HWSW Informatikai Kerekasztal: VHS>DVD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

VHS>DVD Másolásvédett kazettáról

#341 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 05. 13:22

Idézet: Porker - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 11:05

Hm. Senki?

"Az asztali felvevő minőségét úgy értettem, hogy azzal el lehet-e érni azt a minőséget, amit egy normális - pl. az általad említett ADVC50 - Capture kártyával vagy inkább az ADVC300-as - beépített zajszűrés - van egyszinten?"

Így igazán nem hasonlítható össze mivel az asztali DVD felvevő tulajdonképpen egy hardware MPEG2 capture eszköz melynek a minősége nem ugyanaz minden típusnál. Vannak ugye az alapszintű (kommersz) típusok melyek minősége sem mondható rossznak viszont nem is sorolható a kiváló kategóriába. És vannak a felsőkategóriás változatok melyek rögzítési képessége kiváló. További különbség az asztali felvevők között az, hogy milyen képjavító áramkörök vannak beépítve. Az olcsóbb kategóriába sima max. dinamikus zajszűrés található meg. A felsőkategóriás felvevők szinte mindegyike tartalmaz komoly zajszűrő technológiát és olyan kiegészítő lehetőségeket mint pld. fehér és fekete szintállítási lehetőség. Továbbá TBC áramkör is csak a felsőkategóriás felvevőben szokott lenni. Jelenleg két olyan felvevő típus van aminek a felvételi tulajdonságai kiválónak mondható. Az egyik a Pioneer DVR520/720 a másik a Panasonic DIGA felvevői. A két típus közül szolgáltatás tekintetébe a Pioneer a jobb (pld. 32 felvételi fokozat, DV ki és bemenet mely akár PC-vel is használható, stb.)

A PC-s capture eszközök esetén a Canopus ADVC termékei tulajdonképpen analóg jelfolyamból hardware-esen készítenek DV AVI-t. A DC30 az egyik legjobb hardware MJPEG eszköz. Viszont ahhoz, hogy akár az ADVC termékekkel készített DV-ből akár DC30-al készített MJPEG-ből DVD-t lehessen készíteni kell egy MPEG2 tömörítő program. A DVD minőségére viszont ez kihatással van azaz nem mindegy, hogy milyen tömörítő programot használsz.
Továbbá az ADVC50 nem tartalmaz semmilyen zajszűrést. Ezt utólag software-esen kell megoldani. Az ADVC300 az már elég komoly hardware szintű zajszűrést tartalmaz és még TBC is van az eszközben. Viszont az ára több mint 160.000Ft.

"Editálás: alapvetően az a gondom, hogy most nincs időm a szerkesztésre. Ezért szeretnék olyan megoldást találni, ami a későbbiekben is biztosítja az egyszerű - és GYORS - szerkesztést és - ha szükséges - a konvertálást (látom egyik barátomnál, hogy DC30+-szal szerkesztett másfél órás anyagainál egész éjszaka megy a gép, hogy elkészüljön a DVD-re írható formátum). Ezért csábító a felvevő, feltéve - annak fényében amit az MPEG2 szerkesztésről írtál - ha utána minőség megőrzésével lehet szerkeszteni. Nem akarok én extra effektezést, csak gyorsaságot minőségromlás nélkül."

A szerkesztésnél amit szem előtt kell tartani az, hogy a DV és az MJPEG kockapontosan vágható mivel itt minden kocka kulcskocka azaz önálló. Az MPEG2 GOP struktúrából áll azaz PAL norma esetén csak minden 12. kocka önálló (I frame) a többi ami a GOP-on belül van egymástól függenek. Ebből következik, hogy minőségromlás nélkül csak és kizárólag GOP határon (I frame) vágható ami azt jelenti, hogy minden 12. vagy 15. képkockánál tehát nem kockapontosan. Kockapontos vágás csak minőségromlással érhető el mivel ahhoz, hogy kockapontos vágást lehessen alkalmazni vissza kell állítani a vágandó GOP-on belül az összes képkockát önálló képkockára majd a vágás után újra létre kell hozni az új GOP-ot. Ez csak újratömörítéssel oldható meg. Ez viszont minőségromlást eredményez. Persze ez a minőségromlás nem feltétlenül látható viszont ez a használt MPEG2 vágó programba épített tömörítőtől függ.
Az asztali DVD felvevők is csak újratömörítéssel tudnak kockapontosan vágni (a minőség meg függ attól, hogy milyen minőségi fokozatot állítasz be).
És ami a legfontosabb. A PC-s MPEG2 vágás szinte minden esetben software alapú mivel az átlagos hardware MPEG2 capture eszközök csak és kizárólag a rögzítéskor alkalmaznak real time hardware tömörítést. Csak a professzionális és a broadcast kategóriába eső capture eszközök képesek az MPEG2 hardware-esen támogatott vágására. Viszont az ilyen capture eszköz ára 200.000Ft tól indul (broadcast eszközök elérik a milliós nagyságrendet). A software-es MPEG2 vágás azt jelenti, hogy amikor elkészül a vágás az export időigénye akár az eredeti hossz többszöröse is lehet. Ez függ a használt programtól és a PC teljesítményétől.

