HWSW Informatikai Kerekasztal: Benzin Vs. Diesel - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (230 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 182
  • 183
  • 184
  • 185
  • 186
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Benzin Vs. Diesel TDi, Pdtdi, Vti, Gti, Td, GSi, Vvti? Értékeld a témát: -----

Szavazás: Melyik a jobb? (269 felhasználó adott le szavazatot)

Melyik a jobb?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#3661 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:00

Idézet: GI - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:10

Sokat gondolkoztam azon, hogy miért csinál a BMW orrmotoros (orrnehéz) kocsikba hátsókerékmeghajtást. Erröl volt is szó, végül is a sportos élmény a lényeg.
De arra sok-sok gondolkodás után sem bírtam rájönni, hogy a soros 6-os miért jó.
Egyszerűen nagyobb, nehezebb (ez nem kérdéses), mint egy V6, VR6.
Nem ismerem őket pontosan mechanikusan, de valszeg (és logikusan) több helyen kell csapágyazni a rezonancia és a lengések miatt. Főtengely is hosszabb... minden... Ez szintúgy teljesítményvesztés. Nem mintha a teljesítményével és a fordulatszámával gondok lennének, de miért?
Egy hátsó kerekes kocsiba simán jó hosszába a V6 motor. Rá a váltó, majd difimű...
Egyszerűen nem értem.
Valami BMW-s válaszolhatna erre, komolyan nemtudom a választ, aztán lehet valamire nem gondoltam. Egyszerűen nem jut eszembe. :)
Persze egy soros hatos a V12-höz jó kiindulási alap.

Hosszabb magyarazat nelkul a soros hathengeres motor kiegyensulyozasa jobb (igazabol a soros 6-ose tokeletes mindenfele kiegyensulyozo tengely nelkul), mint akarmilyen V6-ose. A 6 hengeres boxer pedig majdnem tokeletes.
Igazabol ugyanez csak a 90 fokos V8-as, es a 60 fokos V12-es motorrol mondhato el.

A soros motor pedig mindenkeppen egyszerubb, mint egy V-motor, mert az osszes hengerfurat egy vonalban van=egyszerubben megmunkalhato blokk, csak 1 hengerfej,  2 vezermutengely, stb...
Ami picit ellene szol, a hosszabb fotengelyt nehezebb meretezni, a hosszabb fejet, blokkot kicsit nehezebb kionteni, es az egesz az altalaban nem kicsi valtoval csak egy szep hosszu orrban fer el (bar ez BMW-nel nem gond). Ez az elrendezes egyebkent is jobban passzol hatsokerekhajtashoz. A sulyelosztas meg mint irtak is masok megoldhato kerdes. Sok trukk van ra, hogy a kocsi ne legyen orrnehez. Hatratoljak a motort amennyire lehet, vagy a valtot egybeepitik a hatso difivel (transaxle, az olaszok nagyon szeretik), stb.

A BMW 4 liter folott azert V elrendezesu mert azok mar 8- vagy 10hengeresek. (es "veletlenul" epp 90 fokos a hengerszog a V8-nal.)

Es vegul a sok technikai reszleten tul, biztos nagy resze van a tradicionak is, mint ahogy a Subaru a boxert favorizalja, a Mazda a Wankelt, stb....
"Ne légy hiú és beképzelt, hogy okosabb, és különb légy, mint embertársaid."

#3662 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:01

Idézet: hobizoli - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:53

SZVSZ 80-85 korul el kellene valtani 3-sba es akkor elobb feler 100-ra, mint 2-sben tovabb huzatva. Egyebkent majdnem egy masodpercig tart az a valtas, ha megnezed.

hobizoli

Szerintem úgyis csinálták a tesztet. Megpróbálták 2.-ba, de nem sikerült. Szerintem a váltás idővel nincs gond. Egy váltás ideje nem abból ál, hogy ki a rudat aztán be. Elötte bontodd a kapcsolatot, aztán újrakapcsolod, ezt a váltó csúsztatással végzi, soha nem azonnal kapcsol, csúnyánis nézne ki.
De akárhogyis tényleg kéne egy házimérést csinálni. Neked ugye ilyen Puntód van? Ha tisztább lesz az út, akkor nem akarsz mérni?
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#3663 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:06

Idézet: leslie - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:56

Jozan paraszti eszem van, annyira nagyon hatra nem tehetik, hogy kijojjon az 50-50%, de nekem meg az 55-45 is budos. Ket opcio van, az 50-50 esetere, azaz motorhaztetot felnyitva az a motornak latszo valami csak egy hungarocel darab, es az igazi motor az elso ulessor alatt van, vagy pedig direkt teleteszik olommal a kocsi segget. Mas elkepzelesem nincs. Egy moci nem 120kg, mint az F1 eseteben. :)

Hát ilyen 45-50, 47-53%-os arányokat írnak mindenhol. Érdemes megnézni, hogy hol az első kerék, és ahoz képest meddig nyúl be a motortér. Ahogy én néztem képeken, a motor elég közel van a két tengely közötti félúthoz. Én nem tartom elképzelhetetlennek, józan paraszti ésszel sem :)
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#3664 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:06

Idézet: mocsi - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:58

Egy komoly kardantengely es difko se keves.

