HWSW Informatikai Kerekasztal: lumenlab - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

lumenlab projektor házilag...

#321 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 03. 18:20

Idézet: ssse - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 17:31

Hi!
Projectort szeretnék építeni és lenne pár dolog amiben nem vagyok biztos.

lámpa-fresnel-lcd-fresnel-objektiv elrendezéssel építeném.

Kinéztem egy tripletobjektivet itt:
http://62.75.177.102...&proid=4&skat=8

Ott valami oylasmit ír, hogy tipikusan OHP projectorhoz, namost az OHP projector az ha jól értem akkor az amikor irásvetitöre ráteszik az LCD-t.
Viszont én nem írásvetítőből akarom épiteni hanem ahogy már feljebb leírtam.
Szóval a kérdés az, hogy az az objektiv amit belinkeltem az kizárólag OHP-s kivetitöhöz jó vagy megfelelő nekem is?

Kösz:
ssse

az OHP az maga az írásvetítő (OverHeadProjector), vagyis a 2 fresnel ragasztva van. mint a gyakorlati próbám bizonyította, nem igazán jó megoldás. külön fresenel lencsék kellenek a dologhoz. én sajna egyelőre jegelem a projektet, mert rengeteg a kiadásom, így is állandóan minuszba futok, nem fér bele több-tízezer...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#322 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 03. 18:32

yeahsp: Mennyire saccolod a teljes (korrekt anyagból) összerakott házi cucc elkészítését? (idő/pénz)
Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy.

#323 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 22:58

Idézet: Papa - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 19:32

yeahsp: Mennyire saccolod a teljes (korrekt anyagból) összerakott házi cucc elkészítését? (idő/pénz)

hmm...

- kell hozzá a TFT, azt ki-ki hogy oldja meg
- fresnel és projektor lencse: lumenlabnál 65$, mire bejut hozzánk kb 20e lehet
- lámpa: nekem egyelőre úgy tűnik, hogy egy szimpla párszáz forintos 500 wattos halogén is a használható tartományba esik, de egy fémhalogén izzó ~12e, hozzá a ballaszt ~8e
- doboz: nálam fa, párezerből megvan + kapcsolók, védő üveg, meg ami kell még bele

ha úgy kalkulálunk, hogy egy használt 15 colos TFT mondjuk 25e, a lencsék 20e, meg megvesszük az izzó szettet is, az is 20e, meg legyen 10e a doboz+etc... így 75e-re jön ki...

kérdés hogy valóban elég e a sima halogén izzó - ezt majd csak a gyakorlat igazolhatja. meg persze a doboz körül is biztosan lehet lefaragni a költségvetésből - így saccra 50e-ből is ki lehet hozni akár.

ha meg valakinek adott a TFT monitor már, vagy olcsóbban szerez, akkor még kevesebb...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#324 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 23:02

jah, az idő: passz :)

attól függ ki milyen gyorsan tud barkácsolni. ha a tervezgetést is belevesszük, akkor évek :D , ha csak a nyers dobozgyártást, akkor az nekem asszem 3 délután volt, mert sok dolgot ragasztással oldottam meg, amire várogatni kellett - meg közben az a fránya munkahely is várt... :Đ

ha valaki műgyantából üvegszálas házat akar, akkor az profibb, de persze időigényesebb. az enyém mint a képeken látszik egy szimpla tégladoboz egyelőre...

#325 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 23:38

Idézet: yeahsp - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 23:58

hozzá a ballaszt

azmiaz? :confused:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#326 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 13:45

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 0:38

azmiaz? :confused:

katt

asszem gyújtótrafó lehet, amit ilyen néven emlegetnek  :think:

#327 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 19. 09:53

YeahSP!

Irtam neked sms-t, de nem reagáltál semmit.
Aratás után 100K-t félre tudok tenni ilyen célokra, és épiteni akarok egy projit.
Minden cuccot én fizetek, de ha megoldható, akkor a tapasztalataidra alapozva ketten raknánk össze (nálatok, ha lehet).

Én lemegyek céges kocsival, viszek minden szerszámot ami kell, mehetünk beszerző körútra is kocsival ha szükséges.

Légyszi valamit nyilatkozz az ügyben.

#328 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 17. 18:44

YeahSP!

Contact, ASAP pls! :smoker:

#329 Felhasználó inaktív   ic196 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 04. 16:05

Sziasztok !

Nem tudja valaki, hogy lehet e venni vetítővásznat mondjuk négyzetméterre valahol ?
Mert ezek a kész vetítővásznak nagyon drágák, és ráadásul nekünk spéci méretben kéne.
Ha valaki netán tudna ötleteket adni, azt nagyon megköszönném .

Csaba

#330 Felhasználó inaktív   Trava 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 05. 14:43

Idézet: ic196 - Dátum: 2007. jan. 4., csütörtök - 17:05

Sziasztok !