"...és GYORS - szerkesztést és - ha szükséges - a konvertálást (látom egyik barátomnál, hogy DC30+-szal szerkesztett másfél órás anyagainál egész éjszaka megy a gép, hogy elkészüljön a DVD-re írható formátum)..."

A software alapú MPEG2 tömörítés sebessége a PC teljesítményétől és a használt tömörítő programtól függ. Ez azt jelenti, hogy pld. egy 2.4GHz HT-s Intel P4 esetén a Canopus Procoder közel real time képes a software-es MPEG2 tömörítésre. Természetesen a 2 menetes VBR bekapcsolása esetén ez az idő duplájára nő azaz egy másfél órás anyag három óra alatt készül el.
Szóval ahhoz, hogy ideális idő alatt el lehessen végezni a software-es MPEG2 tömörítést a PC-nek megfelelő teljesítményűnek kell lennie továbbá a használt programnak képesnek kell kihasználnia a CPU adta gyorsítási lehetőségeket (pld. SSE, SSE2 támogatás, HT technológia aktív használata, stb.)

Összefoglalva: PC-n software-esen is lehet real time vagy akár még a valós játékidőnél is gyorsabb MPEG2 tömörítést alkalmazni.
Persze ha nem szeretnél komolyabb NL editálást akkor az asztali felvevő mindenféleképp gazdaságosabb viszont a fenti megkötéseket tudomásul kell venni.

#342 Felhasználó inaktív   Porker 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 09. 19:21

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 14:22

"Így igazán nem hasonlítható össze mivel az asztali DVD felvevő tulajdonképpen egy hardware MPEG2 capture eszköz melynek a minősége nem ugyanaz minden típusnál..."

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken...

Köszönöm kimerítő összefoglalódat! Igen, pont ezekre voltam kíványcsi. Igy most már kissé más szemmel nézem a különböző felvevőket és arra is rájöttem, hogy miért is van Neked 520-ad? ... Érdekes, ezeknek a dolgoknak a jórészét már olvastam Tőled itt és más fórumokon is, mégsem állt így össze a kép. Még egyszer: köszönet érte!  :respect: :respect:

#343 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 12. 14:18

Sziasztok!

A Studio9 topicban már feltettem a kérdést de nem valami érhetően.
Van egy Dv500-as kártya kölcsönben nálam. Vhs-t szeretnék digitalizálni de nem enged a felvételnél mást választani csak a " Full Dv quality", és a compression választás sem aktiv (Dv video encoder)van beállítva, így hát csak azt választhatom.(Mykee irta nekem a másik topicban hogy válasszam analognál az Mjpeg formátumot.)

Ha így" Full Dv quality", elkezdem a felvételt utána hogy csináljam:
a studionak jó a mpeg2 tömörítése?
vagy használjak mást tömörítőt CCE v. TmpegEnc plust?
Minőség romlás nélkül szeretném csinálni.

Szeretnék egy saját digit kártyát venni kb 60000ft körül.
Ki az aki ismeri ezeket a kártyákat?
Vételnél segítsen valaki.
Mert jelenleg van egy vhs kamerám de majd veszek egy minidv-t, ahhoz kell.
A lényeg hogy vhs-t és Dv-t is tudjon, meg ha lehet  hardveresen tömöritsen dvd-be. Real time-t is tudjon( a kaját  azért én megcsinálom) :D

Studio 9 AV/DV Deluxe A/D-I/O videoszerkesztő        62 000 Ft
Studio MovieBox USB analóg I/O videoszerkesztő        48 000 Ft
Studio MovieBox DV FireWire-analóg I/O videoszerkesztő    69 000 Ft
Melyik a legalkalmasabb rá? Ha ezek egyátalán tudják.
Ha van valakinek tapasztalata  az szóljon légyszi.
Köszi

#344 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 14:50

szerintem te nem akarsz realtime mpeg2t, szerintem egy dvkártyárt szeretnél meg egy külső digatalizálót, szinkronstabilizálással, melynek firewire kimenete van :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#345 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 12. 15:02

Ácsi, félreértettél: ha DV capture kártyád van, akkor azzal DV-be szedd be a cuccot. Ha viszont más kártyád van, és analógot akarsz behúzni, akkor használd az MJPEG-et. :)
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#346 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 15:24

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 16:02

Ácsi, félreértettél: ha DV capture kártyád van, akkor azzal DV-be szedd be a cuccot. Ha viszont más kártyád van, és analógot akarsz behúzni, akkor használd az MJPEG-et. :)

Ok. Köszönöm.
És a többi kérdésem? :)

#347 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 15:29

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 15:50

szerintem te nem akarsz realtime mpeg2t, szerintem egy dvkártyárt szeretnél meg egy külső digatalizálót, szinkronstabilizálással, melynek firewire kimenete van :)

És akkor melyik ez a kártya? Ami nekem jó.

