HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#361 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 08. 20:52

Idézet: Gabberzon - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 20:54

Picit tudnád részletesebben ha kérhetem? Az x egyáltalán nem fut csak konzol van, és most tanulgatom a dolgot, de köszi a gyors választ..... :respect:

belépsz rootként.

szerkeszted az /etc/X11/xorg.conf nevű filet... (mc, nano, valamivel)

van benne egy a videokártyádra vonatkozó rész jó eséllyel már, vmi ilyesmi:

Section "Device"
        Identifier      "ATI Technologies, Inc. Radeon 9200 SE (RV280)"
        Driver          "ati"
EndSection

Na, ebben kellene a drivert kijavítani vmware -re
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#362 Felhasználó inaktív   Gabberzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 09. 19:02

Meglett hegeszte még iccaka, csak még nem volt időm megköszönni.... :respect:

Ha még gáz lenne ( biztos, hogy lesz  :D  ) majd érkezem, de a pozitív tapasztalatokat is mondom majd.... Szerintem, összebarátkozunk lassacskán, legalábbis én szeretném, aztán majd elválik hogy ő is akarja-e  :p
"A nyúl egy igazi jellem, ott ül a fűben de mégsem szívja"

MacBook Pro 15.4"

#363 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 10. 14:49

Hali!
A videokártyámhoz szeretnék Nvidia drivert telepíteni Ubuntu alatt, de egy picit elakadtam...
Telepítéskor nem találja a kernel forrást, és én sem vagyok teljesen biztos abban hogy fent van e....sajnos még kezdő vagyok, de igyekszem tanulni:)
Ha jól tudom az uname -r parancsal megtudhatom milyen kernelem van. Erre ezt írja: 2.6.10-5-k7
dpkg -l | grep kernel source parancsal pedig azt tudom megnézni hogy fent van e a kernelforrás. de erre a parancsra nem ír ki semmit, se hibaüzenet, se semmi, egy betű se. Tehát akkor nincs fent?
Nem az volt nálam az első, hogy hozzátok fordulok segítségért, hanem a google használata volt az első :) így találtam rá arra a parancsra amivel kernelforrást tudok telepíteni. ha minden igaz, akkor a következő az:
apt-get install kernel-source-kernel verzió
beírtam ezt és a végére az uname -r-rel megtudott kernelverziót, de azt írta hogy nincs ilyen csomag....
Összefoglalva: hogy tudok kernel forrást telepíteni? hol kellene keresnem, hova telepíti?
Előre is köszi a válaszokat

#364 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 16:45

Nagyon szép teljesítmény ez kezdőtöl, ha haszánlja a konzolt :up:
Szóval: ha egy csomagot keresel akkor apt-cache search keresett-csomi-nevének-egy-darabja

A GUI megoldás a menüben lévő synaptic amivél szép grafikus feüleleten menedzselgetheted a csomagjaidat.

Ha pedig konzolra szeretnél menüs csomagkezelőt akkor telepítsd az aptitude -öt (sudo apt-get install aptitude). Sztem marhajó ;)

Idézet

dpkg -l | grep kernel source parancsal pedig azt tudom megnézni hogy fent van e a kernelforrás. de erre a parancsra nem ír ki semmit, se hibaüzenet, se semmi, egy betű se. Tehát akkor nincs fent?

Jaja. Ez esetben nincs fenn.
In Flames We Trust

#365 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 18:45

Köszönöm, sikerült megcsinálni :)
Bele is kezdtem egy másik dologba, méghozzá a hangkártya beüzemelésébe. de ez se jött össze eddig.
Egy Audigy 2-ről lenne szó. Addig eljutottam hogy Alsa driver kell hozzá (emu10k1)
Találtam hozzá leírást, de picit magas nekem, ráadásul angolul van, és az angol tudásom messze nem tökéletes :)
Ha esetleg valaki sikeresen tett fel ehhez a kártyához drivert, legyen olyan kedves és ossza meg velem tapasztalatait, egy kis útmutató jól jönne :) köszi