Pontosan.
Nem beszelve a 2 feltengelyrol.

+ A tank is hatul van :)

Szerkesztette: John Fowler 2005. 02. 01. 22:07 -kor

#3665 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:12

Na, hogy a benzintémába is szóljak: én 90%-ban román benzinnel járok, már elég rég óta. Ugye közel van a határ, aztán kiugrok érte. Minőségileg semmi gond nincsen vele, igaz a kipufogógáz szaga, meg maga a benziné is más. Kis zugkútba sosem veszek, csak Petrom, vagy Shell játszik, ez utóbbi ugye már Molos benzint árul. A Shellnél van VP99, az annyiba kerül, mint itthon a 95.
Érdekes, de nekem a Petromos jobban bejön, mint amit a Shellnél adnak, árban forma-forma, viszont a kinti Mol egyszer csúnyán megszivatott, azóta se vettem ott semmit.
Szóval ha valaki teheti, akkor ajánlom neki a román forrást.
Viszont gázolajról nem sok jót hallottam, bár a barátom a 626 bazdába csak azt tölt, de az amúgy is piszkosul szét van hajtva, aztán nem igen érzi, hogy mitől csörög.
így hamarabb megtalálsz:
MSN: gaborszi@msn.com

#3666 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:14

Idézet: John Fowler - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:00

A BMW 4 liter folott azert V elrendezesu mert azok mar 8- vagy 10hengeresek. (es "veletlenul" epp 90 fokos a hengerszog a V8-nal.)

Ja, azér egy soros 10-es még a hetesbe sem férne el hosszában.
így hamarabb megtalálsz:

#3667 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:17

Hamut szorok a fejemre, el is feledtem, hogy az ilyen regimodi szerkezet lemaradt a hatsokerek hajtasnal. :Đ Igy mar ok, oda telleg kell pluszban vas. :)

Szerkesztette: leslie 2005. 02. 01. 22:25 -kor

Az nevet utoljára, aki először üt.

#3668 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:19

Idézet: Syner - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:14

Azt nem tudom, lehet hogy be lehetne tuszkolni, de 8 hengernel tobbet nem illik 1 sorba tenni, kulonben meggyulik vele az ember baja. (bar nem lehetetlen ha csak ez a cel)

Ugyanigy a V motorok is megallnak 12 hengernel (extrem esetben 16). Innentol jonnek a VW-fele W-állatkodasok. Brrrrr.

#3669 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:20

Idézet: leslie - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:17

Hamut szorok a fejemre, el is feledtem, hogy az ilyen regimodi szerkezet lemaradt a hatsokerek hajtasnal. Đ Igy mar ok, oda telleg kell pluszban vas. :)

Ugyanmar, viszont idaig hallatszik a hatsokerekhajtas-uberalles tabor felhördulese :D

#3670 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:27

Nade szerintem azzal mindenki egyetért, hogy a wankel a legfinomabb járású motor.
Valamelyik újságban láttam egy képet, hogy 10k RPM-nél van rajta egy pohár kávé, aztán meg se rezdül teteje.
így hamarabb megtalálsz:

#3671 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:28

Idézet: John Fowler - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:20

Ugyanmar, viszont idaig hallatszik a hatsokerekhajtas-uberalles tabor felhördulese :D

Lehet hördülni télen, amikor elindulni sem tudnak üres csomagtartóval a jégen. Nem túl praktikus nekem. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#3672 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:30

Idézet: John Fowler - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:20

Tényleg milyen jó lenne egykis elsőkerék hajtás vs. hátsó kerékhajtás flame :D

#3673 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:30

Idézet: Syner - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:27

Nade szerintem azzal mindenki egyetért, hogy a wankel a legfinomabb járású motor.
Valamelyik újságban láttam egy képet, hogy 10k RPM-nél van rajta egy pohár kávé, aztán meg se rezdül teteje.

10k-nal persze. Olyan gyorsan rezeg hogy nem latod. :)

Viccet felreteve konnyu ugy ha nincs akkora alternalo tomeg.
Hajra gazturbina :D

#3674 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:31

Idézet: leslie - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:28

Lehet hördülni télen, amikor elindulni sem tudnak üres csomagtartóval a jégen. Nem túl praktikus nekem. :)

De ha egyszer megindul, ugy dobja a hatuljat mint semmi mas :D

#3675 Felhasználó inaktív   Konor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Idézet: John Fowler - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 21:06

Pontosan.
Nem beszelve a 2 feltengelyrol.

