Helo! No kiprbáltam az ajánlottakat..

a képernyődolgot sikerült meggyógytani, csak a
sudo dpkg-reconfigure xserver-org - helyett
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg kellett neki..

Gondolom hogy ez csak elírás volt de azért javítottam ha valakinek még van ilyen baja akkor segítség legyen neki!

a Samba dolog viszont nem akar menni.
én ár szöszöltem vele egy keveset úyhogy rra a következtetésre jutottam, hogy csak elég azt megcsinálnom hogy a securytit sharedre állítom, a writablet pedig yes -re, de ez nem volt elég. ezután megpróbáltam a publikus, majd a csoportos megosztás részt is de ez se segített.
Most már azt is beállítottam hogy legyen wines server (bár nem tudom az mit csinál)
de semmi... felvettem a felhasználót isahogy itt írják de a jelenség megmaradt még mindíg felhasználot/jelszót kér ha csatlakoznék rá, és semmit nem fogad el.
A samba valószínűleg jól van beállítva, mert vele látok inden gép, és tudom kezelni is a file-okat. (bár ha az ubuntuval akarom sajátmagát tallózni akkor is jön a jelszó procedúra.
Mégegyszer köszönöm a segítséget, de még egy kis segítséget kérnék, vagy még arra gondoltam ogy lehet hogy már menthetetlenül összekevertem a conf-ba mindent és vissza állítom a régit, de sajna elfelejtettem menteni belőle... ebből szerezhetek valahonnan egy tisztát?

Köszönöm