#348 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 12. 22:08

Idézet: ibor - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 14:18

Sziasztok!

A Studio9 topicban már feltettem a kérdést de nem valami érhetően.
Van egy Dv500-as kártya kölcsönben nálam. Vhs-t szeretnék digitalizálni de nem enged a felvételnél mást választani csak a " Full Dv quality", és a compression választás sem aktiv (Dv video encoder)van beállítva, így hát csak azt választhatom.(Mykee irta nekem a másik topicban hogy válasszam analognál az Mjpeg formátumot.)

Ha így" Full Dv quality", elkezdem a felvételt utána hogy csináljam:
a studionak jó a mpeg2 tömörítése?
vagy használjak mást tömörítőt CCE v. TmpegEnc plust?
Minőség romlás nélkül szeretném csinálni.

Szeretnék egy saját digit kártyát venni kb 60000ft körül.
Ki az aki ismeri ezeket a kártyákat?
Vételnél segítsen valaki.
Mert jelenleg van egy vhs kamerám de majd veszek egy minidv-t, ahhoz kell.
A lényeg hogy vhs-t és Dv-t is tudjon, meg ha lehet  hardveresen tömöritsen dvd-be. Real time-t is tudjon( a kaját  azért én megcsinálom) :D

Studio 9 AV/DV Deluxe A/D-I/O videoszerkesztő        62 000 Ft
Studio MovieBox USB analóg I/O videoszerkesztő        48 000 Ft
Studio MovieBox DV FireWire-analóg I/O videoszerkesztő    69 000 Ft
Melyik a legalkalmasabb rá? Ha ezek egyátalán tudják.
Ha van valakinek tapasztalata  az szóljon légyszi.
Köszi

Szerintem vedd meg a kölcsönbe kapott DV500-at. Ezzel sokkal jobban jársz mint az általad felsoroltakkal mivel a DV500 tudásához ezek az eszközök gyerekjátéknak számítanak  :D (árban nem lesz nagy különbség mert egy DV500 használtan ma max. 70.000Ft áron beszerezhető)

#349 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 00:34

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 23:08

Szerintem vedd meg a kölcsönbe kapott DV500-at. Ezzel sokkal jobban jársz mint az általad felsoroltakkal mivel a DV500 tudásához ezek az eszközök gyerekjátéknak számítanak  :D   (árban nem lesz nagy különbség mert egy DV500 használtan ma max. 70.000Ft áron beszerezhető)

Lehet hogy ha eladják akkor megveszem ezt.
És te milyen mpeg2 tömörítőt használsz? Tudom hogy a CCE nagyon jó minőséget csinál 5passnál de az nagyon hosszú idő.Érdemes vele szórakozni? Vagy elég a studio9? (Ugyanis ez házifelvétel nem akciófilm.) :D
Mert ha Studio is megtudja csinálni minőség veszteség nélkül a dvd-t akkor nem rakom át a cce-be.

#350 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 00:36

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. márc. 12., szombat - 16:02

Köszi, már értem.

#351 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 01:43

Idézet: ibor - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 0:34

Lehet hogy ha eladják akkor megveszem ezt.
És te milyen mpeg2 tömörítőt használsz? Tudom hogy a CCE nagyon jó minőséget csinál 5passnál de az nagyon hosszú idő.Érdemes vele szórakozni? Vagy elég a studio9? (Ugyanis ez házifelvétel nem akciófilm.) :D
Mert ha Studio is megtudja csinálni minőség veszteség nélkül a dvd-t akkor nem rakom át a cce-be.

Ma már asztali DVD felvevőt használok MPEG2 tömörítésre :D  de előtte CCE-t ill. Canopus Procoder-t.
Egyébként minek CCE-vel 5 menetese tömörítés?  :think:
Simán elég a 2 menetes. Felesleges több mert nem lesz jobb. Ha megfelelően gyors géped van akkor 1 menet max. duplája az eredeti hossznak azaz egy 2 órás videó esetén a 2 menet 8 óra tömörítés.
De ha min. 2.4GHz HT-s P4 van akkor a Canopus Procoder közel real time végzi a tömörítést mivel kihasználja az SSE, SSE2 utasításokat és a HT technológiát. Ha 2 menetes VBR van beállítva az dupla annyi tömörítési idő azaz egy 2 órás anyagnál közel 4 óra tömörítést jelent ami igen jó eredmény. Persze a ha még gyorsabb géped van akkor a Procoder akár gyorsabb is lehet mint a valós játékidő.