#366 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:37

Véletlenül nem arról van szó, hogy nem megy az mp3, wma stb?
Mert ez esetben: Ezt nézd át.
In Flames We Trust

#367 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:49

nem nem, bár majd erre is szükségem lesz köszi:) de egyelőre még semilyen hangom sincs  :confused:

#368 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:27

Idézet: Duncan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:49

nem nem, bár majd erre is szükségem lesz köszi:) de egyelőre még semilyen hangom sincs  :confused:

Konkrétumokkal nem szolgálhatok, nincs ilyen karim, amúgy ácsi. Az ubiban van emu10k1 modul.
lsmod|grep emu10 nincs-e betöltve a modul.
sudo modprobe emu10k1 - ez betölti a modult
alsamixer - mit ír ki bal felső sarokban?
In Flames We Trust

#369 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:41

root@Duncan:~ # lsmod|grep emu10
emu10k1                82564  0
sound                  80492  1 emu10k1
ac97_codec          18316  1 emu10k1
snd_emu10k1        123076  3
snd_rawmidi            26336  1 snd_emu10k1
snd_seq_device          8972  2 snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_ac97_codec      84796  1 snd_emu10k1
snd_pcm                93576  3 snd_emu10k1,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer              26052  2 snd_emu10k1,snd_pcm
snd_page_alloc          9988  2 snd_emu10k1,snd_pcm
snd_util_mem            4480  1 snd_emu10k1
snd_hwdep            9888  1 snd_emu10k1
snd                    59652  11 snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97 _codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore              10080  5 emu10k1,sound,snd

Az alsamixer ezt írja ki
Card: Audigy 2 Value [SB0400]
Chip: SigmaTel STAC9750,51
View: Playback
Item: Master
Egyébként a hangkártyakimenete egy hifire van kötve, és van egy alapbúgása ami olyan erős, mint akkor mikor ki van kapcsolva a gép

#370 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:06

Az alsa látja a karid. Passz. alsamixerben nézz szét: nincs-e lenémítva valamelyik kimenet  jobb-bal nyilakkal válaszd ki a különböző kimenetek és M betűt nyomogasd. Esetleg nincs e levéve a hangerő (fel-le nyíl). A Master és a PCM ami érdekes, valamint ha van esetleg további kártyaspecifikus rész akkor az.

Jut eszembe: búgás változik ha huzogatod a PCM hangerejét?

Szerkesztette: pascal 2006. 05. 10. 21:08 -kor

In Flames We Trust

#371 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:25

Analóg/Digitális kimenet le volt tiltva...engedélyeztem, a búgás megszűnt, de hangot most sem ad ki :)
Gaimozok közben, ha ír valaki akkor elvileg hangjelzést kellene adnia. Ad is, de csak a Pc speakeren...
amúgy Alsamixerben semmi sincs lehalkítva már

#372 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:46

Idézet: Duncan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:25

Analóg/Digitális kimenet le volt tiltva...engedélyeztem, a búgás megszűnt, de hangot most sem ad ki :)
Gaimozok közben, ha ír valaki akkor elvileg hangjelzést kellene adnia. Ad is, de csak a Pc speakeren...
amúgy Alsamixerben semmi sincs lehalkítva már

Igazán mérvadó az lenne ha feltennéd az alsaplayer csomagot, és alsaplay valami.wav dolgot kipróbálnád, hátha dob vmi hibát...
In Flames We Trust

#373 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 00:59

Sikerült megoldanom a problémát, már az mp3 lejátszás is megy :)
Köszönöm a segítséget, szerintem még jelentkezni fogok, biztosan felmerül majd valamilyen újabb probléma:)

#374 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:19

Idézet: Duncan - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 1:59

Sikerült megoldanom a problémát, már az mp3 lejátszás is megy :)

Nagyszerű. Le tudnád írni mi volt a probléma, és hogyan oldottad meg?
In Flames We Trust

#375 Felhasználó inaktív   Duncan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 11:17

Az Alsamixerben van egy kapcsoló, IEC958 Optical Raw, nemtudom igazából hogy ez micsoda, de ha be van kapcsolva nincs hang, ha kikapcsolom van :) Csak véletlenül vettem észre

#376 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 11:57

Sziasztok!