Nem tudja valaki, hogy lehet e venni vetítővásznat mondjuk négyzetméterre valahol ?
Mert ezek a kész vetítővásznak nagyon drágák, és ráadásul nekünk spéci méretben kéne.
Ha valaki netán tudna ötleteket adni, azt nagyon megköszönném .

Csaba

Itt olvashatsz utána! link
--HP NX6310---. Fujitsu Siemens Core2Duo E6600,--

#331 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 16:32

nos kezd alakulni egy lhetseges 1080p-s projekt.

Kontron CRT2LCD7-Multimedia vezerlo, fogad kompozit, komponens,VGA es DVI jeleket. PAL/NTSC kepkezeles, beepitett Faroudja (scaler + adaptiv motion compensation-os deinterlace) :respect:. HDCP tamogatas a DVI bemeneten :respect: Panelnek jo lenne LG-Philips LP154WU1 15.4" WUXGA (1920x1200), 16ms.

Az a Kerdesem az lenne, hogy lehet-e kapni olyan irasvetitot aminek a targylemezere rafer egy  340mm x 213mm-es monstre panel :D

Szerkesztette: SFIJ 2007. 01. 29. 16:34 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#332 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 30. 19:26

Nem mondod, hogy a wuxga-dat egy OHP-ra akarod rászigszalagozni... :omg:
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...

#333 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 08:47

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 30., kedd - 19:26

Nem mondod, hogy a wuxga-dat egy OHP-ra akarod rászigszalagozni... :omg:

a panel es a driver osszefutyizesere elso korben eleg lesz. izzotek-nel korulneztem, szal 7000K-es 250W-os gazkisulesi cso, lampahaz, gyujto, fojto, armatura, fresnel-ek, projilencse tokkal vonoval 160 ezer ide szallitva. egy pecsi cegnel lehet robax uveget venni meretre vagva akkor kellene me PFSC-NA tipusu polarszuro a TFT ele, mert se a szog alatt jovo fenyt nem komalja allitolag, sem a nem polarizaltat. ennek a veget cuzamme 200k-ra varom. tft meg elektro is lesz vagy 150 afaval es vammal...

tonkeppen az igazat megvallva 400W-os pilacs kene, de ahhoz a lampahazat otthon kene legyartanom. ennek a refitukre nem trivi am, lattam mar probalkzasokat felporiozott rozsdamentes acelbol - szenne egett a ho/fenyterheles alatt. ez tul magas labda.

Szerkesztette: SFIJ 2007. 01. 31. 08:53 -kor

#334 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 09:09

A fresnel most jött meg, 14k volt a kettő, idehaza 10-15 körül lehet kapni egy olyan pilácsot, ami kielégíti az igényeket, a projekciós lencse egyelőre passz, de mondjuk legyen 20K. Az összesen 40, persze kell még 1-2 apróság, de nem lesz több, mint egy ötvenes. Ennyiért nem tudom, kapsz-e egy normális OHP-t...

Ja, polárszűrő NEM kell a tft elé, nem véletlen van rajta...

Szerkesztette: Before 2007. 01. 31. 09:11 -kor

Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...

#335 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 09:17

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 31., szerda - 9:09

, idehaza 10-15 körül lehet kapni egy olyan pilácsot, ami kielégíti az igényeket
:
.
Ja, polárszűrő NEM kell a tft elé, nem véletlen van rajta...

ha a raragasztott anti-glare bevonatra gondolsz az sajnos az esetunkben nem az igazi. a pilacs nem olyan egyszeru kerdes. az a baj, hogy valami elmeroggyant barom a 90-esek elejen felvitte a referencia feheret 9300 kelvinre, 6500 kelvinrol (napfeny). namost  celszeru, ha az izzo szinhomerseklete minel kozelebb van ehhez, annal jobb lesz a szinhuseged. en 7000K korul latom a megvalosithatot :D

Szerkesztette: SFIJ 2007. 01. 31. 09:18 -kor

#336 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 10:36

A témában járatosak 6500K körüli világítást javasolnak. Van egyébként valahol a Bajcsy Zs. út környékén egy ganjanevelde bolt, sztem oda fogok benézni lámpáért, ők tuti tudják,  mi a jó...  :D

Az antiglare-t le is lehet (sőt, recommended) kapni, kicsit marecás, de megéri, elég durva a különbség. A tft elején és hátulján meg van 1-1 polarizációs réteg, ami magának az lcd-nek a működéséhez szükséges. Előzetesen polarizálni (különösen szűrővel) teljesen felesleges, maximum, ha van benned elég spiritusz, leszedheted a gyári polárszűrőket és felragaszthatsz helyettük komolyabb cuccot. De ez már erősen hajlik az extreme mod irányába, különösen egy 300 dollár körüli panel esetén... :D

#337 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 10:48

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 31., szerda - 10:36

A témában járatosak 6500K körüli világítást javasolnak. Van egyébként valahol a Bajcsy Zs. út környékén egy ganjanevelde bolt, sztem oda fogok benézni lámpáért, ők tuti tudják,  mi a jó...  :D
Nem olvasol figyelmesen/ jo volt a 6500, de jott valaki, ujitott :D moncsin a color-t kapcsold 6500k-re es akkor megerted majd mirol beszelek. TFT hataban speci hidegsugarzo van, ami tudja emulalni a tipikus sRGB, 6500K, 9300K szinhomersekleteket.

