A konvertert alkalmazó hálózatainkon összesen öt programcsomag*, ezen belül az HBO Pak és az Aktív csomag fizethető elő. A közszolgálati és helyi televíziócsatornákat tartalmazó Minimum és az alapvető nézői igényeket kielégítő Alap csomaghoz nincs szükség konverter használatára. Ugyanakkor a családi szórakozást teljessé tevő Családi programcsomag (melyben az Alapcsomaghoz képest további 10, illetve Nagykanizsán 11 csatorna fogható), valamint a kimondottan férfiaknak szóló Aktív programcsomagban található Hustler TV és a SPORT1 vételéhez már mindenképpen szükség van a konverterre, hiszen ezek a programcsomagok olyan nagyszámú csatornát tartalmaznak, ami a hagyományosan alkalmazott frekvenciatartományokban már nem fér el. (Az Aktív csomag és az HBO Pak megrendeléséhez legalább Alap csomag előfizetéssel is rendelkeznie kell).
"

DVB kereskedelmi bevezetése majd csak 2010 környékén lesz. Várhatóan 2012-re teljesen megszűnik az analóg sugárzás hazánkban. Ma még csak kísérleti adások, technikai előkészületek vannak ezen a téren. Éppen ezért írtam, hogy ma még felesleges ezen rágódni mivel a ma megvásárolt asztali DVD felvevőt 2010-2012 környékén már úgysem fogod használni mivel addigra már teljesen más rögzítési technológia lesz. A VHS videomagnók pedig 1-2 éven belül teljesen kihalnak mivel nem lesz kapható VHS kazetta (az asztali DVD felvevő veszi át a VHS magnók szerepét).

Szóval nem kell megijedni mert még az átállás odébb van és addig a szórakoztatóelektronika (TV készülékek, videorögzítők) igen komoly technikai fejlődésen megy át.

Idézet

Szerintem a DVD felvevő sem lesz nálunk elavult 2010-ben legalábbis képminőség szempontjából SDTV adás esetén.

Nyakunkon a blu-ray és a HD-DVD amihez a mostani készülékek nem használhatóak. Ez azt jelenti, hogy amikor berobban a kereskedelembe az új technika akkor szépen el is tűnik a mai DVD-/+R, RW és a helyét átveszi az új nagykapacitású média. Akkor meg majd dobhatod a kukába a mai felvevőt mert nem lesz mit beletenned (mint a régiebbi PC-s DVD írók esetében ahol is azért kell cserélni mert már nem kapsz olyan lemezt amit képes megírni)

Szerk:
Az alábbi linken van annak a "konverternek" a kézikönyve amit a UPC ad a konverteres előfizetésnél. Ennek az eszköznek semmi köze a digitális televiziózáshoz.
http://broadband.motorola.com/noflash/cust...0513-001-99.pdf

Szerkesztette: wpepi 2006. 08. 02. 12:07 -kor

#438 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 12:53

A digitális műsorszórás a kábeles hálozaton kérdésemre a következő választ kaptam. Csak az érdemi rész kiemelve de nem összevágva:

"Értesítjük, hogy a digitális szolgáltatás bevezetése előtt legalább 30 nappal minden ügyfelünknek részletes tájékoztatást küldünk, mely tartalmazni fogja az új csomagokat, árakat, és a meglévő konstrukciók kezelését is. Várhatóan 2006 második fele előtt nem vezetjük még be az új szolgáltatást, és egyelőre az sem eldöntött, hogy pontosan mely területeken indulhat el majd akkor az új szolgáltatás."

#439 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:01

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 11:37

... Magyarországon 2010 előtt szó sincs semmilyen kereskedelmi DVB adásról. A UPC sem megy át DVB-C rendszerre. Nem is mehet hiszen még a törvényi szabályozás sincs meg ...

A C-nek semmi köze a frekvencia-törvényhez. Akkor tér át rá a szolgáltató, amikor akar, csak dekódert kell biztosítson hozzá. Egyébként attól még, hogy digitális, nem hdtv, így a blue-ray, vagy hd-dvd sem kell hozzá még hosszú évekig.
Szvsz a szolgáltatónak direkt érdeke, hogy még a C-s tunerek elterjedése előtt dvb rendszerben adjon kábelen, mert akkor még egy bőrt le tud húzni a fogyasztóról a set-top-box bérleti díjáért. Amúgy is régi álmuk, hogy ahány tv, annyi dekóder - nehogymá egy előfizetésért hat tv menjen a házban.

#440 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 02. 13:13

Idézet: rszp - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 13:53

A digitális műsorszórás a kábeles hálozaton kérdésemre a következő választ kaptam. Csak az érdemi rész kiemelve de nem összevágva:

"Értesítjük, hogy a digitális szolgáltatás bevezetése előtt legalább 30 nappal minden ügyfelünknek részletes tájékoztatást küldünk, mely tartalmazni fogja az új csomagokat, árakat, és a meglévő konstrukciók kezelését is. Várhatóan 2006 második fele előtt nem vezetjük még be az új szolgáltatást, és egyelőre az sem eldöntött, hogy pontosan mely területeken indulhat el majd akkor az új szolgáltatás."

Érdekes mert a UPC hivatalosan semmilyen formában nem hozott nyilvánosságra semmilyen digitális kábelszolgáltatást. Véleményem szerint ez csak egy választható + szolgáltatás lesz. Olyan mint ma a választható csomagok (pld.  Én a Bp.-i központi fejállomásról kapom a jelet és előfizettem a teljes 56 csatornás csomagra havi 7910Ft).

Szerk:
Még a sajtóközleményekben sincs semmilyen digitális kábelszolgáltatás bevezetéséről szó. Amiről szó van az a szeptember 1. ÁFA emelkedés miatti magasabb bruttó ár.

Szerkesztette: wpepi 2006. 08. 02. 14:07 -kor

Téma megosztása:

• (110 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.