Kicsit félve kérdezek, mert azokat akik nem értenek a linuxhoz itt csúnyán lehordják, de nem találok más utat a megoldáshoz minthogy kérdezzek...
Tehát most telepítettem fel az ubuntut otthonra egy file server gépnek és netmegosztónak, (nincs nagyobb tapasztalatom linuxokban, és az angolom is gyér ahhoz hogy pontosan tudjak értelmezni minden manualt, ... sokszor a magyarnak szánt segítség is gondot tud okozni. :) ) és ugyan a rendszer szimpi nekem, sajnos apró buktatókon mindíg megáll a működésem.
Az első gondom hogy a meghajtókat sikeresen meg tudtam osztani a rá szakosodott x-es felületen, de azt sehol nem találom hogy hol állíthatnék be hozzájuk jelszót, vagy legalább azt hogy hol törölhetném azt, mert ha megpróbálok csatlakozni a géphez a hálózaton akkor ő kér felhasználót, tartományt, jelszót, de elfogadni semmit nem akar... (még akkor is ezt csinálja ha saját magával akarom a hálózaton elérni őt.)
A következő kérdésem az hogy mitől csinálhat ojat a rendszer, hogy nem enged 640*480_60hz nél jobb felbontást beállítani, az első újraindítás után? (pedig a telepítés utáni első indításnál jó volt a felbontás.)
Hol vagy mit kell átpötyögni a nagyobb felbontásért?
Előre is köszönöm a segítséget, és bocs azoktól akit megbotránkoztattam, nagyon fogok igyekezni... :)

#377 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 09:37

Idézet: Vaj001 - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 12:57

Sziasztok!

Kicsit félve kérdezek, mert azokat akik nem értenek a linuxhoz itt csúnyán lehordják, de nem találok más utat a megoldáshoz minthogy kérdezzek...
Tehát most telepítettem fel az ubuntut otthonra egy file server gépnek és netmegosztónak, (nincs nagyobb tapasztalatom linuxokban, és az angolom is gyér ahhoz hogy pontosan tudjak értelmezni minden manualt, ... sokszor a magyarnak szánt segítség is gondot tud okozni. :) ) és ugyan a rendszer szimpi nekem, sajnos apró buktatókon mindíg megáll a működésem.
Az első gondom hogy a meghajtókat sikeresen meg tudtam osztani a rá szakosodott x-es felületen, de azt sehol nem találom hogy hol állíthatnék be hozzájuk jelszót, vagy legalább azt hogy hol törölhetném azt, mert ha megpróbálok csatlakozni a géphez a hálózaton akkor ő kér felhasználót, tartományt, jelszót, de elfogadni semmit nem akar... (még akkor is ezt csinálja ha saját magával akarom a hálózaton elérni őt.)
A következő kérdésem az hogy mitől csinálhat ojat a rendszer, hogy nem enged 640*480_60hz nél jobb felbontást beállítani, az első újraindítás után? (pedig a telepítés utáni első indításnál jó volt a felbontás.)
Hol vagy mit kell átpötyögni a nagyobb felbontásért?
Előre is köszönöm a segítséget, és bocs azoktól akit megbotránkoztattam, nagyon fogok igyekezni... :)

Nem azokat hordják le, akik nem értenek a Linuxhoz, hanem akik lusták utánajárni, és a kérdésből is látszik, hogy a kérdező egy szemernyit sem járt utána. (de ez mellékszál, hagyjuk)

A megosztáshoz olvasd el ezt:
http://help.ubuntu.com/starterguide/C/ch07...ct-samba-server

illetve magyarul:

http://ubuntu.hu/index.php?title=Samba

A felbontással kapcsolatban viszont ennyi információból nem lehet megmondani, hogy mit csinálj. Mindenképpen kellene pl. olyan dolgokat is tudni, hogy milyen videokártya van a gépedben. Az is sokat segítene, ha leírnád: egyáltalán milyen ubuntu verziód van. Általában igaz az, hogy minél részletesebb a problémaleírás, annál pontosabb a várható válasz (lásd még az aláírásomban szereplő linket).
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#378 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 12:03