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 31., szerda - 10:36

A tft elején és hátulján meg van 1-1 polarizációs réteg, ami magának az lcd-nek a működéséhez szükséges. Előzetesen polarizálni (különösen szűrővel) teljesen felesleges, maximum, ha van benned elég spiritusz, leszedheted a gyári polárszűrőket és felragaszthatsz helyettük komolyabb cuccot. De ez már erősen hajlik az extreme mod irányába, különösen egy 300 dollár körüli panel esetén... :D
ebben teljesen igazad van, ellenberger a fresnel-ek altal nyujtotta "optikai hullamvasut" okan segge oldalrol nem art a tft-t megtamogatni egy polarszurovel - javul a fenyero egyenletessege, nem konyul le annyira a fenyero a szelek fele, csereben van kb 8-12% fenyaram veszteseg. polar szuro nem must have ficsor az indulaskor, az raer kesobb is, persze. a 300 dodos panel az mar komoly darabnak szamit, az kerem 60 ezer gyo magyar forint :D valakinek a komplett moncsija ennyi :Đ

Szerkesztette: SFIJ 2007. 01. 31. 10:51 -kor

#338 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 13:14

A fresnel-hullámok a túl közeli alkatrészek okozzák, hagyni kell egy kis rést a fénynek, hogy valamellyest diffúz legyen, mielőtt odaér a panelhez. A polárszűrő az égvilágon semmit nem fog javítani a vinnyettáláson, ami egyébként minden létező optika egyik legnagyobb rákfenéje. A legáteresztőbb polárszűrők is maximum kb 40%-át engedik át a beérkező fénynek (illetve nem pontosan átengedik, de ennek a fizikája igen távol esik kicsiny agyam hatósugarától), ha erre még, párban ugyanez már pár (5-8 ) százalékponttal kevesebb, ha még egy harmadikat is eléteszel, az nyilván megint levon a fényerőből, de gyakorlati haszna nem lesz a dolognak. Az LCD-nek inkább párhuzamosan (pontosabban az lcd síkjára merőlegesen) beeső fény a fontos, erre szolgál a fresnel, ami pontszerű fényből állít elő párhuzamos fénynyalábot. (Ezért jobb valamivel a split optika, mert ott a két fresnel között lévő lcd-re valóban (az adott paraméterek között nyilván) párhuzamos (merőleges) fény esik, míg a ragasztott (kétoldalú, ami az OHP-kben is van) fresnelnél már valamilyen szögben érkezik a fény.
Aminek lehet értelme, az a polarizációs réteg(ek) cseréje, mivel az lcd-ken használt típusok nem a legjobbak, egyesek szerint max 30% körüli a fényáteresztő képességük (párban), ennél viszont akár 8-10 százalékponttal jobbat is lehet találni, ami rengeteget számíthat. De ehhez már azért nem árt némi cucc a gatyában és tuti, hogy nem egy 300 dolláros panellel állnék le vele kísérletezni.

Szerkesztette: Before 2007. 01. 31. 13:15 -kor

#339 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 15:16

Before nagyon szepen osszefoglaltad ezert koszonet, es valoszinuleg igy igaz, ahogy elmondtad. a tapasztalat (tobb angol nyelvu tapasztatlaltot, plogot) viszont az, hogy a gyujtolencse es a panel koze berakott jo minosegu polarszuro a kep megvilagitasanak homogenitasast nagymertekben javitotta. de mint mondtam is mar az elobb, ez egy esetleges utolso lepes, tehat lehet hogy elhagyom, sot szeretnem is, mert $80 azert nemkis penz.

#340 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 31. 15:33

Most bontottam ki a két fresnelt (HIHHETETLEN VÉKONYAK!!!) és a polárszűrőt. Ez a polarizáció baromi érdekes egy dolog. Ha vízszintesen teszem a monitorom elé a lapot, teljesen átlátszó, persze sötétít jócskán. Ha függőlegesen, akkor viszont szinte alig van kép, és királyul látszik minden porszem ami a monitoron van (SOK VAN!), egyszerűen világítanak. A polársheeten van egy celluxcsík, az meg valahogy megtekeri a fényt, mert más szögben sötétedik-világosodik, mint maga a lap. :) Jó kis játék...

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.