#352 Felhasználó inaktív   ibor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 02:13

2.5Ghz Barton, 1gb ram.
Amikor Dvdket újrakódoltam régebben én 5 passt használtam(úgy olvastam róla) mert egy 8gb akciófilmnél szerintem jobb lett a minőség.Na mindegy, a lényeg, hogy itt elég a 2 menet is.
Még ma kipróbálom CCE-vel egy 20 perces anyaggal.

Neked van a JVC asztalid, ugye? Ha lesz rá lóvém én is beruháznék egy Pana Digára, úgy 2008-ban :)

Kösz mindent 

#353 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 09:22

Idézet: ibor - Dátum: 2005. márc. 13., vasárnap - 2:13

2.5Ghz Barton, 1gb ram.
Amikor Dvdket újrakódoltam régebben én 5 passt használtam(úgy olvastam róla) mert egy 8gb akciófilmnél szerintem jobb lett a minőség.Na mindegy, a lényeg, hogy itt elég a 2 menet is.
Még ma kipróbálom CCE-vel egy 20 perces anyaggal.

Neked van a JVC asztalid, ugye? Ha lesz rá lóvém én is beruháznék egy Pana Digára, úgy 2008-ban :)

Kösz mindent

Nem JVC felvevőm van hanem Pioneer DVR-520 melyet tavaly szeptemberben vettem  :D
Egyébként MPEG2 (DVD) újratömörítésénél se kell a CCE-nél 5 menet. Tökéletesen elég a 2 menet azaz hiába állítasz be többet jobb úgysem lesz a minőség.

#354 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 13. 11:09

Na megvettem a Panasonic videót. (SV121) Viszont ami furcsa, hogy hiába kapcsolom be a 3D szűrőt, nem látom a változást. Hogyan működik ez? Csak felvételkor, vagy lejátszásnál is? Vagy mi van?

#355 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 13. 11:30

gondolom csak felvételkor

ibor: jó munkához idő kell :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#356 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 13. 12:41

Én meg azt hittem, lejátszáskor is használhatom. :(

#357 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 18. 15:13

Nalam meg csak lejatszasnal hasznalhato a zajcsokkento (NV-HS930EE).

#358 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 18. 16:55

Az a vicc, hogy a leírásban semmi nincs benne, csak annyi, hogy bekapcsolható. A boltban sem tudták megmondani, mert a kérdésre ezt válaszolták:
"Az a legjobb, ha felvételkor és lejátszáskor is be van kapcsolva, így lesz szép eredmény"
Ergo ők sem tudták pontosan. Valaki hozzáértő?

#359 Felhasználó inaktív   Looserke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 12:39

Sziasztok!

Forma 1-et szeretnék felvenni a TV-tuner segítségével. Szerintetek hogy lenne jobb. Úgy terveztem, hogy Cyberlink PowerDirector4-el 10Mbit/s-el veszem fel Mpeg2-be a képet és mpeg layer 2-be 384 kbit/s-el a hangot (mást nem tud, pedig PCM jobb lenne). Majd ha kész, akkor Neroval DVD formátumba konvertálom 5Mbit/s el 2 pass VBR-el, a hangot pedig AC3-ba 192 kbit/sec-el.

Ez a megoldás szerintetek jobb képminőséget produkál, mintha egyből 5Mbit/s-be venném fel a képet a PowerDirector-al?
Nagyon sok a gyors mozgás a képen ezért gondoltam az első megoldásra.

#360 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 12. 22:40

Wpepi:
Lenne egy óriási problémám! Ha a filmen nagyon sok a fehér szín, szinte az egész kocka abból áll, akkor pár másodperc elteltével vízszintes csíkok is lesznek a videó képén, mintha egy mobiltelefon lenne a közelben (persze zavaró dolgot nem találtam). Az S-Video kábelt már cseréltem, és a DC30-as a legmesszebb van a táptól. Már próbáltam igazgatni is a kábelt, sőt, SCARTról átdugtam a videó S-Video kimenetébe is, de a hiba fennáll. Akkor is, ha egy HI8-as kamerát kötök a videóra és úgy játszom át.
Érdekes, hogy hasonló jelenséget figyeltem meg sógoromék videóján is, amikor azon keresztül néztük a képet, ott viszont a tévé antennával volt a videóval összekötve. A két videó típusa más: az enyém Panasonic, az övé Philips.
Tehát mi lehet a baj?

Szerkesztette: Mykee 2005. 04. 12. 22:42 -kor

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20