+ A tank is hatul van :)

meg a féltengelyek is  :)
BMW POWAAAAA de akkor miért van az avataromon Skodaaaa? :D

#3676 Felhasználó inaktív   John Fowler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:30

Tényleg milyen jó lenne egykis elsőkerék hajtás vs. hátsó kerékhajtás flame :D

Rovidrezarom: osszkerek. :p

#3677 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:32

Idézet

Jozan paraszti eszem van, annyira nagyon hatra nem tehetik, hogy kijojjon az 50-50%, de nekem meg az 55-45 is budos. Ket opcio van, az 50-50 esetere, azaz motorhaztetot felnyitva az a motornak latszo valami csak egy hungarocel darab, es az igazi motor az elso ulessor alatt van, vagy pedig direkt teleteszik olommal a kocsi segget. Mas elkepzelesem nincs. Egy moci nem 120kg, mint az F1 eseteben.

Ezt úgy oldják meg, hogy a hátulját nem csinálják könnyűre. Az eredmény pedig a viszonylag kicsi, de nehéz 3-as BMW

Idézet

Igen, csak a 2-es Golffal szinte azonos lett méretben, ugye jól megnőtt ez a kategória, aztán meg a mostani C2, meg Panda már akkora, mint régen egy Polo, vagy Fiesta stb.

Ajánlom figyelmedbe a Golf 3ajtós GTI tesztet, mit mondanak ott. Ez pedig 5 ajtós. Nembeszélve a csomagtartó méretről. Szerintem csak szélességben van olyan.

Idézet

Lehet nem voltam elég érthető, nade mindegy, végülis nem erről szól a topik.

De érthető vagy. Ennek ellenére állítom, hogy a Golf nagyobb.
De a végén centit fogok. :)

Idézet

Az lehet, hogy a motor majd' széthullik a rezonanciától (bár nem vettem eddig észre), de mindebből az utastérben semmit sem érezni. Teljesen simán jár. Egy ismerősöm szerint "megáll rajta a tű a hegyén"

Nem azt mondtam, hogy nagyon rezonál. De a hosszabb főtengely egy tulajdonsága az, hogy jobban rezonál, mint egy rövidebb. Persze ez csapágyazásfüggő is. De ez a rezonanciafajta ha jól emlékszem inkább magas fordulatokra jellemző. De felfogom lapozni... Ott még a Furier sora is felvan rajzolva. :)

Idézet

Hosszabb magyarazat nelkul a soros hathengeres motor kiegyensulyozasa jobb (igazabol a soros 6-ose tokeletes mindenfele kiegyensulyozo tengely nelkul), mint akarmilyen V6-ose. A 6 hengeres boxer pedig majdnem tokeletes.
Igazabol ugyanez csak a 90 fokos V8-as, es a 60 fokos V12-es motorrol mondhato el.

Ez jogos és jó érv. A V12 és a V8 hengeres példa is jó. Vagyis az a soros 4-es és a soros 6-os.. :) A V6 meg inkább a soros 3-as. És ez tényleg jó érv. Egyenetlenül is járnak a 3 hengeres gépek.
Persze a V6 már más kérdés.
Csak akkor azt nem értem, hogy régen az F1 turbókorszakban miért V6-ot csináltak és soros négyet?
Azért ez is elgondolkoztató. Pedig ott gondolom számoltak az egyes konstrukciók előnyéről és hátrányáról.

A hengerszög dologban is tökéletesen egyetértek.
Mondjuk a V10-et sem komálják annyira, 72 fok elég érdekes. Igaz végén az F1-ben mégis az lett.

Idézet

A 6-os sem, ha elég nagy a hengerürtartalom. :D

A puntóról keresek még valamiféle tesztet neten.
De azt tudom, hogy az albeát (ami nehezebb) eléggé porbagyorsultam (akármik is a gyári adatok). Nem 0.1, 0.2 sec volt a különbség.
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#3678 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:32

Idézet: Syner - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 23:27

Segítek az automagazinban láttad :D  Bár ott azért megjegyezték aztis, hogy errőssen alá volt támasztva az a bizonyos szerkezet, amin a motor nyugodt.  :)
Egyébként tény és való, hogy a Wankel a legjobb ebből a szempontból, csakhát az élettartama, az a gyenge pontja (meg előállítani is jóval nehezebb, mint egy soros 4 hengerest, Mazdanal a mai napig manufaktúrális viszonyok között készítik).

#3679 Felhasználó inaktív   hobizoli 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 01. 22:33

Idézet: Syner - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:27

Meg a 60-s evekben mutattak be egyszer asszem egy kiallitason, hogy 5k rpm-nel az elere allitott penzerme nem esett le a Wankel motorrol.

hobizoli