HWSW Informatikai Kerekasztal: VHS>DVD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

VHS>DVD Másolásvédett kazettáról

#221 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 25. 13:55

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 13:41

Hogy a gondolatot tovább fűzzem: míg a HBO-ról rögzített anyagon segített a többi MJPEG kodek eltávolítása, addig a most rögzített anyag ugyanolyan csíkos maradt, mint előtte a HBO-s PICVideo kodeket használva.
Tehát a HBO-s felvételnél kisimultak a ráncok, az újabbaknál meg előjöttek?  :confused:

Különben a legelső Mediaplayer, ami VfW-on keresztül játssza le a filmet tényleg szép képet adott, de mintha kissé szaggatna... Pedig interlace-es...

"Tehát a HBO-s felvételnél kisimultak a ráncok, az újabbaknál meg előjöttek?  :confused:"

Valószínű, hogy nem lettek teljesen eltávolítva a codec-ec. Szerintem próbáld ki egy szűz rendszeren amin csak a Windows gyári codec-jei vannak és erre telepítsd a DC30-at de csak azt azaz ne rakj fel egyéb software codec-et.

"Különben a legelső Mediaplayer, ami VfW-on keresztül játssza le a filmet tényleg szép képet adott, de mintha kissé szaggatna... Pedig interlace-es..."

A monitoron a szaggatás a VGA kártya miatt van (természetesen a DC30 kimenetén nincs semmilyen szaggatás). Mivel a desktop-ra a kirakás overlay technikával történik (hardware szinten) valószínű, hogy a VGA kártya nem képes ezt tökéletesen lekezelni. Vedd lejjebb a felbontást ill. a frissítési frekit és már nem fog szaggatni. Nálam 1280x1024 100Hz felbontásban a monitoron néha szaggat de ha leveszem 800x600 85Hz -re akkor már nem (Asus V9520TD).

Szerk:
A DC30 által kirakott overlay és a csak software codec-et használó programok által használt overlay különbözik. A DC30 által kirakott overlay ablak kezelését a DC30 intézi míg a másik esetben ezt a VGA kártya driver-e kezeli le.
A rögzítéskor is ugyanez a helyzet. Ami a DC30 bemenetére (belső, külső) kerül azt a kártya közvetlenül rakja a VGA memóriába a saját driver-ével és ezért előfordulhat, hogy nagyobb felbontásoknál és frissitési frekvenciáknál a VGA kártya nem képes olyan sebességgel frissíteni az overlay ablakot amilyennel kéne ezért vízszintesen egy egy sávban elcsúszik a kép

Szerkesztette: wpepi 2005. 01. 25. 14:06 -kor

#222 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 25. 14:14

Akkor most megnyugodtam. :)
Ugyanis a VfW-s lejátszásnál (Vdub és az ősrégi MédiaPlayer) van kisebb szaggatás, de szép a kép. Mivel a Windows saját kodekét (quartz.dll) nem vehetem le, így már érthető a csíkozás. A PICVideóból nem maradt semmi, mert a GSpottal ellenőriztem.
Akkor már csak egy próba kódolást kell csináljak a Studioban MPEG-2-re. Szurkolj, hogy jó legyen. :)
De sajnos most épp veszek fel a tévéből, így csak 17 után tudom meg a végeredményt. :)
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#223 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 25. 14:23

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 14:14

Akkor most megnyugodtam. :)
Ugyanis a VfW-s lejátszásnál (Vdub és az ősrégi MédiaPlayer) van kisebb szaggatás, de szép a kép. Mivel a Windows saját kodekét (quartz.dll) nem vehetem le, így már érthető a csíkozás. A PICVideóból nem maradt semmi, mert a GSpottal ellenőriztem.
Akkor már csak egy próba kódolást kell csináljak a Studioban MPEG-2-re. Szurkolj, hogy jó legyen. :)
De sajnos most épp veszek fel a tévéből, így csak 17 után tudom meg a végeredményt. :)

"A PICVideóból nem maradt semmi, mert a GSpottal ellenőriztem."

Én a helyedbe azért megnézném a Registry-t is. Főleg ott ahol codec betöltések vannak (*.ax és egyéb file-ok). Továbbá nem árt megnézni a Windows, System és a System32 könyvtárakat is és manuálisan kitörölni a nem kellő codec file-okat.
Persze ezt csak akkor ha jártas vagy a Windows működésében mert pillanatok alatt haza lehet vágni az egész rendszert.