Szia! :)
Köszi a választ, Alig várom hogy haza érjek és kipróbálhassam, az igazság az hogy ezekkel én is babráltam, csak nem ezt állítottam be csoportnak. :)
A felbontással kapcsolatbann már pótolom is a hiányosságaimat.
A Gépem az egy 1000 Celeron 512MB Ram, S3 Savage Pci karesszal, egy átlagos 15"-os Samtron monitorral. Ubuntu 5.10-es linuxot telepítettem, és a második indításánál már a 640*480-as felbontásba töltötte be a gdm-et, bejelentkezés után pedig a "képernyő felbontása" menüpontbann pedig csak a 640*480, és a 60 hz választható, nincs több pont.
igyekeztem utánnaolvasni, és azt már kiderítettem hogy valószínűleg a /etc/X11/Xorg.conf file az amiben nekem dolgom van, de ez a file nem hasonlít az uhu-s hoz, pontosabban nem mindenben. nem találok olyan sorokat benne amiben a vsync, hsync beállítások lennének, próbából írtam bele két sort az uhuból hogy ahhoz mit szól, de akkor az X el sem tudott indulni... :D
A Mellékelt kérdezős linket elkezdtem olvasni, ha haza érek akkor teljesen el is olvasom és igyekszem nem a vesztesek kategóriába esni, még ha néha dolgozik is a "rendszer" hogy úgy érezzem magam. :D

#379 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 12:24

Idézet

Ubuntu 5.10-es linuxot telepítettem, és a második indításánál már a 640*480-as felbontásba töltötte be a gdm-et, bejelentkezés után pedig a "képernyő felbontása" menüpontbann pedig csak a 640*480, és a 60 hz választható, nincs több pont.
Ezt próbáld ki, hátha megoldja a problémát:
sudo dpkg-reconfigure xserver-org

Szerk:

Idézet

Ez kényszer képzet :Đ azért van a topik, hogy az emberek kérdéseket tegyenek fel (többek közt). Nem volt semmi gáz a kérdéseddel amúgy, de ha ezt elolvasod és megfontolod akkor egyáltalán nem kell tartanod attól, hogy bárhol lehordanak: Hogyan kérdezzünk okosan

Szerkesztette: pascal 2006. 05. 16. 12:33 -kor

In Flames We Trust

#380 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 22:40

Helo! No kiprbáltam az ajánlottakat.. :)
a képernyődolgot sikerült meggyógytani, csak a
sudo dpkg-reconfigure xserver-org - helyett
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg kellett neki.. :) Gondolom hogy ez csak elírás volt de azért javítottam ha valakinek még van ilyen baja akkor segítség legyen neki! :)
a Samba dolog viszont nem akar menni.
én ár szöszöltem vele egy keveset úyhogy rra a következtetésre jutottam, hogy csak elég azt megcsinálnom hogy a securytit sharedre állítom, a writablet pedig yes -re, de ez nem volt elég. ezután megpróbáltam a publikus, majd a csoportos megosztás részt is de ez se segített.
Most már azt is beállítottam hogy legyen wines server (bár nem tudom az mit csinál)
de semmi... felvettem a felhasználót isahogy itt írják de a jelenség megmaradt még mindíg felhasználot/jelszót kér ha csatlakoznék rá, és semmit nem fogad el.
A samba valószínűleg jól van beállítva, mert vele látok inden gép, és tudom kezelni is a file-okat. (bár ha az ubuntuval akarom sajátmagát tallózni akkor is jön a jelszó procedúra.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, de még egy kis segítséget kérnék, vagy még arra gondoltam ogy lehet hogy már menthetetlenül összekevertem a conf-ba mindent és vissza állítom a régit, de sajna elfelejtettem menteni belőle... ebből szerezhetek valahonnan egy tisztát? :)
Köszönöm

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.