#224 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 25. 17:12

A Registry és a kodek kipucolva, az MPEG kódolás elenőrizve. Végeredmény:
- a film maradt ugyanolyan csíkos mint előbb említettem
- az MPEG kódolás viszont szép lett a Studioban, tehát ő jó kodeket használ. :)
Már csak azt nem tudom, miként vehetném rá a WMP10-et, hogy ő is jó kodeket használjon. :) Bár szavaidból ítélve ezt nem lehet megcsinálni. Így marad a klasszikus lejátszó VfW alapon, az még elég szép képet ad.
Szóval ha XP alatt húzom be a filmet, akkor lejátszáskor csíkos marad, de a Studio már jól kezeli (hála a beépített MJPEG kódolónak), így az MPEG már jó minőségű lesz.
Bár az máig talány marad, hogy a Win2k-ban behúzott HBO film miért pont az ellenkezőjét műveli, mint az XP alatt behúzottak, a lényeg, hogy így legalább működik a dolog. :)
Köszönöm a segítséget!

Szerkesztette: Mykee 2005. 01. 25. 17:44 -kor

#225 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 26. 12:09

Újabb érdekességek merültek fel... Mégpedig az, hogy a HBO-s filmnél a logó hol szőrös, hol nem, míg ha tévéről veszek fel, akkor semmi baj.  :confused:  Videófej lenne a hibás? Vagy a nem jól feszített szalag?  :confused:

#226 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 12:24

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 12:09

Újabb érdekességek merültek fel... Mégpedig az, hogy a HBO-s filmnél a logó hol szőrös, hol nem, míg ha tévéről veszek fel, akkor semmi baj.  :confused:  Videófej lenne a hibás? Vagy a nem jól feszített szalag?  :confused:

"Videófej lenne a hibás? Vagy a nem jól feszített szalag?  :confused:"

Lehet. De a szalag is sokat számít. pld. VHS esetén a TDK TV feliratú egy rakás sz*r. TDK-ban ami jó az a E-HG típus.
Továbbá az sem mindegy, hogy a szalag új vagy már többször lejátszott mivel minden lejátszás alkalmával van egy pici nyúlás ill. a mechanika nyomot hagy a szalagon.

#227 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 12:38

Azt tapasztaltam, hogy az apró "rángások" során jön elő ez a jelenség. A film még egy BASF EQ 240-es végén van, ráadásul LP-ben. A bajom az, hogy ha bekapcsolom a JVC BEST rendszerét, akkor ugye nagyobb esély van a kockadobásra és ingadozásokra, viszont javít a képen.
Másrészt vannak olyan beállítások is a videóban, mint éles, lágy, edit és normál lejátszás. Már próbálgattam mindegyiket, sajna nem sok sikerrel jártam. :(
Másrészt felvételkor nem látni a problémát, csak lejátszáskor, pedig most garantáltan a miro codec van használatban (a Vdubban csekkeltem le, mert ott szemmel látható a különbség). Próbáltam már S-Video és Kompozit bemeneten is, sajna nem sok sikerrel.
A szalag tényleg sokszor lett már lejátszva, úgyhogy ezért kemény dió. Az apró szalagmozgások ennyire becsíkoznák a képet?  :confused:

update: a videó menüjében megtaláltam a video stabilizert, ez remélem javít valamit a dolgon, legalábbis most 2 percnyi anyagon úgy tűnik. Csak azt nem értem, hogy a használati útmutatóban miért írták, hogy jobb nem használni?  :think:

Szerkesztette: Mykee 2005. 01. 26. 12:46 -kor

#228 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 13:36

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 12:38

Azt tapasztaltam, hogy az apró "rángások" során jön elő ez a jelenség. A film még egy BASF EQ 240-es végén van, ráadásul LP-ben. A bajom az, hogy ha bekapcsolom a JVC BEST rendszerét, akkor ugye nagyobb esély van a kockadobásra és ingadozásokra, viszont javít a képen.
Másrészt vannak olyan beállítások is a videóban, mint éles, lágy, edit és normál lejátszás. Már próbálgattam mindegyiket, sajna nem sok sikerrel jártam. :(
Másrészt felvételkor nem látni a problémát, csak lejátszáskor, pedig most garantáltan a miro codec van használatban (a Vdubban csekkeltem le, mert ott szemmel látható a különbség). Próbáltam már S-Video és Kompozit bemeneten is, sajna nem sok sikerrel.
A szalag tényleg sokszor lett már lejátszva, úgyhogy ezért kemény dió. Az apró szalagmozgások ennyire becsíkoznák a képet?  :confused:

Hát az LP elég problematikus mivel ott eleve kisebb a videó sávszélesség min SP-ben. Továbbá jobban kijönnek a szalaghibák. Én speciel messzire elkerülöm az LP módot mert csak a gond van vele.
Apró remegések (függőleges, vízszintes), szálkásodás, stb. kiküszöbölhetők TBC használatával. Ekkor teljesen stabil képet lehet kapni ami mentes minden a VHS/SVHS -re jellemző hibáktól.
A DC30-ban lévő szinkronstabilizátor stabil szinkronjelet biztosít a digitalizáláshoz de az ilyen jellegű hibák csak TBC-vel szűrhetők ki.

"Másrészt felvételkor nem látni a problémát, csak lejátszáskor, pedig most garantáltan a miro codec van használatban (a Vdubban csekkeltem le, mert ott szemmel látható a különbség). "

Lehet, hogy elbeszéltünk egymás mellett tehát pontosítok  :)

Ahhoz, hogy a kártya hardware dekóderét használd nem elég, hogy fent van a Miro codec hanem a lejátszó programnak a Miro AVI Cache felületen keresztül kell lejátszania az AVI-t. Csak ez a Miro AVI Cache ad lehetőséget a kártya hardware-ének használatára. Éppen ezért írtam, hogy csak a régi MPlayer használható mert ott az eszközök menüből választod ki a Miro AVI Cache drivert és azzal nyitod meg. Ha sima open-t használ az ember akkor a Windows saját AVI eszközkezelője indul el.
Arról van szó, hogy a kártya hardware-es dekódolása csak akkor működik ha a kártyát vezérlő eszközkezelővel lett megnyitva az AVI azaz a Miro AVI Cache kezelőn keresztűl. pld. Premiere alatt a MiroInstant plugin tart kapcsolatot a Miro AVI Cache eszközkezelővel.
Abban az esetben ha a program amivel lejátszod használja a Miro AVI Cache kezelőt nem lehet semmilyen csíkozódás mivel itt valódi félképes dekódolás van mivel ezt kártya végzi el.
Összefoglalva: Lejátszásnál csak abban az esetben használható a kártyán elhelyezett MJPEG processzor ha ezen a Miro AVI Cache eszközkezelőn keresztül van használva. Ebben az esetben nem csak a monitoron jelenik meg a videó hanem a kártya kimenetén is. Minden egyéb esetben csak software alapú dekódolás van és a csíkok a Windows saját AVI eszközkezelője miatt keletkeznek. Ebben az esetben a kártya kimenete nem működik azaz csak a monitoron jelenik meg a kép melyet a Windows AVI vezérlője kezel és az overlay megjelenítést a VGA vezérlője végzi azaz a DC30 egyáltalán nincs használatban.

A Windows saját AVI vezérlője és a DC30 Miro AVI Cache vezérlője egymástól teljesen független (ha letörlöd a Windows vezérlőjét attól még a Miro AVI vezérlővel lehet AVI-t lejátszani de mivel ezt a kártya dekódolja csak MJPEG lehet).
Tehát azért csíkos a lejátszás mert nem a DC30 AVI vezérlőjét használod ill. az általad használt lejátszó program nem a DC30 AVI vezérlőjét használja hanem a Windows saját AVI felületét.

Remélem érthetően fogalmaztam :)

Szerkesztette: wpepi 2005. 01. 26. 13:49 -kor

#229 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 26. 13:54

Ez teljesen ok, ezért említettem a Vdubot, mert a miro MJPEG kodeket használja a megjelenítésre, tehát ott szép a kép, ezért ezt használom ellenőrzésre, hogy jól van-e kódolva. :)
A szalagmozgásokra viszont megtaláltam a Video Stabilizert a videóban, de hogy miért nem ajánlja a kézikönyv, nekem rejtély.  :confused:
Sajna az LP-vel nem tudok mit csinálni, mert a film még a kilencvenes évek végén jött ki DVD-n, és szinkron nélkül, és ez meg így lett anno rögzítve. :( A HBO-s verzión meg ott a (igaz mono) szinkron. Ha más nem, egy divx-et kihozok belőle. :)
A miro AVI Cache-t pedig a Studion keresztül tudom használni timelineról. :)

Szerkesztette: Mykee 2005. 01. 26. 13:54 -kor

#230 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 14:05

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 13:54

Ez teljesen ok, ezért említettem a Vdubot, mert a miro MJPEG kodeket használja a megjelenítésre, tehát ott szép a kép, ezért ezt használom ellenőrzésre, hogy jól van-e kódolva. :)
A szalagmozgásokra viszont megtaláltam a Video Stabilizert a videóban, de hogy miért nem ajánlja a kézikönyv, nekem rejtély.  :confused:
Sajna az LP-vel nem tudok mit csinálni, mert a film még a kilencvenes évek végén jött ki DVD-n, és szinkron nélkül, és ez meg így lett anno rögzítve. :( A HBO-s verzión meg ott a (igaz mono) szinkron. Ha más nem, egy divx-et kihozok belőle. :)
A miro AVI Cache-t pedig a Studion keresztül tudom használni timelineról. :)

"Ez teljesen ok, ezért említettem a Vdubot, mert a miro MJPEG kodeket használja a megjelenítésre, tehát ott szép a kép, ezért ezt használom ellenőrzésre, hogy jól van-e kódolva."

És ez megjelenik a kártya kimenetén? Mert hanem akkor nem a DC30 MJPEG processzora végzi a dekódolást.

"A miro AVI Cache-t pedig a Studion keresztül tudom használni timelineról."

Miért nem ebben ellenőrzöd?  :think:
Miért kell a VD ?
A Studio monitor ablakában nem a kártya MJPEG processzora által dekódolt kép jelenik meg?  :think:

Szerkesztette: wpepi 2005. 01. 26. 14:05 -kor

#231 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 26. 14:14

Dehogynem, ott is a kártyán kimenő képet látom. :) Csak a Studiot nehezebb bemozdítani, mint a Vdubot. :) Sajna  kimenetet nem tudom ellenőrizni rendesen a tévé hiánya miatt. :(

#232 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 31. 16:06

Na egy újabb kérdésem akadt. TBC nincs a videómban, de van valami Video Stabilizer, amivel elég jól lehet fixálni az ugráló filmeket, de! Sajnos így is marad egy picike ugrálás, amit ki szeretnék szűrni. Mivel és hogyan lehet megszüntetni ezt az enyhe képremegést? Én olyanra gondoltam, ami pl. a fix tvlogóra beállíthatom, és abból már képes kiszámolni a remegést a mozgó képen. ;)

Szerkesztette: Mykee 2005. 01. 31. 16:06 -kor

#233 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 13:15

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 16:06

Na egy újabb kérdésem akadt. TBC nincs a videómban, de van valami Video Stabilizer, amivel elég jól lehet fixálni az ugráló filmeket, de! Sajnos így is marad egy picike ugrálás, amit ki szeretnék szűrni. Mivel és hogyan lehet megszüntetni ezt az enyhe képremegést? Én olyanra gondoltam, ami pl. a fix tvlogóra beállíthatom, és abból már képes kiszámolni a remegést a mozgó képen. ;)

Anti flicker :)  Annak idején én is használtam Premiere-ben.  :)  Azt nem tudom, hogy a Studio tartalmazza e viszont a Premiere igen (a time line-on lévő videón jobb gomb és a video menü field opciójában lehet bekapcsolni).

Szerkesztette: wpepi 2005. 02. 01. 13:23 -kor

#234 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 01. 17:18

Köszi, ezt megnézem, ha nem száll el megint. Nem bírja a Pinnacle kodeket a Premiere. :D :(

#235 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 20:36

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 13:15

Anti flicker   :)  Annak idején én is használtam Premiere-ben.  :)  Azt nem tudom, hogy a Studio tartalmazza e viszont a Premiere igen (a time line-on lévő videón jobb gomb és a video menü field opciójában lehet bekapcsolni).

Az antiflicker nem az álló, ill lassan mozgó képek TV-n remegését hivatott csökkenteni?
Jó az kézremegésgátló helyett?

#236 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 20:41

csak ha függőlegesen remeg a kezed és szigorúan csak egy sornyit :D

Szerkesztette: qnadam 2005. 02. 01. 20:41 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#237 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 21:45

Igen, nekem ennyire remeg a kezem. :D Tehát jó az anti-flicker? :)

#238 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:00

mondok egy merészet... próbáld ki ;)
amúgy neked téleg a flicker a problémád ha jól veszem ki, úgyhogy elvileg segíteni kéne :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#239 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:45

És egy másik kérdés: a Morgan MJPEG kodek nem valódi 50-es váltósorral dolgozik? Mert az oldaluk alapján képes lenne rá... Ha nem is direkt leírva, de burkoltan.  :think:
http://www.morgan-mu....com/m3jpeg.htm

#240 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 02. 13:05

És mi a különbség az MJPEG 2000 és az MJPEG v3 között?  :think: Állítólag ez utóbbi kezeli a DC30 fájljait, csak nem tudom hogyan...  :confused: Ugyanis a Premiere úgy döntött, hogy nem akarja használni a Pinnacle kodeket.  :confused:

Szerkesztette: Mykee 2005. 02. 02. 13:05 -kor

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »